Nas opslag: Waar moet je bij de aankoop van een NAS op letten?

Ben je het zat om je bestanden op verschillende apparaten op te slaan? Wil je ruimte besparen en met behulp van een apparaat zoals een NAS-opslag gemakkelijk toegang tot al je informatie hebben? Dan is een NAS opslag met USB-poorten iets voor jou! Maar wat is NAS opslag eigenlijk?

Een NAS (Network Attached Storage) is een handige manier voor het bewaren van informatie. Het gebruikt meerdere harde schijven die in één systeem zijn geïntegreerd. Met een NAS kun je al je bestanden centraal opslaan waardoor je ze gemakkelijk kunt raadplegen, of het nu om foto’s, video’s of andere soorten inhoud gaat. Met de juiste poorten en SSD opslag kan je NAS optimale prestaties leveren.

Wat NAS opslag echt interessant maakt, is dat het niet alleen ruimte voor het bewaren van bestanden biedt, maar dat je deze bestanden gemakkelijk met andere gebruikers binnen jouw netwerk kunt delen. 

Met de groeiende populariteit van NAS opslag voor thuisgebruik wordt het steeds eenvoudiger om al jouw belangrijke gegevens veilig en georganiseerd te houden. Dus waar wacht je nog op? Ontdek de voordelen van NAS opslag vandaag nog. In dit artikel vertellen wij meer over de poorten en andere functionaliteiten!

Voordelen van een NAS voor thuisgebruikers

Een NAS (network attached storage) biedt thuisgebruikers verschillende voordelen, waardoor het een handige toevoeging aan hun digitale opslagoplossingen is. Voor meer informatie over NAS apparaten is het handig om dit artikel aandachtig door te lezen.

Nas opslag voor in huis om de gegevens centraal op te slaan
 1. Betere gegevensbeveiliging en back-upmogelijkheden:
  • Met een NAS kunnen gebruikers belangrijke bestanden veilig opslaan en tegen dataverlies beschermen. 
  • Back-ups maken wordt eenvoudiger: Dankzij de automatische back-upfuncties kun je back-ups met behulp van een Nas opslag gemakkelijker maken. 
  • Gebruikers kunnen RAID-configuraties gebruiken om de gegevensintegriteit op hun apparaat te waarborgen. 
 2. Vanaf verschillende apparaten eenvoudige toegang tot bestanden:
  • Met een NAS heb je overal toegang tot jouw bestanden. Of je nu thuis, onderweg of op kantoor bent. 
  • Bestanden kunnen met eenvoudiger met jouw familieleden of collega’s worden gedeeld. Daarnaast kun je specifieke mappen eenvoudiger via het netwerk delen. 
  • Bestanden kunnen via computers, laptops, smartphones en tablets worden benaderd. 
 3. Mogelijkheid om multimedia naar smart-tv’s en andere apparaten te streamen.
  • Een NAS kan als een mediabibliotheek functioneren waardoor je foto’s, video’s en muziek naar smart-tv’s, gameconsoles en andere media-apparaten in huis kunt streamen. Om via de NAS te streamen kun je jouw favoriete media eenvoudig selecteren en van een naadloze ervaring genieten.
  • Je kunt van jouw favoriete films, tv-series en muziekcollecties genieten zonder dat je deze hoeft te downloaden of fysiek op de harde schijf hoeft op te slaan. Met de NAS kun je via het thuisnetwerk eenvoudig toegang tot jouw mediabestanden krijgen.

Met deze voordelen is een NAS voor thuisgebruikers die naar betere gegevensbeveiliging, eenvoudige toegang tot bestanden en de mogelijkheid om multimedia naar verschillende apparaten, zoals uw smartphone, tablet of computer te streamen op zoek zijn een waardevolle investering.

Wil jij je bestanden veilig in je eigen Cloud kunnen bewaren?

Nas opslag voor in huis om de gegevens centraal op te slaan

Door NAS opslag te kopen kun jij je bestanden in de Cloud bewaren en de controle over je bestanden behouden.

