Zo kun je een goede presentatie maken

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Deze technische ontwikkelingen hebben tot nieuwe toepassingen en veranderingen in bestaande toepassingen geleid. Zo zijn animaties voor powerpoint presentaties een belangrijk onderdeel geworden.

Door deze technische ontwikkelingen is ook de manier waarop informatie met anderen kan worden gedeeld veranderd. Met behulp van PowerPoint kunnen animaties en visuele ontwerpelementen aan een presentatie worden toegevoegd. Hierdoor kan de boodschap nog beter overkomen. In dit artikel vertellen we hoe je met behulp van PowerPoint een goede presentatie kunt maken.

Welke soorten presentaties zijn er?

Er zijn verschillende soorten presentaties die je kunt maken. Het type presentatie dat je maakt, is afhankelijk van het doel en de context. Een veelvoorkomende soort presentatie is de informatieve presentatie, waarbij je feiten en informatie met je publiek deelt. Deze presentaties zijn vaak gericht op het overbrengen van kennis en het informeren van mensen over een bepaald onderwerp. 

Daarnaast heb je ook persuasieve presentaties, waarbij je probeert om je publiek van een bepaald standpunt of idee te overtuigen. Deze presentaties vereisen vaak een sterke argumentatie en het vermogen om je publiek te overtuigen. 

Tot slot zijn er ook inspirerende presentaties, waarbij je mensen wilt motiveren en inspireren. Deze presentaties zijn vaak gericht op het delen van persoonlijke verhalen en het creëren van een emotionele connectie met je publiek. Welke soort presentatie je ook kiest, zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en dat je je boodschap duidelijk en overtuigend kunt overbrengen. Hieronder staan verschillende soorten presentaties die je kunt houden:

Soorten presentaties
Informatieve presentatie
Verkooppresentatie
Overtuigende presentatie
Trainingspresentatie
Demonstratiepresentatie
Motiverende presentatie
Inspirerende presentatie
Educatieve presentatie
Zakelijke presentatie
Interactieve presentatie
Visuele presentatie
Online presentatie
Webinar
Workshop
Keynote presentatie
Pitch presentatie
Productpresentatie
Bedrijfspresentatie
Wetenschappelijke presentatie
Technische presentatie
Creatieve presentatie
Persoonlijke presentatie
Sollicitatiepresentatie
Elevator pitch
TED talk
PechaKucha
Ignite presentatie
Storytelling presentatie
Panelgesprek
Vraag- en antwoordsessie
Debat
Symposium
Congres
Conferentie
Seminar
Workshop
Training
Masterclass
College
Les
Lezing
Cursus

Wil jij een professionele presentatie kunnen maken?

Hoe kun je een presentatie maken

Door een presentatie te maken kun jij informatie gemakkelijk met anderen delen.

 • Dat is: altijd een duidelijk overzicht van informatie kunnen maken
 • Informatie gemakkelijk met anderen kunnen delen
 • Een gemakkelijke manier om informatie over een onderwerp uit te kunnen leggen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Een interne presentatie

Interne presentaties kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. In de meeste gevallen wordt een interne presentatie gebruikt om leden of het personeel van de huidige ontwikkelingen op de hoogte te brengen.

Hoe kun je een presentatie maken

Daarnaast kunnen interne presentaties worden gebruikt om je publiek te inspireren of om achter de mening van anderen te komen. Bijvoorbeeld wanneer een plan moet worden goedgekeurd.

Bij een interne presentatie moet het doel van de presentatie aan het begin duidelijk worden gemaakt. Daarnaast moet worden aangegeven welk resultaat er wordt verwacht. Enkele resultaten die met behulp van een indrukwekkende presentatie kunnen worden behaald zijn:

 • Mensen over een idee mee laten denken
 • Stemmen voor een uiteindelijk besluit. Bijvoorbeeld om het plan goed te laten keuren
 • Over nieuwe ideeën en concepten vertellen
 • Belangrijk nieuws over het bedrijf met de medewerkers delen

Doordat collega’s en leden vaak al in het onderwerp zijn ingewijd hoeft er geen lange inleiding worden gegeven. Hierdoor kan een presentatie direct bij de kern worden gestart. Dit maakt het gemakkelijker om je publiek te bereiken en de informatie met behulp van powerpoint over te brengen.

Verkooppresentatie

Tijdens een verkooppresentatie moeten mensen van je publiek over een product / dienst worden geënthousiasmeerd zodat je het product / de dienst kunt verkopen. Dit type presentatie wordt gebruikt om een ontworpen product / dienst aan anderen te tonen. Bijvoorbeeld op de markt, in een winkel of op een vakbeurs.

Vaak zijn de verkopers enthousiast over het product / dienst. Daarnaast kunnen standhouders goed communiceren waardoor anderen gemakkelijk van de dienst of het product worden overtuigd. Om mensen van een product of dienst te kunnen overtuigen is het belangrijk dat je jezelf goed in het publiek kunt verplaatsen. Hierbij is het belangrijk dat er naar het belang van de informatie wordt gekeken.

