Wel of niet overstappen naar Windows 11?

Wanneer je al enige tijd met de computer werkt zal het je vast niet ontgaan zijn dat er regelmatig updates worden uitgebracht. Met iedere update wordt de beveiliging van een programma / besturingssysteem verbeterd. Daarnaast kunnen er extra functies worden toegevoegd en kan het uiterlijk van het besturingssysteem / een app of programma worden veranderd. 

Het bedrijf Microsoft heeft al verschillende versies van het besturingssysteem Windows ontwikkeld. De laatste versie van Windows wordt ook wel Windows 11 genoemd. Als je de laatste update van Windows 10 hebt geïnstalleerd zal het besturingssysteem qua vormgeving grotendeels hetzelfde blijven. 

Ondanks dat het uiterlijk van Windows 11 veel weg heeft van Windows 10 zijn er aan Windows 11 enkele extra functies toegevoegd. Met behulp van deze functies kun je makkelijker met 2 schermen tegelijkertijd werken en de computer met de mobiele telefoon koppelen. 

Ben jij benieuwd naar de nieuwe functies van Windows 11 en wil jij weten hoe je gemakkelijk kunt overstappen naar Windows 11? In dit artikel vertellen we over de nieuwe functies en de stappen die je moet volgen om het overstappen naar Windows 11 zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

Waarom moet je overstappen naar Windows 11?

Voordat we gaan vertellen waarom je kunt overstappen naar Windows 11 is het belangrijk te weten wat er met deze update veranderd. Microsoft kijk met enige regelmaat hoe het besturingssysteem Windows kan worden verbeterd. Om het besturingssysteem te kunnen verbeteren wordt er regelmatig naar nieuwe functionaliteiten en kwetsbaarheden gekeken.

Nadat er een nieuwe functionaliteit is toegevoegd of er een kwetsbaarheid is gedicht wordt er een update uitgebracht. Door deze update te installeren kunnen nieuwe functies beschikbaar komen en wordt het besturingssysteem minder kwetsbaar tegen de gevaren van buitenaf. Als er een nieuwe update voor Windows is uitgebracht wordt deze in de meeste gevallen automatisch gedownload.

Voordat je de update van het besturingssysteem kunt installeren moet de computer opnieuw worden opgestart. Doordat er teveel nieuwe functionaliteiten zijn uitgebracht en er verschillende kwetsbaarheden zijn gedicht heeft Windows besloten een volledig nieuw besturingssysteem uit te brengen. 

Het nieuwe besturingssysteem dat door Microsoft is ontwikkeld wordt Windows 11 genoemd. Nadat je dit besturingssysteem hebt geïnstalleerd komen enkele functies beschikbaar die binnen Windows 10 niet aanwezig waren zoals: 

Overstappen naar Windows 11
 • Er kan met meerdere vensters naast elkaar worden gewerkt. Deze functie wordt ook wel splitscreen genoemd
 • Het startmenu is aangepast
 • De koppeling tussen de computer en de mobiele telefoon is makkelijker geworden. Hierdoor kunnen er zelfs apps voor de mobiele telefoon op de computer worden geïnstalleerd

Naast de nieuwe functies is ook de veiligheid van de computer verbeterd. Hierdoor is een computer met Windows 11 minder kwetsbaar voor virussen. Doordat er vele verbeteringen voor het besturingssysteem zijn uitgebracht heeft Microsoft besloten de update als een volledig nieuw besturingssysteem uit te brengen. 

Wil jij op je computer met de nieuwste functies kunnen werken?

Overstappen naar Windows 11

Door naar Windows 11 over te stappen, kun jij alle nieuwe mogelijkheden van het Windows besturingssysteem gebruiken.

 • Dat is: de nieuwste updates kunnen installeren
 • Nog een geruime tijd met de nieuwste functies van Windows kunnen werken
 • Je gegevens kunnen beveiligen door de nieuwste software updates te installeren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Waarom moet je naar Windows 11 overstappen?

De ontwikkelaars van Microsoft ontwikkelen al een geruime tijd besturingssystemen voor computers en laptops. In het verleden werd bijna ieder jaar een nieuw besturingssysteem uitgebracht. Wanneer er een nieuw besturingssysteem wordt uitgebracht stopt de ondersteuning na enkele jaren. 

Doordat de ondersteuning voor een ouder besturingssysteem stopt kan een ouder besturingssysteem langzaam aan steeds makkelijker worden gehackt. Natuurlijk wil je niet dat de belangrijke, gevoelige en persoonlijke gegevens in de verkeerde handen belanden. Om de computer zo veilig mogelijk te houden is het belangrijk dat de laatste update altijd wordt geïnstalleerd. 

