QR-code scannen op Android: Zo doe je dat snel en gemakkelijk

In de moderne wereld worden QR-codes steeds populairder. Ze zijn een soort barcode die je met een app op je telefoon kunt scannen. QR-codes kunnen informatie zoals website-URL’s, contactinformatie en product details bevatten. Het scannen van QR-codes is handig doordat je op een snelle en gemakkelijke manier gegevens kunt achterhalen.

Waarom zou je een barcodescanner op je Android-smartphone gebruiken? Het scannen van qr-codes is handig om producten te controleren. Er zijn vele redenen waarom je voor barcodescanners kunt kiezen. Het scannen van qr-codes met een barcodescanner maakt het makkelijk om snel informatie te krijgen zonder dat je handmatig gegevens in hoeft te voeren. Op deze manier kun je tijd en moeite besparen. Bovendien kunnen qr-codes worden gebruikt om producten te identificeren en de authenticiteit te verifiëren.

Dus hoe kun je een qr-code scannen met je Android-toestel? Er zijn gelukkig verschillende apps beschikbaar die speciaal voor het scannen van qr-codes op Android zijn ontworpen. De “QR Code Reader” app van Google Play Store is een populaire keuze om een QR-code te scannen met Android apparaten.

In dit artikel zullen we verder op de voordelen van qr-codes in verschillende situaties en de praktische toepassingen ervan op Android-apparaten ingaan.

Verbeterde snelheid en nauwkeurigheid bij het scannen van qr-codes

In de afgelopen jaren is het scannen van QR-codes op Android steeds beter geworden. Dankzij algoritmen en hardware verbeteringen kun je nu QR-codes sneller en nauwkeuriger scannen. Zelfs in situaties met weinig licht of een ongebruikelijke hoek kan de code efficiënter worden gedetecteerd. Hierdoor kun je informatie zonder frustratie gemakkelijker uit qr-codes halen.

QR-code scannen Android en verschillende hoeken proberen

Wil jij een QR code voortaan gemakkelijk kunnen scannen?

vpn server - synology met een tweede nas verbinden

Met behulp van een QR-code scanner op Android kun jij QR-codes gemakkelijk scannen.

 • Dat is: de informatie van een product gemakkelijk kunnen bekijken
 • Kunnen zien wat er in een restaurant wordt gereserveerd
 • Informatie gemakkelijk op kunnen zoeken
 • Met behulp van Augmented Reality een extra dimensie aan jouw digitale wereld toe kunnen voegen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Integratie van augmented reality (AR) technologie in qr-code scanners

De integratie van augmented reality (AR) technologie is een nieuwe ontwikkeling in het scannen van qr-codes op Android. Met AR kun jij jouw camera op een qr-code richten en vervolgens interactieve inhoud ervaren die bovenop de fysieke wereld wordt geprojecteerd. Hierdoor komen er nieuwe mogelijkheden beschikbaar. Enkele mogelijkheden waarvoor augmented reality in combinatie met de QR-code kan worden gebruikt zijn onder andere: het kunnen bekijken van 3D-modellen, virtuele tours beleven en de mogelijkheid om aanvullende informatie via de camera-interface te ontvangen.

Geavanceerde functies zoals batch scanning en automatische detectie

Moderne qr-code scanners voor Android hebben handige functies zoals batch scanning en automatische detectie. Met batch scanning kunnen meerdere codes achter elkaar worden gescand zonder dat je opnieuw hoeft te richten. Met automatische detectie hoef je de code niet handmatig te kaderen. De scanner herkent de qr-code automatisch en verwerkt de informatie direct.

Mogelijkheden om gescande informatie direct via sociale media of messaging apps te delen

Een andere interessante ontwikkeling is dat je tegenwoordig de mogelijkheid hebt om gescande informatie direct via sociale media of messaging apps te delen. Nadat je een qr-code hebt gescand kun je de inhoud met jouw vrienden op platforms zoals Facebook, Twitter of WhatsApp delen. Op deze manier kun je interessante links, aanbiedingen of evenementinformatie met slechts een paar tikken op het scherm gemakkelijk met anderen te delen.

