PDF kleiner maken op Mac: 3 eenvoudige methoden

“Wil jij weten hoe jij jouw PDF kleiner kunt maken op de Mac met behulp van Acrobat? Vanaf nu kun je de grootte van je afbeeldingen reduceren zonder concessies aan de kwaliteit te doen.”

Vooral wanneer je de juiste tools zoals Acrobat niet kent kan het reduceren van pdf-bestanden een uitdaging zijn. Met Acrobat kun je de grootte van pdf-bestanden gemakkelijk verkleinen door afbeeldingen te comprimeren. Maar maak je geen zorgen! In dit artikel leer je stap voor stap hoe je jouw pdf-bestanden kunt verkleinen zonder dat het van de kwaliteit ten koste gaat. Met Acrobat kun je afbeeldingen eenvoudig comprimeren en de bestandsgrootte verkleinen. Met een simpele klik op de knop kun je dit proces starten. Daarnaast kun je notities aan je pdf-bestanden toevoegen om belangrijke informatie te markeren.

Een veelvoorkomende reden waarom afbeeldingen in een pdf-bestand kleiner worden gemaakt is om ruimte op je harde schijf te besparen of om het bestand gemakkelijker en snel via de e-mail of andere digitale kanalen te kunnen delen. Met de notitie knop kun je snel aantekeningen aan het bestand toevoegen. Gelukkig zijn er in de meeste pdf-lezers en bewerkingsprogramma’s op een Mac verschillende opties beschikbaar voor het bewerken van een pagina.

Dus, wanneer jij ook wilt weten hoe je jouw documenten kunt optimaliseren waardoor deze minder ruimte op je Mac inneemt, blijf dan rustig lezen! In dit artikel bespreken we verschillende methoden en handige tips waarmee jij jouw pdf-bestanden moeiteloos kleiner kunt maken. We laten je stap voor stap zien hoe je jouw document kunt verkleinen. Laten we meteen beginnen!

Methoden om een PDF zonder kwaliteitsverlies op Mac te verkleinen

Wanneer je op je Mac regelmatig met pdf-bestanden werkt, ben je waarschijnlijk bekend met het probleem van grote bestandsgroottes. Het kan vervelend zijn als je een pdf-bestand wilt delen en erachter komt dat het bestand te groot is om via de e-mail of andere methoden te verzenden. Gelukkig is er een eenvoudige methode waarmee je de bestandsgrootte kunt verkleinen.

Zo kun je een PDF kleiner maken op Mac

Door de afbeeldingen in het pdf-bestand te comprimeren, kun je veel megabytes besparen. Gelukkig zijn er verschillende methoden voor het verkleinen van de bestandsgrootte zonder dat dit van de kwaliteit van PDF bestanden ten koste gaat beschikbaar. Hieronder zullen we enkele methoden bespreken om te bepalen wanneer je PDF bestand op de Mac te groot wordt en welke methode je kunt gebruiken om dit probleem op te lossen.

Is jouw PDF bestand te groot om te mailen?

Adobe Compress PDF als compressie tool gebruiken

Door het PDF bestand op je Mac kleiner te maken kun jij je bestand gemakkelijk versturen.

 • Dat is: gen last van beperkingen bij het versturen van een e-mail
 • Het bestand neemt minder opslagruimte in
 • Informatie gemakkelijk met anderen kunnen delen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Methode 1: Gebruik een online pdf-reducer

Wil je de grootte van een pdf-bestand op je Mac snel en makkelijk verkleinen? Dan kun je een online pdf-verkleiner gebruiken. Er zijn diverse websites beschikbaar die deze service gratis aanbieden. Door deze websites te gebruiken, kun je het bestandsformaat van je PDF eenvoudig kleiner maken op je Mac.

Ga simpelweg naar zo’n website, upload je bestand en kies de gewenste verkleiningsmethode. Zodra je het bestand hebt gedownload, wordt het verwerkt en kun je het opgeslagen bestand op je Mac bewaren. Het mooie hiervan is dat het hele proces online plaatsvindt, dus je hebt geen extra software nodig. Een PDF bestand kan makkelijk worden gegenereerd en alle stappen kunnen makkelijk en probleemloos worden voltooid.

Methode 2: Gebruik Adobe Acrobat Pro

Wanneer je regelmatig met pdf-bestanden werkt, heb je Adobe Acrobat Pro misschien al op je Mac geïnstalleerd. Deze software biedt uitgebreide functies wanneer het om het bewerken en beheren van pdf-bestanden gaat. Je kunt de bestandsgrootte zonder kwaliteitsverlies verkleinen. Wanneer je deze software gebruikt, kunt je pdf-bestanden gemakkelijk bewerken en beheren.

Om dit te doen, open je gewoon het betreffende pdf-bestand in Adobe Acrobat Pro en ga je naar het menu “Bestand”. Nadat je het pdf-bestand hebt geopend kun je gemakkelijk naar “Bestand” in het menu navigeren. Kies vervolgens de optie “Opslaan als andere” en selecteer “Gecomprimeerde pdf”. Hier kun je de compressie-instellingen aanpassen en het bestand met een kleinere bestandsgrootte opslaan.

Methode 3: Voorvertoning gebruiken

Voorvertoning is een standaardtoepassing die op iedere Mac aanwezig is en die verschillende mogelijkheden biedt voor het bewerken van pdf-bestanden. Een van deze bewerkingsmogelijkheden is het verkleinen van de bestandsgrootte. Om dit te doen, open je het betreffende pdf-bestand in Voorvertoning en ga je naar “Bestand” in het menu. Kies vervolgens de optie “Exporteer” en selecteer “PDF”. Hier kun je verschillende compressie-opties, zoals de resolutie verlagen of onnodige elementen uit het bestand verwijderen vinden. Door deze instellingen aan te passen, kun je de grootte van de PDF kleiner maken op de Mac zonder dat dit van de kwaliteit ten koste gaat.

PDF bestanden met Voorvertoning comprimeren 

Wil je pdf-bestanden kleiner maken op je Mac, maar wil je geen externe software gebruiken? Geen zorgen! Met de standaard Voorvertoning app kun je pdf-bestanden gemakkelijk comprimeren. Hieronder leggen we uit hoe je dit kunt doen.

 1. Open de afbeeldingen die je met Voorvertoning op de Mac wilt comprimeren. Kies de eerste afbeelding en open het pdf-bestand. Dit kun je doen door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken en “Openen met” te selecteren en vervolgens voor “Voorvertoning” te kiezen.
 2. Ga bovenaan in de menubalk naar het menu “Bestand” en selecteer “Exporteer”.
 3. Er verschijnt nu een nieuw venster waarin je verschillende opties voor het exporteren van het pdf-bestand in kunt stellen. Kies een locatie waar je het gecomprimeerde bestand wilt bewaren en geef het een naam.
 4. Tussen de opties in het dropdown-menu staat een optie genaamd “Quartz-filter”. Druk hierop en selecteer de optie “Reduce file size” (Bestandsgrootte verkleinen).
 5. Klik op de knop “Bewaar” om het gecomprimeerde pdf-bestand te kunnen exporteren.

Nu wordt er met behulp van de geselecteerde Quartz-filteroptie automatisch een gecomprimeerde versie van het originele pdf-bestand aangemaakt. Het nieuwe bestand zal aanzienlijk kleiner zijn dan het origineel, zonder dat dit van de kwaliteit ten koste gaat.

PDF bestanden automatisch met Quartz-filters comprimeren

Dankzij Quartz-filters kun je PDF bestanden met behulp van Voorvertoning automatisch comprimeren. Hierdoor kun je het compressieproces vereenvoudigen en tijd besparen. Volg de onderstaande stappen om de PDF automatisch kleiner te maken op de Mac:

 1. Open Voorvertoning en ga in de menubalk naar het “Voorkeuren” menu.
 2. Ga naar het tabblad “PDF” en Druk op de “Quartz-filter” knop.
 3. Er verschijnt nu een lijst met beschikbare filters. Kies het filter genaamd “Reduce file size” (Bestandsgrootte verkleinen) en druk op “OK”.
 4. Nu worden alle pdf-bestanden die je exporteert automatisch met behulp van deze filteroptie gecomprimeerd.

Met deze handige functie hoef je wanneer je een pdf-bestand wilt comprimeren de Quartz-filter niet iedere keer handmatig te selecteren. Het proces verloopt nu volledig automatisch, waardoor je bij het comprimeren van meerdere bestanden tijd kunt besparen.

Methode 1: De PDF kleiner maken op de Mac door het Quartz-filter te gebruiken

Met behulp van het Quartz-filter in de Voorvertoning app kun je een PDF eenvoudig verkleinen. Bij deze methode wordt de ingebouwde functionaliteit van macOS voor het verkleinen van de bestandsgrootte gebruikt zonder dat dit tot merkbare kwaliteitsverlies leidt. Volg de onderstaande stappen om je pdf-bestanden kleiner te maken op de Mac.

PDF kleiner maken op Mac met behulp van het quartz filter

Het Quartz-filter gebruiken

 1. Open het pdf-bestand dat je wilt verkleinen in de Voorvertoning app op je Mac.
 2. Druk in de menubalk op “Bestand” en selecteer “Exporteer”.
 3. Er verschijnt nu een nieuw venster waarin je verschillende opties voor het exporteren van het pdf-bestand in kunt stellen.
 4. Kies bij “Structuur” voor “PDF”.
 5. Selecteer vervolgens bij “Quartz-filter” een geschikt filter om de bestandsgrootte te verkleinen. Er zijn verschillende filters, zoals “Reduce file size” of “Compress PDF” beschikbaar. Experimenteer met verschillende filters om te zien welke het beste resultaat geeft.
 6. Pas indien nodig andere instellingen zoals de resolutie of compressiekwaliteit aan.
 7. Druk op “Bewaar” en geef een naam en locatie voor het geëxporteerde pdf-bestand op.

Over Quartz-filters

Quartz-filters zijn functies die in macOS zijn ingebouwd en voor het uitvoeren van verschillende bewerkingen zoals het verkleinen van de bestandsgrootte op pdf-bestanden kunnen worden gebruikt. Deze filters gebruiken compressie-algoritmen en andere technieken om overbodige gegevens te verwijderen en de efficiëntie van het pdf-bestand te verbeteren.

In de Voorvertoning app zijn verschillende Quartz-filters, ieder met zijn eigen specifieke doel beschikbaar. Hieronder staan enkele veelgebruikte filters:

 • Reduce file size: Dit filter vermindert de bestandsgrootte door afbeeldingen en andere elementen uit het pdf-bestand te comprimeren. Deze functie kan handig zijn als je een pdf-bestand via de e-mail wilt delen of op een apparaat met beperkte opslagruimte wilt kunnen bewaren.
 • Compress PDF: Dit filter past compressietechnieken op het hele pdf-bestand toe om de bestandsgrootte van het bestand te verminderen. Deze functie kan handig zijn wanneer je een groot aantal pdf-bestanden hebt die je wilt archiveren of opslaan.
 • Black and White: Dit filter zet alle kleuren in het pdf-bestand naar zwart-wit om, wat in kleinere bestanden resulteert. Deze functie is handig als je alleen tekst zonder afbeeldingen of kleurelementen hebt.

Methode 2: Verklein pdf-bestanden met behulp van Adobe Acrobat op Mac

Met Adobe Acrobat kun je de grootte van pdf-bestanden eenvoudig en efficiënt op een Mac verkleinen. Deze methode gebruikt Adobe Acrobat DC, een krachtige tool waarmee je verschillende bewerkingen op pdf-bestanden uit kunt voeren. Volg de onderstaande stappen om een PDF kleiner te maken op de Mac:

 1. Adobe Acrobat DC installeren: Wanneer je Adobe Acrobat DC  nog niet op je Mac hebt geïnstalleerd, ga dan naar de officiële website van Adobe en download de nieuwste versie van het programma.
 2. Pdf-bestand openen: Open Adobe Acrobat DC en druk in het bovenste menu op “Bestand”. Druk vervolgens op “Openen” en blader naar het pdf-bestand dat je wilt verkleinen.
 3. Pdf-compressie instellen: Nadat je het pdf-bestand hebt geopend, druk je op “Bestand” en kies je voor “Opslaan als andere”. Kies vervolgens voor de optie “Gecomprimeerde PDF”.
 4. Compressieniveau aanpassen: In het dialoogvenster dat nu verschijnt, kun je het compressieniveau aanpassen door tussen de opties “Standaard”, “Hoge kwaliteit” en “Minimale grootte” te schuiven. Experimenteer met deze instellingen om een balans tussen bestandsgrootte en kwaliteit te vinden.
 5. Opslaan als nieuw bestand: Nadat je het gewenste compressieniveau hebt gekozen, druk je op “Opslaan” om het nieuwe gecomprimeerde pdf-bestand op te slaan. Geef het een nieuwe naam en kies de gewenste locatie op je Mac om het bestand op te slaan.

Met behulp van Adobe Acrobat kun je pdf-bestanden eenvoudig verkleinen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Door het compressieniveau aan te passen, kun je de bestandsgrootte verminderen terwijl je ervoor zorgt dat de inhoud van het pdf-bestand goed leesbaar blijft. Het gebruik van Adobe Acrobat DC biedt verschillende voordelen bij het verkleinen van pdf-bestanden op een Mac. Hier zijn enkele redenen waarom dit programma een goede keuze is:

 • Geavanceerde compressietechnologie: Adobe Acrobat DC gebruikt geavanceerde compressietechnologie om pdf-bestanden zonder concessies aan de kwaliteit te doen efficiënt te verkleinen.
 • Behoud van kleurkwaliteit: Met Adobe Acrobat DC kun je de kleurkwaliteit in het gecomprimeerde pdf-bestand behouden. Dit is vooral belangrijk als je afbeeldingen of grafieken die nauwkeurige kleurweergave vereisen in je pdf hebt.
 • Flexibiliteit in compressieniveau: Met Adobe Acrobat DC kun je de compressie van pdf-bestanden aanpassen. Je kunt afhankelijk van je behoeften zelf bepalen hoeveel compressie je wilt gebruiken. Bij afbeeldingen kun je een lagere compressie kiezen om de kleurkwaliteit te behouden, en bij tekst kun je een hogere compressie kiezen om het bestand kleiner te maken. Zo kun je de beste balans tussen grootte en kwaliteit vinden.

Methode 3: Gebruik gratis online tools om pdf’s op Mac te comprimeren

Wil je snel en gemakkelijk pdf-bestanden verkleinen op een Mac, zonder extra software te installeren? Gelukkig zijn er tal van gratis online tools beschikbaar die je bij het comprimeren van PDF bestanden en afbeeldingen kunnen helpen. Hieronder zullen we enkele van deze handige tools bespreken en vertellen hoe je ze kunt gebruiken.

PDF kleiner maken op Mac met behulp van gratis online tools

Hieronder staan enkele populaire gratis online tools waarmee je pdf-bestanden kunt verkleinen op een Mac:

 1. Smallpdf: Smallpdf is een gebruiksvriendelijke tool waarmee je pdf-bestanden eenvoudig kunt comprimeren. Ga naar de website (https://smallpdf.com/nl/compress-pdf) en sleep het bestand dat je wilt verkleinen naar het aangegeven gebied. Druk vervolgens op “Comprimeren” en download het gecomprimeerde bestand.
 2. PDF Compressor: PDF Compressor is een andere handige online tool waarmee je pdf-bestanden zonder kwaliteitsverlies kunt verkleinen. Bezoek de website (https://www.pdfcompress.com/) en druk op “Bestand kiezen” om het pdf-bestand te uploaden. Kies de gewenste compressiekwaliteit en druk op “Comprimeren”. Download ten slotte het gecomprimeerde bestand.
 3. iLovePDF: iLovePDF biedt verschillende tools voor het bewerken van pdf’s, waaronder ook een compressietool. Ga naar de website (https://www.ilovepdf.com/nl/pdf_compress) en druk op “Kies PDF-bestand”. Upload het de pdf bestand dat je wilt verkleinen en druk op “Comprimeren”. Wacht totdat het compressieproces is voltooid en download het gecomprimeerde bestand.

Is jouw PDF bestand te groot om te mailen?

Adobe Compress PDF als compressie tool gebruiken

Door het PDF bestand op je Mac kleiner te maken kun jij je bestand gemakkelijk versturen.

 • Dat is: gen last van beperkingen bij het versturen van een e-mail
 • Het bestand neemt minder opslagruimte in
 • Informatie gemakkelijk met anderen kunnen delen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Hoe gebruik je deze tools?

Deze gratis online tools kunnen eenvoudig worden gebruikt en vereist geen technische kennis. Volg de onderstaande stappen om een pdf-bestand met behulp van Smallpdf te verkleinen:

 1. Ga naar de website van Smallpdf (https://smallpdf.com/nl/compress-pdf).
 2. Sleep het pdf-bestand dat je wilt verkleinen naar het aangegeven gebied op de website.
 3. Wacht totdat het uploaden is voltooid en druk vervolgens op “Comprimeren”.
 4. Na compressie wordt het gecomprimeerde bestand automatisch naar je Mac gedownload.

Op dezelfde manier kun je PDF Compressor en iLovePDF gebruiken voor het vekleinen van PDF bestanden. Upload gewoon het bestand, selecteer de gewenste compressiekwaliteit en wacht totdat het proces is voltooid voordat je het gecomprimeerde bestand downloadt.

Snel en veilig je pdf verkleinen op een Mac

Wil je de grootte van je pdf-bestanden op je Mac verkleinen? Geen zorgen, met de onderstaande stapsgewijze handleiding kun je dit ongeacht de methode die je gebruikt snel en veilig doen. Volg gewoon de onderstaande stappen en geniet zonder kwaliteitsverlies van kleinere bestanden.

PDF kleiner maken op Mac

Stap 1: Kies de juiste tool

Er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je pdf-bestanden kunt verkleinen op een Mac. Hieronder staan enkele populaire opties:

 • Adobe Acrobat: Deze software biedt uitgebreide functies voor het bewerken, het verkleinen van de bestandsgrootte en het optimaliseren van pdf-bestanden.
 • Voorvertoning (Preview): De standaard app op Mac computers kan ook worden gebruikt voor het verkleinen van PDF bestanden. Het is eenvoudig te gebruiken en vereist geen extra software-installatie om pdf-bestanden te kunnen converteren.
 • Online tools: Er zijn diverse online tools beschikbaar waarmee je pdf-bestanden eenvoudig kunt verkleinen zonder dat je iets hoeft te downloaden.

Kies de tool die het beste bij jouw behoeften past en ga naar de volgende stap.

Stap 2: Open het pdf-bestand

Open de tool of app die je hebt gekozen voor het verkleinen van het pdf-bestand. Navigeer naar het desbetreffende bestand door, door de mappen te bladeren of door de zoekfunctie binnen de tool te gebruiken.

Stap 3: Selecteer de gewenste compressie-instellingen

Afhankelijk van de tool die je gebruikt, zul je verschillende compressie-instellingen vinden. Deze instellingen bepalen hoeveel de bestandsgrootte wordt verkleind en welke kwaliteit behouden blijft.