 • Dat is: je bestanden veilig in de cloud kunnen bewaren
 • De controle over je eigen opgeslagen bestanden behouden
 • Bestanden op afstand kunnen benaderen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Wat is een NAS?

Een Network Attached Storage (NAS), ook wel bekend als nas opslag, is een apparaat waarop bestanden centraal kunnen worden opgeslagen en binnen een netwerk kunnen worden gedeeld. Het fungeert als een soort persoonlijke cloudopslag, waarbij je vanaf verschillende apparaten, zoals computers, smartphones en tablets toegang tot jouw bestanden hebt.

Een NAS (ook wel bekend als Network Attached Storage) verschilt van een externe harde schijf doordat het meer functionaliteiten biedt dan alleen opslagruimte. Hieronder staan enkele belangrijke kenmerken en specificaties van een nas.

 • Opslagcapaciteit: Een NAS kan afhankelijk van het model dat je kiest in opslagcapaciteit variëren. Er zijn NAS apparaten met verschillende capaciteiten beschikbaar, variërend van enkele terabytes tot meerdere petabytes.
 • Netwerkconnectiviteit: Een NAS kan zowel via Ethernet als via Wifi met het netwerk worden verbonden. Hierdoor kun je bestanden draadloos delen en de opgeslagen gegevens draadloos bekijken.
 • Geavanceerde beheermogelijkheden: Een NAS biedt vaak geavanceerde beheermogelijkheden, zoals gebruikersrechten instellen, het maken van back-ups en RAID-niveaus voor gegevensbescherming configureren.
 • Toegankelijkheid: Met behulp van specifieke software of apps kun je eenvoudig toegang tot de bestanden op je NAS krijgen. Populaire merken zoals QNAP en Synology hebben voor een naadloze gebruikerservaring gebruiksvriendelijke interfaces en mobiele apps ontworpen.

Kortom, een NAS is een handig apparaat waarmee bestanden centraal kunnen worden opgeslagen en binnen het netwerk worden gedeeld. Met zijn diverse functies en specificaties biedt een NAS meer dan alleen opslagruimte en kan het voor gegevensbeheer als een betrouwbare oplossing dienen.

Functionaliteiten van een NAS

NAS opslag levert verschillende handige functionaliteiten voor het bewaren en het beheren van data. Hieronder staan enkele belangrijke kenmerken:

 • Opslagcapaciteit met meerdere harde schijven uitbreiden: Met NAS opslag kun je de opslagcapaciteit eenvoudig vergroten door extra harde schijven toe te voegen. Hierdoor kun je grote hoeveelheden bestanden, zoals foto’s, video’s en documenten, veilig opslaan.
 • Mogelijkheid om automatisch back-ups te maken: Met behulp van een NAS kun je automatisch back-ups van al je belangrijke gegevens maken. Hierdoor blijven je bestanden zelfs als er iets met je computer of andere apparaten gebeurt veilig.
 • Geavanceerde functies zoals RAID-configuraties en virtuele machines: Met een NAS kun je geavanceerde functies zoals RAID-configuraties en virtuele machines gebruiken. RAID-configuraties beschermen jouw gegevens tegen hardwarestoringen, terwijl je met behulp van virtuele machines verschillende besturingssystemen en softwaretoepassingen op één apparaat kunt draaien.

Met NAS opslag heb je dus niet alleen voldoende opslagruimte, maar ook handige functies waarmee jij al jouw belangrijke bestanden kunt beschermen en beheren. Of het nu om het uitbreiden van de opslagcapaciteit, het maken van automatische back-ups of geavanceerde functies gaat, met een NAS krijg je de nodige flexibiliteit en betrouwbaarheid.

Gegevens met een NAS beveiligen en organiseren

Met een NAS (Network Attached Storage) kun je niet alleen jouw gegevens veilig bewaren, maar ook jouw bestanden efficiënt organiseren. Hieronder bespreken we enkele belangrijke aspecten voor het organiseren en beveiligen van gegevens met behulp van een NAS.

