Zo kun je de ongewenste reclame blokkeren!

Ben je al een tijdje actief op het internet, en ben je op het internet al verscheidene keren  ongewenste reclame tegen gekomen? Vind je de reclame ook zo irritant en zou je graag minder reclame willen krijgen? Dan hebben we goed nieuws, want in dit artikel vertellen we je alles over wat je kunt doen om ongewenste reclame te blokkeren.  

Ongewenste reclame

Ongewenste reclame blokkeren op website

Tijdens het surfen op het internet komen we regelmatig aanbiedingen tegen wat gezien kan worden als ongewenste reclame. Deze reclames kunnen variëren van kortingen bij een winkel tot aan een vakantie. Vaak is deze reclame gerelateerd aan eerder gedane zoekopdrachten om zo interessante reclame te kunnen geven.

De eigenaar van de website kan een klein beetje geld verdienen aan deze reclame en kan zelf kiezen of hij de reclame wil tonen. En zo ja, in welke mate. Deze reclame is vrij onschuldig. Naast de onschuldige reclame is er ook de kwaadaardige reclame op het internet te vinden. Dit wordt Adware genoemd! Adware kan hele vervelende reclame zijn. Zo kunnen er tijdens de zoektocht op het internet meldingen tevoorschijn komen waarin staat dat je iets gewonnen hebt.

Een goed voorbeeld hiervan is:

“GEFELICITEERD U BENT DE GELUKKIGE WINNAAR VAN EEN IPHONE!”.

Met daaronder een knop met de tekst CLAIM NU! Maar claim maar niet, want als we op deze knop drukken kunnen we zomaar onverwachts op een verkeerde pagina terecht komen.

Kwaadaardige ongewenste reclame blokkeren

Op de ene website is er maar weinig reclame te vinden, terwijl een andere website er vol mee staat. Dit is afhankelijk van hoe de Website eigenaar dit ingesteld heeft. De reclame op de websites is vrij onschuldig. Maar naast deze reclame bestaat er ook die vervelende Adware. Kwaadaardige reclame is te herkennen aan dingen die je kunt krijgen.

Het zal je vast weleens opgevallen zijn dat er op het internet een pagina tevoorschijn komt met de melding “Meld u aan en krijg een iPhone cadeau!”. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn. Dan is dit ook vaak het geval. Onder zulke reclame gaat dan ook vaak een virus verscholen. 

Wil jij weten hoe je zonder reclame op het internet kunt surfen

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen wordt informatie steeds vaker met behulp van websites via het internet gedeeld. Bij het bezoeken van een website kan er ongemerkt ongewenste reclame verschijnen. Deze reclame kan als hinderlijk worden ervaren.

Ongewenste reclame blokkeren met AdBlocker

Ontwikkelaars die plug-ins ontwikkelen hebben naar manieren gezocht hoe deze ongewenste reclame kan worden geblokkeerd. Zo’n plug-in wordt ook wel een Adblocker genoemd. Ben jij benieuwd hoe jij voortaan zonder ongewenste reclames op het internet naar informatie kunt zoeken?

Wat is Adware

Misschien heb je de term adware weleens voorbij horen komen. Adware is ongewenste software wat ontwikkeld is om vervelende reclames op het internet weer te geven. Dit wordt meestal in een webbrowser getoond. Omdat Adware software is welke op de computer geïnstalleerd staat. Heeft de eigenaar van de bezochte website hier geen enkele invloed op. Adware kan op verschillende manieren op de computer belanden waarvan de geïnfecteerde pagina de meest voorkomende is.

Hierbij wordt je doormiddel van een link op een website naar een geïnfecteerde pagina toegestuurd waarna de adware geïnstalleerd wordt.

Daarnaast kan het voorkomen dat je een gratis programma installeert, waarbij er onverhoopt een programmaatje meekomt welke dan adware bevat. 