 • Gebruikersvriendelijke instelling: Als snelheid en gemak belangrijk voor je zijn, kun je voor een standaardinstelling kiezen die de bestandsgrootte automatisch vermindert zonder dat je veel opties hoeft aan te passen.
 • Aangepaste instelling: Als je meer controle over het verkleiningsproces van de pdf wilt, kun je de instellingen handmatig aanpassen. Zo kun je de resolutie, afbeeldingskwaliteit en andere parameters wijzigen.

Stap 4: Verklein het pdf-bestand

Nu kun je het pdf bestand daadwerkelijk verkleinen. Druk op de juiste knop of selecteer de optie om het proces te starten. Afhankelijk van de grootte van het pdf-bestand kan dit even duren. Wees geduldig en wacht totdat het proces is voltooid.

Conclusie: Samenvatting van het proces om een pdf kleiner te maken op Mac

Gefeliciteerd! Je hebt nu een overzicht van verschillende methoden gekregen waarmee je pdf-bestanden op je Mac zonder kwaliteitsverlies kunt verkleinen. Of je nu de ingebouwde voorvertoningsfunctie gebruikt, Adobe Acrobat installeert of gratis online tools gebruikt, er zijn genoeg opties beschikbaar om aan jouw behoeften te voldoen.

Vooral als je bestanden via de e-mail wilt delen of ze naar een website wilt uploaden kan het verkleinen van pdf’s op Mac enorm handig zijn. Door de besproken methoden toe te passen kun je de bestandsgrootte aanzienlijk verminderen zonder concessies aan de kwaliteit te doen.

PDF kleiner maken op Mac en als bijlage via de mail versturen

Probeer deze verschillende methoden uit en ontdek welke het beste bij jouw situatie past. Vergeet niet om altijd een back-up van je originele pdf-bestanden te maken voordat je wijzigingen aanbrengt. Nu kun je met vertrouwen aan de slag gaan en op jouw Mac van kleinere PDF bestanden genieten!

Veel gestelde vragen

Kan ik meerdere pdf-bestanden tegelijkertijd verkleinen?

Ja, met veel online tools en software zoals Adobe Acrobat kun je meerdere PDF-bestanden tegelijkertijd comprimeren. Dit bespaart tijd en moeite bij het verkleinen van grote aantallen bestanden.

Verlies ik kwaliteit bij het verkleinen van een pdf?

Nee, wanneer je de juiste methoden zoals de methoden die in dit artikel worden besproken te gebruiken, kun je de bestandsgrootte zonder kwaliteitsverlies verkleinen. Het is echter altijd een goed idee om een back-up van je originele pdf-bestanden te maken voordat je wijzigingen aanbrengt.

Kan ik dezelfde methoden op Windows of andere besturingssystemen gebruiken?

Hoewel dit artikel zich op het verkleinen van pdf bestanden op Mac richt, zijn er vergelijkbare methoden voor Windows en andere besturingssystemen beschikbaar. Je kunt online tools en specifieke software zoals Adobe Acrobat die op verschillende platforms werken vinden.

Hoeveel ruimte kan ik besparen door mijn pdf’s te verkleinen?

De hoeveelheid ruimte die je kunt besparen, hangt van de oorspronkelijke grootte en inhoud van de pdf-bestanden af. In de meeste gevallen kan het comprimeren van een pdf-bestand de grootte met 50% of meer verminderen, wat aanzienlijke ruimtebesparingen oplevert.

Zijn er alternatieven voor het verkleinen van pdf’s als ik geen Mac heb?

Ja, wanneer je geen Mac hebt, zijn er nog steeds verschillende opties beschikbaar voor het verkleinen van pdf-bestanden. Zo kun je online tools gebruiken die op ieder besturingssysteem werken of specifieke software zoeken die compatibel is met jouw apparaat.

Is jouw PDF bestand te groot om te mailen?

Adobe Compress PDF als compressie tool gebruiken

Door het PDF bestand op je Mac kleiner te maken kun jij je bestand gemakkelijk versturen.

 • Dat is: gen last van beperkingen bij het versturen van een e-mail
 • Het bestand neemt minder opslagruimte in
 • Informatie gemakkelijk met anderen kunnen delen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg