Programma verwijderen in Windows 10? Zo doe je dat!

Om met de computer aan toepassingen te kunnen werken moeten er programma´s worden geïnstalleerd. Doordat de computer vaak voor verschillende doeleinden wordt gebruikt kan het voorkomen dat een programma voor een eenmalige taak moet worden geïnstalleerd. Ieder programma neemt een beetje ruimte in beslag.

Door teveel programma’s op de computer te installeren kan de harde schijf vol raken. Om vlot met de computer te kunnen werken moeten de overbodige programma’s van de computer worden verwijderd. In dit artikel vertellen we hoe je een programma kunt verwijderen in Windows 10

Hoe komen overbodige programma’s op de computer?

Doordat voor bijna iedere taak een ander programma benodigd is kan het voorkomen dat er een apart programma voor een eenmalige taak moet worden geïnstalleerd. Programma’s die over het algemeen vaak worden gebruikt zijn onder andere:

  • Een programma om aan bestanden te werken zoals Google Docs of een Office pakket zoals Microsoft Office
  • De browser om op het internet naar informatie te kunnen zoeken
  • Programma voor het bekijken van foto’s
  • Een programma waarmee foto’s en video’s kunnen worden bewerkt 
  • De Pdf-lezer zoals adobe pdf reader waarmee Pdf-bestanden kunnen worden geopend

Naast de programma’s die vaak worden gebruikt zijn er programma’s die maar een enkele keer wordt gebruikt. Bij zo’n programma’s kun je onder andere denken aan een programma voor het maken van een fotoboek.

Voordat een fotoboek bij de HEMA kan worden gemaakt zal hier eerst een programma voor geïnstalleerd moeten worden. Zo zijn er veel verschillende programma’s die maar voor een taak zullen worden gebruikt. Door alle programma’s te installeren zal de hele computer met overbodige programma’s vol komen te zitten. 

Benieuwd hoe je een programma van de computer kunt verwijderen?

Om met een computer / laptop aan toepassingen te kunnen werken moeten apps en programma’s worden gebruikt. Voordat er met een app / programma kan worden gewerkt moet je deze installeren. Voor bijna iedere taak is een ander programma / app nodig. Hierdoor kunnen er ongemerkt overbodige programma’s / apps op de computer komen te staan.

programma verwijderen van Windows 10 CTA

Ieder programma dat op de computer wordt geïnstalleerd neemt ruimte in beslag. Om tijdens het opschonen van de computer opslagruimte vrij te kunnen maken is het belangrijk dat er naar de geïnstalleerde apps en programma’s wordt gekeken en te verwijderen.

Ongewenste programma’s verwijderen in Windows 10

Tijdens het uitvoeren van computer onderhoud is het belangrijk om te kijken welke programma’s er op de computer zijn geïnstalleerd. Ieder programma heeft bestanden nodig om te kunnen functioneren. Alle bestanden nemen ruimte in beslag. Als de harde schijf van de computer te vol komt te zitten is er maar weinig ruimte over om de gegevens behorende bij bestanden en programma’s dicht bij elkaar op te slaan.

Doordat de bestanden steeds verder bij elkaar vandaan komen te staan zal het steeds langer duren voordat programma’s en het besturingssysteem kunnen worden gestart. Het voller raken van de harde schijf wordt in computer termen fragmentatie genoemd. Om de computer snel te laten werken is het handig om deze gegevens dicht bij elkaar te plaatsen.

Gegevens behorende bij programma’s en bestanden dichter naar elkaar verplaatsen wordt ook wel defragmenteren genoemd. In het artikel “Wat is defragmenteren?” staat duidelijk en in enkele stappen beschreven hoe de harde schijf kan worden gedefragmenteerd.

Naast het defragmenteren kun je de harde schijf leger maken. Voor het leger maken van de harde schijf kunnen de overbodige programma’s en bestanden van de computer worden verwijderd.

Bij een computer met Windows 10 zijn er twee manieren waarop je een programma kunt verwijderen uit Windows 10. Een van deze manieren is via een programma zoals CCleaner.

Dit programma kan ook worden gebruikt voor het opschonen van de computer. De andere manier is het programma via het configuratiescherm te verwijderen.

programma verwijderen van Windows 10

Het configuratiescherm kan niet alleen voor het verwijderen van overbodige programma’s worden gebruikt. Via het configuratiescherm kunnen er namelijk ook wijzigingen in het besturingssysteem worden aangebracht. Bij deze wijzigingen kun je onder andere denken aan het wijzigen van de achtergrond van het bureaublad of de snelheid van de cursor aanpassen. 

Programma verwijderen van Windows 10 via instellingen

Het configuratiescherm zoals hierboven staat beschreven heeft bij Windows 10 een andere naam gekregen. De naam van het configuratiescherm heeft de naam instellingen gekregen. Deze naam geeft meteen aan waar het configuratiescherm voor is. Om bij de instellingen te komen moet op de startknop van het toetsenbord worden gedrukt. 

De startknop is te herkennen aan het vlaggetje dar links onderaan het toetsenbord staat. Door op de startknop te drukken wordt er een menu geopend waarbij aan de onderkant een zoekvenster tevoorschijn komt. Binnen het zoekvenster kan een zoekopdracht worden gegeven. Door hier instellingen in te voeren komt het icoon van het programma instellingen tevoorschijn.

Voordat je een programma kunt verwijderen van Windows 10 moet hier met de linkermuisknop op worden gedrukt. Nadat de instellingen zijn geopend komen er verschillende mogelijkheden tevoorschijn. Om de programma’s die op de Windows 10 computer geïnstalleerd staan te kunnen bekijken moet er met de linkermuisknop op Apps en Programma’s worden gedrukt.

Nadat Apps en Programma’s zijn geopend komt er een lijst met alle programma’s die op de computer staan tevoorschijn. Door met de linkermuisknop op een programma uit deze lijst te drukken komt er aan de rechterkant een nieuw menu tevoorschijn.

Binnen dit menu staan de opties herstellen en verwijderen. Een programma kan worden verwijderd door met de linkermuisknop op verwijderen te drukken. Nadat er op verwijderen is gedrukt worden alle bestanden en instellingen behorende bij het programma van de computer verwijderd.

Programma grondig verwijderen

Voordat je een programma gaat verwijderen van Windows 10 is het belangrijk te weten welke keuze je het beste kunt maken. Na het verwijderen van een programma kunnen er soms nog restjes van het programma achterblijven. Deze restjes kunnen bestanden zijn die zich moeilijk laten verwijderen of instellingen die  in het register van het besturingssysteem staan opgeslagen.

Het register is de plek van het besturingssysteem waar je alle instellingen voor zowel programma’s, aangesloten apparaten (hardware) en het besturingssysteem zelf terug kunt vinden. Als een programma niet volledig is verwijderd kan dit problemen met zich meebrengen. Een veel voorkomend probleem dat regelmatig voorkomt is dat het een stuk moeilijker wordt om het verwijderde programma opnieuw te installeren.

Door de instelling die nog in het register staan kan de computer denken dat het programma nog op de computer staat. Voordat het programma weer geïnstalleerd kan worden zullen de instellingen uit het register moeten worden verwijderd.

Om een programma grondig te verwijderen zonder dat er sporen achterblijven is het beter om hier een programma voor te gebruiken. Een veelgebruikt programma is CCleaner dat naast het de-installeren de mogelijkheid geeft om de computer op te schonen.  

Benieuwd hoe je een programma van de computer kunt verwijderen?

Om met een computer / laptop aan toepassingen te kunnen werken moeten apps en programma’s worden gebruikt. Voordat er met een app / programma kan worden gewerkt moet je deze installeren. Voor bijna iedere taak is een ander programma / app nodig. Hierdoor kunnen er ongemerkt overbodige programma’s / apps op de computer komen te staan.

programma verwijderen van Windows 10 CTA

Ieder programma dat op de computer wordt geïnstalleerd neemt ruimte in beslag. Om tijdens het opschonen van de computer opslagruimte vrij te kunnen maken is het belangrijk dat er naar de geïnstalleerde apps en programma’s wordt gekeken en te verwijderen.

CCleaner installeren om een programma te verwijderen

Voordat je Ccleaner kunt gebruiken om een programma grondig van de computer te verwijderen zal dit programma eerst moeten worden geïnstalleerd. Om het programma te kunnen installeren zal dit eerst via deze link moeten worden gedownload. Bij het downloaden van CCleaner kan er uit twee verschillende versies worden gekozen.

Zo kan er uit een betaalde of een gratis versie worden gekozen. Voor het verwijderen van een programma is de gratis versie voldoende. Na het downloaden zal het programma geïnstalleerd moeten worden. Om het programma CCleaner te kunnen installeren moet er met de linkermuisknop op het gedownloade installatiebestand van Ccleaner worden gedrukt.

Vervolgens wordt de installatie gestart waarin meerdere keren om een bevestiging wordt gevraagd. Deze bevestiging kan worden gegeven door met de linkermuisknop op de OK knop en de knop met de tekst ‘verder’ te drukken. 

Programma verwijderen van Windows 10 met Ccleaner

Na de installatie kun het programma worden geopend door twee keer op het icoontje van CCleaner te drukken. Het icoon van CCleaner is te herkennen aan een rode C met een bezem erdoor.

Om uiteindelijk het programma te verwijderen moet je eerst naar de lijst van de programma’s toe gaan.

De lijst met programma kun je vinden door met de linkermuisknop op het tabblad ‘extra’ te drukken. Naast Extra komen er nu 3 tabbladen tevoorschijn.

Op een van de 3 tabbladen die je nu ziet staat de tekst ‘verwijder’. Door met de linkermuisknop op verwijder te drukken zullen alle geïnstalleerde programma’s worden getoond.   

Met CCleaner een programma verwijderen van Windows 10

Om het programma uiteindelijk te kunnen verwijderen klik je het gewenste programma aan. Aan de rechterkant van de lijst met programma’s zie je de tekst ‘verwijder’ of ‘herstel’. Voor het verwijderen van het programma drukken we hier op ‘verwijderen’. 

Computer veilig gebruiken

Naast het uitvoeren van computeronderhoud op regelmatige basis, is het belangrijk dat de computer veilig gebruikt wordt. Om de computer veilig te kunnen gebruiken is het belangrijk dat je niet zomaar alles van het internet gelooft. Er zijn namelijk verschillende websites die je proberen te misleiden. Als je er ingetrapt bent komt er al snel een virus op de computer terecht.

Vooral als je net nieuw bent in het gebruik van computers kan het lastig zijn om de goede van slechte websites te onderscheiden. Voordat je het weet kun je dan op een geïnfecteerde pagina belanden. Door zo’n geïnfecteerde pagina te openen kan er een ongewenst programma naar de computer gedownload worden.

Wanneer er een goede virusscanner op de computer is geïnstalleerd komt er bij het benaderen van een geïnfecteerde pagina een melding naar voren. In deze melding staat dat de pagina die bezocht wordt gevaarlijk is en dat deze beter niet kan worden bezocht. Door deze pagina te verlaten wordt de kans op computerproblemen verkleint.    

Virusscanner installeren voor het beveiligen van de computer

Een van de betere virusscanners van dit moment is ESET NOD32. Achter ESET NOD32 zit een heel team aan ontwikkelaars die continue naar ongewenste software op zoek zijn.

Als ze deze ongewenste software hebben gevonden kijken ze hoe ze hier bescherming tegen kunnen bieden.

Doordat er regelmatig nieuwe computervirussen worden gemaakt is het belangrijk dat de virusscanner naar de laatste versie van de software wordt bijgewerkt wordt.

ESET NOD32 kan via deze link worden gedownload. Naast het beveiligen van de computer is het belangrijk om te weten hoe je de gevaren van het internet kunt achterhalen.

Om verantwoord te leren internetten is het handig om een boek als naslagwerk te kopen. Door het grote internet en e mail boek te kopen leer je al snel hoe je veilig kunt internetten, en je leert ook door het lezen van dit naslagwerk hoe je zoveel mogelijk uit het internet kunt halen. Omdat je efficiënter leert internetten kun  je de taak sneller afhandelen en zal je al snel meer plezier met het internet beleven. 

Benieuwd hoe je een programma van de computer kunt verwijderen?

Om met een computer / laptop aan toepassingen te kunnen werken moeten apps en programma’s worden gebruikt. Voordat er met een app / programma kan worden gewerkt moet je deze installeren. Voor bijna iedere taak is een ander programma / app nodig. Hierdoor kunnen er ongemerkt overbodige programma’s / apps op de computer komen te staan.

programma verwijderen van Windows 10 CTA

Ieder programma dat op de computer wordt geïnstalleerd neemt ruimte in beslag. Om tijdens het opschonen van de computer opslagruimte vrij te kunnen maken is het belangrijk dat er naar de geïnstalleerde apps en programma’s wordt gekeken en te verwijderen.

Geef een reactie