Nas opslag voor in huis voor het organiseren van bestanden

Redundantie en dataverliespreventie met RAID-configuraties

Een van de voordelen van een NAS is dat je RAID-configuraties kunt gebruiken om redundantie te creëren zodat dataverlies kan worden voorkomen. Met behulp van RAID (Redundant Array of Independent Disks) kun je meerdere harde schijven tot één logische opslageenheid combineren. Hierdoor worden jouw gegevens over meerdere schijven verspreid, waardoor het risico op dataverlies bij een hardwarefout kan worden voorkomen.

Wil jij je bestanden veilig in je eigen Cloud kunnen bewaren?

Nas opslag voor in huis om de gegevens centraal op te slaan

Door NAS opslag te kopen kun jij je bestanden in de Cloud bewaren en de controle over je bestanden behouden.

 • Dat is: je bestanden veilig in de cloud kunnen bewaren
 • De controle over je eigen opgeslagen bestanden behouden
 • Bestanden op afstand kunnen benaderen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Bestanden op de NAS beheren en organiseren

Met NAS opslag kun je jouw bestanden op een georganiseerde manier beheren. Je kunt een mappenstructuur maken, bestanden categoriseren en tags voor eenvoudige navigatie toewijzen. Bovendien biedt de software die bij een NAS wordt meegeleverd vaak verschillende handige functies zoals zoekmogelijkheden, automatische synchronisatie met andere apparaten en bestanden kunnen eenvoudig met anderen worden gedeeld.

Bescherming tegen malware en ongewenste toegang tot gegevens

Gegevens veilig kunnen bewaren is niet het enige voordeel van NAS opslag. Een NAS kan de belangrijke bestanden ook tegen malware en ongewenste toegang beschermen. De meeste NAS systemen hebben ingebouwde beveiligingsmaatregelen, zoals firewalls en antivirussoftware, waarmee jouw gegevens tegen kwaadwillende aanvallen kunnen worden beschermd. Daarnaast kun je met behulp van de juiste configuratie en instellingen ervoor zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang tot jouw bestanden hebben.

NAS server om de gegevens tegen ongeauthoriseerde toegang te beveiligen

Kortom, een NAS beschermd jouw gegevens niet alleen met behulp van RAID-configuraties, maar bestanden kunnen ook makkelijker worden georganiseerd en tegen malware en ongewenste toegang beveiligen.

Vanaf iedere locatie toegang tot jouw NAS

Met een NAS opslagapparaat kun je waar je ook bent altijd en overal toegang tot jouw bestanden krijgen. Of je nu thuis, onderweg of op kantoor bent, met remote access via het internet kun je eenvoudig bij al jouw bestanden komen. Hieronder staan enkele belangrijke punten die belangrijk zijn om te weten:

 • Remote access via het internet: Met behulp van je netwerk en specifieke poorten kun je jouw NAS vanaf iedere locatie benaderen. Dit betekent dat je niet fysiek bij het apparaat aanwezig hoeft te zijn om toegang tot je bestanden te krijgen.
 • Gebruiksvriendelijke apps voor mobiele apparaten: Om het nog gemakkelijker te maken, zijn er voor mobiele apparaten zoals telefoons en tablets handige apps beschikbaar. Met deze apps kun je bestanden niet alleen openen, maar ook bewerken en delen. Zo heb je alles altijd binnen handbereik.
 • Beveiligingsmaatregelen bij externe toegang tot de NAS: Uiteraard is beveiliging een belangrijk aspect bij externe toegang tot jouw NAS. Voor een optimale beveiliging van de gegevens is het belangrijk dat alleen jij toegang tot jouw bestanden hebt. Dit kan worden bereikt door wachtwoorden, tweestapsverificatie en andere beveiligingsmaatregelen die op het apparaat beschikbaar zijn te gebruiken.