De toekomst van qr-code scanning op Android belooft spannende nieuwe trends en innovaties, zoals integratie in augmented reality apps, verbeterde snelheid en nauwkeurigheid, en meer functionaliteit. Hierdoor wordt de de deur voor merken en bedrijven naar eindeloze mogelijkheden geopend om zo hun producten en diensten op een unieke en boeiende manier aan consumenten te presenteren.

Optimaliseer het scannen van de qr-code op je Android-apparaat

Wanneer je een QR-code met Android apparaten wilt scannen en goede scanresultaten wilt krijgen is het belangrijk dat er voldoende verlichting aanwezig is. Zorg ervoor dat je de qr-code in een goed verlichte omgeving, bij voorkeur in daglicht of in een goed verlichte kamer scant. Als er onvoldoende licht is, kan dit tot onscherpe scans en moeilijk leesbare codes  leiden. Door voor voldoende verlichting te zorgen, kun je de kans op een succesvolle scan aanzienlijk verbeteren.

QR-code scannen Android en verlichting optimaliseren

Houd je camera lens voor betere scanresultaten schoon en vrij van vingerafdrukken.

Als je een QR-code wilt scannen met Android apparaten heb je voor optimale scanresultaten  een schone camera nodig. Vuil en vingerafdrukken kunnen de kwaliteit van de scans beïnvloeden en de code moeilijker leesbaar maken. Maak je lens regelmatig schoon met een zachte doek om vlekken en strepen te voorkomen die de helderheid en scherpte van de scans verminderen.

Pas de focusinstellingen voor scherpere scans aan.

Om scherpere scans te verkrijgen, kun je de focusinstellingen van je camera aanpassen voordat je een qr-code gaat scannen met je Android-apparaat. Druk op het scherm om het focuspunt te bepalen en zorg ervoor dat de qr-code zich binnen het scherpstelgebied bevindt. Door de focus handmatig aan te passen, kun je ervoor zorgen dat de code duidelijk wordt vastgelegd en gemakkelijk door de scanner app kan worden gelezen.

Controleer regelmatig op updates voor de geïnstalleerde scanner app om verbeteringen te benutten.

Het is belangrijk om regelmatig te controleren of er updates voor de geïnstalleerde scanner app op je Android-apparaat beschikbaar zijn. Ontwikkelaars brengen updates vaak uit om prestatieverbeteringen en bugfixes aan de app toe te voegen. Door deze updates tijdig te installeren kun je van eventuele optimalisaties die in het scanningsalgoritme van de app zijn doorgevoerd profiteren. Zo blijf je altijd up-to-date en kun je de nieuwste technologieën voor het scannen van qr-codes gebruiken.

Optimaliseer de instellingen van de scanner app volgens jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren.

Je kunt de instellingen van de scanner app naar jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren optimaliseren door de volgende stappen te volgen:

 1. Kies het juiste bestandsformaat: Afhankelijk van het doel van de gescande documenten kun je voor verschillende bestandsformaten, zoals PDF, JPEG of PNG kiezen. Als je documenten wilt bewerken, is PDF meestal de beste optie. Voor foto’s kun je beter voor JPEG of PNG kiezen.
 2. Pas de resolutie aan: De resolutie bepaalt de kwaliteit van de gescande documenten. Als je documenten wilt archiveren of af wilt drukken, is het beter om een hogere resolutie te gebruiken. Voor het delen van documenten via e-mail of sociale media kun je een lagere resolutie kiezen zodat de bestandsgrootte kan worden verkleint.
 3. Stel de kleurmodus in: Als je alleen zwart-wit documenten scant, kun je de scanner app op de zwart-wit modus instellen om de bestandsgrootte te verkleinen. Als je kleurendocumenten wilt scannen, kun je de kleurmodus op kleur of grijstinten instellen.
 4. Gebruik de juiste scaninstellingen: De scanner app biedt meestal verschillende scaninstellingen, zoals automatisch, tekst, foto of handmatig. Kies op basis van het type document dat je wilt scannen de juiste instelling. Zo kun je de tekstinstelling voor tekstdocumenten gebruiken zodat de tekst beter leesbaar wordt.
 5. Verander de naam van het bestand: Sommige apps die voor het scannen van QR-codes kunnen worden gebruikt geven automatisch een bestandsnaam aan het gescande document.

Apps waarmee je een qr-code kunt scannen op Android: welke moet je kiezen?

Het scannen van QR-codes is vooral op mobiele apparaten in de afgelopen jaren steeds populairder geworden,. Android-gebruikers hebben geluk, want er zijn veel QR-code scanner apps beschikbaar in de Google Play Store. In dit artikel vergelijken we verschillende populaire apps op basis van functies en gebruikersbeoordelingen, zodat je de beste keuze kunt maken.

QR-code scannen Android en welke app moe je hiervoor gebruiken

Vergelijk verschillende populaire qr-code scanner apps

Er zijn  in de Google Play Store veel QR-code scanner apps beschikbaar, maar het is belangrijk om te weten welke app het beste bij jou past. Hieronder volgt een overzicht van enkele populaire apps voor het scannen van QR-codes en hun kenmerken.

 1. QR Code Reader – Deze app heeft een eenvoudige interface en kan QR-codes snel scannen. Het biedt ook extra functies zoals het genereren van QR-codes en het ontcijferen van gescande informatie.
 2. Barcode Scanner – Deze app is niet alleen geschikt voor het scannen van QR-codes, maar ook voor andere soorten barcodes. Het heeft een hoge gebruikersbeoordeling en wordt om zijn nauwkeurigheid en snelheid bij het scannen van codes geprezen.
 3. QR & Barcode Scanner – Deze app ondersteunt niet alleen het scannen van QR-codes, maar ook streepjescodes. Het heeft een gebruiksvriendelijke interface en biedt extra functies zoals het delen van gescande informatie via sociale media.
 4. QR Code Scanner – Deze app heeft een intuïtieve interface en kan QR-codes met hoge nauwkeurigheid scannen. Het biedt ook de mogelijkheid om gescande informatie op te slaan en te delen.

Kies een app die met jouw Android-versie en apparaat compatibel is

Wanneer je voor een QR-code scanner app kiest is het belangrijk dat deze compatibel is met de versie van Android dat op jouw apparaat staat. Sommige oudere apparaten kunnen mogelijk niet alle functies ondersteunen, dus controleer de vereisten voordat je een app downloadt. Dit voorkomt teleurstellingen en zorgt ervoor dat je optimaal van de functionaliteit van de app kunt profiteren.

Overweeg extra functies zoals het genereren van qr-codes of het ontcijferen van gescande informatie

Naast het scannen van QR-codes hebben sommige apps extra functies die handig kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het genereren van QR-codes, waarmee jij je eigen codes voor verschillende doeleinden gemakkelijk kunt maken.

Scannen van qr-codes zonder speciale app op Android

Doordat qr-codes in verschillende situaties worden gebruikt worden ze in de huidige tijd steeds vaker gescand. Wanneer je een Android-toestel hebt, hoef je geen aparte qr-code scanner-app te downloaden. Zorg ervoor dat je camera-app up-to-date is, zodat je qr-codes kunt lezen. Om deze functie optimaal te kunnen gebruiken is het belangrijk dat jij de laatste versie Installeert.

Op je Android-toestel kan een QR-code eenvoudig worden gescand. Om de QR-code te scannen met Android apparaten moet je de camera op de code richten en wachten totdat deze automatisch wordt gescand. De camera-app geeft vervolgens direct informatie over de qr-code. 

Sommige webbrowsers, zoals Google Chrome, hebben ook een qr-code scanfunctie. Als je Chrome als standaardbrowser gebruikt, opent de camera-app automatisch bij het scannen van een qr-code op een website. Hierdoor kun je qr-codes nog gemakkelijker scannen zonder dat je hiervoor een aparate app hoeft te gebruiken.

Controleer of jouw Android-versie het scannen van qr-codes met de camera-app of browser ondersteunt. Zo niet, download dan een qr-code scanner-app uit de Play Store. Deze apps bieden in vergelijking met de standaardcamera-app meer functies. Je kunt QR-codes vaak met de camera-app of Chrome browser zonder speciale app scannen. Zorg dat je camera-app up-to-date is en check of jouw Android-versie dit ondersteunt.

Wil jij een QR code voortaan gemakkelijk kunnen scannen?

vpn server - synology met een tweede nas verbinden

Met behulp van een QR-code scanner op Android kun jij QR-codes gemakkelijk scannen.

 • Dat is: de informatie van een product gemakkelijk kunnen bekijken
 • Kunnen zien wat er in een restaurant wordt gereserveerd
 • Informatie gemakkelijk op kunnen zoeken
 • Met behulp van Augmented Reality een extra dimensie aan jouw digitale wereld toe kunnen voegen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Problemen met het scannen van qr-codes oplossen op Android

Het scannen van qr-codes op Android kan soms problemen veroorzaken. Hieronder staan enkele veelvoorkomende problemen en hun oplossingen om ervoor te zorgen dat je qr-codes probleemloos kunt scannen.

ProbleemOplossing
De qr-code wordt niet gedetecteerdZorg dat de camera met genoeg licht op de qr-code is gericht. Houd de qr-code dichtbij en onbeschadigd.
De qr-code wordt wel gedetecteerd, maar er gebeurt nietsControleer of je een qr-code scanner-app op je Android-apparaat hebt. Zo niet, installeer er dan een uit de Google Play Store. Als je er al een hebt, zorg ervoor dat deze up-to-date is en installeer deze indien nodig opnieuw.
De qr-code leidt niet naar de juiste informatieControleer of de qr-code klopt en of de informatie up-to-date is. Controleer of de website nog actief is en de juiste informatie bevat.
De qr-code scanner-app crasht of bevriestUpdate de qr-code scanner-app naar de nieuwste versie en herstart je Android-apparaat. Als het probleem blijft bestaan, installeer en gebruik dan een andere qr-code scanner-app.
De qr-code scanner-app vraagt om onnodige machtigingenControleer de machtigingen van de qr-code scanner-app en wees voorzichtig met onnodige toestemmingen. Overweeg een qr-code scanner-app die minder machtigingen nodig heeft te gebruiken als jij je zorgen maakt over privacy en beveiliging.

Met deze oplossingen zou jij de meeste problemen met het scannen van qr-codes op Android opmoeten kunnen lossen. Als je nog steeds problemen ondervindt, kun je contact met de ontwikkelaar van de qr-code scanner-app of de klantenservice van je Android-apparaat opnemen  om verdere ondersteuning te krijgen.

Controleer de werking van je camera en permissies

Een veelvoorkomend probleem bij het scannen van QR-codes op Android is dat de camera niet goed werkt of geen toegang tot de juiste permissies heeft. Om dit probleem op te lossen, moet je eerst controleren of je camera correct functioneert en of de benodigde permissies zijn ingeschakeld.

Om te controleren of je camera correct werkt moet je simpelweg de cameratoepassing op je Android-apparaat openen. Als je een helder beeld ziet en zonder problemen foto’s kunt maken, dan is je camera waarschijnlijk in orde. Als er echter problemen, zoals wazige beelden of een zwart scherm optreden, moet je waarschijnlijk de instellingen van je camera controleren of voor verdere ondersteuning contact met de fabrikant opnemen.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de juiste permissies voor de cameratoepassing zijn ingeschakeld. Deze permissies kun je via de instellingen van je Android apparaat configureren. Hiervoor moet je de instellingen op je Android-apparaat openen. Nadat je de instellingen app hebt geopend moet je naar “Apps” of “Applicatiebeheer” zoeken en vervolgens binnen deze opties naar de cameratoepassing zoeken. Zorg ervoor dat alle relevante permissies, zoals toegang tot de camera en externe opslag zijn ingeschakeld. Als sommige permissies zijn uitgeschakeld, schakel ze dan in om ervoor te zorgen dat de QR-code scanner correct kan functioneren.

Zorg voor een duidelijke en onbeschadigde qr-code

Een andere mogelijke oorzaak waar je tegenaan kunt lopen als je een QR-code met Android apparaten probeert te scannen is dat de QR-code zelf niet duidelijk is of beschadigd is. Een QR-code moet helder en goed leesbaar zijn om succesvol gescand te kunnen worden.

Controleer eerst of de QR-code niet beschadigd is. Kijk of er geen scheuren, vlekken of andere onregelmatigheden zijn die de leesbaarheid kunnen beïnvloeden. Als de QR-code beschadigd is, probeer dan een ander exemplaar te vinden of vraag de eigenaar om een nieuwe code te genereren.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de QR-code duidelijk op het scherm van je Android-apparaat wordt weergegeven. Zorg ervoor dat er geen reflecties, vervormingen of andere visuele storingen zijn die het scannen kunnen bemoeilijken. Houd het apparaat stil en in een comfortabele positie zodat de camera een scherp beeld vast kan leggen.

Probeer verschillende hoeken en afstanden uit

Als je moeite hebt met het scannen van een QR-code op je Android-apparaat, zijn er verschillende technieken die je kunt proberen. Scan de QR-code vanuit verschillende hoeken en afstanden om de focus van de camera te verbeteren. Daarnaast moet je tijdens het scannen voor voldoende belichting zorgen. Op deze manier kun je de kans vergroten dat je de QR-code met je Android-apparaat succesvol kunt scannen.

Handige tips om een QR-code effectief met een Android apparaat te scannen

Een QR-code scannen met Android apparaten kan in sommige situaties heel handig zijn. Denk hierbij aan het sneller openen van een website, contactinformatie aan je telefoonboek toevoegen en het inchecken bij evenementen. Om de beste resultaten bij het scannen van QR-codes te kunnen krijgen delen wij hieronder enkele handige tips:

Zorg voor voldoende licht om scherpere scans te krijgen

Voor het verkrijgen van scherpe en duidelijke scans is goede belichting van essentieel belang. Probeer tijdens het scannen van een QR-code altijd voldoende licht te hebben. Dit kan betekenen dat je naar een goed verlichte ruimte moet gaan of simpelweg de flitser op je Android-apparaat moet gebruiken. Door voldoende licht te hebben, minimaliseer je de kans op onscherpe afbeeldingen en kun je de nauwkeurigheid van de scan vergroten.

QR-code scannen Android en licht maken

Houd je handen tijdens het scannen stabiel om onscherpe beelden te voorkomen

Bij het scannen van een QR-code is het belangrijk dat jij je handen zo stabiel mogelijk houdt. Bewegingsonscherpte kan ervoor zorgen dat de scan mislukt of onleesbaar wordt. Probeer daarom je apparaat tijdens het scannen van de code stevig vast te houden. Als dit moeilijk is, kun je proberen om je apparaat op een vlak oppervlak te plaatsen en de code vervolgens in beeld te brengen.

Vermijd reflecties en glans op de QR-code door deze rechtstreeks zonder obstakels ertussen te scannen

Reflecties en glans kunnen het scannen van een QR-code bemoeilijken. Probeer daarom altijd de code rechtstreeks zonder obstakels ertussen te scannen. Als er bijvoorbeeld een sticker of beschermhoesje over de code zit, kan dit tot vervorming of reflectie van het licht leiden, waardoor de scan niet goed wordt uitgevoerd. Verwijder eventuele obstakels en zorg ervoor dat je de QR-code voor de beste resultaten direct kunt scannen.

Gebruik een rustige achtergrond zonder visuele afleiding om nauwkeuriger op de QR-code te kunnen richten

Een rustige achtergrond zonder visuele afleiding kan je helpen om nauwkeuriger op de QR-code te richten. Wanneer er veel andere elementen, zoals drukke patronen of kleurrijke objecten in beeld zijn, kan het moeilijk zijn om je focus op de code te behouden. Kies daarom tijdens het scannen van een QR-code voor een rustige achtergrond, zodat je gemakkelijker kunt richten en betere scans kunt maken.

Conclusie: haal het meeste uit QR-code scannen op Android apparaten

In deze blogpost hebben we tips gegeven om QR-codes op Android-apparaten optimaal te scannen. We hebben naar nieuwe ontwikkelingen, optimalisatietips en aanbevolen apps gekeken. Daarnaast hebben we problemen en oplossingen besproken. Tot slot hebben we handige tips gegeven om QR-codes effectief met Android apparaten te scannen.

QR-code scannen Android

Kies een betrouwbare en up-to-date QR-code scanner, zoals Barcode Scanner of Google Lens. Zorg voor de juiste instellingen, zoals autofocus en cameraresolutie. Controleer de verlichting en vermijd reflecties bij het scannen van QR-codes. Gebruik handige functies zoals het kopiëren van tekst en het openen van URL’s na het scannen.

Veel gestelde vragen

Kan ik een QR-code zonder speciale app op mijn Android-apparaat scannen?

Ja, sommige smartphones hebben standaard een functie voor het scannen van QR-codes in de camera-app ingebouwd. Controleer de instellingen van je apparaat om te zien of deze functie beschikbaar is.

Welke app is het beste voor het scannen van QR-codes op Android?

Er zijn verschillende goede apps, zoals Barcode Scanner en Google Lens beschikbaar. Kies een betrouwbare app die regelmatig wordt bijgewerkt en aan jouw specifieke behoeften op het gebied van het scannen van QR-codes voldoet.

Hoe kan ik problemen met het scannen van QR-codes op mijn Android-apparaat oplossen ?

Als je bij het scannen van QR-codes problemen ondervindt moet je ervoor zorgen dat de code goed is verlicht en moet je proberen om reflecties te vermijden. Controleer ook of je de juiste instellingen in de scan-app hebt geconfigureerd.

Kan ik gescande tekst na het scannen van een QR-code kopiëren?

Ja, met veel scan-apps kun je gescande tekst naar het klembord van je Android-apparaat kopiëren. Raadpleeg de documentatie of instellingen van je specifieke app voor meer informatie.

Zijn er andere toepassingen waarmee je een QR-code kunt scannen met Android apparaten?

Ja, naast het openen van URL’s kunnen QR-codes ook voor contactinformatie, het delen van wifi-instellingen, betalingstransacties en nog veel meer worden gebruikt. De mogelijkheden waarvoor QR-codes kunnen worden gebruikt breiden zich door de toepassingen die worden ontwikkeld steeds verder uit. 

Wil jij een QR code voortaan gemakkelijk kunnen scannen?

vpn server - synology met een tweede nas verbinden

Met behulp van een QR-code scanner op Android kun jij QR-codes gemakkelijk scannen.

 • Dat is: de informatie van een product gemakkelijk kunnen bekijken
 • Kunnen zien wat er in een restaurant wordt gereserveerd
 • Informatie gemakkelijk op kunnen zoeken
 • Met behulp van Augmented Reality een extra dimensie aan jouw digitale wereld toe kunnen voegen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg