Programma’s overzetten naar nieuwe pc: tips en oplossingen

Heb je onlangs een nieuwe pc gekocht en wil je jouw oude programma’s behouden? Programma’s overzetten naar de nieuwe pc kan een tijdrovende taak zijn, maar het is belangrijk om te doen zodat je het nieuwe systeem volledig operationeel kunt maken. In deze blogpost bespreken we verschillende manieren waarmee geïnstalleerde programma’s van de oude computer naar de nieuwe computer kunnen worden overgezet en geven we handige tips zodat dit proces zo soepel mogelijk kan verlopen. 

Een van de meest gebruikte methoden waarmee je programma’s kunt overzetten naar de nieuwe pc is door software zoals PCMover Express en PCTrans te gebruiken. Deze programma’s helpen je bij het kopiëren van zowel instellingen als bestanden die op de oude computer staan en naar de nieuwe moeten worden overgezet. Voordat je deze software gaat gebruiken, moet je controleren of ze compatibel met de nieuwe computer en het besturingssysteem zijn.

Een andere handige tool die bij het overzetten van programma’s kan helpen is het weergavepaneel. Dit paneel laat zien welke programma’s momenteel op jouw computer zijn geïnstalleerd en welke bestanden naar jouw nieuwe pc moeten worden overgezet. Door deze map zorgvuldig door te nemen, kun je bepalen welke bestanden voor de werking van bepaalde programma’s van essentieel belang zijn.

Het overstappen naar een nieuwe computer kan soms wat stressvol zijn, vooral als er veel belangrijke documenten of software op de oude computer staan opgeslagen. Maar met de juiste tools en strategieën hoeft dit geen groot probleem te zijn. Hopelijk helpen de tips die wij in dit artikel bespreken je om het programma’s overzetten naar de nieuwe pc makkelijker te maken.

Vindt jij het lastig om de apps en programma’s te vinden die je op de oude pc had geïnstalleerd?

programma's overzetten naar nieuwe pc

Door je programma’s naar de nieuwe pc over te zetten kun jij zonder problemen met dezelfde programma’s aan alle toepassingen blijven werken:

 • Dat is geen gedoe met installaties
 • Met dezelfde programma’s aan je taken kunnen werken
 • Bestanden kunnen openen zoals je gewend was
 • Programma’s gebruiken zonder dat jij door lastige installatieprocedures hoort
 • De programma’s zonder lastige configuraties kunnen installeren en gebruiken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Benodigdheden: USB-opslag of thuisnetwerk, selecteer alleen wat je nodig hebt

Een USB-opslag is een handig hulpmiddel om programma’s over te zetten naar een nieuwe pc.

Programma’s overzetten naar de nieuwe pc gaat het makkelijkste door een USB-stick te gebruiken. Dit apparaat biedt voldoende opslagruimte en is gemakkelijk te gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen, is alle benodigde programma’s selecteren en deze naar de USB-stick kopiëren.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle programma’s met behulp van een USB-stick kunnen worden overgezet. Sommige programma’s moeten namelijk volledig opnieuw op de nieuwe pc worden geïnstalleerd. Controleer daarom altijd of het mogelijk is om het betreffende programma over te zetten voordat je het programma gaat kopiëren.

Programma's overzetten naar nieuwe pc met behulp van een USB-opslag apparaat

Selecteer alleen de benodigde programma’s om ruimte op de USB-stick te besparen

Als je meerdere programma’s wilt overzetten naar een nieuwe pc, kan het zijn dat deze niet allemaal tegelijkertijd op één USB-stick passen. Het is daarom belangrijk dat je alleen de belangrijkste programma’s die je vaak gebruikt selecteert. Zo kun je ruimte op de USB-stick besparen en kun je al jouw belangrijke software naar de nieuwe computer verhuizen.

Druk in de verkenner op de USB-stick om te controleren of er voldoende ruimte voor de programma’s die je over wilt zetten beschikbaar is

Voordat je de programma’s naar de USB-stick gaat kopiëren, is het belangrijk dat er genoeg ruimte beschikbaar is. Controleren of er genoeg ruimte beschikbaar is, kun je doen door met de rechtermuisknop op de USB-stick in de verkenner te klikken. Zo kun je direct zien hoeveel ruimte er beschikbaar is en of er voldoende ruimte beschikbaar is voor de programma’s die je wilt overzetten.

Wanneer je een thuisnetwerk gebruikt, kun je de programma’s eenvoudig overzetten naar een nieuwe pc

Programma’s overzetten naar een nieuwe pc kun je ook via het internet doen. Hiervoor kunnen zowel de bekabelde als de draadloze internetverbinding in huis met behulp van het thuisnetwerk worden gebruikt. Om het thuisnetwerk te kunnen gebruiken moeten zowel de nieuwe als de oude computer met hetzelfde netwerk zijn verbonden. Als beide apparaten met hetzelfde netwerk zijn verbonden kun je bestanden en programma’s gemakkelijk tussen verschillende computers delen. Dit kan bijvoorbeeld via het delen van mappen of door speciale software te gebruiken.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle programma’s met behulp van een USB-stick of thuisnetwerk kunnen worden overgezet. Sommige programma’s moeten opnieuw op de nieuwe pc worden geïnstalleerd.

Hoewel kopiëren van programma’s met behulp van een USB-stick of thuisnetwerk vaak goed werkt, zijn er toch enkele uitzonderingen waarbij dit niet mogelijk is. Sommige programma’s moeten namelijk opnieuw op de nieuwe pc worden geïnstalleerd. Dit geldt bijvoorbeeld voor software die aan specifieke hardware of licentiesleutels zijn gekoppeld.

Als je meerdere USB-sticks gebruikt voor het overzetten van programma’s, label ze dan duidelijk om verwarring te voorkomen.

Als je meerdere USB-sticks gebruikt waarmee je programma’s wilt overzetten naar de nieuwe pc, is het verstandig om deze duidelijk te labelen. Zo voorkom je verwarring en weet je altijd welke stick je voor welke programma’s moet gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door de sticks van een naam of nummer te voorzien.