Adware als Ongewenste reclame blokkeren

Gevolgen van Adware

Wanneer Adware op de computer is beland, worden er automatisch pop-ups weergegeven tijdens het surfen. Een pop-up is een venster wat over de oorspronkelijke pagina verschijnt.

Een voorbeeld van zo’n melding is: “U heeft een virus op de computer en om de computer op te schonen moet u deze virusscanner kopen!”

Bij iedere pop-up die je via Adware binnen krijgt wordt geprobeerd om op een sluwe wijze geld afhandig te maken.  

Waar kom je online reclame tegen

Naast het tonen van “gevaarlijke” reclame kan de computer door middel van Adware overgenomen worden waardoor de computer ongewenste taken kan uitvoeren. Zo kan de locatie geanalyseerd worden en kan er bijgehouden welke pagina’s u bezoekt. Op deze manier kan er gerichtere reclame naar u toe gestuurd worden.  

Ondanks dat Adware voornamelijk zorgt voor vervelende overlas, word er verder via de reclame geen kwaad gedaan aan de computer zelf. Wel is de reclame irritant. De makers van de Adware software kunnen na het verzamelen van de locatie gegevens en het gedrag op internet, de gegevens die ze van je gevonden hebben doorverkopen aan derden om er geld mee te verdienen.

Deze gegevens van Adware zijn niet browser afhankelijk omdat het hier gaat over een geïnstalleerd programma op de computer. Als je eenmaal het virus via Adware hebt binnen gekregen zal je tijdens het surfen op het internet altijd problemen ervaren door dat virus.  Je kunt zien of je Adware op je computer hebt staan aan de volgende signalen die je hieronder kunt lezen.

Adware herkennen

  • Er wordt extra ongewenste reclame getoond op plaatsen waar dit niet het geval zou moeten zijn
  • De startpagina van je webbrowser is op raadselachtige wijze gewijzigd zonder jouw toestemming
  • Webpagina’s die je eerder bezocht hebt worden op een onjuiste manier weergegeven
  • Nadat je met de linker muisknop op een link hebt gedrukt word je naar een andere pagina verwezen dan je had verwacht. Vaak word je dan naar de geïnfecteerde pagina door verwezen
  • Het zoeken met behulp van de webbrowser gaat ineens een heel stuk langzamer
  • Binnen de browser komen er ineens allemaal werkbalken, extensies of plug-ins te staan, die zonder jouw toestemming zijn geïnstalleerd
  • De computer begint uit zichzelf ongewenste applicaties te installeren.
  • De browser loopt vast

Adware verwijderen

Wanneer er op de computer Adware is beland kan dit vaak op eenvoudige manier weer verwijderd worden. Om Adware te kunnen verwijderen is een virusscanner al voldoende.

Een goede virusscanner die ik voor dit soort virussen gebruik is ESET NOD32. Deze virusscanner is een totaal oplossing voor alle soorten virusscanners.

adware verwijderen

Daarnaast werkt ESET NOD32 als Firewall, waarmee het alle gevaren van buitenaf kan beschermen. Om er zeker van te zijn dat de computer goed beveiligd is moet de virusscanner regelmatig geüpdatet worden, waardoor de computer meteen goed beveiligd is tegen de meest actuele virussen. 

Wil jij weten hoe je zonder reclame op het internet kunt surfen

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen wordt informatie steeds vaker met behulp van websites via het internet gedeeld. Bij het bezoeken van een website kan er ongemerkt ongewenste reclame verschijnen. Deze reclame kan als hinderlijk worden ervaren.

Ongewenste reclame blokkeren met AdBlocker

Ontwikkelaars die plug-ins ontwikkelen hebben naar manieren gezocht hoe deze ongewenste reclame kan worden geblokkeerd. Zo’n plug-in wordt ook wel een Adblocker genoemd. Ben jij benieuwd hoe jij voortaan zonder ongewenste reclames op het internet naar informatie kunt zoeken?

Ongewenste reclame blokkeren

Niet iedere reclame is een gevolg van schadelijke software. Iedere website eigenaar kan er namelijk voor kiezen om reclame via Google op de website te plaatsen.

