Harde schijf defragmenteren? Zo doe je dat

Wanneer je een computer hebt, is er niets vervelender dan lang te moeten wachten omdat hij langzaam geworden is. Een volle harde schijf welke gefragmenteerd is, kan al snel een hoop snelheid van de computer opsnoepen. Ontdek in dit blog bericht wat fragmentatie inhoudt, hoe je de harde schijf kan defragmenteren en welke programma’s je hiervoor kunt gebruiken.

Een volle harde schijf zorgt voor vertraging

Computer versnellen door de Harde schijf te defragmenteren

Waarschijnlijk heb je het wel vaker gehoord, dat wanneer je harde schijf vol zit. Dat de computer langzamer wordt. Dit heeft er mee te maken, dat de harde schijf bestaat uit een fysieke draaischijf waarop de gegevens opgeslagen worden.

Ieder bestand dat op de harde schijf wordt opgeslagen is opgedeeld in stukjes gegevens, die op de harde schijf op een lege locatie worden weggeschreven. Om een bestand te openen moeten alle gegevens van het bestand bij elkaar gezocht worden, totdat het bestand volledig is en geopend kan worden.

Hoe meer gegevens er op een harde schijf staan, hoe moeilijker het voor de computer wordt om een vrije ruimte te vinden. Hierdoor worden de gegevens van een bestand steeds verder van elkaar weggeschreven. Om er zeker van te zijn dat de computer de bestanden weg kan schrijven is het belangrijk dat er altijd meer dan 10% aan beschikbare opslagcapaciteit overblijft.

De overgebleven ruimte van een harde schijf staat altijd onder de harde schijf geschreven. Dit betekend dat je bij een harde schijf van 1000 Gigabyte effectief 900 Gigabyte kunt gebruiken. Een volle harde schijf die gefragmenteerd is kan het best met een volle kamer welke vol met rommel staat worden vergeleken.

Hoe meer spullen er in de kamer staan, hoe moeilijker het wordt om voorwerpen die zich in die kamer bevinden terug te kunnen vinden. Hier komt defragmenteren van pas waarmee de harde schijf weer kan worden opgeruimd.

Is jouw computer door een gefragmenteerde harde schijf langzaam geworden?

Harde schijf defragmenteren na fragmentatie

Door jouw gegevens op de harde schijf te defragmenteren kun jij jouw gegevens ordenen waardoor je weer snel met de computer kunt werken.

  • Dat is bestanden razendsnel kunnen openen
  • De computer snel op kunnen starten
  • Niet onnodig lang hoeven wachten totdat een programma is opgestart
  • Snel aan jouw werkzaamheden beginnen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Wat is defragmenteren?

Wanneer je een volle harde schijf hebt, betekend dit dat er veel bestanden op zijn komen te staan. Aangezien al deze bestanden bestaan uit gegevens die e over de harde schijf verdeeld staan, kan het op een gegeven moment een rommeltje worden waardoor de computer op een gegeven moment een heel stuk langzamer werkt.  

Hier komt het antwoord op de vraag “Wat is defragmenteren?”. Het defragmenteren van de schijf is niets anders dan het ordenen van de gegevens op de harde schijf.

Om een goed beeld te krijgen van wat defragmenteren inhoudt, kan je dit het beste weer met een kamer vergelijken.

Hoe voller de kamer komt te staan, des te lastiger het wordt om iets terug te kunnen vinden.

Harde schijf defragmenteren om defragmentatie te voorkomen

Wanneer je dan in diezelfde kamer een grote schoonmaak houdt en alles netjes ordent, zal je zien dat je met dezelfde hoeveelheid aan alle spullen alles een heel stuk makkelijker terug kan vinden, en zo werkt dat bij een harde schijf exact hetzelfde.

Omdat de snelheid van de computer voor een gedeelte afhangt van de harde schijf is het verstandig om de harde schijf regelmatig te defragmenteren. Het defragmenteren van de harde schijf is daarom een makkelijke manier om de computer op te schonen. 

Kan je iedere schijf defragmenteren?

Tegenwoordig bestaan er twee verschillende soorten harde schijven. Hieronder valt de oudere variant welke HDD (Hard Disk Drive) genoemd wordt en de SSD (Solid State Drive). Bij een HDD wordt er gebruik gemaakt van een draaiende schijf waarbij er een laser is welke de gegevens op de schijf wegschrijft en leest. Dit type harde schijf is te vergelijken met een grammofoonplaat waarbij een laser de muziekplaat afleest.

Doordat hier gebruik gemaakt wordt van een draaiend mechanisme en de gegevens verdeeld over deze schijf worden opgeslagen, is dit de schijf welke regelmatig gefragmenteerd moet worden om zo snel mogelijk te kunnen werken. 

Naast de HDD bestaat er ook de SSD wat voor Solid State Drive staat. Een SSD is te vergelijken met de SD kaart welke je in de Tablet, Mobiele telefoon of camera hebt zitten.

Zo’n SSD werkt met een flash geheugen wat ervoor zorgt dat bestanden veel sneller gelezen kunnen worden en geschreven kunnen worden.

Kun je een SSD defragmenteren

Ondanks dat het flash geheugen een stuk sneller is, zitten er ook nadelen aan dit soort harde schijven verbonden. De levensduur van een SSD heeft te maken met het aantal bewerkingen welke een harde schijf kan doen. Daarom kan door defragmentatie de levensduur van de harde schijf iets verkort worden.

Hoe kan je een schijf defragmenteren?

Voor het defragmenteren van de harde schijf zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan je gebruik maken van de standaard Windows defragmentatie programma’s. Omdat Window 7 de laatst ondersteunende Windows versie is raad ik aan om geen ouder besturingssysteem dan Windows 7 te gebruiken.

Is jouw computer door een gefragmenteerde harde schijf langzaam geworden?

Harde schijf defragmenteren na fragmentatie

Door jouw gegevens op de harde schijf te defragmenteren kun jij jouw gegevens ordenen waardoor je weer snel met de computer kunt werken.

  • Dat is bestanden razendsnel kunnen openen
  • De computer snel op kunnen starten
  • Niet onnodig lang hoeven wachten totdat een programma is opgestart
  • Snel aan jouw werkzaamheden beginnen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Defragmenteren in Windows 7

Op iedere Windows 7 computer staat er standaard een defragmentatie programma geïnstalleerd. Het programma wat je op een Windows 7 computer kunt vinden is het programma schijf-defragmentatie waarmee je een vaste dag en tijd kunt instellen.

Dit kan erg makkelijk zijn aangezien je er dan zelf geen actie voor hoeft te ondernemen. Daarentegen kan dit als vervelend ervaren worden omdat het andere werkzaamheden in de weg kan zitten welke je op dat moment doen wilt of al aan het doen bent.   

Harde schijf defragmenteren met Windows 7

Gelukkig kan je het fragmentatie proces ook zelf starten door handmatig het defragmenteren te starten. Om het defragmenteren handmatig uit te voeren moet je de volgende handelingen uitvoeren:

  • Druk met de linker muis op de Start-knop
  • Druk met de linker muis op Alle programma’s > Bureau-accessoires > Systeemwerkset > Schijfdefragmentatie
  • Druk met de linker muis op de schijf welke je wilt defragmenteren
  • Druk met de linker muis op Schijf defragmenteren

Voordat de harde schijf wordt gedefragmenteerd wordt de schijf eerst gecontroleerd om te kunnen zien of het defragmenteren nodig is. Daarna start het defragmenteren. Wanneer het defragmenteren is voltooid, zie je dat de harde schijf voor 0% gefragmenteerd is. Daarna kan je met de linker muis op Sluiten drukken om het programma af te sluiten. Naast het handmatig defragmenteren kan je kiezen om het defragmenteren automatisch uit te laten voeren:

  • Druk met de linker muis in het venster Schijfdefragmentatie op Schema instellen.
  • Druk met de linker muis op het vinkje voor Gepland uitvoeren.
  • Hierna kan je een schema kiezen wanneer het defragmenteren moet gebeuren door met de linker muis op OK te drukken.

Als het automatisch defragmenteren niet bevalt kan je dit ook uitschakelen. Hiervoor moet je met de linker muisknop drukken op het vinkje voor Gepland uitvoeren waarmee het vinkje weg gaat en vervolgens moet je dan met de linker muis knop op OK drukken.

Defragmenteren in Windows 8

Ook met Windows 8.1 kan je de computer gemakkelijk defragmenteren. Bij Windows 8 wordt er wekelijks automatisch een schijf-defragmentatie uitgevoerd. Natuurlijk kan het geen kwaad als je dit zelf nog een keer extra doet. Bijvoorbeeld wanneer je handmatig veel software en bestanden hebt verwijderd.

Harde schijf defragmenteren met Windows 8
  • Druk met de linker muis op de toetscombinatie Window-toets + X
  • Druk met de linker muis op Configuratiescherm
  • Druk met de linker muis op Systeem en beveiliging. Ziet u dit niet, klik dan rechtsboven achter ‘Weergeven op’ op Categorie
  • In het rechterdeel staan onder het kopje ‘Systeembeheer’ een aantal opties.
  • Druk met de linker muis op De stations defragmenteren en optimaliseren
  • Wanneer er meerdere harde schijven in de computer zitten kan je met de linker muis kiezen welke schijf je wilt defragmenteren
  • Druk met de linker muis op Optimaliseren

Defragmenteren in Windows 10

Ook bij Windows 10 wordt er wekelijks een automatisch schijf-defragmentatie uitgevoerd. Natuurlijk kan het geen kwaad als je dit zelf nog een keer extra doet. Bijvoorbeeld wanneer je handmatig veel software en bestanden hebt verwijderd.

Harde schijf defragmenteren met Windows 10
  • Druk met de linker muis in de Taakbalk op het pictogram van het vergrootglas
  • Type het woord ‘defragmenteren’ in
  • Druk met de linker muis op Stations defragmenteren en optimaliseren
  • Er verschijnt een overzicht van alle harde schijven die aan de computer zijn gekoppeld. Er staat bij of de schijven onlangs nog zijn gecontroleerd. Ook ziet u of er actie nodig is, dan staat er bijvoorbeeld ‘Optimalisatie vereist’
  • Druk met de linker muis op de schijf welke je wilt defragmenteren
  • Druk met de linker muis op Optimaliseren

Naast Windows computers heb je ook nog de computers van Apple. Deze computers bevatten meestal een SSD schijf. Waardoor het niet nodig is om deze harde schijven te formateren.

Welke harde schijf is het beste?

Wanneer je een harde schijf wilt kopen voor in de computer is het allereerst raadzaam om te weten waarvoor je deze harde schijf wilt gaan gebruiken. Wanneer je oude harde schijf defect is geraakt waarop je veel programma’s installeert welke snel op moeten starten, is het handig om SSD te kopen. Alleen aan een SSD hangt een duurder prijskaartje. 

Wanneer je wilt gaan voor een harde schijf welke vooral gericht is op veel datacapaciteit kan je beter gaan voor een normale harde schijf. Deze zijn een heel stuk voordeliger en bevatten voor dezelfde prijs een heel stuk meer opslagcapaciteit, waardoor deze voor het opslaan van bestanden zoals foto’s, Video’s en documenten een veel betere keuze is.

Is jouw computer door een gefragmenteerde harde schijf langzaam geworden?

Harde schijf defragmenteren na fragmentatie

Door jouw gegevens op de harde schijf te defragmenteren kun jij jouw gegevens ordenen waardoor je weer snel met de computer kunt werken.

  • Dat is bestanden razendsnel kunnen openen
  • De computer snel op kunnen starten
  • Niet onnodig lang hoeven wachten totdat een programma is opgestart
  • Snel aan jouw werkzaamheden beginnen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Geef een reactie