Met deze mogelijkheden kun jij jouw NAS opslagapparaat vol vertrouwen gebruiken. Of je nu onderweg, op vakantie of gewoon op een andere locatie bent, je kunt altijd bij jouw bestanden en de bestanden gemakkelijk met anderen delen. Gebruik de snelheid en het gemak van remote access via het internet en maak jouw NAS voor jezelf een onmisbaar apparaat.

Let op: Het is belangrijk dat jouw NAS correct is geconfigureerd en beveiligd voordat je externe toegang inschakelt. Raadpleeg de handleiding of de website van de fabrikant voor specifieke instructies.

Conclusie: De voordelen van NAS-opslag

Een NAS op (Network Attached Storage) levert voor thuisgebruik talloze voordelen. Met een NAS kun je al je bestanden centraal op een eenvoudige en efficiënte manier opslaan, organiseren en beveiligen. Daarnaast kun je de bestanden vanaf iedere locatie benaderen.

Met een NAS hoef je je geen zorgen over het verlies van belangrijke gegevens te maken. Je kunt automatische back-ups instellen, zodat al jouw bestanden veilig worden bewaard. Bovendien kun je jouw bestanden met een NAS gemakkelijk met andere gebruikers in jouw netwerk delen.

Een ander voordeel van een NAS is dat het jij de bestanden eenvoudig kunt organiseren. Je kunt mappenstructuur aanmaken, tags toevoegen en zoekfuncties gebruiken zodat jij de gewenste bestanden snel terug kunt vinden. Op deze manier kun je tijd besparen en veel efficiënter met grote hoeveelheden data werken.

Daarnaast kun je jouw bestanden met behulp van NAS opslag vanaf iedere locatie benaderen. Of je nu onderweg of op vakantie bent, je kunt altijd bij jouw foto’s, video’s, documenten en andere belangrijke bestanden.

Kortom, met een NAS haal je niet alleen gemak, maar ook gemoedsrust wat betreft de beveiliging en organisatie van jouw gegevens in huis. Waar wacht je nog op? Ontdek zelf de voordelen van NAS-opslag en ervaar het gemak van een centrale opslagoplossing.

Veelgestelde vragen (FAQs)

Wat is de maximale opslagcapaciteit van een NAS?

De maximale opslagcapaciteit van een NAS kan afhankelijk van het model variëren. Sommige NAS-systemen ondersteunen enkele terabytes aan opslagruimte, terwijl andere systemen tot meerdere petabytes kunnen worden uitgebreid. Het is belangrijk om bij het kiezen van een NAS wat betreft opslagruimte rekening te houden met je huidige en toekomstige behoeften.

Kan ik mijn bestanden via een NAS met anderen delen?

Ja, met een NAS kun je jouw bestanden gemakkelijk met andere gebruikers in jouw netwerk delen. Je kunt specifieke mappen of bestanden delen en zelf bepalen wie er toegang tot welke bestanden heeft. Hierdoor kun je eenvoudig en efficiënt met anderen samen werken en documenten delen. 

Is het mogelijk om automatische back-ups met een NAS in te stellen?

Ja, bij de meeste NAS systemen kun je automatische back-ups instellen. Zo kun je instellen dat jouw bestanden regelmatig naar de NAS worden gekopieerd, zodat je altijd een recente back-up beschikbaar hebt. Hierdoor krijg je extra beveiliging en gemoedsrust voor het behoud van jouw gegevens.

Wil jij je bestanden veilig in je eigen Cloud kunnen bewaren?

Nas opslag voor in huis om de gegevens centraal op te slaan

Door NAS opslag te kopen kun jij je bestanden in de Cloud bewaren en de controle over je bestanden behouden.

 • Dat is: je bestanden veilig in de cloud kunnen bewaren
 • De controle over je eigen opgeslagen bestanden behouden
 • Bestanden op afstand kunnen benaderen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg