Reservekopie iPhone verwijderen: Zo maak je ruimte in iCloud

Wanneer je op je iPhone ruimte nodig hebt, kan het verwijderen van oude reservekopieën een slimme zet zijn. Door ongebruikte back-ups te wissen, maak je kostbare ruimte voor nieuwe herinneringen en apps vrij. Het is essentieel om je opslagruimte regelmatig te controleren en overbodige bestanden zoals oude reservekopieën te verwijderen.

Door een oude reservekopie van je iPhone te verwijderen kun je de prestaties van je Apple smartphone verbeteren en voorkomen dat deze traag wordt door een gebrek aan vrije ruimte. Bovendien helpt het bij het organiseren van je gegevens en zorgt het ervoor dat alleen relevante back-ups behouden blijven. Ontdek hoe eenvoudig het is om overbodige reservekopieën van je apparaat kwijt te raken.

Waarom is het beheren van reservekopieën belangrijk?

Gegevensverlies voorkomen 

Om te voorkomen dat je belangrijke gegevens verliest, is het van essentieel belang dat je regelmatig reservekopieën maakt. Stel je voor dat je al je foto’s, contacten en berichten kwijtraakt omdat er iets met je apparaat misgaat. Door een reservekopie te hebben, kun je deze waardevolle informatie veiligstellen.

Reservekopie iPhone verwijderen

Als je een recente iCloud reservekopie hebt, betekent dit dat als jij je iPhone onverhoopt verliest of als hij defect raakt, jij al je gegevens snel en eenvoudig kunt herstellen. Denk aan situaties waarin je per ongeluk belangrijke bestanden verwijdert of wanneer de software van je apparaat crasht. Met een up-to-date reservekopie ben jij altijd op dergelijke scenario’s voorbereid.

Veiligstellen van waardevolle gegevens

Door regelmatig reservekopieën te maken, zorg jij ervoor dat je kostbare data tegen allerlei risico’s zijn beschermd. Of het nu om persoonlijke foto’s die herinneringen vastleggen, belangrijke werkdocumenten of contactgegevens die moeilijk te vervangen zijn, gaat; door simpelweg regelmatig back-ups te maken, bescherm jij alles wat jij waardevol vindt.

De mogelijkheid om bestanden indien nodig selectief te herstellen is een ander aspect die je in gedachten moet houden. Met een goed beheerde reeks reservekopieën, kun jij specifieke bestanden of informatie terughalen zonder dat je alles terug hoeft te zetten. Dit bespaart niet alleen tijd, maar biedt ook meer flexibiliteit bij het beheren en het herstellen van jouw gegevens.

Reservekopieën op je iPhone, iPad en computer vinden

Op je iPhone

Om reservekopieën op je iPhone te vinden moet je naar de “Instellingen”. Bovenaan op je naam drukken en “iCloud” selecteren. Om al je gemaakte reservekopieën te zien moet je vervolgens voor “iCloud reservekopie” kiezen.

Als je liever een specifieke reservekopie wilt verwijderen, druk dan onderaan de iCloud-instellingen op “Beheer opslag”. Hier kan je alle beschikbare reservekopieën bekijken en degene die je wilt verwijderen kiezen.

 • Voordelen:
  • Eenvoudig toegang tot al je reservekopieën.
  • Mogelijkheid om specifieke kopieën te verwijderen.

Op je iPad

Om reservekopieën op je iPad te vinden moet je de “Instellingen” openen. Druk daarna bovenaan op je naam en selecteer “iCloud“. Onder het kopje iCloud reservekopie kun je een overzicht van al je back-ups vinden.

Wil jij ruimte vrijmaken door bepaalde back-ups te wissen? Ga terug naar de iCloud-instellingen en kies voor “Beheer opslag”. Hier kan jij oude back-ups selectief verwijderen.

 • Nadelen:
  • Beperkte opties voor het beheren van individuele kopieën.
  • Kan wat tijd kosten om door alle beschikbare back-ups te bladeren.

Op je computer

Wanneer je op een computer, zoals een Mac of Windows-pc een reservekopie van je iPhone wilt verwijderen , dien je rekening te houden met de verschillende tools die beschikbaar zijn. Als je een iPhone op een Mac of Windows-pc aan wilt sluiten om toegang tot je backups te krijgen, kun je iTunes of Apple Finder (indien je macOS Catalina of hoger gebruikt) gebruiken .

In iTunes is het proces vrij eenvoudig. Je hoeft alleen maar op het pictogram van het apparaat te drukken en vervolgens naar het tabblad ‘Overzicht’ te gaan. Daar vind je de optie ‘Maak nu reservekopie’, waarbij in dezelfde secties als eerder genoemd ook eerdere backups zichtbaar zijn. Het is belangrijk dat jij je backups regelmatig controleert en eventueel oude backups verwijderd om ruimte op je computer vrij te maken en om ervoor te zorgen dat je alleen de meest recente en relevante gegevens bewaart.

Het is ook goed om te weten dat wanneer je een reservekopie verwijdert, dit geen invloed op de gegevens die op je iPhone zelf staan heeft. Alleen de kopieën op je computer worden verwijderd, terwijl de gegevens op je telefoon behouden blijven. Door regelmatig backups te maken en oude kopieën te verwijderen, kun je ervoor zorgen dat je altijd voldoende ruimte voor nieuwe gegevens hebt en dat je belangrijke informatie veilig en up-to-date blijft.

iCloud-reservekopieën op je apparaat beheren

De instellingen aanpassen

Wil je reservekopieën op je iPhone verwijderen? Ga hiervoor naar de ‘Instellingen’, druk op je naam en selecteer ‘iCloud’. Kies vervolgens voor ‘Reservekopie’ en schakel de schuifregelaar voor de specifieke reservekopie die je wilt verwijderen uit.

Reservekopie iPhone verwijderen en instellingen configureren

Het is belangrijk dat je regelmatig controleert welke gegevens er in je iCloud-reservekopie worden opgeslagen. Door dit te doen kun je de controle over wat er wordt bewaard behouden en voorkomen dat onnodige bestanden ruimte in beslag nemen.

Aanpassingen maken

Om instellingen voor iCloud-reservekopieën aan te passen moet je de ‘Instellingen’ openen, op je naam drukken, en ‘iCloud’ selecteren. Kies hier voor ‘Reservekopie’ en pas de instellingen zoals gewenst aan. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde apps van de reservekopie uit te sluiten of om automatische back-ups in- of uit te schakelen.

 • Voorkom dat onnodige gegevens worden bewaard
 • Pas instellingen naar je behoeften aan

Je hebt nu geleerd hoe je eenvoudig de controle over je iCloud-reservekopieën kunt houden. Door deze instellingen regelmatig bij te werken, zorg je ervoor dat alleen relevante informatie wordt opgeslagen en kun je kostbare ruimte op je apparaat besparen.

Reservekopieën uit iCloud verwijderen

Oude reservekopieën identificeren

Wanneer jij ruimte in je iCloud-opslag vrij wilt maken door overbodige reservekopieën te verwijderen, is het cruciaal om een grondige inventarisatie te maken van welke kopieën daadwerkelijk noodzakelijk zijn. Door naar je instellingen te gaan en je Apple ID te selecteren, krijg je de toegang tot de optie “iCloud” en vervolgens “Beheer opslag”. Hier tref je een overzicht van alle reservekopieën die momenteel in je iCloud-ruimte staan aan.

Neem de tijd om iedere reservekopie zorgvuldig te evalueren. Vraag jezelf af of de informatie in deze kopieën voor je huidige gebruik nog relevant zijn. Oudere kopieën bevatten soms gegevens van apps die je al geruime tijd niet meer hebt gebruikt of van apparaten die je niet meer bezit. Door dergelijke overbodige gegevens te verwijderen kun je kostbare opslagruimte in je iCloud-account vrijmaken.

Verder is het raadzaam om regelmatig, bijvoorbeeld maandelijks een controle op je reservekopieën uit te voeren, zodat je opslag efficiënt wordt benut. Door selectief te zijn in welke kopieën je behoudt, kun je niet alleen ruimte besparen, maar ook de prestaties van je iCloud optimaliseren. Als je cloudopslag diensten effectief wilt gebruiken en een soepele digitale ervaring wilt garanderen is het belangrijk dat jij je reservekopieën beheert.  

Veilige stappen voor het verwijderen van reservekopieën

Wanneer je opmerkt dat je iCloud-opslag door oude of onnodige reservekopieën vol raakt, is het moment aangebroken om actie te ondernemen. Door deze kopieën simpelweg te verwijderen kun je ruimte voor cruciale gegevens en bestanden vrijmaken. Navigeer hiervoor op je iPhone naar de instellingen, kies voor ‘iCloud’, ga naar ‘Opslag’ en druk vervolgens op ‘Beheer opslag’. Hier vind je een overzicht van al je reservekopieën. Neem de tijd om te evalueren welke kopieën overbodig zijn en selecteer degene die je wilt verwijderen.

Het is belangrijk dat je kritisch bent bij het selecteren van welke reservekopieën je wilt behouden en welke je kunt verwijderen. Zorg ervoor dat je alleen de back-ups die daadwerkelijk waardevolle informatie bevatten bewaart. Nadat je de juiste reservekopie hebt geselecteerd, druk je op “Verwijder kopie”. Nadat je hierop hebt gedrukt komt er een bevestigingsvenster tevoorschijn om er zeker van te zijn dat je de juiste actie uitvoert. Door nogmaals op “Verwijder” te drukken kun je de geselecteerde reservekopie definitief wissen.

Door dit opruimproces regelmatig uit te voeren, houd je niet alleen je iCloud-opslag georganiseerd, maar zorg je er ook voor dat je altijd voldoende ruimte voor nieuwe back-ups en bestanden hebt. Het is een simpele maar effectieve manier om ervoor te zorgen dat je digitale opslagruimte geoptimaliseerd blijft. 

Opslagruimte in iCloud beheren

De opslagruimte effectief beheren

Voor een optimale werking van je iPhone en om ruimte in iCloud vrij te maken, is het cruciaal dat jij je reservekopieën goed beheert. Verwijder oude back-ups en onnodige bestanden, zoals overtollige foto’s en video’s regelmatig. Zo creëer je ruimte voor nieuwe gegevens en verbeter je de prestaties van je apparaat. Besef dat reservekopieën essentieel zijn om je gegevens bij problemen met je iPhone te herstellen. Zorg ervoor dat je deze back-ups regelmatig update en beheert om te voorkomen dat ze te veel ruimte innemen.

Een handige strategie om ruimte te besparen is door grote bestanden, met name video’s, naar een extern opslagmedium over te zetten. Hierdoor blijft de interne opslag van je iPhone vrij van zware bestanden die de prestaties kunnen vertragen. Bovendien voorkom je hiermee dat je iCloud-opslagruimte onnodig vol raakt, waardoor je kosten voor het upgraden naar een groter opslagplan kunt besparen.

Om te voorkomen dat je reservekopieën onnodig veel ruimte in beslag nemen, is het slim om niet alleen handmatig oude back-ups en grote bestanden te verwijderen, maar ook om de automatische back-ups tot alleen de belangrijkste gegevens te beperken. Op die manier zorg je ervoor dat overbodige bestanden niet automatisch aan je reservekopieën worden toegevoegd, wat in meer vrije opslagruimte op je apparaat resulteert.

Stappen voor optimale opslag

Optimaliseer je iCloud-opslagruimte door de onderstaande eenvoudige stappen te volgen en te voorkomen dat deze vol raakt. Controleer eerst welke apps de meeste ruimte in beslag nemen en overweeg om apps of de gegevens van apps die je minder vaak gebruikt te verwijderen.

Reservekopie iPhone verwijderen en gegevens in de cloud opslaan
 1. Maak een inventarisatie van alle gegevens die momenteel in je iCloud Drive zijn opgeslagen.
 2. Verwijder dubbele bestanden of oude reservekopieën die niet meer relevant zijn.
 3. Schakel selectief synchroniseren voor verschillende apparaten in om alleen noodzakelijke informatie up-to-date te houden.
 4. Als je regelmatig tegen de limiet aanloopt kun je overwegen om naar een groter opslagplan te upgraden.

Selecteren welke apps een reservekopie krijgen

Belangrijke apps kiezen

Als je reservekopieën van je iPhone maakt, is het handig om alleen de belangrijkste apps op te nemen. Zo voorkom je dat onnodige gegevens ruimte in beslag nemen. Ga hiervoor naar de ‘Instellingen’, druk op je naam en selecteer ‘iCloud’. Kies hier voor ‘iCloud-reservekopie’ en schakel deze optie in.

Sommige standaardapps, zoals Contacten en Agenda worden automatisch in de reservekopie meegenomen. Voor andere apps moet je handmatig instellen of ze moeten worden opgenomen. Navigeer onder ‘Kies gegevens voor reservekopie’ door de lijst met apps. Schakel hier de specifieke apps waarvan je geen iCloud back-up wilt maken uit.

Apps uitsluiten

Om je iPhone reservekopie te beheren en ervoor te zorgen dat alleen de gewenste apps worden opgenomen, is het belangrijk dat je weet hoe je specifieke apps van de back-up uit kunt sluiten. Om specifieke apps uit de back-up te verwijderen moet je naar ‘Instellingen’ > je naam > iCloud > iCloud-reservekopie. Hier kun je handmatig kiezen welke apps wel of niet in de reservekopie moeten worden opgenomen.

Bij het maken van een reservekopie, zie je een lijst met standaard geselecteerde apps die zullen worden opgenomen. Om bepaalde apps uit te sluiten, hoef je alleen maar naast de overbodige app te tikken om deze uit te schakelen. Dit is handig als je bijvoorbeeld veel foto’s in Instagram hebt en niet wilt dat deze ook in iCloud-back-ups worden opgeslagen.

Door selectief te zijn in welke apps er in je reservekopie worden opgenomen, kun je de opslagruimte op iCloud efficiënter benutten en ervoor zorgen dat alleen de belangrijkste gegevens worden bewaard. Op deze manier kun je voorkomen dat onnodige bestanden en gegevens worden gekopieerd, waardoor het proces van het maken van reservekopieën sneller en effectiever wordt. Door je iPhone reservekopieën op deze manier te beheren kun je de back-upervaring optimaliseren en stroomlijnen.

Foto’s en bestanden in iCloud opruimen

Handige tips

Om reservekopieën van je iPhone te verwijderen en ruimte vrij te maken, is het essentieel dat jij je foto’s en bestanden in iCloud opruimt. Een handige tip is om regelmatig door je foto’s en documenten te gaan en ongewenste items te verwijderen. Door dit regelmatig bij te houden, voorkom je dat je iCloud-opslag snel vol raakt met overbodige bestanden.

Een andere nuttige tip is om je foto’s te organiseren door mappen in iCloud te gebruiken. Door een systeem in de manier waarop je foto’s zijn opgeslagen aan te brengen, kun je specifieke afbeeldingen wanneer dat nodig is gemakkelijk vinden. Dit helpt niet alleen bij het besparen van de opslagruimte, maar, het maakt het beheren van je fotobibliotheek ook veel eenvoudiger.

iCloud-opslag efficiënt gebruiken

Naast het regelmatig opruimen van onnodige foto’s en bestanden, kun jij je iCloud-opslag efficiënter gebruiken door grote mediabestanden naar een externe harde schijf of computer over te zetten. Op die manier behoudt je iPhone voldoende vrije ruimte voor nieuwe herinneringen zonder dat dit ten koste van de beschikbare opslagruimte in de cloud gaat.

Een andere stap die je kunt nemen, is ervoor zorgen dat alle belangrijke documenten veilig zijn opgeslagen voordat ze van je apparaat of uit je iCloud-account worden verwijderd. Maak op meerdere locaties back-ups van cruciale informatie zoals identiteitsbewijzen of contracten om er zeker van te zijn dat deze nooit verloren gaan.

Automatisch synchroniseren uitschakelen

Ruimte besparen

Je hebt geleerd hoe je foto’s en bestanden in iCloud op kunt ruimen. Nu is het tijd om te ontdekken hoe je reservekopieën van je iPhone kunt verwijderen door automatische synchronisatie uit te schakelen. Door deze functie uit te schakelen, voorkom je dat onnodige gegevens automatisch met iCloud worden gesynchroniseerd, waardoor je waardevolle opslagruimte vrijkomt.

Reservekopie iPhone verwijderen en bestanden automatisch synchroniseren

Door de automatische synchronisatie uit te schakelen kun je selectief kiezen welke gegevens daadwerkelijk naar iCloud worden verzonden. Hierdoor kun je precies bepalen welke informatie belangrijk is om op te slaan en welke overbodig is, wat in een efficiënter gebruik van de beschikbare opslagruimte resulteert. Met dit proces kun je onnodig gebruik van opslagruimte verminderen en ervoor zorgen dat alleen essentiële gegevens worden bewaard.

 • Voorkomt dat onnodige gegevens automatisch worden gesynchroniseerd
 • Geeft de controle over welke informatie naar iCloud wordt verzonden
 • De beschikbare opslagruimte efficiënter gebruiken

Stappen volgen

Om ervoor te zorgen dat je op je iPhone voldoende ruimte vrijmaakt door automatische synchronisatie uit te schakelen, is het essentieel om te begrijpen hoe je gegevens selectief met iCloud kunt synchroniseren. Door deze aanpak toe te passen, kun je ervoor zorgen dat alleen de meest cruciale informatie regelmatig wordt geback-upt, terwijl minder belangrijke bestanden worden uitgesloten.

Wanneer je naar de instellingen van je iPhone gaat en de optie voor iCloud-synchronisatie opent, kun je de synchronisatie instellingen voor specifieke apps of bestandstypen handmatig aanpassen. Hierdoor kun je een weloverwogen beslissing nemen over welke foto’s, video’s of documenten daadwerkelijk noodzakelijk zijn om te back-uppen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen belangrijke werkdocumenten en persoonlijke foto’s te synchroniseren, terwijl tijdelijke bestanden of apps die gemakkelijk opnieuw kunnen worden gedownload, worden uitgesloten.

Door op deze manier selectief te werk te gaan, behoud je de controle over je reservekopieën en minimaliseer je het risico dat je de opslagruimte aan overbodige gegevens verspilt. Zo optimaliseer je niet alleen de beschikbare ruimte op je apparaat, maar zorg je er ook voor dat je belangrijkste informatie veilig en gemakkelijk toegankelijk blijft. Om een efficiënte reservekopie te behouden kun je simpelweg de genoemde stappen volgen en zorgvuldig kiezen welke gegevens er met iCloud moeten worden gesynchroniseerd .

Redenen om oude back-ups te verwijderen

Waarom moet je oude back-ups opruimen?

Oude reservekopieën van je iPhone kunnen in je iCloud-opslag veel ruimte in beslag nemen. Als je regelmatig nieuwe back-ups maakt, kan dit in een opeenhoping van onnodige gegevens resulteren. Door oude back-ups te verwijderen, maak je niet alleen ruimte voor nieuwe gegevens vrij, maar zorg je er ook voor dat je opslag efficiënt wordt gebruikt.

Vanwege potentiële veiligheidsrisico’s is het belangrijk dat je oude iCloud reservekopieën verwijderd. Oude back-ups kunnen verouderde gegevens bevatten die kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. Door onnodige informatie te bewaren, loop je het risico dat persoonlijke gegevens onbedoeld aan derden worden blootgesteld. Het is daarom verstandig om je reservekopieën regelmatig op te schonen en alleen relevante gegevens te bewaren.

Eenvoudige stappen om oude back-ups veilig te verwijderen

 1. Opende de instellingen app op je iPhone en druk bovenaan op je naam.
 2. Selecteer ‘iCloud’ en vervolgens ‘Beheer opslag’.
 3. Kies ‘Back-up’ en selecteer de oudere reservekopieën die je wilt verwijderen door erop te tikken.
 • Voordelen:
  • Maakt ruimte op je iCloud-opslag vrij
  • Verbetert de beveiliging van je persoonlijke gegevens
 • Nadelen:
  • Kan tot het verlies van eerdere instellingen of apps en daarbij behorende gegevens leiden

Door oude reservekopieën regelmatig van je iPhone te verwijderen, optimaliseer je niet alleen de beschikbare opslagruimte, maar verminder je ook potentiële beveiligingsrisico’s die met het bewaren van verouderde gegevens gepaard gaan.

Afsluitende gedachten

Je hebt nu een dieper inzicht in het belang van het beheren van reservekopieën en hoe je dit op je iPhone, iPad en computer kunt doen gekregen. Door oude back-ups regelmatig te controleren en te verwijderen kun je kostbare opslagruimte vrijmaken en ervoor zorgen dat alleen de essentiële gegevens worden bewaard. Vergeet niet om ook je iCloud-opslagruimte te beheren door onnodige bestanden en foto’s op te ruimen, zodat je altijd voldoende ruimte voor nieuwe reservekopieën hebt.

Neem nu de tijd om je apparaten te controleren en oude back-ups op te schonen. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je gegevens veilig en georganiseerd blijven. Blijf je reservekopieën en iCloud-opslag proactief beheren, zodat je altijd klaar op eventuele noodsituaties of nieuwe back-ups bent voorbereid.

Reservekopie iPhone verwijderen en naar andere iPhone overstappen

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van het beheren van reservekopieën?

Door reservekopieën regelmatig te beheren kun jij je belangrijke gegevens op je apparaten beschermen en behouden. Hiermee ben je bij diefstal of problemen met je apparaat voorbereid waardoor de kans dat je gegevens verliest, wordt verkleind.

Hoe kan ik reservekopieën op mijn iPhone, iPad en computer vinden?

Op je Apple-apparaten vind je reservekopieën onder Instellingen > [Je naam] > iCloud > iCloud-reservekopie. Op een computer kun je ze, afhankelijk van het besturingssysteem in iTunes of Finder vinden.

Welke stappen moet ik volgen om reservekopieën uit iCloud te verwijderen?

Ga hiervoor naar Instellingen > [Je naam] > iCloud > Beheer opslagruimte. Kies de betreffende reservekopie van je apparaat en selecteer ‘Verwijder reservekopie’. Bevestig indien nodig om ruimte vrij te maken.

Hoe kan ik selecteren van welke apps een reservekopie wordt gemaakt?

Onder Instellingen > [Je naam] > iCloud kun je door de schakelaar naast de naam van de app aan/uit te zetten per app aangeven of deze wel of niet in de backup moet worden meegenomen.

Waarom is het belangrijk om oude back-ups te verwijderen?

Door oude back-ups te verwijderen kun je kostbare opslagruimte in iCloud besparen, waardoor er ruimte voor nieuwe gegevens en updates vrijkomt. Daarnaast zorgt het voor een overzichtelijke en efficiënte back-up procedure.