Zo kun je veilig online shoppen

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen kan het internet voor steeds meer toepassingen worden gebruikt. Zo kan het internet worden gebruikt voor het zoeken naar informatie, het kopen van producten via het internet en zelfs administratieve zaken kunnen via het internet worden geregeld.

Door het toenemende aantal toepassingen hangen er ook steeds meer gevaren aan het internet. In dit artikel vertellen we hoe je veilig online kunt shoppen en waarop je moet letten voordat je een product via een website gaat kopen.

Hoe werkt online shoppen

Voordat een product of dienst via het internet kan worden gekocht moet het product worden opgezocht. Voor het zoeken naar een product of dienst kan de zoekmachine Google het beste worden gebruikt. In het artikel: “Hoe haal je meer uit Google” kun je lezen hoe er het beste met Google kan worden gezocht. 

Tijdens de zoektocht naar een product / dienst kunnen er veel verschillende websites naar voren komen. Het kan hierdoor lastig zijn om een goede keuze te maken. Zo zijn er websites zoals Mediamarkt die zich voornamelijk op de technische producten richten en algemenere websites zoals bol.com waarbij er vele verschillende producten worden verkocht. 

Wanneer je het gewenste product of dienst hebt gevonden moet deze worden afgerekend.

Voordat er bij een website of webshop kan worden afgerekend moet er een account zijn aangemaakt. Het account bestaat vaak uit een combinatie van onder andere: 

Wat is online shoppen
 • Gebruikersnaam voor de website
 • Wachtwoord voor het account waarmee de persoonlijke gegevens worden afgeschermd
 • E-mail waar de offerte / rekening van de bestelling naartoe kan
 • Adres (postcode en huisnummer) waar het product / dienst moet worden afgeleverd

Nadat het account voor de webshop is aangemaakt kan het product worden besteld. Wanneer een dienst of product wordt besteld kan het product vaak op verschillende manieren worden betaald. In de meeste gevallen wordt er voor IDEAL als betaalmethode gekozen.

Om een bestelling via IDEAL te kunnen betalen moet er bij de bank worden ingelogd. Hiervoor is een gebruikersnaam en het wachtwoord behorende bij het account van de bank nodig. Wanneer er met de accountgegevens bij de bak is ingelogd wordt er om een bevestiging gevraagd. Deze bevestiging kan met een TAN-code of pincode bij de mobiele app worden gegeven.

Ben jij benieuwd hoe jij veilig online kunt shoppen?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen kan het internet voor steeds meer toepassingen worden gebruikt.

Met behulp van de technische ontwikkelingen kunnen producten tegenwoordig zelfs via het internet worden gekocht. Enkele manieren waarop producten via het internet kunnen worden gekocht zijn onder andere:

 • Via een webshop / website
 • Met behulp van social media zoals Facebook, Linked-In en Instagram
 • Via marktplaats
 • Bij grote online warenhuizen zoals Bol.com
online shoppen bij bol.com

Voordat producten via het internet kunnen worden gekocht moet er een account worden aangemaakt. Het is belangrijk dat er een sterk wachtwoord voor dit account wordt aangemaakt. Zonder sterk wachtwoord kan iemand anders de gegevens van het account zomaar zonder jouw toestemming misbruiken.

Naast een sterk wachtwoord moet de computer tegen de gevaren van het internet worden beveiligd. Ben jij benieuwd hoe je een sterk wachtwoord aan kunt maken en hoe jij via de computer veilig online kunt shoppen?

Hoe herken je een veilige webshop of website?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende websites en webshops op het internet te vinden. Bij de zoektocht naar producten / diensten komen goede en slechte websites naar voren. Voor een normale internetgebruiker kan het maken van een onderscheid tussen betrouwbare en onbetrouwbare websites erg lastig zijn. Bij een goede website / webshop worden de gegevens met behulp van encrypties beveiligd.

