Wat is de beste navigatie app voor onderweg?

Navigatie app voor onderweg

Wat is de beste navigatie app voor onderweg?

In de laatste jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen is de manier waarop kan worden genavigeerd veranderd. Voor de navigatie kunnen er tegenwoordig zelfs apps op de mobiele telefoon en / of tablet worden geïnstalleerd.

Met behulp van deze apps is het navigeren een stuk makkelijker geworden. Ben jij benieuwd hoe je onderweg met de mobiele telefoon en / of tablet kunt navigeren? In dit artikel vertellen wij hoe je met een navigatie app kunt navigeren.

Wat is een navigatie app?

Tijdens de reis naar een bezienswaardigheid, nieuwe omgeving of vakantieadres kan het vinden van de juiste route soms erg lastig zijn. Vroeger kon de route alleen met behulp van een kaart worden uitgestippeld. Door de technische ontwikkelingen te gebruiken kan de weg een stuk makkelijker worden gevonden. De route kan tegenwoordig met behulp van een navigatiesysteem, een app op de telefoon / tablet of een kaart worden gevonden. 

Wanneer er onderweg een route wordt uitgestippeld kan het voorkomen dat er geen internetverbinding in de buurt is. Bijvoorbeeld omdat er geen dekking is of omdat het mobiele internet niet in het buitenland kan worden gebruikt.

Bedrijven die navigatie apps ontwikkelen hebben hier een goede oplossing voor gevonden. Hierdoor kan de route zowel met apps als navigatiesystemen met en / of zonder internetverbinding worden uitgestippeld.

Sommige apps en navigatiesystemen kunnen tijdens het navigeren verschillende extra informatie tonen. Enkele informatie die kan worden getoond zijn onder andere:

Wat is een Navigatie app
 • Tijd van aankomst
 • Snelheid dat er op de weg mag worden gereden
 • Actuele snelheid (snelheid waarop er wordt bewogen)
 • Afgesloten wegen en files

Ben jij benieuwd hoe je met een navigatie app kunt navigeren?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen is de manier waarop kan worden genavigeerd veranderd.

TomTom Go

Tegenwoordig kan er zelfs via het internet met behulp van een app op de mobiele telefoon worden genavigeerd. Navigeren met een app via het internet levert verschillende voordelen op zoals:

 • Actuele aankomsttijd kan worden weergegeven
 • Files en omleidingen kunnen worden getoond
 • Actuele snelheid kan worden bekeken
 • Snelheid waarin mag worden gereden kan worden getoond

Hoe kun je een navigatie app installeren?

Voordat er met een navigatie app op de mobiele telefoon of tablet kan worden genavigeerd moet er een app worden geïnstalleerd. De manier waarop een app kan worden geïnstalleerd is afhankelijk van het besturingssysteem.

Bij apparaten die met het besturingssysteem Android werken moet een app vanuit de Google Play Store worden geïnstalleerd.

Voor de installatie van een app op een apparaat dat met het besturingssysteem iOS van Apple werkt moet de app vanuit de Apple Store worden geïnstalleerd.  

Om een app vanuit de Google Play Store te kunnen installeren moet er een Google account zijn aangemaakt.

Het Google account bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Voor de gebruikersnaam van een Google account moet een e-mail adres worden gebruikt dat op @gmail.com eindigt.

In het artikel: “Google account maken” staat beschreven hoe dit account kan worden aangemaakt. 

Het account dat voor de Apple App Store kan worden gebruikt eindigt op @icloud.com. Dit account kan op dezelfde manier als het Google account worden aangemaakt. Een Apple en Google account kan voor verschillende diensten worden gebruikt zoals:

Navigatie app installeren
 • Bewaren van bestanden in de cloud
 • Communicatie met anderen
 • De installatie van Apps
 • Communicatie met anderen
 • Werken aan documenten

Wat is de beste navigatie app voor onderweg?

Met behulp van de technische ontwikkelingen van de afgelopen jaren zijn er veel verschillende toepassingen bijgekomen. Hierdoor zijn er ook voor de navigatie verschillende apps voor de mobiele telefoon en tablet beschikbaar gekomen.

Aan iedere navigatie app zitten voor en nadelen. Zo zijn er apps waarmee zowel met als zonder internet verbinding kan worden genavigeerd. Daarnaast zijn er apps die volledig zonder internet kunnen functioneren. 

De vraag: “Wat is de beste navigatie app voor onderweg?” is per situatie verschillend. Tijdens de navigatie op locaties waarbij een internetverbinding kan worden gebruikt is het navigeren via het internet de beste oplossing.