Wanneer Microsoft een nieuwe update voor het besturingssysteem heeft ontwikkeld wordt deze automatisch naar iedere computer die met het internet verbonden is verzonden. Als de computer deze update heeft ontvangen wordt er een melding van de update gegeven. 

Waarom overstappen naar Windows 11

In eerste instantie wilde Microsoft het besturingssysteem Windows 10 voor altijd beschikbaar houden. Alleen doordat er teveel nieuwe functies werden ontwikkeld en de veiligheid van het besturingssysteem heeft Windows het nieuwe besturingssysteem Windows 11 ontwikkeld. Als jij de computer veilig wilt kunnen blijven gebruiken is het verstandig het nieuwe besturingssysteem te installeren.    

Veranderingen door voor overstappen naar Windows 11 te kiezen

Windows 11 is niet veel anders als een grote functionele update waarmee extra functies kunnen worden toegevoegd. Naast de extra functies zijn ook de kwetsbaarheden van het besturingssysteem onder de loep genomen. Aangezien er vaak waardevolle informatie op de computer wordt opgeslagen is de beveiliging van de computer steeds belangrijker geworden. 

Wanneer je gaat overstappen naar Windows 11 zal het uiterlijk het eerste opvallen. Bij Windows 11 is het startmenu ten opzichte van Windows 10 namelijk niet meer schermvullend.

In plaats van dat het startmenu over het hele scherm wordt weergegeven is het startmenu bij Windows 11 alleen in het midden van het scherm te zien. 

Veranderingen door voor overstappen naar Windows 11 te kiezen

Ook de koppeling met de mobiele telefoon is binnen het vernieuwde besturingssysteem beter geïntegreerd. Door de smartphone met de computer te koppelen kunnen de berichten die op de mobiele telefoon binnen komen zelfs op de computer worden gelezen. Hierdoor kan je met behulp van WhatsApp op de computer met anderen communiceren. 

Hoe kun je Windows 11 installeren?

De installatie van Windows 11 loopt in verschillende stappen. Allereerst is het belangrijk te weten of de computer / laptop geschikt is voor het nieuwe besturingssysteem. Als de computer al enkele jaren oud is kan het voorkomen dat het overstappen naar Windows 11 niet lukt. 

Microsoft heeft een functie ontwikkelt waarmee je via de website kunt kijken of de computer het besturingssysteem kan draaien. Met deze functie kun je vooraf bekijken hoe goed de computer met het besturingssysteem kan functioneren. Aan de prestaties van de computer wordt een cijfer gegeven. Het cijfer geeft van tevoren duidelijk aan of het besturingssysteem vloeiend kan functioneren. 

Als de computer / laptop aan de benodigde specificaties voldoet kan je overstappen naar Windows 11. Voordat deze installatie kan worden gestart moet het besturingssysteem worden gedownload. Vanuit Windows 8 en Windows 10 kan het besturingssysteem gratis als update naar de computer worden gedownload.  

Het installeren van Windows 11 via een update is niet de enige manier waarop het besturingssysteem kan worden geïnstalleerd. Het besturingssysteem kan namelijk ook via een USB-stick, externe harde schijf, DVD of via de installatieassistent worden geïnstalleerd. Ondanks dat er verschillende manieren zijn waarop je kunt overstappen naar Windows 11 wordt het aangeraden om het besturingssysteem via de update te installeren. 

Wil jij op je computer met de nieuwste functies kunnen werken?

Overstappen naar Windows 11

Door naar Windows 11 over te stappen, kun jij alle nieuwe mogelijkheden van het Windows besturingssysteem gebruiken.

 • Dat is: de nieuwste updates kunnen installeren
 • Nog een geruime tijd met de nieuwste functies van Windows kunnen werken
 • Je gegevens kunnen beveiligen door de nieuwste software updates te installeren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

De installatie van Windows 11

Nadat het besturingssysteem is gedownload kan je overstappen naar Windows 11. Het installeren van een besturingssysteem verloopt volgens enkele stappen. In het begin van de installatie wordt er gevraagd hoe het besturingssysteem moet worden geïnstalleerd. Voor deze installatie zijn verschillende opties beschikbaar. Enkele opties waaruit kan worden gekozen zijn:

 • Een volledige upgrade: Door voor de volledige upgrade te kiezen blijven de persoonlijke bestanden, programma’s / apps en instellingen behouden. Deze optie wordt automatisch door de installatieassistent geselecteerd
 • Alleen gegevens behouden: Met deze optie worden alle apps en Windows instellingen verwijderd en blijven de persoonlijke bestanden en stuurprogramma’s behouden. Doordat de stuurprogramma’s behouden blijven kunnen de aangesloten apparaten zoals een computermuis, een toetsenbord met functietoetsen of andere hardware blijven functioneren
 • Nieuwe installatie: Door voor een volledig nieuwe installatie te kiezen wordt alles van de computer verwijderd. De computer werkt hierdoor hetzelfde als een net aangeschafte computer. Dit is vooral erg fijn als je alles wilt gaan vernieuwen 

Overstappen naar Windows 11 om de veiligheid te verbeteren

Het overgrote deel van de computers werkt met het besturingssysteem Windows. Door de grote hoeveelheid aan computergebruikers is Windows een van de meest bekende besturingssystemen. Doordat er vele computergebruikers zijn die met het besturingssysteem Windows werken is dit besturingssysteem ook gevoelig voor gevaren van buitenaf. 

Cybercriminelen zijn namelijk continue op zoek naar de kwetsbaarheden van een besturingssysteem / programma of app.

Als er een kwetsbaarheid is gevonden wordt er een computervirus ontwikkeld waarbij de gevonden kwetsbaarheden worden misbruikt.

Veiligheid van de computer verbeteren

Door deze kwetsbaarheden te gebruiken kunnen cybercriminelen ongemerkt bij de computer binnendringen. Wanneer een cybercrimineel op een computer is ingelogd kan dat verschillende vervelende gevolgen teweeg brengen. Enkele problemen die door een computervirus kunnen ontstaan zijn onder andere: 

 • Een computervirus installeren waardoor de belangrijke bestanden kunnen worden geblokkeerd of verwijderd
 • Wachtwoorden kunnen met behulp van een keylogger worden achterhaald. Hierdoor kan een cybercrimineel ongemerkt achter de login gegevens van belangrijke websites zoals social media, de mail of een ander veel gebruikte website met persoonlijke gegevens inloggen
 • De computer kan ineens vreemd reageren of zelfs ongemerkt automatisch vreemde handelingen op de achtergrond uitvoeren. In de meeste gevallen zal de computer hierdoor een stuk trager of anders reageren
 • Er kan ineens meer reclame op het internet tijdens een surfsessie tevoorschijn komen

Natuurlijk is het niet fijn als er een computervirus met behulp van een kwetsbaarheid in het besturingssysteem door een computervirus wordt getroffen. Het is daarom belangrijk om altijd de laatste versie van een app, programma en besturingssysteem te werken.

Ontwikkelaars van apps, programma’s en besturingssystemen kijken namelijk naar de kwetsbaarheden en proberen deze met behulp van een update te dichten. Het verbeteren van de veiligheid van de computer is niet het enige voordeel van een updater. Door een update te installeren kunnen er nieuwe functies aan een programma, app of besturingssysteem worden toegevoegd. 

Overstappen naar Windows 11 in een notendop

Door het overstappen naar Windows 11 is het mogelijk om met meerdere schermen tegelijkertijd te werken en kan de mobiele telefoon makkelijker met de computer worden gekoppeld. Bijvoorbeeld om met behulp van de computer via social media met anderen te kunnen communiceren. Om meer functies aan de koppeling tussen de mobiele telefoon te kunnen koppelen kunnen er zelfs apps voor de mobiele telefoon op een computer met Windows 11 worden geïnstalleerd.

Er zijn zelfs apps waarmee berichten die op de mobiele telefoon worden ontvangen op de computer kunnen worden gelezen en beantwoord.

Doordat de berichten ook op de computer worden ontvangen kun je eenvoudiger en efficiënter met anderen communiceren. 

Berichten van de mobiele telefoon op de computer ontvangen door de telefoon met Windows 11 te koppelen

Veel mensen zijn bang voor veranderingen. Tijdens het ontwikkelen van Windows 11 heeft Microsoft hier goed over nagedacht. Het nieuwe besturingssysteem heeft namelijk veel weg van zijn voorganger. Hierdoor blijft ook het uiterlijk grotendeels ongewijzigd. Doordat het uiterlijk weinig veranderd is Windows 11 zelfs voor de leek direct gemakkelijk te gebruiken.  

Wil jij op je computer met de nieuwste functies kunnen werken?

Overstappen naar Windows 11

Door naar Windows 11 over te stappen, kun jij alle nieuwe mogelijkheden van het Windows besturingssysteem gebruiken.

 • Dat is: de nieuwste updates kunnen installeren
 • Nog een geruime tijd met de nieuwste functies van Windows kunnen werken
 • Je gegevens kunnen beveiligen door de nieuwste software updates te installeren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Geef een reactie