Een website wordt vaak met behulp van een SSL certificaat beveiligd. Websites die met een SSL certificaat zijn beveiligd werken met het HTTPS protocol. HTTPS stat voor (HyperText Transfer Protocol Secure) De S geeft aan dat het internetverkeer tussen de website / webshop en de computer met encrypties is beveiligd. 

Naast de beveiliging van een website zegt de professionaliteit van een website vaak ook veel. Zo ziet een betrouwbare website er vaak erg verzorgd uit en staan er verschillende contact gegevens vermeld.

Bij de contact gegevens kun je denken aan onder andere het adres en het KvK-nummer. Daarnaast staat er informatie over het retourbeleid dat de website / webshop hanteert.

Digitaal certificaat voor online websites en webshops

Ook het waarborg of keurmerk is een punt waarop voor de betrouwbaarheid kan worden gelet. Met een waarborg of keurmerk kan een website / webshop aantonen dat het om een erkende / veilige website of webshop gaat. Binnen Nederland wordt het keurmerk van Thuiswinkel.org het meest gebruikt om de betrouwbaarheid van de website aan te tonen.

Informatie over dit keurmerk staat op de website Thuiswinkel.org*. Daarnaast staat hier beschreven of een webshop / website het logo terecht gebruikt*. Naast het thuiswinkel.org certificaat kunnen betrouwbare websites binnen Nederland ook bij Qshops Keurmerk* en WebwinkelKeur zijn aangesloten*. Op de website van deze organisaties kan worden gecontroleerd of de website / webshop ook daadwerkelijk bij deze organisaties is aangesloten en wat de betekenis van het keurmerk is.

Gebruik bij het online-shoppen je gezonde verstand

Tijdens het online shoppen is het belangrijk dat je jouw eigen gezonde verstand gebruikt. Zo is het belangrijk om naar de prijs van het product, het keurmerk en de professionaliteit van de website te kijken. Wanneer een product zoals een laptop die normaal 900 euro kost voor 500 euro wordt aangeboden gaat het vaak om een onbetrouwbare webshop. Als producten in de aanbieding zijn gaat het namelijk vaak om enkele tientjes.

Een uitzondering hierop zijn dagen als Btw-vrije dagen en Black Friday. Op deze dagen kunnen de aanbiedingen hoger dan gebruikelijk zijn. Wanneer een aanbieding te mooi is om waar te zijn is dat het waarschijnlijk ook. Hierbij ligt de nadruk op waarschijnlijk. Ondanks dat een veel lagere prijs vaak een slecht teken is, kun je soms ook geluk hebben. 

Onderzoek de website waarover je twijfelt

Wanneer je over een aanbieding twijfelt kun je op het internet de betrouwbaarheid van de website / webshop onderzoeken. Er zijn namelijk ook websites / webshop waarop veel Engelse termen in de tekst zijn verwerkt. Dit hoeft niet te betekenen dat het om een kwaadaardige website gaat. 

De betrouwbaarheid van een website kan gemakkelijk worden gecontroleerd door de oorsprong van het bedrijf in Google op te zoeken. Zo kun je binnen Google naar het bedrijf + oplichting, oplichterij of niet geleverd zoeken.

Daarnaast staan er vaak onafhankelijke recensies over het bedrijf op het internet. Trustpilot is een voorbeeld van een recensies website. Hier worden recensies over verschillende producten, diensten en bedrijven weergegeven.

Staan er op deze website geen negatieve reviews? In dat geval is dat een goed teken. Wanneer je dan nog twijfelt kun je een vraag over de ervaringen van het bedrijf op social media zoals LinkedIn en Facebook stellen. Dit kan vaak tot goede tips leiden. 

Prijs van producten vergelijken voor het online shoppen

Tijdens het online shoppen is het verstandig om verschillende websites en prijzen van producten met elkaar te vergelijken. Voor het vergelijken van producten zijn er tegenwoordig verschillende vergelijkingswebsites te vinden. Op een vergelijkingswebsite kunnen vaak een grote hoeveelheid aan producten worden gevonden. Bij ieder product staan verschillende links naar een webshop / webwinkel en de prijs waarvoor het product via deze website / webshop wordt verkocht. 