Met behulp van een internetverbinding kan een navigatie app de laatste ontwikkelingen van en route ophalen. Enkele gegevens die door de app via het internet worden gedownload zijn onder andere:

Navigatie app voor onderweg
 • Omleidingen bij wegblokkades / file
 • Informatie over files
 • De actuele aankomst tijd

Naast de informatie over de route kunnen kaarten via het internet worden bijgewerkt. Hierdoor worden de nieuwe en gewijzigde wegen voor de navigatie gebruikt. Ondanks dat het werken via het internet voor de app verschillende voordelen oplevert kan deze niet altijd worden gebruikt. Het kan namelijk voorkomen dat er op locaties wordt genavigeerd waar geen internetverbinding in de buurt is. 

Om zonder internetverbinding te kunnen navigeren moet de kaart op de telefoon / tablet worden opgeslagen. Voor ieder land is er een andere kaart beschikbaar. Al deze kaarten nemen per land opslagruimte in gebruik.

Om minder ruimte in beslag te nemen zijn er apps waarbij alleen een specifiek gedeelte van de kaart wordt opgeslagen. Dit zijn vaak apps waarmee zowel met als zonder internetverbinding kan worden genavigeerd. Hieronder beschrijven we enkele apps waarmee via de mobiele telefoon en / of tablet kan worden genavigeerd.

Google Maps

Met de navigatie app Google Maps kan zowel met als zonder internetverbinding worden genavigeerd.

Binnen deze app zijn gedetailleerde kaarten geladen waardoor er uitgebreide informatie over plekken, bezienswaardigheden en routes kan worden weergegeven. 

Google maps als navigatie app gebruiken

Wanneer deze app via het internet wordt gebruikt worden zelfs de actuele files en wegblokkades tijdens het berekenen van de route meegenomen. Door de uitgebreide mogelijkheden van deze app wordt altijd de beste / snelste route getoond.Voor de navigatie zonder internetverbinding kan een kaart via het internet worden gedownload.

Om de gewenste kaart te kunnen downloaden moet er een gebied worden afgebakend. De grootte van deze kaart is afhankelijk van het gebied. Grotere gebieden kunnen al snel meerdere GB aan opslagruimten in gebruik nemen. Om de actuele kaarten te kunnen gebruiken moet de app minimaal een keer per maand met het internet worden verbonden.

Sygic

Naast Google Maps wordt ook de navigatie app van Sygic vaak voor de navigatie gebruikt. Bij de app van Sygic wordt met de kaarten van TomTom gewerkt. Voor de navigatie met fysieke navigatiesystemen is TomTom een van de bekendere. Voor het navigeren met deze app zijn er van bijna ieder land beschikbaar. Hierdoor kan er met deze app altijd en overal worden genavigeerd. Sygic heeft twee versies voor de navigatie app ontwikkeld.

Zo kan deze app gratis en betaald worden gebruikt. De betaalde versie wordt ook wel de premium versie genoemd.

Met deze versie komen er extra functionaliteiten beschikbaar. Bij deze functionaliteiten kun je denken aan spraak gestuurde navigatie, live snelheidslimieten en de mogelijkheid om de kaart op een Heads-up beeldscherm te projecteren.

Navigeren met Sygic

Kaarten voor deze app kunnen gratis worden gedownload. Hierdoor kan iedereen die deze app gebruikt met de nieuwste kaarten werken. Het tonen van de route is niet het enige waarvoor sygic kan worden gebruikt. Met sygic kan zelfs worden getoond op welke rijstrook het beste kan worden gereden. Doordat de rijstrook wordt aangegeven wordt de kans dat er verkeerd wordt gereden aanzienlijk verkleint.

Ben jij benieuwd hoe je met een navigatie app kunt navigeren?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen is de manier waarop kan worden genavigeerd veranderd.

TomTom Go

Tegenwoordig kan er zelfs via het internet met behulp van een app op de mobiele telefoon worden genavigeerd. Navigeren met een app via het internet levert verschillende voordelen op zoals:

 • Actuele aankomsttijd kan worden weergegeven
 • Files en omleidingen kunnen worden getoond
 • Actuele snelheid kan worden bekeken
 • Snelheid waarin mag worden gereden kan worden getoond

TomTom GO

Waar het bedrijf TomTom zich richt op het maken van fysieke navigatiesystemen heeft TomTom ook een navigatie app gemaakt. Voor de navigatie met deze app worden de kaarten van TomTom zelf gebruikt. Om met deze app te kunnen navigeren wordt bij de eerste keer dat de app wordt gestart gevraagd welke kaarten er moeten worden gedownload. Als deze app tijdens het reizen wordt gebruikt kan het handig zijn als iedere kaart van de hele wereld wordt gedownload.

Iedere kaart die voor een land naar de mobiele telefoon / tablet wordt gedownload neemt ongeveer 6 a 7GB aan opslagruimte in gebruik. 

Ondanks dat er voor de navigatie met de telefoon en tablet verschillende gratis apps beschikbaar zijn is TomTom niet gratis.

Wel kan deze app voor dagen worden getest. Na deze proefperiode moet er een abonnement van €19,99 per jaar voor TomTom worden afgesloten. Voor dat bedrag wordt een uitgebreide navigatie app geleverd. 

TomTom Go

HERE WeGo

De navigatie app HERE WeGo is de opvolger van het bekende HERE Maps. Deze app is oorspronkelijk door Nokia ontworpen. Voor deze app zijn kaarten van bijna ieder land gratis te downloaden. Nadat de kaart binnen de app is geladen kan zonder internetverbinding worden genavigeerd. Deze app is bijzonder gebruiksvriendelijk en is niet alleen op de automobilisten gericht. Met deze app kan de route zelfs voor het openbaar vervoer, de fiets en wandelen worden ingesteld. 

De gebruiksvriendelijkheid van deze app is nog niet alles. Deze app geeft namelijk ook een seintje bij files zodat deze gemakkelijk kunnen worden vermeden.

Het grootste voordeel van deze app is dat er geen verborgen kosten zijn en dat alle functies direct na de installatie gratis kunnen worden gebruikt. 

HERE WeGo

Waze

In vergelijking met andere apps die voor de navigatie worden gebruikt werkt deze navigatie app op een hele andere manier. In plaats van dat de informatie door bedrijven worden aangeleverd wordt de informatie bij deze app door de gebruikers gegeven. Om de gebruikers aan te moedigen worden er punten toegekend wanneer wegwerkzaamheden, flitsers en files worden doorgegeven. Doordat de informatie door gebruikers wordt geleverd is deze app bij veel gebruikers een stuk accurater. 

De app Waze is tegenwoordig een onderdeel van Google. Ondanks dat deze app een onderdeel van Google is mist deze app enkele functies die wel binnen Google Maps beschikbaar zijn.

Binnen deze app wordt er namelijk geen informatie over bezienswaardigheden, terrasjes in de buurt en andere handige data gegeven. 

Met de navigatie app Waze kan zonder internet verbinding worden genavigeerd. Om zonder internetverbinding te kunnen navigeren moeten de kaarten op de telefoon of tablet worden gedownload.

Waze als navigatie app

Daarnaast is de informatie die door de gebruikers zijn gedeeld zonder internetverbinding niet zichtbaar. De uitgebreidste functies van deze app kan daarom alleen worden gebruikt wanneer de app met een internetverbinding is verbonden. 

Navigeren met een navigatiesysteem

Naast de apps waarmee kan worden genavigeerd zijn er door de technische ontwikkelingen ook losse apparaten voor de navigatie beschikbaar. Een apparaat waarmee kan worden genavigeerd wordt ook wel een navigatiesysteem genoemd.

Een navigatiesysteem heeft vaak een groter beeldscherm waardoor de route overzichtelijker kan worden weergegeven. Tussen navigatiesystemen zitten tegenwoordig veel verschillen.

Zo zijn er navigatiesystemen met een beeldschermgrootte van 4 inch tot en met 10 inch. Daarnaast zijn er navigatiesystemen die extra informatie tonen. Enkele informatie dat door een navigatiesysteem kan worden getoond zijn onder andere:

 • Files
 • Snelheidslimieten van de weg
 • Wegomleidingen. Om alle functies van een navigatiesysteem te kunnen gebruiken moet het navigatiesysteem met het internet worden verbonden

Om alle functies en meldingen over de actuele verkeerssituatie op de hoogte te kunnen blijven moet de navigatie app / het navigatiesysteem met het internet zijn verbonden.  

Ben jij benieuwd hoe je met een navigatie app kunt navigeren?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen is de manier waarop kan worden genavigeerd veranderd.

TomTom Go

Tegenwoordig kan er zelfs via het internet met behulp van een app op de mobiele telefoon worden genavigeerd. Navigeren met een app via het internet levert verschillende voordelen op zoals:

 • Actuele aankomsttijd kan worden weergegeven
 • Files en omleidingen kunnen worden getoond
 • Actuele snelheid kan worden bekeken
 • Snelheid waarin mag worden gereden kan worden getoond

Geef een reactie