Hierbij wordt gekeken naar de zoekresultaten die binnen de Google zoekmachine gedaan zijn. Als je vervolgens op het internet gaat surfen komt er wanneer de reclame op de website staat ingesteld, handige reclame tevoorschijn.

Een goed voorbeeld hiervan is als je op zoek bent naar een vakantie bestemming. Als je dan op het internet naar dingen gaat zoeken, komt er reclame over dat vakantie gebied tevoorschijn. 

Ongewenste reclame blokkeren voor de mail

Ongewenste reclame blokkeren met een Adblocker

Om de vervelende reclame op het internet te kunnen verwijderen kan er gebruik gemaakt worden van een extensie. Een extensie is een programma dat binnen de browser wordt geïnstalleerd.

Door de extra functionaliteit kun je dan de reclame blokkeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Nee – Nee reclame, wat je weleens op je brievenbus plakt om reclame te beperken.

Ongewenste reclame blokkeren met AdBlocker

De beste Adblocker die we momenteel kennen is Adblock Plus. Deze herkent en zal de ongewenste reclame blokkeren waardoor er wanneer er geen Adware op de computer staat er ook geen reclame tevoorschijn komt. 

Adblocker installeren

Het installeren van Adblock Plus is gelukkig heel eenvoudig. Om de extensie te kunnen installeren moet je eerst naar de website https://adblockplus.org/nl/. Dit is wel afhankelijk van de browser die je gebruikt.

Kijk hierbij naar de knop met  “ Installeren voor browser”. In dit geval gebruiken we Google Chrome, waarbij er op de knop “ Installeren voor Chrome”staat.

Daar druk je vervolgens op. Dus op de knop “Installeren voor Chrome”. Maar op de plaats waar browser staat kan ook Firefox, Safari of Microsoft Edge staan.

Adblock plus installeren om ongewenste reclame te blokkeren

Nadat je op de knop hebt gedrukt wordt het programma gedownload. Om de Adblocker vervolgens te installeren openen we het programma waarna hij automatisch geïnstalleerd wordt. Als je na de installatie op het web gaat surfen. Zal je zien dat we de ongewenste reclame blokkeren en je reclame vrij kunt surfen.

Meer uit de computer halen

Wanneer je nog maar pas begonnen bent met computeren, betekend dit in de meeste gevallen dat het lastig is door de grote verscheidenheid aan mogelijkheden, om een beginnetje te vinden. Echter, kan de computer wanneer hij op een onjuiste wijze gebruikt wordt verschillende vervelende problemen met zich meebrengen. Zo kan het zomaar voorkomen dat er dingen gebeuren die je niet voor ogen had.

Om veilig en verantwoord te kunnen computeren is het hebben van een gedegen basiskennis daarom enorm belangrijk. Natuurlijk krijg je niet zomaar van de ene op de andere dag een goede basiskennis en kan je hier misschien wel wat hulp bij gebruiken.

De beste manier om te leren blijft het spelenderwijs leren, en dan door het gewoon te doen. Om er zeker van te zijn dat je het juiste doet, is het hebben van een goed computerboek geen overbodige luxe. Om alles uit het internet te kunnen halen is het internet en e mail boek een goed boek als naslagwerk.

Wil jij weten hoe je zonder reclame op het internet kunt surfen

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen wordt informatie steeds vaker met behulp van websites via het internet gedeeld. Bij het bezoeken van een website kan er ongemerkt ongewenste reclame verschijnen. Deze reclame kan als hinderlijk worden ervaren.

Ongewenste reclame blokkeren met AdBlocker

Ontwikkelaars die plug-ins ontwikkelen hebben naar manieren gezocht hoe deze ongewenste reclame kan worden geblokkeerd. Zo’n plug-in wordt ook wel een Adblocker genoemd. Ben jij benieuwd hoe jij voortaan zonder ongewenste reclames op het internet naar informatie kunt zoeken?

Geef een reactie