Door op deze manier naar producten te zoeken kan het product het goedkoopst en op een betrouwbare manier worden gekocht. Een voorbeeld van een vergelijkingswebsite is www.kieskeurig.nl.

Naast het overzicht met websites, webshops en winkels waar het product het goedkoopste kan worden gekocht moeten de aangesloten bedrijven aan strenge voorwaarden voldoen. 

Producten vergelijken voordat je online gaat shoppen

Voordat een webshop, winkel of webshop bij kieskeurig.nl kan worden aangemeld moet het bedrijf minimaal 1 jaar bij de KvK zijn ingeschreven. Daarnaast moet de webshop / website minimaal een half jaar actief zijn en moet er aan de wet Verkopen op afstand worden voldaan.

Op deze manier kan het gebruik van kieskeurig.nl de veiligheid van online shoppen vergroten. Om de betrouwbaarheid van de websites te controleren worden er door kieskeurig.nl regelmatig testbestellingen gedaan. Dit doen ze vaak pas nadat er signalen zijn ontvangen dat er iets aan de hand is. Natuurlijk is dit geen garantie. Alleen het helpt wel om het vertrouwen in het bedrijf te vergroten. 

Ben jij benieuwd hoe jij veilig online kunt shoppen?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen kan het internet voor steeds meer toepassingen worden gebruikt.

Met behulp van de technische ontwikkelingen kunnen producten tegenwoordig zelfs via het internet worden gekocht. Enkele manieren waarop producten via het internet kunnen worden gekocht zijn onder andere:

 • Via een webshop / website
 • Met behulp van social media zoals Facebook, Linked-In en Instagram
 • Via marktplaats
 • Bij grote online warenhuizen zoals Bol.com
online shoppen bij bol.com

Voordat producten via het internet kunnen worden gekocht moet er een account worden aangemaakt. Het is belangrijk dat er een sterk wachtwoord voor dit account wordt aangemaakt. Zonder sterk wachtwoord kan iemand anders de gegevens van het account zomaar zonder jouw toestemming misbruiken.

Naast een sterk wachtwoord moet de computer tegen de gevaren van het internet worden beveiligd. Ben jij benieuwd hoe je een sterk wachtwoord aan kunt maken en hoe jij via de computer veilig online kunt shoppen?

Online shoppen via bol.com

Ondanks dat er tegenwoordig veel verschillende websites en webshops zijn, zijn er ook grote partijen zoals www.bol.com waarbij een garantie wordt gegeven waarmee producten veilig kunnen worden gekocht. Bol.com is een groot platform waarop verschillende verkopers zijn aangesloten. Hierdoor worden niet alle producten die op bol.com staan door bol.com verkocht.

Het gaat namelijk vaker om externe partijen / verkopers die via bol.com verkopen. Wanneer een bestelling via het platform verkeerd gaat worden de kosten vaak door bol.com vergoed. Hierdoor kun je bij bol.com veilig online shoppen.  

Ondanks dat het bedrag wordt vergoed is dit vaak wel een hoop gedoe. Het is daarom verstandig om te kijken bij welke verkoper het product wordt gekocht. Bij het kopje Verkoop door staat weergegeven door wie het product verkocht wordt.

Door op de naam van de verkoper te drukken wordt er uitgebreide informatie over de prestaties van de verkoper getoond. Bij deze prestaties wordt gekeken naar de levertijd, het aantal klachten en de kwaliteit van het product.

online shoppen bij bol.com

Een verkoper / verkopende partij met veel klachten zal dan ook een lage score hebben. Het is daarom ook niet handig om een product via deze verkoper te kopen. 

Online shoppen via marktplaats

Naast nieuwe producten kunnen er via het internet ook tweedehands producten worden gekocht. Voor het online shoppen van tweedehands producten kan een website zoals marktplaats of een andere veilingsite worden gebruikt.

Via marktplaats worden producten vaak door consumenten verkocht. Het kan hierdoor soms helaas mis gaan. Wanneer je via een verkoper die via marktplaats verkoopt wordt opgelicht kan het betaalde bedrag niet worden teruggevorderd.

Door een afspraak met de verkoper te maken kan het product soms bij de verkoper worden afgehaald. Op deze manier weet je direct of het product dat je gaat ontvangen in goede staat is. 

Daarnaast worden accountgegevens bij marktplaats geverifieerd. Dit kun je herkennen aan het telefoonnummer en de bankrekening die onder de profielnaam staan weergegeven.

Wanneer iemand al 5 jaar actief is en deze gegevens heeft geverifieerd kan dat een teken van een betrouwbaar account zijn. 

Online shoppen marktplaats

Naast de accounts die worden geverifieerd heeft Marktplaats een nieuwe functie. Deze functie wordt Gelijk Oversteken genoemd en kan worden gebruikt om op een eerlijke manier te handelen. Het geld dat je betaald wordt dan door marktplaats vastgehouden. 

Als de ontvangende partij het product heeft ontvangen kan dat met de track & trace code worden bevestigd en wordt het geld naar de verkoper overgemaakt. Door deze functie te gebruiken lopen beide partijen geen risico.

Tips voordat je online gaat shoppen

Het internet wordt tegenwoordig voor een grote hoeveelheid toepassingen gebruikt. Zo kan het internet worden gebruikt voor het zoeken naar informatie, het delen van bestanden, het kopen van producten en diensten of voor het doen van bank / administratieve taken. 

Door het grote aantal toepassingen hangen er ook gevaren aan het internet. Zo kan het voorkomen dat er tijdens de zoektocht naar een product onverhoopt een kwaadaardige website wordt bezocht. Wanneer er een goede virusscanner op de computer is geïnstalleerd kunnen de gevaren van het internet worden beperkt. Als de virusscanner een kwaadaardige website herkent wordt er een pop-up melding getoond. 

In zo’n pop-up melding staat dan dat er een kwaadaardige website wordt bezocht en dat het verstandig is om deze pagina / website te verlaten. Naast een goede virusscanner kan het internet worden afgeschermd. 

Voor het afschermen van de internetprovider kan een VPN verbinding worden gebruikt. Een VPN verbinding versleuteld de internetverbinding waardoor het internetverkeer voor buitenstaanders kan worden afgeschermd. Door het internetverkeer af te schermen kunnen anderen zoals de internetprovider, internetcrimineel en overheidsinstanties de activiteiten op het internet niet achterhalen. 

Ben jij benieuwd hoe jij veilig online kunt shoppen?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen kan het internet voor steeds meer toepassingen worden gebruikt.

Met behulp van de technische ontwikkelingen kunnen producten tegenwoordig zelfs via het internet worden gekocht. Enkele manieren waarop producten via het internet kunnen worden gekocht zijn onder andere:

 • Via een webshop / website
 • Met behulp van social media zoals Facebook, Linked-In en Instagram
 • Via marktplaats
 • Bij grote online warenhuizen zoals Bol.com
online shoppen bij bol.com

Voordat producten via het internet kunnen worden gekocht moet er een account worden aangemaakt. Het is belangrijk dat er een sterk wachtwoord voor dit account wordt aangemaakt. Zonder sterk wachtwoord kan iemand anders de gegevens van het account zomaar zonder jouw toestemming misbruiken.

Naast een sterk wachtwoord moet de computer tegen de gevaren van het internet worden beveiligd. Ben jij benieuwd hoe je een sterk wachtwoord aan kunt maken en hoe jij via de computer veilig online kunt shoppen?

Geef een reactie