Bij zo’n presentatie kun je kort en bondig spreken om je publiek te bekijken. Om een product of dienst te verkopen, is het belangrijk dat je de werking ervan zichtbaar maakt. In sommige gevallen kan de werking van een product niet ter plaatse worden getoond. Dan is het handig als de werking van het product met behulp van een duidelijke video kan worden getoond.

Presentatie voor een lezing maken

Een lezing wordt vaak gebruikt om nieuwe dingen aan mensen te kunnen leren. Voor het overbrengen van informatie naar anderen wordt vaak een presentatie gehouden. Een presentatie bestaat vaak uit verschillende sheets. In iedere sheet staan enkele opsommingen waarover de spreker meer gaat vertellen. Binnen deze sheets kunnen afbeeldingen, tabellen en video’s worden ingevoegd.

Hoe kun je een presentatie maken

Met behulp van deze foto’s, statistieken en video’s kan de informatie vaak beter worden overgebracht. Het nadeel van een lezing is dat sommige sprekers te snel praten. Wanneer er te snel wordt gepraat komt de boodschap niet goed bij de deelnemers binnen. Daarnaast kan een presentatie te lang duren waardoor de aandacht van het publiek kan verslappen.  

Zo kun je een goede presentatie maken

Voordat er een presentatie kan worden gemaakt moet er goed over het doel worden nagedacht. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft iedere presentatievorm een andere aanpak nodig. Wanneer je een presentatie gaat maken heb je een computer en een programma nodig. Tegenwoordig zijn er verschillende programma’s waarmee een presentatie kan worden gemaakt. Enkele programma’s waarmee je een presentatie kunt maken zijn onder andere:

 • Google Slides
 • Prezi
 • Powerpoint

Bij het maken van een presentatie wordt er met sheets gewerkt. Om de informatie vanuit de presentatie naar je publiek over te brengen, moet de inhoud van een sheet worden beperkt. Daarom kan er het beste met kernwoorden worden gewerkt.

Goede presentatie maken

Wil jij een professionele presentatie kunnen maken?

Hoe kun je een presentatie maken

Door een presentatie te maken kun jij informatie gemakkelijk met anderen delen.

 • Dat is: altijd een duidelijk overzicht van informatie kunnen maken
 • Informatie gemakkelijk met anderen kunnen delen
 • Een gemakkelijke manier om informatie over een onderwerp uit te kunnen leggen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Presentatie maken met foto’s en video’s

Wanneer er een PowerPoint presentatie wordt gehouden is het handig als de informatie op een duidelijke en overtuigende manier kan worden getoond. Een beeld zegt vaak meer dan duizend woorden. Hierdoor kunnen beelden veel kracht aan de presentatie toevoegen. Het is daarom handig als je een PowerPoint presentatie kunt maken waarin beelden zijn verwerkt. Programmeurs die een powerpoint sjabloon maken hebben goed over het ontwerp van programma’s waarmee presentaties kunnen worden gemaakt nagedacht.

Hierdoor kunnen beelden zoals de foto of video bij een presentatie worden ingevoegd. Een foto /afbeelding of video kan vaak worden ingevoegd door op het paperclipje te drukken.

Door op de paperclip te drukken worden de mappen en bestanden die op de computer staan opgeslagen getoond. Dit is handig bij het maken van een powerpoint presentatie, omdat je zo gemakkelijk toegang hebt tot alle bestanden die je nodig hebt voor je presentatie.

Presentatie maken met foto’s en video’s

Naast de bestanden die op de computer zijn opgeslagen kunnen bestanden zoals foto´s en video´s via een link of vanuit de cloud in een presentatie worden ingevoegd. Om een link naar een video in te kunnen voegen moet er binnen de browser met de rechtermuisknop op de URL worden gedrukt. Vervolgens wordt de video in de presentatie geladen.

Hoe kun je een presentatie houden

Wanneer er een presentatie wordt gehouden wordt deze vaak voor een groepje mensen gehouden. Bijvoorbeeld om anderen te overtuigen, informatie met anderen te kunnen delen of het promoten van een product of dienst. Doordat de presentatie voor verschillende toepassingen kan worden gebruikt kan de locatie per presentatie verschillen. 

Voor het geven van een presentatie is een computer, een internetverbinding en een beeldscherm nodig. Daarnaast moet het programma op de computer zijn geïnstalleerd zodat de presentatie kan worden geopend. Nadat de presentatie is geopend moet er door de sheets van de presentatie worden genavigeerd.  

Een presentatie bestaat vaak uit verschillende sheets. Om door deze sheets te kunnen bladeren wordt vaak een muis of een klikker gebruikt. Daarnaast moet er een beeldscherm of een beamer op de computer zijn aangesloten zodat de beelden van de presentatie kunnen worden bekeken. 

Belangrijke gegevens beschermen

Tijdens het maken van een PowerPoint presentatie moet je soms op het internet naar informatie zoeken. Deze informatie kan vaak op websites gevonden worden. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn, omdat je per ongeluk een kwaadaardige website kunt bezoeken.

Wanneer je een presentatie gaat maken moet er soms naar informatie worden gezocht. Voor deze informatie moet je vaak op het internet gaan zoeken. Tijdens de zoektocht naar informatie kan het voorkomen dat er een kwaadaardige website wordt bezocht. 

Vanaf een kwaadaardige website kan ongemerkt een virus naar je computer worden gedownload. Dit kan voor jouw PowerPoint presentatie vervelende gevolgen hebben, zoals een trager wordende computer, versleutelde bestanden of een computer die anders dan normaal reageert. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn bij het maken van de presentatie.

Om de kans op een computervirus te verkleinen is het belangrijk dat er een goede virusscanner op de computer wordt geïnstalleerd. Als een kwaadaardige website tijdens de zoektocht op het internet wordt bezocht komt er een melding tevoorschijn.

In deze waarschuwing wordt er aangegeven dat er een of meerdere computervirussen op de computer zijn aangetroffen. Als dit het geval is, is het tijd om de computer op computervirussen te scannen. Nadat je de hele computer hebt gescand, kunnen de virussen automatisch worden verwijderd, zodat je presentatie veilig blijft.

Veelgestelde vragen:

Hoe kan ik een presentatie maken?

Nu je de basisprincipes van het maken van een presentatie onder de knie hebt, is het tijd om je creativiteit de vrije loop te laten. Denk na over hoe je jouw boodschap visueel kunt versterken en je publiek bij jouw verhaal kunt betrekken. Experimenteer met verschillende lay-outs, kleurenschema’s en lettertypen om een unieke en professionele uitstraling te creëren.

 Vergeet ook niet om afbeeldingen, grafieken en diagrammen te gebruiken om complexe informatie op een eenvoudige en begrijpelijke manier weer te geven. Door deze extra elementen toe te voegen, zul je je presentatie naar een hoger niveau tillen en indruk op je publiek maken. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak een presentatie waarmee mensen worden geïnspireerd, geïnformeerd en entertainend! 

Welke software kan ik gebruiken om een presentatie te maken?

Er zijn verschillende softwareprogramma’s waarmee verbluffende presentaties kunnen worden gemaakt. Een populaire keuze is Microsoft PowerPoint, dat om zijn gebruiksvriendelijke interface en uitgebreide functionaliteiten bekend staat. 

Met PowerPoint kun je dia’s eenvoudig maken en deze vervolgens met verschillende lettertypen, kleuren en achtergronden opmaken. Daarnaast kun je afbeeldingen, video’s en geluidseffecten toevoegen om je presentatie levendiger te maken. 

Een andere optie is Prezi, een online presentatietool die om zijn dynamische en interactieve functies bekend staat. Met Prezi kun je je presentatie op een niet-lineaire manier structureren, waardoor je een unieke ervaring voor je publiek kunt creëren. Bovendien zijn er nog tal van andere softwareprogramma’s beschikbaar, zoals Keynote (voor Mac-gebruikers) en Google Slides (voor gebruikers van Google Drive). Kies het programma dat het beste bij jouw behoeften past en maak een presentatie die indruk zal maken! 

Wat zijn de belangrijkste stappen bij het maken van een presentatie?

Nu je de basisprincipes van het maken van een presentatie onder de knie hebt, is het tijd om te leren welke stappen je moet nemen om een indrukwekkende presentatie te creëren. Het begint allemaal met een duidelijk doel voor ogen. 

Wat wil je met je presentatie bereiken? Wil je informeren, overtuigen of inspireren? Zodra je dit helder hebt, kun je relevante informatie verzamelen en je presentatie structureren. Denk goed na over de volgorde waarin je de informatie wilt presenteren en zorg ervoor dat er een logische flow in zit. 

Vergeet niet om visuele elementen zoals afbeeldingen en grafieken toe te voegen, om je boodschap te versterken. En last but not least, oefen je presentatie meerdere keren, zodat je zelfverzekerd en professioneel overkomt. Met deze belangrijke stappen in gedachten, kun jij een presentatie maken die indruk op je publiek zal maken! 

Hoe kan ik mijn presentatie visueel aantrekkelijk maken?

Om je presentatie visueel aantrekkelijk te maken en de aandacht van je publiek te houden is het belangrijk dat de presentatie visueel aantrekkelijk wordt gemaakt. Een eenvoudige manier waarmee dit kan worden bereikt is door kleurrijke afbeeldingen, grafieken en diagrammen die je boodschap ondersteunen gebruik. 

Daarnaast kun je met verschillende lettertypes en groottes spelen om bepaalde woorden of zinnen extra nadruk te geven. Vergeet ook niet om voldoende witruimte te gebruiken, zodat je slides niet overladen lijken. Met deze visuele elementen kun je jouw presentatie tot een ware eyecatcher transformeren!

Wil jij een professionele presentatie kunnen maken?

Hoe kun je een presentatie maken

Door een presentatie te maken kun jij informatie gemakkelijk met anderen delen.

 • Dat is: altijd een duidelijk overzicht van informatie kunnen maken
 • Informatie gemakkelijk met anderen kunnen delen
 • Een gemakkelijke manier om informatie over een onderwerp uit te kunnen leggen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Geef een reactie