PDF bewerken: online of met software

Documenten die via het internet met anderen worden gedeeld worden vaak in als PDF bestand opgeslagen. Soms kan het handig zijn als er aantekeningen of wijzigingen in zo’n document kunnen worden aangebracht.

Ben jij benieuwd hoe je een Pdf-bestand kunt bewerken? Er zijn tegenwoordig zowel websites als programma’s waarmee PDF bestanden kunnen worden bewerkt. Enkele wijzigingen die bij zo’n bestand kunnen worden aangemeld zijn onder andere:

 • Reorganiseren
 • Commentaar in het document plaatsen
 • Formuliervelden invullen
 • De inhoud van een document bewerken

Wanneer een Pdf-bestand wordt gebruikt voor het delen van informatie met anderen is het handig als het PDF bestand kan worden bewerkt. Bijvoorbeeld om nieuwe informatie toe te voegen of de tekst te verbeteren.

Als het originele document dat naar PDF is omgezet niet in eigen beheer of op de eigen computer staat opgeslagen kunnen niet alle wijzigingen worden gedaan. Ondanks dat zijn er hulpmiddelen waarmee de meest voorkomende bewerkingen kunnen worden uitgevoerd zoals:

 • Het document herschikken door pagina’s te verplaatsen of te verwijderen, de stand van een pagina van staand naar liggend te roteren, informatie uit de originele PDF in delen opsplitsen of met andere Pdf’s samenvoegen
 • Informatie aan pagina’s toevoegen: een grote rode pijl, een gemarkeerd woord, een cirkel of rechthoek rond een belangrijke passage zetten, een afbeelding invoegen, extra informatie op een pagina plaatsen
 • De PDF annoteren en becommentariëren: functies om samen aan een document te kunnen werken. Bijvoorbeeld voor het markeren van woorden en zinnen of commentaar, grafische elementen (pijlen, ellipsen, enz.) toe te voegen om meer aandacht op de inhoud te leggen
 • Een “Vertrouwelijk”stempel als watermerk op bepaalde pagina’s te plaatsen om de informatie te beveiligen
 • PDF-formulier invullen: Voor het invoeren van een naam, adres, datum, vakjes aanvinken, een handtekening toevoegen en deze ingevulde gegevens opslaan om het formulier terug te kunnen mailen of af te kunnen drukken
 • Een Pdf bewerken met geavanceerde functies om in te grijpen in de tekst of afbeeldingen, fouten te corrigeren, een titel of alinea te herschrijven, de tekst uit een gescande PDF te halen dankzij optische tekenherkenning

Gratis software, online bewerken of software kopen

Het reorganiseren en extra informatie aan een PDF toevoegen liggen bij de meeste gratis online diensten binnen handbereik. In veel gevallen kan er echter geen opmerkingen worden toegevoegd en kunnen de aantekeningen die met een PDF-viewer zoals Adobe Reader zijn gemaakt niet worden bekeken.

De gratis software wordt een PDF-viewer of PDF-lezer genoemd. Ze bieden veel meer mogelijkheden dan de webbrowser waarmee Pdf’s kunnen worden bekeken zoals (Chrome, Firefox, Safari, Edge, enz.), en leveren enkele diensten zoals: het toevoegen van informatie, aantekeningen in een PDF plaatsen of formulieren invullen.

Hoewel een PDF hiermee niet kan worden gereorganiseerd kunnen er wel opmerkingen worden geplaatst.

Daarnaast kunnen vormen die op het document zijn getekend zoals (lijnen, cirkels, rechthoeken, enz.) worden bekeken en kunnen formuliervelden in een document worden ingevuld.

PDF bewerken

Wanneer er regelmatig aantekeningen in pdf-bestanden worden gemaakt die privé moeten blijven is het handig om een gratis programma zoals Acrobat Reader of Foxit Reader op de computer te installeren. Aantekeningen die met een reader zijn geplaatst kunnen met bijna alle pdf lezers zowel op PC als op Mac worden bewerkt. Hierdoor treden er geen comptabiliteitsproblemen op wanneer het bestand met een andere lezer wordt geopend.

Zelfs als er wordt beweerd dat een PDF kan worden bewerkt zijn enkele functies met een gratis pdf-bewerk programma uitgesloten. Hierdoor kunnen de geavanceerdere handelingen zoals teksten en afbeeldingen niet worden gewijzigd. Voor het bewerken van documenten met premium functies moet er een betaalde versie worden gebruikt. Alleen ook de betaalde software kan frustraties opleveren.

Om een fout te corrigeren of een titel te herschrijven moet het lettertype dat de auteur voor het PDF bestand heeft gebruikt op de computer staan. Daarnaast kan een eenvoudige wijziging de lay-out verstoren. Zelfs het maken van kleine wijzigingen kan hierdoor soms moeilijk zijn.

Voor de geavanceerdere bewerkingen is het gebruik van een PDF-editor niet ideaal. Er kan altijd het beste met het programma dat voor het officiële bestand is gebruikt worden gewerkt. Er zijn verschillende programma’s waarmee aan een document kan worden gewerkt voordat ze als PDF worden opgeslagen zoals: (Word, PowerPoint, LibreOffice, InDesign, QuarkXpress, enz.).

Vanuit deze programma’s kan het document opnieuw als bestand met PDF-indeling worden geconverteerd. Met zo’n programma kun je de pdf betrouwbaar bewerken. Helaas gaat dat alleen wanneer je het originele bestand onder beheer en op de computer hebt staan. Hieronder geven we enkele tips waarmee een document kan worden bewerkt als alleen de pdf toegankelijk is.

Ben jij benieuwd hoe je een PDF bestand kunt bewerken?

In de afgelopen jaren wordt er steeds vaker met de computer aan belangrijke documenten gewerkt. Voor het delen van deze belangrijke documenten kan een document als PDF bestand worden opgeslagen. Door een document als PDF bestand te delen kunnen anderen de inhoud niet zomaar bewerken. Hierdoor is de informatie extra goed beveiligd.

PDF bewerken met software

Ondanks dat het handig kan zijn als een PDF bestand kan worden beveiligd moeten sommige documenten kunnen worden bewerkt. Enkele voorbeelden waarin het handig kan zijn als een document kan worden bewerkt zijn onder andere:

 • Afbeeldingen invoegen
 • Samen met anderen aan een document werken
 • Inhoud van een document bewerken
 • Handtekening in een officieel document plaatsen
 • Een formulier uit de PDF invoeren en opties selecteren door een vinkje te zetten

Hoe kun je gratis online een PDF bewerken

Een voordeel van online diensten is dat er vaak meerdere gratis functies voor het bewerken van Pdf’s worden samengebracht. Deze functies zijn over het algemeen makkelijk te gebruiken. Alleen hebben de online diensten vaak maar een beperkte hoeveelheid aan mogelijkheden. PDF-bewerkingsfuncties zijn in feite beperkt tot het invoegen van tekst, vormen, accenten en afbeeldingen. Het maken van aantekeningen en commentaar behoort vaak niet tot de mogelijkheden.

Enkele gratis diensten waarmee je een pdf kunt bewerken zijn onder andere:

 • iLovePDF
 • SmallPDF
 • SodaPDF
 • PDFCandy
 • PDF2go
 • PDF24 Tools
PDF bewerken met software

Enkele websites voegen de mogelijkheid voor tekstbewerking toe. Alleen voor deze functies moet dan vaak worden betaald. Sommige bedrijven die pdf-bewerk programma’s hebben ontwikkeld hebben ook een website. In vergelijking met de website werkt de software voor Windows of Mac van deze bedrijven doeltreffender.

De software vermijdt ook dat vertrouwelijke PDF’s via het Internet worden verzonden. Om hier zeker van te zijn is het belangrijk dat de opties worden gecontroleerd. Binnen programma’s kunnen instellingen voor het delen van het bestand aan de website van het bedrijf worden uitbesteed.

Een PDF bewerken met Adobe Acrobat Reader

Adobe, de grondlegger van het Pdf-formaat, biedt uiteraard een uitstekende gratis PDF-viewer aan. Dit bedrijf heeft een reader voor zowel Windows, Mac en smartphones. Door de verschillende apparaten waarop de bestanden kunnen worden bewerkt heeft ADOBE het grootste aanbod aan gratis opties voor het manipuleren en bewerken van PDF bestanden.

Voor de meest geavanceerde bewerkingsfuncties is Adobe Acrobat Pro versie het beste. Alleen dit is meteen ook het duurste pakket voor het bewerken van bestanden dit als PDF zijn opgeslagen.

Hoe kun je een PDF bewerken met Foxit Reader

De gratis Foxit Reader viewer die voor zowel Windows, Mac als de smartphones beschikbaar is heeft in vergelijking met Acobat Reader een solide en welverdiende reputatie opgebouwd. Alleen heeft Acrobat Reader voor het bewerken van een PDF meer mogelijkheden beschikbaar. Met de gratis versie van Foxit Reader viewer kunnen geen typefouten in PDF bestanden worden gecorrigeerd. Be werken en corrigeren van documenten kan alleen met behulp van de betaalde versie van Foxit PhantomPDF.

Wanneer dit programma wordt geïnstalleerd krijg je voor 14 dagen een volledige proefversie. Met de betaalde versie van Foxit Reader viewer kunnen opmerkingen en aantekeningen gemakkelijk worden ingevoegd. Daarnaast kunnen invoervelden, opmerkingen en aantekeningen worden ingevoegd en ingevuld. Maar ook de beveiliging van een document met behulp van een watermerk behoort tot de mogelijkheden.

Een pdf bewerken met Word

Wanneer Microsoft Word op de PC of Mac is geïnstalleerd, kan een PDF bestand naar een tekstdocument worden geconverteerd. Hierdoor kan elk element, tekst en afbeelding, worden bewerkt. Ondanks dat een PDF kan worden geïmporteerd zitten daar wel haken en ogen aan. De lay-out van het document moet eenvoudig genoeg zijn en daarnaast moet de lettertype die voor het document is gebruikt op de computer staan. Importeren van een bestande met PDF-indeling werkt met de volgende stappen:

 • Het PDF bestand moet op dezelfde manier als een tekst bestand worden geopend. Hiervoor moet binnen het menu op Bestand > Openen worden gedrukt
 • Door het PDF bestand naar Word-formaat te converteren kunnen de gebruikelijke gereedschappen worden gebruikt. Enkele gereedschappen zijn onder andere: Het bewerken van tekst en grafieken / afbeeldingen invoegen
 • Het bestand kan vervolgens worden opgeslagen door binnen het menu op Bestand > Exporteren > PDF/XPS-document maken te drukken
 • Binnen het venster PDF opslaan kan uit verschillende opties worden gekozen. Enkele manieren waarop het bestand kan worden opgeslagen zijn onder andere: Met de standaard optimalisatie (die geschikt is voor zowel online publicatie als afdrukken op papier, waarbij de resolutie van de afbeeldingen niet te laag mag zijn), of Optimalisatie met minimale bestandsgrootte (deze optie kan het beste alleen voor de online publicatie worden gebruikt)

Ben jij benieuwd hoe je een PDF bestand kunt bewerken?

In de afgelopen jaren wordt er steeds vaker met de computer aan belangrijke documenten gewerkt. Voor het delen van deze belangrijke documenten kan een document als PDF bestand worden opgeslagen. Door een document als PDF bestand te delen kunnen anderen de inhoud niet zomaar bewerken. Hierdoor is de informatie extra goed beveiligd.

PDF bewerken met software

Ondanks dat het handig kan zijn als een PDF bestand kan worden beveiligd moeten sommige documenten kunnen worden bewerkt. Enkele voorbeelden waarin het handig kan zijn als een document kan worden bewerkt zijn onder andere:

 • Afbeeldingen invoegen
 • Samen met anderen aan een document werken
 • Inhoud van een document bewerken
 • Handtekening in een officieel document plaatsen
 • Een formulier uit de PDF invoeren en opties selecteren door een vinkje te zetten

Een pdf bewerken op een Mac

De meeste oplossingen die hieronder staan beschreven kun je alleen op de mac gebruiken om een PDF te bewerken.

 • Online bewerken, met een dienst en browser naar keuze
 • Formulieren invullen, aantekeningen maken en samen met anderen aan een document werken. Hiervoor kunnen programma’s gratis PDF-lezers zoals Adobe Acrobat Reader DC, Foxit Reader of het programma Preview dat bij de Mac wordt geleverd worden gebruikt
 • Openen en converteren van een PDF. Om een een bestand naar een PDF te kunnen converteren kunnen programma’s zoals Word, LibreOffice of Inkscape worden gebruikt. Hiermee kan zelfs de inhoud van het document worden bewerkt
 • Op de Mac kunnen ook programma’s zoals Adobe Acrobat Pro DC, Wondershare PDFelement, Foxit PhantomPDF, enz worden geïnstalleerd. Nadat deze programma’s zijn geïnstalleerd wordt er zelfs een gratis proefperiode van enkele dagen aangeboden

Een pdf ondertekenen

In de digitale wereld waarin documenten met anderen worden gedeeld wordt de beveiliging van documenten steeds belangrijker. Voor het beveiligen van een document kan een elektronische handtekening in een document worden geplaatst.

Een programma waarmee een elektronische handtekening in een document kan worden geplaatst is onder andere: Adobe Acrobat Reader. Met dit programma kunnen Pdf-bestanden snel en gemakkelijk worden geopend, gelezen en ondertekend.

Maar bovengenoemde opties is nog niet alles. Er kan zelfs een handtekening in het document worden geplaatst, worden getekend of een afbeelding in het document worden geplaatst. En het mooie is dat al deze functies gratis kunnen worden gebruikt.

Voordat een document kan worden ondertekend moet het PDF bestand worden geopend. Het document kan worden geopend door met de rechtermuisknop op het gewenste bestand te drukken en vervolgens met de linkermuisknop binnen het geopende menu op de optie “Openen met” ->”Adobe Acrobat Reader DC” te drukken. Door het bestand op deze manier te openen wordt het Pdf bestand in een nieuw venster geopend. Nadat het document is geopend kan het document gemakkelijk worden ondertekend.

Een pdf ondertekenen en een invulbaar PDF-formulier

Met de mogelijkheden die Adobe biedt kunnen er ook handtekening in een document worden geplaatst.

Voor het ondertekenen van een officieel document zoals een contract of een overeenkomst is het invoeren van de naam met letters niet voldoende zijn.

Er moet dan namelijk vaak een officiële handtekening worden geplaatst. Handtekeningen kunnen op verschillende manieren worden geplaatst zoals:

 • Tekenen met de muis
 • Een touchscreen
 • Door een afbeelding met de handtekening als afbeelding in het document te voegen
Pdf bewerken met handtekening

De digitale handtekening moet minstens gelijk zijn aan de “authentieke” handtekening die op officiële documenten zoals de identiteitskaart, het rijbewijs en andere officiële documenten met behulp van een pen op papier worden gezet. Wanneer de handtekening met behulp van de muis of een touchscreen wordt getekend kan het voorkomen dat de handtekening verschillende keren moet worden gezet.

Deze moeite zal zich echter lonen omdat de geslaagde (en opgeslagen) handtekening later in andere Pdf-documenten kan worden gebruikt. Door vaker met een aanraakgevoelig beeldscherm te werken kan het ondertekenen van het document steeds makkelijker worden.

Ben jij benieuwd hoe je een PDF bestand kunt bewerken?

In de afgelopen jaren wordt er steeds vaker met de computer aan belangrijke documenten gewerkt. Voor het delen van deze belangrijke documenten kan een document als PDF bestand worden opgeslagen. Door een document als PDF bestand te delen kunnen anderen de inhoud niet zomaar bewerken. Hierdoor is de informatie extra goed beveiligd.

PDF bewerken met software

Ondanks dat het handig kan zijn als een PDF bestand kan worden beveiligd moeten sommige documenten kunnen worden bewerkt. Enkele voorbeelden waarin het handig kan zijn als een document kan worden bewerkt zijn onder andere:

 • Afbeeldingen invoegen
 • Samen met anderen aan een document werken
 • Inhoud van een document bewerken
 • Handtekening in een officieel document plaatsen
 • Een formulier uit de PDF invoeren en opties selecteren door een vinkje te zetten

Geef een reactie