Wanneer je een nieuwe pc hebt aangeschaft, kan het overzetten van programma’s een tijdrovende klus zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te doen. Een van de meest eenvoudige manieren is door de ingebouwde Windows-functie ‘Overzetten van gegevens’ te gebruiken. Hiermee kun je gemakkelijk instellingen en bestanden overzetten naar je nieuwe pc. 

Het enige wat je nodig hebt, is een externe harde schijf of USB-stick om de gegevens op te bewaren. Een andere optie is het gebruik van cloudopslagdiensten zoals Google Drive of Dropbox. Hiermee kun je bestanden en mappen in de cloud (het internet) bewaren en ze vervolgens op je nieuwe pc downloaden. Dit is vooral handig als je veel grote bestanden wilt overzetten die niet allemaal op een externe harde schijf passen. 

Als je veel programma’s en instellingen wilt overzetten, dan kun je ook speciale software zoals PCmover of EaseUS Todo PCTrans gebruiken. Met behulp van deze programma’s kun je alle instellingen, bestanden en programma’s overzetten naar je nieuwe pc zonder dat je alles opnieuw hoeft te installeren. 

Kortom, er zijn verschillende manieren waarmee je programma’s kunt overzetten naar een nieuwe pc. Het is belangrijk om te kiezen voor de methode die het beste bij jouw situatie en behoeften past. Door bovenstaande tips te gebruiken wordt het overzetten van programma’s een stuk gemakkelijker en efficiënter.

Op welke manieren kun je bestanden overzetten? Welke bestanden moet ik precies overzetten?

Bestanden overzetten: verschillende opties

Wanneer je een nieuwe computer hebt gekocht moet je de programma’s vaak van de oude naar de nieuwe computer overzetten. Er zijn verschillende manieren waarmee je programma’s kunt overzetten naar de nieuwe pc. Iedere manier heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Vaak wordt hiervoor een externe harde schijf gebruikt.

Als je een externe harde schijf gebruikt moeten alle bestanden die op de oude computer op de harde schijf staan opgeslagen naar de externe harde schijf worden gekopieerd en vervolgens naar de nieuwe pc worden gekopieerd. 

Naast de externe harde schijf kunnen cloudopslagdiensten zoals Google Drive of Dropbox worden gebruikt. Bij een cloudopslagdienst worden alle bestanden online opgeslagen. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk naar de nieuwe pc worden gedownload. Dit heeft als voordeel dat je altijd toegang tot je bestanden hebt, zelfs als je geen toegang tot de oude computer hebt.

Ten slotte kunnen bestanden met behulp van een netwerkverbinding tussen beide computers worden overgezet. Dit kan zowel via een wifi-netwerk als via een ethernetkabel. Bij deze manier kunnen grote hoeveelheden data snel worden overgezet.

Bepaal welke bestanden moeten worden overgezet

Voordat je de bestanden gaat overzetten, is het belangrijk om te bepalen welke gegevens er naar de nieuwe pc moeten worden meegenomen. Enkele belangrijke onderdelen die vaak moeten worden overgezet zijn onder andere: documenten, afbeeldingen, muziek en video’s.

Het kan echter ook zijn dat er andere bestanden zijn die je over wilt zetten, zoals instellingen van bepaalde programma’s. Het wordt daarom aanbevolen om een lijst met alle bestanden en gegevens die je over wilt zetten te maken.

Bestanden en programma's overzetten naar nieuwe pc

Zorg voor de juiste software en programma’s

Wanneer je de bestanden en programma’s gaat overzetten naar de nieuwe pc, is het belangrijk dat alle benodigde software en programma’s op de nieuwe computer zijn geïnstalleerd. Dit geldt met name voor programma’s die je vaak gebruikt.

Het kan ook handig zijn om te bekijken of er eventueel updates voor deze programma’s beschikbaar zijn. Zo voorkom je dat je tegen problemen aanloopt wanneer je deze programma’s op de nieuwe pc opstart.

Maak altijd een back-up

Om de kans op het verlies van bestanden te verkleinen is het belangrijk dat er voordat je met het overzetten van de bestanden begint altijd een back-up van belangrijke bestanden maakt. Op deze manier voorkom je dat er tijdens het proces gegevens verloren gaan.

Tijdens het overzetten van bestanden kunnen er namelijk verschillende dingen fout gaan, zoals een stroomuitval of een probleem met de harde schijf. Door met enige regelmaat back-ups te maken kun je dit soort problemen voorkomen en ben je er zeker van dat al jouw gegevens veilig zijn gesteld.

Al met al zijn er verschillende manieren waarop je gegevens en programma’s kunt overzetten naar de nieuwe pc. Het is belangrijk om goed na te denken welke bestanden er moeten worden meegenomen en alle benodigde software en programma’s op de nieuwe pc installeren. Door een back-up te maken voorkom je dat er tijdens het overzetten belangrijke gegevens verloren gaan.

Op welke manieren kun je programma’s overzetten naar de nieuwe pc?

Als je een nieuwe computer hebt gekocht, wil je natuurlijk al je favoriete programma’s en software meenemen naar de nieuwe machine. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarmee dit kan worden gedaan. Hieronder bespreken we vijf manieren waarop je geïnstalleerde programma’s kunt overzetten naar de nieuwe pc.

Installatiebestanden handmatig kopiëren

Een van de makkelijkste manieren om programma’s over te zetten is door simpelweg de installatiebestanden van het ene apparaat naar het andere apparaat te kopiëren. Dit betekent dat je op de oude computer naar ieder installatiebestand van de programma’s die je wilt behouden moet zoeken, deze bestanden naar een USB-stick of externe harde schijf moet kopiëren en deze bestanden vervolgens opnieuw op de nieuwe computer moet installeren.

Het nadeel van deze methode is dat als je veel programma’s die je op de nieuwe computer wilt gaan gebruiken hebt geïnstalleerd dit proces veel tijd kan kosten. Bovendien kan het lastig zijn om alle benodigde bestanden te vinden, vooral als ze zich in verschillende mappen bevinden.

Gebruik een externe harde schijf of USB-stick

Een andere methode om programma’s over te zetten is door gebruik te maken van een externe harde schijf of USB-stick. Je kunt alle benodigde installatiebestanden naar deze schijf of stick kopiëren en deze apparaten vervolgens op de nieuwe computer aansluiten en daarop alle programma’s installeren.

Het voordeel van deze methode is dat het minder tijd kost dan het handmatig kopiëren van bestanden. Bovendien kun je alle benodigde bestanden op één plaats bewaren waardoor je deze makkelijker kunt vinden.

Vindt jij het lastig om de apps en programma’s te vinden die je op de oude pc had geïnstalleerd?

programma's overzetten naar nieuwe pc

Door je programma’s naar de nieuwe pc over te zetten kun jij zonder problemen met dezelfde programma’s aan alle toepassingen blijven werken:

 • Dat is geen gedoe met installaties
 • Met dezelfde programma’s aan je taken kunnen werken
 • Bestanden kunnen openen zoals je gewend was
 • Programma’s gebruiken zonder dat jij door lastige installatieprocedures hoort
 • De programma’s zonder lastige configuraties kunnen installeren en gebruiken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Maak een back-up van de instellingen en gegevens

Bij sommige programma’s kan er een back-up van de instellingen en gegevens worden gemaakt die vervolgens op de nieuwe computer kunnen worden geïmporteerd. Dit betekent dat je niet alleen het programma zelf overzet, maar ook al je persoonlijke voorkeuren en instellingen.

Het nadeel van deze methode is dat niet ieder programma over deze functie beschikt. Bovendien kan het lastig zijn om uit te zoeken hoe je een back-up moet maken en / of importeren.

Gebruik speciale software voor het kopiëren van programma’s en bestanden

Wanneer je een nieuwe pc hebt gekocht, kan het een tijdrovend proces zijn om al je programma’s over te zetten naar de nieuwe computer. Gelukkig zijn er speciale softwaretools beschikbaar die dit proces kunnen vereenvoudigen en automatiseren. PCmover is een voorbeeld van zo’n tool waarmee je snel en efficiënt alle programma’s over kunt zetten. 

Naast het kopiëren van programma’s, kan deze tool ook bestanden, gebruikersaccounts en instellingen naar de nieuwe pc overzetten. Het gebruik van dergelijke software bespaart niet alleen tijd en moeite, maar kan ook voorkomen dat belangrijke bestanden tijdens het overzetten verloren gaan. Het is echter belangrijk om te onthouden dat sommige tools niet gratis zijn en extra kosten met zich meebrengen. Daarom is het verstandig om vooraf onderzoek te doen naar de verschillende tools die beschikbaar zijn en de kosten hiervan te vergelijken voordat je een keuze gaat maken. 

Bovendien is het belangrijk om te weten dat niet ieder programma op de nieuwe pc kan worden gebruikt. Vooral als er op beide apparaten een ander besturingssysteem wordt gebruikt kunnen er comptabiliteitsproblemen optreden.  Sommige oude programma’s werken mogelijk niet meer op de nieuwere versies van Windows of macOS. 

Programma's overzetten naar nieuwe pc met behulp handige software

In dit geval kan het voorkomen dat de nieuwste versie van het programma moet worden aangeschaft of dat er naar een alternatief programma moet worden gezocht dat wel op de nieuwe pc werkt. Het is belangrijk dat er met enige regelmaat een back-up van de belangrijke bestanden en programma’s wordt gemaakt, vooral wanneer je programma’s gaat overzetten naar de nieuwe pc.  Door regelmatig back-ups te maken heb je in geval van een computerstoring of crash altijd een kopie van de gegevens en programma’s beschikbaar. Back-ups maken is een eenvoudige taak die je in de toekomst tijd en moeite zal besparen.

Download en installeer opnieuw

Als je programma’s via de website van de ontwikkelaar of online software winkels opnieuw downloadt en installeert, is het belangrijk om te controleren of je de juiste versie van het programma downloadt. Hierbij moet je rekening houden met de comptabiliteit van het besturingssysteem waarmee de nieuwe computer werkt. Ook moet je de licentiegegevens behorende bij de programma’s bij de hand hebben. Deze gegevens zijn namelijk nodig om het programma / de programma’s te kunnen activeren. 

Een andere optie is het gebruik van een externe harde schijf of USB-stick om het programma’s overzetten naar de nieuwe computer mogelijk te maken. Dit kan handig zijn als je geen internetverbinding hebt of als je geen toegang tot de originele installatiebestanden hebt. Je kunt de programma’s naar de externe harde schijf of USB-stick kopiëren en deze vervolgens op de nieuwe computer aansluiten om ze over te zetten.

Het is belangrijk om te weten dat niet ieder programma zomaar naar een nieuwe computer kan worden overgezet. Sommige programma’s maken gebruik van specifieke systeeminstellingen en configuraties die bij het overzetten niet automatisch worden overgenomen.

In dit geval is het vaak beter om het programma opnieuw op de nieuwe computer te installeren om ervoor te zorgen dat het naar behoren functioneert. Tot slot is het maken van een back-up altijd verstandig zodat je een kopie van de belangrijke bestanden hebt voordat je programma’s gaat overzetten naar een nieuwe computer. Zo beperk je de kans op verlies van bestanden wanneer er tijdens het overzetten problemen optreden.

Bestanden en programma’s via OneDrive snel van pc naar pc of Mac naar pc overzetten

Onedrive is een veilige cloudopslagdienst van Microsoft

Onedrive is een veilige cloudopslagdienst die door Microsoft is ontwikkeld. Met deze cloudopslagdienst kunnen bestanden veilig worden opgeslagen en met anderen of andere computers worden gedeeld. Bestanden kunnen zelfs tussen verschillende apparaten worden gesynchroniseerd, waardoor je altijd over de meest recente versie van de bestanden beschikt. Naast het overzetten van bestanden kan je deze applicatie gebruiken om eenvoudig de persoonlijke instellingen en voorkeuren binnen de programma’s overzetten naar de nieuwe pc eenvoudiger te maken. 

Ten opzichte van andere cloudopslagdiensten heeft Onedrive veel voordelen. Zo biedt het 5 GB aan gratis opslagruimte aan iedere gebruiker. Dit is meer dan genoeg ruimte om belangrijke documenten, afbeeldingen of video’s te bewaren. Daarnaast kun je met Onedrive grote bestanden snel met anderen delen zonder dat je deze eerst naar een ander platform hoeft te uploaden.

Bestanden overzetten via Onedrive

Door OneDrive te gebruiken kun je opgeslagen bestanden en programma’s snel overzetten naar de nieuwe pc. Om bestanden naar een andere computer over te kunnen zetten hoef je alleen maar op beide computers in te loggen en de bestanden te uploaden en downloaden.

Hieronder staan de stappen die voor het overzetten van bestanden via OneDrive moeten worden genomen: 

 1. Log met het account dat je aan OneDrive hebt gekoppeld op beide computers in.
 2. Upload de gewenste bestanden vanaf de oude computer naar Onedrive.
 3. Log op de nieuwe computer bij OneDrive in en download de bestanden.

Het is belangrijk om te onthouden dat je via Onedrive alleen bestanden kunt overzetten als beide computers met het internet verbonden zijn.

Automatisch synchroniseren van bestanden

Met behulp van Onedrive kunnen bestanden automatisch tussen verschillende apparaten worden gesynchroniseerd. Hierdoor kun je de meest recente versie van een bestand altijd openen / bewerken. Om deze functie in te schakelen, moet je Onedrive op ieder apparaat dat je wilt synchroniseren installeren. Zodra dit is gedaan, worden alle wijzigingen die op één apparaat bij een document zijn aangebracht, automatisch met alle andere apparaten gesynchroniseerd.

Als je aan een belangrijk document op de laptop werkt, worden deze wijziging automatisch met behulp van Onedrive in de cloud gesynchroniseerd. Als je dezelfde wijziging later op een ander apparaat, zoals een tablet of smartphone wilt bekijken, hoef je alleen maar bij Onedrive in te loggen en het document te openen.

Tijd besparen en gemakkelijk aan de slag gaan

Door OneDrive te gebruiken kun je tijd besparen en zo snel mogelijk met de nieuwe computer aan de slag zonder dat er belangrijke bestanden of programma’s verloren gaan. Programma’s overzetten naar de nieuwe pc kan soms lastig zijn omdat niet altijd alle instellingen en voorkeuren worden overgedragen. Gelukkig kunnen deze instellingen binnen OneDrive worden opgeslagen zodat ze eenvoudig naar de nieuwe computer kunnen worden overgebracht. 

Bestanden en programma’s via OneDrive op de nieuwe laptop / computer zetten, zet de nieuwe pc/laptop aan

Nieuwe laptop / desktop aanzetten en met het Microsoft-account inloggen

Wanner je een nieuwe laptop hebt gekocht wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk optimaal kunnen gebruiken. Het is daarom belangrijk dat de laptop wordt aangezet en dat er met de gegevens van het Microsoft-account wordt ingelogd. Dit account wordt later gebruikt om bestanden vanaf de oude computer over te zetten.

Microsoft account gebruiken wanneer je programma's gaat overzetten naar nieuwe pc

Klik op de Windows-knop en vervolgens op “Instellingen”

Nadat je bent ingelogd, druk je op de Windows-knop (het vlaggetje) linksonderin het scherm. Vervolgens klik je op “Instellingen”. Hier kunnen verschillende instellingen voor de laptop worden gewijzigd.

Klik dan op “Accounts” en selecteer “OneDrive”

Nadat je de instellingen hebt geopend moet je op het onderdeel “Accounts” drukken. Hier zijn verschillende opties voor verschillende accounts te vinden. In deze lijst wordt ook OneDrive weergegeven. Selecteer deze optie om verder te gaan.

Zet de schuifregelaar naast “Bestanden beschikbaar maken” op “Aan”

Wanneer je OneDrive hebt geselecteerd, kun je de bestanden beschikbaar maken door synchronisatie tussen apparaten in te schakelen. Om dit te doen, moet je de schuifregelaar die naast ‘Bestanden beschikbaar maken’ naar rechts schuiven. Door deze schakelaar naar rechts te schuiven worden de wijzigingen die aan bestanden en documenten worden gemaakt direct in de cloud bewaard. Om deze wijzigingen te kunnen bekijken hoef je alleen met datzelfde OneDrive account op een apparaat in te loggen.

Wacht totdat ieder bestand met OneDrive is gesynchroniseerd

Nu alles is ingesteld, kun je alle belangrijke opgeslagen bestanden en programma’s overzetten naar de nieuwe pc. Dit wordt via OneDrive gedaan, dus het is belangrijk om te wachten totdat alle bestanden zijn gesynchroniseerd voordat je verder gaat.

Log op de nieuwe laptop met hetzelfde Microsoft-account in om de bestanden over te zetten

Wanneer alle bestanden zijn gesynchroniseerd, kun je met hetzelfde Microsoft-account dat op de oude computer werd gebruikt bij de nieuwe pc inloggen. Hierdoor worden alle bestanden automatisch via OneDrive naar het nieuwe apparaat overgezet

Met deze stappen kun je gemakkelijk en snel alle bestanden en programma’s overzetten naar je nieuwe pc. Zo hoef je niet alles handmatig te kopiëren en blijft alles netjes georganiseerd. Veel succes!

Vindt jij het lastig om de apps en programma’s te vinden die je op de oude pc had geïnstalleerd?

programma's overzetten naar nieuwe pc

Door je programma’s naar de nieuwe pc over te zetten kun jij zonder problemen met dezelfde programma’s aan alle toepassingen blijven werken:

 • Dat is geen gedoe met installaties
 • Met dezelfde programma’s aan je taken kunnen werken
 • Bestanden kunnen openen zoals je gewend was
 • Programma’s gebruiken zonder dat jij door lastige installatieprocedures hoort
 • De programma’s zonder lastige configuraties kunnen installeren en gebruiken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Bestanden en programma’s via wifi ofwel je thuisnetwerk overzetten

Overzicht

Wanneer je een nieuwe computer hebt gekocht, wil je natuurlijk al jouw bestanden en programma’s naar het nieuwe apparaat overzetten. Gelukkig kun je hiervoor tegenwoordig een internetverbinding gebruiken. Voor deze optie kan zowel de bekabelde als de draadloze internetverbinding worden gebruikt. Hierbij is het belangrijk dat zowel het oude als het nieuwe apparaat met hetzelfde netwerk is verbonden. Hieronder vertellen we de stappen die je moet volgen zodat het proces zo soepel en mogelijk kan verlopen.

Het netwerk

Voordat je de bestanden via het thuisnetwerk met andere computers kunt delen moet iedere computer waarmee je bestanden wilt kunnen delen met dezelfde netwerkverbinding zijn verbonden. Als een computer met een ander netwerk is verbonden kan deze niet in het thuisnetwerk worden opgenomen. Hierdoor zullen de bestanden van de andere computer niet benaderd kunnen worden en de bestanden kunnen daardoor niet worden overgedragen. 

Programma's overzetten nieuwe pc met behulp van een huisnetwerk

De app Mail gebruiken

Voor het overzetten van bestanden en programma’s, kun je de gratis Mail app gebruiken. Hiermee kun je bestanden eenvoudig vanaf de oude computer naar de nieuwe computer versturen. Om de gewenste apps via de Mail te kunnen verzenden hoef je de gewenste apps die je over wilt zetten alleen maar te selecteren. 

Als alternatief kun je via het internet naar de gewenste bestanden gaan en deze naar de nieuwe computer downloaden. Voor deze functie moeten beiden computers wel met het wifi-netwerk zijn verbonden zodat de overdracht van bestanden soepel kan verlopen.

Huis netwerk gebruiken

Naast het overzetten van programma’s via de mail kunnen bestanden en programma’s via een huis netwerk worden overgezet. Dit kan handig zijn wanneer je meerdere computers in huis hebt waarop je de bestanden van een andere computer wilt kunnen bekijken. Door een huis netwerk op te zetten, kun je alle apparaten met elkaar verbinden zodat bestanden eenvoudig tussen de opgenomen apparaten kunnen worden overgezet.

Conclusie

Bestanden, gegevens en programma’s kunnen via wifi ofwel je thuisnetwerk op een eenvoudige manier naar de nieuwe computer worden overgezet. Voor deze functie moeten beide apparaten wel met hetzelfde wifi-netwerk zijn verbonden zodat de overdracht soepel kan verlopen. Gebruik de gratis Mail app om bestanden te versturen of download de gewenste bestanden via het internet. Als alternatief kun je een huis netwerk opzetten waarmee je meerdere apparaten in huis met elkaar kunt verbinden.

Delen in Windows: Programma’s overzetten naar een nieuwe pc

Met delen in Windows kun je programma’s eenvoudig naar de nieuwe pc overzetten.

Het overzetten van alle programma’s is bij het overstappen naar een nieuwe computer een van de grootste uitdagingen. Windows biedt hier gelukkig een handige functie voor die zij ‘delen’ hebben genoemd. Door deze functie te gebruiken, kun je bestanden en mappen gemakkelijk naar een andere computer op hetzelfde netwerk overzetten.

Hoe kun je de functie ‘delen’ gebruiken?

Voordat je de functie ‘delen’ kunt gebruiken moeten beide computer met hetzelfde netwerk zijn verbonden. Vervolgens kun je de volgende stappen volgen:

 1. Open de Windows Verkenner op de computer waarvan je de bestanden wilt gaan delen.
 2. Navigeer naar de map of schijf die je wilt delen.
 3. Druk met de rechtermuisknop op de map of schijf en selecteer “Delen”.
 4. Kies welke gebruikers toegang tot deze map of schijf hebben en selecteer hun machtigingsniveau (lezen/schrijven).
 5. Druk met de linkermuisknop op “Delen” om de keuze te bevestigen.

Nu kunnen andere gebruikers op hetzelfde netwerk toegang tot deze gedeelde map of schijf met daarin alle bestanden krijgen.

De inhoud van een schijf of map met andere gebruikers delen

Als je meerdere mappen wilt delen, kan dit proces veel tijd in beslag nemen. Vooral als je iedere map afzonderlijk deelt. Gelukkig is er een manier waarmee de inhoud van een hele schijf of map met andere gebruikers op hetzelfde netwerk kan worden gedeeld.

 1. Open de Windows Verkenner op de computer waarvan je de bestanden wilt delen.
 2. Navigeer naar de map of schijf die je wilt delen.
 3. Klik met de rechtermuisknop op deze map of schijf en selecteer “Eigenschappen”.
 4. Ga naar het tabblad “Delen” en klik op “Geavanceerd delen”.
 5. Vink het vakje aan naast “Deze map delen” en geef deze map een naam.
 6. Kies welke gebruikers toegang tot deze gedeelde map hebben en selecteer hun machtigingsniveau (lezen/schrijven).
 7. Druk met de linkermuisknop op “OK” om de keuze te bevestigen.

Nu kunnen andere gebruikers op hetzelfde netwerk toegang tot alle bestanden in deze gedeelde map krijgen.

Microsoft Office naar een nieuwe pc overzetten

Als je Microsoft Office op de oude computer hebt geïnstalleerd, wil je dit waarschijnlijk ook op de nieuwe pc kunnen gebruiken. Hiervoor moet je de Microsoft office programma’s overzetten naar de nieuwe pc. Gelukkig kun je dit eenvoudig met behulp van de functie ‘delen’ in Windows doen. De stappen die je hiervoor moet nemen zijn: 

 1. Open de Windows Verkenner op de computer waarop Microsoft Office is geïnstalleerd.
 2. Navigeer naar de installatie map van Microsoft Office (de standaardlocatie is: C:\Program Files\Microsoft Office).
 3. Klik met de rechtermuisknop op deze map en selecteer “Delen”.
 4. Kies welke gebruikers toegang tot deze map hebben en selecteer hun machtigingsniveau (lezen/schrijven).
 5. Klik op “Delen” om te bevestigen.

Iedere computergebruiker die met hetzelfde netwerk verbonden is heeft nu toegang tot de installatie map van Microsoft Office. Hierdoor kunnen de apps van Microsoft door iedereen die met hetzelfde netwerk verbonden is worden geïnstalleerd.

Conclusie

Programma’s overzetten naar de nieuwe pc kan een hele uitdaging zijn. Gelukkig heeft Microsoft hier over nagedacht en de functie ‘delen’ in Windows beschikbaar gemaakt waardoor dit proces kan worden vereenvoudigd. Door bestanden en mappen met andere gebruikers op hetzelfde netwerk te delen, kun je snel en efficiënt alle benodigde programma’s overzetten naar de nieuwe computer.

Geïnstalleerde software met behulp van EaseUS PC Transfer software naar een andere computer kopiëren

Handige software voor het overzetten van programma’s

Wanneer je een nieuwe computer hebt gekocht, kan het overzetten van geïnstalleerde programma’s veel tijd in beslag nemen. Gelukkig is er handige software zoals EaseUS Todo PCTrans ontwikkeld.

Met deze software kun je eenvoudig bestanden en programma’s overzetten naar een nieuwe pc zonder dat er gegevens verloren gaan. Hierdoor hoeven de programma’s op de nieuwe computer niet handmatig geïnstalleerd te worden. 

Gegevens overzetten naar nieuwe pc

De kans op dataverlies bij het overzetten van programma’s verkleinen

Een groot voordeel van EaseUS Todo PCTrans is dat er tijdens het overzetten van de programma’s geen gegevens verloren gaan. Dit betekent dat alle instellingen en persoonlijke bestanden die bij het programma horen ook naar de nieuwe computer worden meegenomen. Zo hoef je niet bang te zijn dat je tijdens het overstappen naar een nieuwe pc belangrijke bestanden kwijtraakt.

Vindt jij het lastig om de apps en programma’s te vinden die je op de oude pc had geïnstalleerd?

programma's overzetten naar nieuwe pc

Door je programma’s naar de nieuwe pc over te zetten kun jij zonder problemen met dezelfde programma’s aan alle toepassingen blijven werken:

 • Dat is geen gedoe met installaties
 • Met dezelfde programma’s aan je taken kunnen werken
 • Bestanden kunnen openen zoals je gewend was
 • Programma’s gebruiken zonder dat jij door lastige installatieprocedures hoort
 • De programma’s zonder lastige configuraties kunnen installeren en gebruiken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Ondersteuning voor verschillende Windows-besturingssystemen

EaseUS Todo PCTrans ondersteunt het overzetten van programma’s tussen verschillende Windows-besturingssystemen. Dit betekent dat je alle geïnstalleerde programma’s eenvoudig van een oude laptop met Windows 7 naar een nieuwe desktop met Windows 10 kunt overzetten. Doordat niet ieder programma afzonderlijk hoeft worden gedownload en geïnstalleerd kun je veel tijd en moeite besparen. 

Overdracht via netwerkverbinding

Direct kopiëren van bestanden tussen twee computers is niet het enige waarvoor EaseUS Todo PCTrans kan worden gebruikt. Je kunt de bestanden met behulp van dit programma namelijk ook via een netwerkverbinding naar een andere computer overzetten. Dit kan handig zijn wanneer je geen externe harde schijf of USB-stick hebt waarop de belangrijke gegevens kunnen worden opgeslagen. Voor deze optie heb je alleen wel een stabiele internetverbinding nodig. 

Voor het overzetten van geïnstalleerde programma’s naar de nieuwe pc is EaseUS Todo PCTrans een handig programma. Doordat de programma’s niet allemaal handmatig gedownload en geïnstalleerd hoeven te worden, kun je tijd en moeite besparen. Bovendien is de kan op dataverlies erg klein en kunnen de programma’s zelfs naar verschillende Windows-besturingssystemen worden overgezet.

Bestanden, gegevens en programma’s handmatig overzetten

Kopieer je persoonlijke bestanden naar een externe harde schijf of USB-stick

Wanneer je een nieuwe pc hebt gekocht, wil je waarschijnlijk alle persoonlijke bestanden meenemen. Hiervoor kun je de bestanden naar een externe harde schijf of USB-stick kopiëren en vervolgens op de nieuwe pc plaatsen.

Het proces is vrij eenvoudig: sluit de externe opslag op de oude pc aan en kopieer alle bestanden die je wilt behouden. Nadat de bestanden zijn gekopieerd sluit je de externe opslag op de nieuwe pc aan en kun je de bestanden in dezelfde map op de harde schijf plaatsen als waar ze op de oude computer in stonden.

Dit is echter alleen op persoonlijke bestanden zoals muziek, foto’s, video’s en documenten van toepassing. Programma’s overzetten naar de nieuwe pc vereist andere handelingen die we hieronder bespreken. 

Overzetten van gegevens van programma’s door instellingen en mappen te kopiëren

Door de meeste programma’s worden gegevens in specifieke mappen opgeslagen. Deze gegevens kunnen naar de nieuwe pc worden gekopieerd. Door naar de installatiemap van ieder programma te gaan kun je deze mappen vinden en vervolgens naar de gebruikersgegevens zoeken.

Om deze programma’s optimaal met deze gegevens en instellingen te kunnen gebruiken moet je deze map (of mappen) naar dezelfde locatie op de nieuwe computer kopiëren. Ondanks dat de gegevens en de installatiebestanden kunnen worden gekopieerd, kan het voorkomen dat sommige programma’s voor een optimale werking stuurprogramma’s of bibliotheken nodig hebben, dus moeten deze stuurprogramma’s / bibliotheken zorgvuldig worden gekopieerd.

Zet de zoekgeschiedenis, bladwijzers en de browser instellingen naar de nieuw pc over

Naast persoonlijke bestanden en gegevens van programma’s wil je de internetgeschiedenis, bladwijzers / favorieten en andere browserinstellingen misschien ook naar de nieuwe pc overzetten. De gegevens uit de browser kunnen worden gekopieerd door de gegevens van de browser te exporteren.

Voor het exporteren van de gegevens uit de browser zijn de meeste browsers met een export functie uitgerust. Door deze export functie te gebruiken kunnen de instellingen, bladwijzers / favorieten en de zoekgeschiedenis naar een HTML-bestand worden geëxporteerd. Je kunt dit bestand op de externe harde schijf of USB-stick bewaren en vervolgens op de nieuwe pc importeren. Door deze gegevens te importeren kun je de instellingen van de browser op de oude pc en alle oude browsegeschiedenis en bladwijzers op de nieuwe computer bekijken.

Gebruik een image file voor het volledig overzetten van alle bestanden, instellingen en applicaties

Als je geen tijd aan het handmatig kopiëren van ieder bestand en elke map wilt verspillen, is er nog een andere optie: gebruik maken van een image file. Een image file is als het ware een exacte kopie van de inhoud van de oude pc.

Deze image file kun je maken met behulp van speciale software die voor het overzetten van bestanden op de computer is ontworpen. Nadat je de image file hebt gemaakt, kun je deze eenvoudig naar de nieuwe pc overzetten en alle bestanden, instellingen en applicaties zijn dan nadat het overzetten voltooid is direct beschikbaar.

Instellingen overzetten

Maak wel eerst een back-up van de belangrijke bestanden voordat je de image file gaat maken. Dit zorgt ervoor dat je gegevens niet kwijtraken als er tijdens het proces iets misgaat.

Conclusie

Bestanden en gegevens handmatig naar een nieuwe computer overzetten kan een proces zijn die veel tijd in beslag neemt. Voorals wanneer er veel bestanden op de oude computer zijn opgeslagen. Het is belangrijk om te weten dat het overzetten van bestanden niet alleen om het kopiëren en plakken van bestanden van de ene computer naar de andere gaat. Je moet ook rekening houden met de instellingen en configuraties van de verschillende programma’s die je gebruikt. 

Als je Microsoft Office op de oude computer hebt geïnstalleerd, moet je voor de installatie van dit programma over een productcode beschikken. Deze code heb je bij de aanschaf van het programma ontvangen. 

Om de hardware die op de computer is aangesloten optimaal te laten functioneren moet er ook naar de stuurprogramma’s van de hardware worden gekeken. Als je niet weet hoe je dit proces aan moet pakken, dan kun je overwegen om hulp van een professional in te schakelen of software te gebruiken waarmee je programma’s kunt overzetten naar de nieuwe pc. Door deze software te gebruiken kan het proces een heel stuk makkelijker worden gemaakt. 

Hoe zet ik alles van mijn oude computer naar mijn nieuwe computer over?

Gebruik OneDrive om bestanden en mappen van je oude naar je nieuwe computer over te zetten.

OneDrive is een cloudopslagservice die door Microsoft wordt aangeboden. Door OneDrive te gebruiken kun je gemakkelijk alle belangrijke bestanden en mappen in de cloud (online) bewaren en deze later naar je nieuwe computer downloaden. Hiervoor heb je alleen een werkende internetverbinding nodig. 

Om met OneDrive aan de slag te kunnen gaan, moet er eerst een account worden aangemaakt. Dit kan via de website van Microsoft en is gratis. Vervolgens kan de OneDrive-applicatie op zowel je oude als je nieuwe computer worden gedownload. Nadat deze applicatie is geïnstalleerd, kunnen alle gewenste en belangrijke bestanden in de cloud worden geüpload. 

Een van de grootste voordelen van OneDrive is dat het alle bestanden automatisch synchroniseert. Hierdoor weet je zeker dat al jouw bestanden altijd up-to-date zijn. Bovendien hoef jij geen externe harde schijf of USB-stick te hebben om de bestanden eenvoudig over te zetten.

Handmatig overzetten van bestanden is een andere manier waarmee je alles van de oude computer naar je nieuwe computer over kunt zetten.

Als alternatieve methode van OneDrive kunnen alle belangrijke bestanden en mappen ook handmatig naar een externe harde schijf of USB-stick worden gekopieerd en vervolgens naar de nieuwe computer worden overgezet. Hiervoor moet de externe harde schijf of USB-stick eerst op de oude computer worden aangesloten en nadat de bestanden zijn gekopieerd op de nieuwe computer worden aangesloten.

Voor het handmatig kopiëren van bestanden kun je de belangrijke en gewenste bestanden en mappen selecteren. Nadat je de belangrijke bestanden hebt geselecteerd kun je deze kopiëren en vervolgens op het externe apparaat plakken. Zodra alle bestanden zijn gekopieerd kan de externe harde schijf of USB-stick op de nieuwe computer worden aangesloten. Om vervolgens op de nieuwe pc met de bestanden te kunnen werken moeten de bestanden naar de gewenste locatie op de harde schijf van de nieuwe computer worden gekopieerd. 

Deze methode heeft als nadeel dat het veel tijd in beslag kan nemen. Vooral wanneer er veel bestanden moeten worden overgezet. Daarnaast moet je controleren of alle belangrijke bestanden zijn gekopieerd en dat je geen bestanden bent vergeten.

Er zijn verschillende manieren waarmee software kan worden overgezet, zoals het opnieuw installeren van de software op de nieuwe computer of door een migratieprogramma te gebruiken.

Software en programma’s overzetten naar de nieuwe pc is vaak ingewikkelder dan het overzetten van bestanden. Er zijn echter verschillende manieren waarmee deze taak kan worden gedaan. 

Een optie is om alle benodigde software handmatig opnieuw op de nieuwe computer te installeren. Dit kan veel tijd in beslag nemen. Maar het voordeel is wel dat alleen de programma’s die jij daadwerkelijk gebruikt worden geïnstalleerd.

Als alternatief kan er een migratieprogramma zoals PCmover Express worden gebruikt. Met dit programma kun jij automatisch al je geïnstalleerde programma’s overzetten naar de nieuwe computer. Hiervoor hoef jij alleen de instructies op te volgen en te wachten totdat alles is overgebracht.

De manier waarop je alles overzet is afhankelijk van de hoeveelheid data en de beschikbare tijd die je hiervoor beschikbaar hebt.

De methode die jij voor het overzetten van jouw bestanden en programma’s kiest, is afhankelijk van de hoeveelheid data die jij wilt overzetten en de beschikbare tijd die jij hiervoor beschikbaar hebt. Als er veel gegevens over moeten worden gezet, kan het gebruik van OneDrive een handige optie zijn. Met behulp van OneDrive worden de bestanden en gegevens automatisch met alle apparaten waarop je met hetzelfde account bent ingelogd gesynchroniseerd. Als je over weinig tijd beschikt en alleen de belangrijke bestanden wilt overzetten, kan het handmatig kopiëren van de bestanden een betere optie zijn.

Het is belangrijk dat er een back-up van al je bestanden aanwezig is voordat je gegevens en programma’s gaat overzetten naar de nieuwe pc.

Conclusie: Programma’s overzetten naar de nieuwe pc

Programma’s overzetten naar een nieuwe pc kan een uitdagende taak lijken. Maar wanneer je dit artikel aandachtig hebt gelezen merk je dat het niet zo moeilijk hoeft te zijn. Voor het overzetten van de belangrijke gegevens en programma’s zijn verschillende opties beschikbaar. De beste keuze voor het overzetten is van verschillende factoren afhankelijk zoals: de voorkeur, de hoeveelheid gegevens die moeten worden overgezet en de tijd die je hiervoor beschikbaar hebt.

Bij het overzetten van bestanden is een USB-opslag apparaat zoals een USB-stick of externe harde schijf van essentieel belang. Selecteer alleen de bestanden die je nodig hebt, zodat er geen onnodige opslagruimte hoeft te worden gebruikt. 

Er zijn verschillende manieren waarmee je bestanden en programma’s kunt overzetten naar de nieuwe pc.  Enkele opties voor het handmatig overzetten van gegevens zijn onder andere: via OneDrive, via de bekabelde / draadloze internetverbinding, het thuis netwerk, met een opslagapparaat zoals een USB-stick of externe harde schijf. Daarnaast kunnen gegevens ook met behulp van een programma zoals EaseUS PC Transfer software naar de andere computer worden gekopieerd.

Om zowel bestanden als programma’s overzetten naar de nieuwe pc mogelijk te maken kun je OneDrive gebruiken, handmatig werken of software die voor het kopiëren van bestanden is ontworpen gebruiken. Bij het overzetten moet je rekening houden met de grootte en hoeveelheid van de bestanden.

Bestanden in de cloud bewaren en naar de nieuwe computer downloaden

Kortom, er zijn verschillende manieren waarmee je programma’s kunt overzetten naar een nieuwe pc. De keuze is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en situatie.

Veelgestelde vragen

1. Moet ik alle bestanden en programma’s overzetten naar mijn nieuwe pc?

Nee, je hoeft de programma’s en bestanden die je niet gebruikt niet over te zetten. Selecteer alleen de bestanden en programma’s die belangrijk zijn voor jouw dagelijkse werkzaamheden.

2. Kan ik programma’s handmatig overzetten naar een nieuwe pc?

Ja, je kunt programma’s handmatig overzetten naar de nieuwe pc door de bestanden en mappen van het oude systeem naar de nieuwe pc te kopiëren. Het kan echter wel veel tijd in beslag nemen.

3. Is het veilig om software te gebruiken voor het overzetten van programma’s?

Ja, je kunt software zoals EaseUS PC Transfer veilig gebruiken om programma’s over te zetten naar een nieuwe pc. Het is echter wel belangrijk dat je deze software vanaf een betrouwbare bron downloadt.

4. Kan ik bestanden en programma’s via wifi of mijn thuisnetwerk overzetten?

Ja, bestanden en programma’s kunnen via wifi of jouw thuisnetwerk worden overgezet. Bestanden en programma’s overzetten naar de nieuwe pc kan in vergelijking met andere methoden alleen wel trager verlopen.

5. Moet ik voor het overzetten van bestanden en programma’s extra opslagruimte hebben?

Wanneer je bestanden en programma’s gaat overzetten naar een nieuwe pc moet er genoeg opslagruimte beschikbaar zijn. Controleer daarom altijd eerst hoeveel ruimte je beschikbaar hebt voordat je de bestanden en programma’s over gaat zetten.  

6. Kan ik mijn oude computer nog steeds gebruiken nadat alles naar mijn nieuwe pc is overgezet?

Ja, nadat alles naar de nieuwe computer is overgezet kun je de oude computer nog steeds gebruiken. De oude computer kan bijvoorbeeld als back-up computer worden gebruikt of je je kunt de computer aan iemand anders die hem kan gebruiken verkopen / doneren.

Vindt jij het lastig om de apps en programma’s te vinden die je op de oude pc had geïnstalleerd?

programma's overzetten naar nieuwe pc

Door je programma’s naar de nieuwe pc over te zetten kun jij zonder problemen met dezelfde programma’s aan alle toepassingen blijven werken:

 • Dat is geen gedoe met installaties
 • Met dezelfde programma’s aan je taken kunnen werken
 • Bestanden kunnen openen zoals je gewend was
 • Programma’s gebruiken zonder dat jij door lastige installatieprocedures hoort
 • De programma’s zonder lastige configuraties kunnen installeren en gebruiken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg