RJ45 Koppelstuk kopen? Bestel online!

Om ethernetkabels met elkaar te kunnen verbinden heb je een RJ45 koppelstuk nodig. Het zorgt voor een betrouwbare verbinding en is in verschillende kleuren verkrijgbaar. In dit artikel bespreken we de details van RJ45 koppelstukken.

Een RJ45 koppelstuk, ook wel bekend als een connector of adapter, wordt gebruikt om twee ethernetkabels met elkaar te verbinden. Dit product zorgt voor een aansluiting tussen de kabels. Het biedt een handige oplossing wanneer de bestaande kabellengte te kort is om twee apparaten met elkaar te kunnen verbinden. Met behulp van een RJ45 koppelstuk kunnen de aansluitingen van ethernetkabels worden vergroot zonder dat je nieuwe kabels hoeft te kopen.

Het werkt door simpelweg de uiteinden van de ethernetkabels in het koppelstuk te plaatsen en ze stevig vast te zetten. Hierdoor ontstaat er een betrouwbare verbinding die data met hoge snelheden kan overdragen. RJ45 koppelstukken zijn in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar, waardoor ze met diverse netwerkconfiguraties compatibel zijn.

Of je nu thuis of op kantoor bent, een RJ45 koppelstuk kan jou helpen om jouw internetverbinding flexibeler te gebruiken. Blijf voor meer informatie over de voordelen en de toepassingen van deze handige connectoren rustig lezen. 

Waar kan ik een RJ45 koppelstuk kopen?

Er zijn verschillende populaire winkels waar je een RJ45 koppelstuk kunt kopen. Deze winkels hebben vaak een breed assortiment aan netwerkaccessoires van goede en betrouwbare kwaliteit. Hieronder staan enkele voorbeelden van populaire winkels waar je een RJ45 koppelstuk kunt kopen:

wat is een RJ45 koppelstuk
 • Bol.com: Bol.com is een bekende online retailer die een uitgebreid assortiment aan elektronica en accessoires aanbiedt. Ze hebben een speciale categorie aan netwerkapparatuur, waaronder RJ45-koppelstukken gewijd.
 • Coolblue: Coolblue heeft zowel online als in hun fysieke winkels een ruim aanbod aan netwerkaccessoires. Ze bieden diverse merken en modellen RJ45-koppelstukken aan. Bij Coolblue kun je op deskundig advies, snelle levering en diverse bezorgopties rekenen.
 • Mediamarkt: Mediamarkt is een grote elektronicawinkel met vestigingen door het hele land. Ze bieden diverse netwerkproducten, kabels en connectoren zoals RJ-45 koppelstukken aan. In de fysieke winkels kun je de producten bekijken voordat je ze koopt, maar je kunt ze ook online via hun website bestellen

Is jouw ethernet kabel te kort?

RJ45 koppelstuk gebruiken om de UTP kabel te verlengen

Met behulp van een RJ45 koppelstuk kun jij jouw ethernetkabel gemakkelijk verlengen zodat jij overal van een bekabelde verbinding kunt profiteren.

 • Dat is overal in huis een goede bekabelde internetverbinding
 • Geen last van wegvallende internetverbindingen
 • Apparaten bekabeld op de router aan kunnen sluiten

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Online winkels die een RJ45 koppelstuk verkopen

Naast de populaire winkels zijn er ook verschillende online winkels die RJ45 koppelstukken aanbieden. Het voordeel van online winkelen is dat je een breed scala aan bezorgopties hebt en prijzen en specificaties gemakkelijk kunt vergelijken. Hieronder staan enkele online winkels waar je een RJ45 koppelstuk kunt kopen:

 • Allekabels.nl: Allekabels.nl is een gespecialiseerde webshop voor kabels en accessoires. Ze hebben een uitgebreid assortiment aan RJ45 koppelstukken in verschillende varianten, zoals recht, haaks of afgeschermd. Je kunt eenvoudig op de specificaties en de prijs filteren om het juiste koppelstuk te vinden.
 • Kabeldirect.nl: Kabeldirect.nl is ook een webshop die in kabels en connectoren gespecialiseerd is. Ze bieden zowel voor particulier als professioneel gebruik diverse RJ45 koppelstukken aan. De website heeft handige filters waarmee je snel naar het gewenste type koppelstuk kunt zoeken.
 • Amazon.nl: Amazon is een wereldwijd bekend platform waar je vrijwel alles kunt vinden, inclusief netwerkaccessoires zoals RJ45 koppelstukken.

Verschillende soorten RJ45 / UTP koppelstukken

Als het om het kiezen van het juiste type RJ45 /  UTP koppelstuk gaat, is de keuze tussen CAT5e en CAT6 een belangrijke overweging. Beide zijn standaarden voor ethernetkabels, maar er zijn enkele verschillen die je bij het maken van jouw beslissing in overweging moet nemen.

CAT5e (Category 5 enhanced) is een oudere standaard die nog steeds veel wordt gebruikt. Het biedt snelheden tot 1 Gbps en ondersteunt frequenties tot 100 MHz. Dit maakt het voor de meeste thuisnetwerken en kleinere bedrijfsnetwerken geschikt. In vergelijking met CAT6 kabels zijn CAT5 kabels betaalbaarder.

Aan de andere kant biedt CAT6 (Category 6) hogere prestaties. Het kan snelheden tot 10 Gbps ondersteunen en heeft een frequentiebereik tot 250 MHz. Dit maakt het ideaal voor grotere bedrijfsnetwerken waar hogere bandbreedte vereist is. Hoewel CAT6 kabels in vergelijking met CAT5e-kabels duurder kunnen zijn, bieden ze betere prestaties en toekomstbestendigheid.

Het belangrijkste om bij het kiezen tussen CAT5e en CAT6 te overwegen is wat jouw specifieke behoeften zijn. Wanneer je het internet alleen voor basistoepassingen zoals surfen op het internet, het bekijken van video’s, het luisten van muziek en de communicatie met anderen via social media kanalen  nodig hebt of een klein netwerk hebt, kan CAT5e voldoende zijn. Als ja het internet echter voor zware bestandsoverdracht, videostreaming of andere veeleisende toepassingen gebruikt, is het de moeite waard om voor betere prestaties in CAT6 te investeren.

Shielded vs. unshielded: wat is het verschil?

Voor een bekabeld netwerksysteem is een RJ45-koppelstuk een essentieel onderdeel. Het verbindt twee Ethernet-kabels met elkaar om een constante en betrouwbare verbinding te garanderen. Bij het kiezen van een RJ45-koppelstuk is het belangrijk dat je het verschil tussen shielded (afgeschermd) en unshielded (niet-afgeschermd) varianten begrijpt. Hieronder zullen we de verschillen tussen deze twee opties bespreken.

KenmerkenShielded RJ45-koppelstukUnshielded RJ45-koppelstuk
BeschermingBiedt door een metalen afscherming bescherming tegen elektromagnetische interferentie (EMI) en radiofrequentie interferentie (RFI).Biedt geen bescherming tegen EMI en RFI, omdat er geen metalen afscherming aanwezig is.
ToepassingenIdeaal voor omgevingen met veel elektronische storing, zoals datacenters en industriële omgevingen.Geschikt voor algemeen gebruik in kantoren en woningen waar minder kans op elektronische storing is.
KostenVanwege de extra afscherming is een RJ45 koppelstuk in vergelijking met een unshielded koppelstuk over het algemeen duurder.Doordat de afscherming ontbreekt zijn unshielded koppelstukken vaak goedkoper.
InstallatiegemakDankzij de extra acscherming kan het iets moeilijker zijn om deze kabel te installeren.Doordat dit koppelstukl geen extra afscherming heeft kan dit type connector makkelijker worden geïnstalleerd.
PrestatiesDoordat het de EMI en RFI minimaliseert biedt een Shielded RJ45 koppelstuk in omgevingen met veel elektronische storing betere prestaties.Kan gevoeliger zijn voor elektronische storing, maar presteert over het algemeen goed in normale omgevingen.

Het belangrijkste verschil tussen shielded en unshielded RJ45-koppelstukken is de metalen afscherming. Een shielded koppelstuk kan tegen elektromagnetische interferentie en radiofrequentie-interferentie beschermen, terwijl een unshielded koppelstuk dat niet doet. De keuze hangt van de omgeving af: shielded is beter voor datacenters en industriële omgevingen met veel storing, terwijl unshielded voor kantoren en woningen met minder storing voldoende kan zijn. Kosten en installatiegemak spelen daarnaast ook een rol.

Waterdicht netwerk koppelstuk CAT6

Om een betrouwbare verbinding in een netwerkomgeving tot stand te kunnen brengen zijn netwerkkabels van essentieel belang. Maar wat als je deze kabels buiten of in vochtige omstandigheden wilt gebruiken? Dan moet je ervoor zorgen dat de kabels waterbestendig zijn. Hier komen waterdichte netwerk koppelingen, zoals het RJ45 koppelstuk, van pas. Deze speciale connectoren bieden bescherming tegen water en vocht, waardoor ze ideaal zijn voor buitengebruik en andere vochtige omgevingen.

waterdicht RJ45 koppelstuk

Kenmerken van waterdichte netwerk koppelingen

Waterdichte netwerk koppelingen hebben verschillende kenmerken die ervoor zorgen dat ze tegen vocht en andere externe invloeden bestand zijn. Enkele belangrijke kenmerken zijn:

 • IP-classificatie: Waterdichte connectoren worden vaak met een IP-classificatie, zoals IP67 geleverd. Dit geeft aan in hoeverre de connector tegen stof en water beschermd is. Een hogere IP-classificatie betekent een betere bescherming.
 • Rubberen afdichtingen: De connectoren zijn van rubberen afdichtingen voorzien die voorkomen dat er water of stof binnendringt. Deze afdichtingen zorgen ook voor een goede grip op de kabels en verbeteren de veiligheid. Ze voorkomen dat er ongewenste bewegingen tijdens het gebruik van de kabels optreden. De afdichtingen zijn speciaal ontworpen om aan de behoeften van de industrie te voldoen. Met deze afdichtingen kun je erop vertrouwen dat jouw kabels stevig op hun plaats blijven.
 • Robuuste behuizing: Waterdichte connectoren hebben meestal een stevige behuizing die bestand is tegen schokken, trillingen en andere fysieke belastingen.
 • Betrouwbare contactpunten: Om ervoor te zorgen dat de verbinding stabiel blijft, zijn de contactpunten in waterdichte koppelingen van hoge kwaliteit en corrosiebestendig.

Toepassingen van waterdichte netwerk koppelingen

Waterdichte netwerk koppelingen worden meestal in situaties waarin zelfs onder moeilijker omstandigheden een betrouwbare verbinding nodig is. Enkele voorbeelden van toepassingen zijn:

 • Buitennetwerken: Waterdichte connectoren worden vaak gebruikt wanneer netwerken buitenshuis, zoals in tuinen, parken of op bouwplaatsen worden aangelegd. Ze kunnen de verbinding tegen regen, vochtigheid en andere weersomstandigheden beschermen.
 • Maritieme omgeving: In de maritieme sector worden waterdichte netwerk koppelingen gebruikt om een stabiele internetverbinding aan boord van schepen te garanderen. Ze zijn bestand tegen zout water en andere corrosieve stoffen.
 • Industriële omgeving: In fabrieken en andere industriële omgevingen kan er sprake van vochtige of stoffige omstandigheden zijn.

Voordelen van waterdichte netwerk koppelstukken

Waterdichte netwerk koppelstukken, zoals het RJ45 koppelstuk, bieden verschillende voordelen die in buitenomgevingen van essentieel belang zijn. Deze koppelstukken zijn speciaal ontworpen om bescherming tegen vocht en stof te bieden, waardoor ze optimaal in ruwe omstandigheden kunnen worden gebruikt. Hieronder bespreken we de belangrijkste voordelen van waterdichte netwerk koppelstukken.

Bescherming tegen vocht en stof in buitenomgevingen

Een van de belangrijkste voordelen van waterdichte netwerk koppelstukken is dat ze bescherming tegen vocht en stof kunnen bieden. In buitenomgevingen kunnen deze elementen voor traditionele netwerkverbindingen schadelijk zijn, waardoor storingen en uitval kunnen optreden. Waterdichte koppelstukken hebben echter een speciale afdichting die voorkomt dat vocht en stof binnendringen, waardoor de verbinding zelfs onder zware weersomstandigheden betrouwbaar blijft.

Verlengde levensduur van de verbinding

Doordat waterdichte netwerk koppelstukken bescherming tegen vocht en stof bieden, wordt de levensduur van de verbinding verlengd. Traditionele netwerkkabels kunnen na verloop van tijd door blootstelling aan vochtige omstandigheden worden aangetast, wat tot slechte signaalkwaliteit en uiteindelijk tot het falen van de verbinding kan leiden. Met waterdichte koppelstukken wordt dit risico geminimaliseerd, waardoor de verbinding langer meegaat en kosten voor vervanging kunnen worden bespaard.

RJ45 koppelstuk gebruiken om de levensduur van de UTP verbinding te verlengen

Is jouw ethernet kabel te kort?

RJ45 koppelstuk gebruiken om de UTP kabel te verlengen

Met behulp van een RJ45 koppelstuk kun jij jouw ethernetkabel gemakkelijk verlengen zodat jij overal van een bekabelde verbinding kunt profiteren.

 • Dat is overal in huis een goede bekabelde internetverbinding
 • Geen last van wegvallende internetverbindingen
 • Apparaten bekabeld op de router aan kunnen sluiten

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Betrouwbare prestaties in ruwe omstandigheden

Waterdichte netwerk koppelstukken bieden zelfs in ruwe omstandigheden betrouwbare prestaties. Of het nu om extreme temperaturen, hevige regenval of stoffige omgevingen gaat, deze koppelstukken zijn ontworpen om onder zware belasting goed te kunnen blijven werken. Dit maakt ze ideaal voor toepassingen buitenshuis, zoals beveiligingssystemen, outdoor Wi-Fi-netwerken en industriële installaties.

Naast deze belangrijkste voordelen zijn er nog andere aspecten die waterdichte netwerk koppelstukken aantrekkelijk maken:

 • Eenvoudige installatie: Waterdichte koppelstukken kunnen zonder gespecialiseerde gereedschappen of technische vaardigheden eenvoudig worden geïnstalleerd.
 • Compatibiliteit: Ze zijn compatibel met standaard RJ45 connectoren en kunnen met verschillende soorten netwerkkabels worden gebruikt.

Tips voor het kiezen van het juiste RJ45 koppelstuk

Om een betrouwbare en snelle netwerkverbinding te garanderen is het belangrijk dat je voor het juiste RJ45 koppelstuk kiest. Er zijn echter verschillende factoren waarmee je bij het maken van deze keuze rekening moet houden. Hieronder staan enkele belangrijke tips om jou te helpen bij het maken van de beste keuze voor een RJ45 koppelstuk dat aan jouw behoeften voldoet.

Compatibiliteit met de gewenste snelheid en categorie

Een van de eerste dingen waar je bij het kiezen van een RJ45 koppelstuk op moet letten, is de compatibiliteit met de gewenste snelheid en categorie. RJ45-koppelstukken zijn in verschillende varianten verkrijgbaar die voor specifieke netwerksnelheden, zoals 10/100 Mbps, 1 Gbps, 10 Gbps, en zelfs hoger geschikt zijn. Om optimale prestaties te kunnen garanderen moet je voor een koppelstuk kiezen dat met de snelheid van jouw netwerkapparatuur overeenkomt.

Daarnaast moeten ook de categorieën worden overwogen. De meest voorkomende categorieën voor netwerkkabels zijn Cat5e, Cat6 en Cat6a. Deze kabels worden gebruikt om  data in computernetwerken over te brengen. Iedere kabel heeft verschillende eigenschappen met betrekking tot de doorvoersnelheid en de demping. Zorg ervoor dat het gekozen koppelstuk compatibel is met de categorie bekabeling die je gebruikt of wat je wilt installeren.

Overwegingen bij gebruik buitenshuis of binnenshuis

Een andere belangrijke factor wat je moet overwegen is of je de RJ45 koppelstok buitenshuis of binnenshuis gaat gebruiken. Voor buitengebruik moet het koppelstuk bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden, zoals regen, zonlicht en temperatuurveranderingen. Kies in dit geval voor een waterdicht en UV bestendig koppelstuk dat voor buiteninstallaties geschikt is.

Voor binnen gebruik zijn er meerdere opties beschikbaar. Het belangrijkste criterium hierbij is de omgeving waarin het koppelstuk wordt geïnstalleerd. Als het in een omgeving met veel interferentie, zoals naast elektrische apparaten of stroomkabels wordt geplaatst, kan het nodig zijn om voor een afgeschermde variant te kiezen die bescherming tegen elektromagnetische interferentie (EMI) biedt.

UTP kabel op RJ45 koppelstuk aansluiten

Kwaliteitscontrole en certificering

Bij de aanschaf van een RJ45 koppelstuk is het belangrijk dat je de kwaliteit en de certificering van een RJ45 koppelstuk controleert. Een hoogwaardig koppelstuk zal betere prestaties leveren en voor een stabiele verbinding zorgen.

Installatiegids voor een RJ45 koppelstuk

Het installeren van een RJ45-koppelstuk kan soms verwarrend lijken, maar met de juiste instructies en gereedschappen is het een eenvoudige taak. In de onderstaande installatiegids zullen we stap voor stap uitleggen hoe je een RJ45 koppelstuk kunt installeren, welke materialen je nodig hebt en veelvoorkomende fouten die je moet vermijden.

Stapsgewijze instructies voor het installeren van een RJ45-koppelstuk

 1. Begin met het verzamelen van alle benodigde materialen:
  • Een RJ45-koppelstuk
  • Een UTP-kabel
  • Een draad striptang
  • Optioneel: een netwerktester waarmee je de verbinding kunt testen
 2. Strip ongeveer 2 cm van de buitenste isolatie van de UTP-kabel met behulp van de draadstriptang af. Zorg ervoor dat je niet te veel of te weinig stript, anders kan dit invloed op de verbinding hebben.
 3. Scheid de individuele draden binnenin de kabel en rangschik ze volgens de TIA/EIA-568-B-norm om er zeker van te zijn dat de bekabeling correct is geïnstalleerd.
  • Oranje/wit
  • Oranje
  • Groen/wit
  • Blauw
  • Blauw/wit
  • Groen
  • Bruin/wit
  • Bruin
 4. Plaats nu het RJ45 koppelstuk over de gestripte uiteinden van de kabel, zorg ervoor dat ieder draadje door zijn eigen sleuf gaat.
 5. Druk stevig op het koppelstuk om ervoor te zorgen dat de draden goed contact maken met de pinnen binnenin het RJ45 koppelstuk. Je moet een klik horen of voelen wanneer het koppelstuk volledig is aangesloten.
 6. Herhaal dezelfde stappen aan de andere kant van de UTP-kabel als je een crossover-verbinding wilt maken.
 7. Gebruik indien nodig een netwerktester om te controleren of de verbinding correct is gemaakt. Sluit de tester eenvoudigweg op beide uiteinden van de kabel aan en controleer of er een signaal wordt gedetecteerd.

Benodigde gereedschappen en materialen

Om een RJ45 koppelstuk correct te installeren, heb je de volgende gereedschappen en materialen nodig:

 • RJ45 koppelstukken
 • UTP-kabels
 • Draadstriptang
 • Optioneel: netwerktester

Zorg ervoor dat je hoogwaardige kwaliteit koppelstukken en kabels gebruikt om betrouwbare verbindingen te garanderen.

Conclusie: Het belang van het RJ45 koppelstuk

Voor het creëren van een betrouwbaar netwerk is een RJ45 koppelstuk van essentieel belang. In dit blogartikel hebben we verschillende aspecten behandeld, zoals waar je een RJ45 koppelstuk kunt kopen, de verschillende soorten beschikbare koppelstukken en de voordelen van waterdichte netwerk koppelstukken. We hebben daarnaast ook handige tips gegeven voor het kiezen van het juiste RJ45 koppelstuk en een installatiegids gegeven.

Of je nu thuis een netwerk op wilt zetten of netwerken professioneel gebruikt, het is belangrijk dat je hoogwaardige RJ45 koppelstukken gebruikt. Deze kleine, maar krachtige connectoren zorgen voor een stabiele verbinding tussen ethernetkabels en apparaten, waardoor dataoverdracht zonder storingen mogelijk wordt gemaakt. Door in goede kwaliteit RJ45 koppelstukken te investeren kun je ervoor zorgen dat jouw netwerk optimaal presteert en betrouwbaar blijft.

RJ45 koppelstuk gebruiken om de UTP kabel te verlengen

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen CAT5e en CAT6 RJ45 koppelstukken?

Het verschil tussen CAT5e en CAT6 RJ45-koppelstukken ligt in hun capaciteit om hogere snelheden en bandbreedte te ondersteunen. CAT6-koppelstukken zijn voor gigabit-netwerken ontworpen en bieden in vergelijking met CAT5e-koppelstukken betere prestaties.

Kan ik een RJ45-koppelstuk gebruiken om twee verschillende kabeltypes met elkaar te verbinden?

Ja, een RJ45-koppelstuk kan worden gebruikt om twee verschillende kabeltypes, zoals UTP en STP, met elkaar te verbinden. Zorg ervoor dat het koppelstuk voor beide kabeltypes geschikt is.

Wat is het voordeel van een waterdicht RJ45-koppelstuk?

Een waterdicht RJ45-koppelstuk biedt bescherming tegen vocht en stof, waardoor het ideaal is voor buitentoepassingen of in vochtige omgevingen. Het zorgt ervoor dat jouw netwerkverbinding zelfs onder uitdagende omstandigheden stabiel blijft.

Kan ik een RJ45-koppelstuk hergebruiken?

Ja, in de meeste gevallen kunnen RJ45-koppelstukken als ze nog in goede staat verkeren opnieuw worden gebruikt. Controleer echter altijd de specificaties van het koppelstuk en zorg ervoor dat het opnieuw kan worden gebruikt.

Hoe installeer ik een RJ45-koppelstuk?

Een RJ45-koppelstuk kan eenvoudig worden geïnstalleerd. Strip de uiteinden van de ethernetkabels, steek ze in de juiste poorten aan beide zijden van het koppelstuk en sluit het koppelstuk vervolgens op het gewenste apparaat aan. Zorg ervoor dat de verbinding stevig is en test de netwerkverbinding om te controleren of alles correct functioneert.

Is jouw ethernet kabel te kort?

RJ45 koppelstuk gebruiken om de UTP kabel te verlengen

Met behulp van een RJ45 koppelstuk kun jij jouw ethernetkabel gemakkelijk verlengen zodat jij overal van een bekabelde verbinding kunt profiteren.

 • Dat is overal in huis een goede bekabelde internetverbinding
 • Geen last van wegvallende internetverbindingen
 • Apparaten bekabeld op de router aan kunnen sluiten

Dit is nog maar een topje van de ijsberg