Schijfopruiming Windows 10: Snel en eenvoudig je computer opschonen

Windows 10 gebruikers, opgelet! Wil je jouw pc sneller laten werken en meer ruimte op je harde schijf vrijmaken? Dan is het tijd om met schijfopruiming aan de slag te gaan. Door onnodige systeembestanden regelmatig op te schonen, voorkom je dat je pc traag wordt door overtollige gegevens. Deze bestanden kunnen worden verwijderd zonder dat het systeemherstel in gevaar komt.

Met schijfopruiming kun je systeembestanden eenvoudig opschonen en de prestaties van je pc verbeteren. Doordat er meer ruimte vrij is, kan een computer met Windows betere prestaties leveren. Je vraagt je misschien af: “Hoe kan ik dit doen?” Het antwoord is simpel: gebruik gewoon de handige functie ‘Schijfopruiming’ die in de Windows Verkenner kan worden gevonden. Hiermee kun je overtollige bestanden inclusief systeembestanden identificeren en verwijderen. Door de overbodige bestanden te verwijderen kan de computer en de partitie worden geoptimaliseerd. 

Dus waar wacht je nog op? Maak ruimte op je computer vrij door ongewenste bestanden te verwijderen en Windows soepel kan blijven draaien. Volg deze simpele stappen, zoals het uitvoeren van systeemherstel en het beheren van je partitie, en geniet van een snellere computerervaring! Vergeet niet om regelmatig een back-up te maken van je bestanden zodat je altijd toegang tot de eerdere versies van bestanden kunt behouden. 

Opmerking: Dit kan met behulp van de ingebouwde functie ‘Schijfopruiming’ in Microsoft Windows voor systeemherstel, het verwijderen van overbodige bestanden en het optimaliseren van de partitie worden gedaan.

In dit blogbericht gaan we het over het systeemherstel van Windows 10 hebben en daarnaast vertellen we hoe onnodige bestanden kunnen worden verwijderd om de prestaties van je pc te verbeteren. Overtollige gegevens verwijderen kan helpen bij het opschonen van de harde schijf en traagheid van de computer voorkomen. Schijfopruiming is een handige tool waarmee onnodige bestanden kunnen worden verwijderd

Wat houdt het opruimen van de pc precies in? Oude downloads verwijderen

Wil je je computer sneller laten werken en wat ruimte op je harde schijf vrijmaken? Dan is het tijd om je schijf op te ruimen! Hieronder vind je instructies over hoe je oude gedownloade bestanden kunt verwijderen en zo meer ruimte op je computer kunt creëren. Een handige manier om ruimte vrij te maken is door systeemherstel te gebruiken. Hiermee kun je ongewenste bestanden en programma’s verwijderen. Volg deze stappen om toegang tot Windows systeemherstel te krijgen: 

downloads verwijderen met Schijfopruiming Windows 10
 • Verwijder oude gedownloade bestanden die je niet meer nodig hebt met de schijfopruiming functie. Hiermee wordt de map met downloads van de computer verwijderd Deze map wordt verwijderd.
  • Ga naar de map Downloads op de computer.
  • Bekijk de bestanden in deze map en selecteer degene die je niet meer wilt bewaren. Deze bestanden kunnen vervolgens met behulp van schijfopruiming worden verwijderd.
  • Klik met de rechtermuisknop op de geselecteerde bestanden en kies voor “Verwijderen”. Deze bestanden worden verwijderd wanneer je de functie schijfopruiming uitvoert.
 • Maak ruimte vrij door ongebruikte installatiebestanden van programma’s te verwijderen:
  • Open het Configuratiescherm in Windows 10.
  • Ga naar “Programma’s” en vervolgens naar “Programma’s en onderdelen”.
  • Zoek naar de installatiebestanden van de programma’s die je niet langer gebruikt.
  • Selecteer deze bestanden en klik op “Verwijderen” om ze met de functie schijfopruiming in Windows 10 definitief van de pc te verwijderen. Zo worden de bestanden tijdens de windows update verwijderd.
 • Ruim tijdelijke internetbestanden op om de snelheid van je browser te verbeteren. Deze map kan bij het gebruik van apps worden gevuld en kan de prestaties van je browser negatief beïnvloeden.
  • Open de instellingen van je webbrowser, zoals Google Chrome of Mozilla Firefox, om deze map bij het bestand te vinden en te openen.
  • Zoek naar de optie om tijdelijke internetbestanden te wissen.
  • Klik op “Wissen” of een vergelijkbare knop om alle tijdelijke internetbestanden van Windows te verwijderen. 

Door je computer regelmatig op te schonen, kun je de prestaties ervan verbeteren en meer ruimte voor nieuwe bestanden vrijmaken. Vergeet niet om ook andere overbodige bestanden en programma’s te verwijderen, zodat je computer optimaal kan functioneren.

Op deze manier krijgen je bestanden een geordende structuur en kun je een overzichtelijke mappenstructuur creëren. Om de belangrijke en persoonlijke bestanden op de computer veilig te houden is het belangrijk dat je de computer met enige regelmaat op virussen en malware controleert. Voor het scannen van de computer wordt het installeren en het up-to-date houden van een goede virusscanner sterk aanbevolen.

Begint jouw besturingssysteem te langzaam te worden om vlot te kunnen werken?

Harde schijf defragmenteren

Met schijfopruiming in Windows 10 kun jij je computer gemakkelijk opschonen

 • Dat is: sneller met je computer kunnen werken
 • Je computer / laptop kan sneller worden opgestart
 • Geen overbodige bestanden die ruimte innemen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Stapsgewijze instructies voor het uitvoeren van schijfopruiming in Windows 10

Om de computer op te ruimen en ruimte vrij te maken, kun je de schijfopruiming gebruiken. Volg deze eenvoudige stappen om schijfopruiming in Windows 10 uit te voeren.

 1. Open Schijfopruiming via het Startmenu of de zoekbalk:
  • Klik op de “Start” knop linksonder in het scherm.
  • Typ “Schijfopruiming” in de zoekbalk.
  • Klik op het zoekresultaat “Schijfopruiming”.
 2. Selecteer het bestand dat je op wilt ruimen in de map en klik vervolgens op OK.
  • De Windows Verkenner opent een nieuw venster met een lijst van beschikbare schijven. De Windows Powershell functie kan ook worden gebruikt om toegang tot de map Downloads te krijgen.
  • Selecteer de gewenste schijf waarvan je de bestanden wilt verwijderen.
  • Klik op de knop “OK”.
 3. Vink de bestanden die je uit de map wilt verwijderen aan en klik op OK.
  • In het Schijfopruiming venster komt een lijst met verschillende categorieën zoals: mappen, documenten en internetbestanden die kunnen worden verwijderd tevoorschijn.
  • Vink de vakjes naast de categorieën zoals tijdelijke internetbestanden, prullenbak bestanden en mappen die je op wilt ruimen aan.
  • Klik op de knop “OK” om door te gaan.

Windows 10 zal nu de geselecteerde bestanden opruimen en ruimte op de geselecteerde schijf vrij maken. Het proces kan afhankelijk van de hoeveelheid bestanden die worden verwijderd even duren.

Met deze eenvoudige stappen kun je schijfopruiming regelmatig uitvoeren en zo de computer schoon, georganiseerd en up-to-date houden. Door de functie schijfopruiming in Windows 10 regelmatig te gebruiken kun je onnodige bestanden gemakkelijk verwijderen en ruimte op de harde schijf vrijmaken. Daarnaast kun je een mappenstructuur maken om de bestanden overzichtelijk te organiseren.

Tips en trucs voor het snel en efficiënt vrijmaken van schijfruimte na een upgrade naar Windows 10

Verwijder oude systeembestanden om ruimte na een upgrade naar Windows 10 vrij te maken

 • Zoek naar oude Windows op systeembestanden die niet langer nodig zijn in de map windows.old en verwijder ze.
 • Controleer de map “Windows.old” en verwijder deze indien aanwezig.
 • Wis tijdelijke bestanden die na de upgrade zijn achtergebleven.

Gebruik de functie “Opschonen” in Instellingen om onnodige bestanden te verwijderen

 1. Klik op het Startmenu en ga naar Instellingen
 2. Selecteer Systeem en klik op Opslag
 3. Kies de schijf waarop je ruimte wilt vrijmaken
 4. Klik onder het kopje “Opschonen” op Nu opruimen
 5. Vink de categorieën zoals: Mappen, Tijdelijke bestanden, Downloads of Prullenbak aan waarvan je de bestanden wilt verwijderen.
 6. Klik op OK om de geselecteerde bestanden definitief te verwijderen. De geselecteerde bestanden zullen worden verwijderd zonder mogelijkheid tot herstel.

Controleer regelmatig welke programma’s veel ruimte innemen en overweeg ze te verwijderen

 • Ga naar het Configuratiescherm via het Startmenu
 • Klik op Programma’s en onderdelen (of Programma’s > Een programma verwijderen) voor het verwijderen van programma’s.
 • Bekijk welke programma’s veel schijfruimte in beslag nemen
 • Overweeg ongebruikte of zware programma’s te verwijderen zodat er meer ruimte vrij kan worden gemaakt. Door de onnodige ruimte op ruimen wordt er meer ruimte voor andere taken vrijgemaakt.

Met deze tips en trucs kun je na een upgrade naar Windows 10 of 11 snel en efficiënt schijfruimte vrijmaken. Verwijder oude systeembestanden, gebruik de “Schijfopruiming” functie in Instellingen en controleer regelmatig welke programma’s veel ruimte innemen. Op deze manier kan de computer optimaal blijven functioneren zonder dat de harde schijf vol raakt.

Schijfopruiming in Instellingen: De Schijfopruiming tool binnen Windows gebruiken

Open de app Instellingen en ga naar het gedeelte Systeem. Klik op Opslag en selecteer de schijf die je met behulp van schijfopruiming in Windows 10 op wilt ruimen. Kies voor “Nu opschonen” om onnodige bestanden te verwijderen.

Voordat je de harde schijf met behulp van de functie schijfopruiming in Windows 10 op kunt schonen moet je de app: “Instellingen” openen. Nadat je de instellingen hebt geopend moet je op de optie systeem klikken. Hier kun je verschillende functies waaronder Schijfopruiming vinden waarmee je het systeem kunt beheren. Met behulp van Schijfopruiming kunnen ongewenste bestanden van de harde schijf worden verwijderd zodat de harde schijf kan worden opgeschoond. 

Als je eenmaal in het gedeelte Systeem bent, moet je naar de optie Opslag zoeken en daarop klikken. Hier krijg je een overzicht van alle schijven die op de computer zijn aangesloten. Selecteer de schijf waarvan je ruimte vrij wilt vrijmaken. Het is belangrijk om te weten welke schijven er op de computer zijn aangesloten.

Schijfopruiming Windows 10 vanuit het configuratiescherm openen

Zodra je de juiste schijf hebt geselecteerd, zie je verschillende categorieën zoals tijdelijke bestanden, downloads en prullenbak bestanden die ruimte op de harde schijf innemen. Je kunt zowel specifieke categorieën als alle onnodige bestanden tegelijkertijd verwijderen.

Om de schijfopruiming in Windows 10 daadwerkelijk uit te voeren, klik je op “Nu opschonen”. Windows zal dan de geselecteerde bestanden verwijderen en deze naar de prullenbak verplaatsen. Houd er rekening mee dat sommige bestanden mogelijk niet onmiddellijk kunnen worden verwijderd. Dit komt doordat sommige bestanden nog worden gebruikt door programma’s die in gebruik zijn.

Door de functie schijfopruiming in Windows 10 regelmatig uit te voeren, kun je ruimte op de harde schijf vrijmaken waardoor het systeem soepel blijft werken. Het is een eenvoudige, maar effectieve manier om onnodige bestanden te verwijderen en meer ruimte voor belangrijke gegevens vrij te maken. Door deze handeling uit te voeren, kunnen overtollige bestanden worden verwijderd en kan er meer beschikbare ruimte op de harde schijf worden gecreëerd. Hierdoor kan het besturingssysteem soepel blijven werken. 

Begint jouw besturingssysteem te langzaam te worden om vlot te kunnen werken?

Harde schijf defragmenteren

Met schijfopruiming in Windows 10 kun jij je computer gemakkelijk opschonen

 • Dat is: sneller met je computer kunnen werken
 • Je computer / laptop kan sneller worden opgestart
 • Geen overbodige bestanden die ruimte innemen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Vorige Windows-installatiebestanden en tijdelijke bestanden verwijderen

Maak ruimte vrij door oude Windows-installatiebestanden te verwijderen. Nadat je een nieuwe versie van Windows hebt geïnstalleerd zijn deze bestanden overbodig. Ze kunnen echter veel schijfruimte in beslag nemen. Met behulp van de functie schijfopruiming in Windows 10 kunnen de bestanden van de oude Windows installatie gelukkig gemakkelijk worden verwijderd.

Verwijder tijdelijke bestanden die na een update of installatie zijn achtergebleven. Tijdens het updaten of installeren van programma’s kunnen er tijdelijke bestanden worden aangemaakt. Hoewel deze bestanden in eerste instantie nuttig zijn, kunnen ze na verloop van tijd onnodige ruimte op je harde schijf innemen. Met de functie schijfopruiming in Windows 10 kun je deze tijdelijke bestanden veilig verwijderen.

Gebruik Schijfopruiming om veilig overbodige bestanden, zoals oude Windows-installatiebestanden en tijdelijke bestanden, te verwijderen en schijfruimte vrij te maken. Schijfopruiming is in Windows 10 een ingebouwde tool waarmee je deze bestanden op kunt schonen. Volg de onderstaande stappen om Schijfopruiming te gebruiken.

 1. Klik met de rechtermuisknop op het startmenu en selecteer “Schijfopruiming” om de worden van je computer op te schonen.
 2. Selecteer de schijf waarop je Windows hebt geïnstalleerd (meestal C:) om te bepalen welke bestanden worden geworden.
 3. Klik op “Systeembestanden opschonen” om ook de vorige Windows-installatiebestanden te selecteren en worden opgeschoond.
 4. Vink het vakje “Tijdelijke bestanden” aan om tijdelijke bestanden te verwijderen en zorg ervoor dat de gewenste worden verwijderd.
 5. Klik op “OK” om het opruimproces te starten.

Let op: De vorige Windows-installatiebestanden worden na tien dagen automatisch verwijderd. Als je echter direct schijfruimte wilt vrijmaken, kun je ervoor kiezen om deze bestanden handmatig te verwijderen met behulp van Schijfopruiming.

Opruimen van bestanden in “c:\program files\nvidia corporation\installer” en “c:\hiberfil.sys”

 • Verwijder overbodige installatiebestanden van NVIDIA Corporation om schijfruimte vrij te maken. 
 • Als je de slaapstand functie niet vaak gebruikt, kun je het hiberfil.sys-bestand via de Windowsverkenner opruimen. Daarnaast kun je de map downloads met behulp van de Windows PowerShell opruimen. De meeste Windows gebruikers gebruiken de slaapstand modus of de map downloads bijna nooit, dus het is raadzaam om deze bestanden regelmatig op te ruimen.

Als je merkt dat jouw Windows 10 computer langzaam wordt en de schijfruimte vol begint te raken, kan het opruimen van bepaalde bestanden helpen. Hieronder staan twee belangrijke punten om bij het opruimen van bestanden op de Windows 10 computer in overweging te nemen.

 1. Verwijder overbodige installatiebestanden van NVIDIA Corporation:
  • Ga naar de map “c:\program files\nvidia corporation\installer” op de computer.
  • Zoek naar oude bestanden met de extensie .log of .tmp die overbodig zijn geworden.
  • Selecteer deze bestanden en verwijder ze om schijfruimte vrij te kunnen maken.
 2. Ruim het hiberfil.sys-bestand op:
  • Het hiberfil.sys-bestand wordt voor de slaapstand op de computer gebruikt.
  • Als je de slaapstand niet of nauwelijks gebruikt, kun je dit bestand veilig verwijderen om ruimte vrij te maken.
  • Open een opdrachtprompt venster als beheerder door met de rechtermuisknop op Start te klikken en “Opdrachtprompt (Admin)” te selecteren.
  • Typ het commando powercfg.exe /hibernate off en druk op Enter. Hiermee wordt de slaapstand uitgeschakeld en wordt het hiberfil.sys-bestand verwijderd.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je onnodige bestanden opruimen en kostbare schijfruimte vrijmaken op jouw Windows 10 computer.

Vrijmaken van schijfruimte door virtueel geheugen en paginabestanden te beheren

Om schijfruimte op de Windows 10 computer vrij te maken kun je de grootte van het virtuele geheugen aanpassen. Het virtuele geheugen is een uitbreiding van het fysieke RAM-geheugen van de computer en kan zelfs als er niet voldoende RAM beschikbaar is programma’s soepeler laten draaien. Volg deze stappen om de grootte van het virtuele geheugen aan te passen:

 1. Klik met de rechtermuisknop op “Deze pc” of “Deze computer” op het bureaublad en selecteer “Eigenschappen”.
 2. Klik in het venster Systeemeigenschappen op het tabblad “Geavanceerd”.
 3. Onder de sectie Prestaties klik je op “Instellingen”.
 4. Ga naar het tabblad “Geavanceerd” en klik op “Wijzigen” onder Virtueel geheugen.
 5. Schakel het selectievakje ‘Automatisch beheren voor alle stations’ uit.
 6. Selecteer de partitie waarop Windows is geïnstalleerd (meestal C:) en selecteer vervolgens ‘Aangepaste grootte’.
 7. Voer een initiële grootte en maximale grootte in voor het virtuele geheugen in megabytes (MB). Een algemene richtlijn is om ongeveer 1,5 keer de hoeveelheid RAM-geheugen die je tijdens het werken gebruikt.
 8. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan.

Een andere manier om schijfruimte vrij te maken is door het gebruik van paginabestanden te beperken. Paginabestanden zijn bestanden op de harde schijf die als een uitbreiding van het fysieke RAM-geheugen worden gebruikt wanneer er onvoldoende geheugen beschikbaar is. Hieronder staan enkele tips waarmee je het gebruik van paginabestanden kunt verminderen:

 • Sluit onnodige programma’s en processen die veel geheugen gebruiken met behulp van de Windows PowerShell af.
 • Verwijder tijdelijke bestanden en ongewenste programma’s.

Conclusie: Het belang van regelmatige schijfopruiming voor optimale prestaties in Windows 10

Voor het behouden van de optimale prestaties is het belangrijk dat de schijfopruiming in Windows 10 regelmatig wordt uitgevoerd. Door oude downloads te verwijderen en onnodige bestanden op te schonen, kun je kostbare schijfruimte vrijmaken en de snelheid en efficiëntie van het systeem verbeteren.

Met behulp van de ingebouwde functie Schijfopruiming in Windows 10 kun je stapsgewijs door het opruimproces worden geleid. Hiermee kun je vorige installatiebestanden van Windows, tijdelijke bestanden en andere onnodige gegevens die schijfruimte in beslag nemen verwijderen.

Na een upgrade naar Windows 10 zijn er ook tips en trucs beschikbaar om snel en efficiënt schijfruimte vrij te maken. Door bestanden in specifieke mappen zoals “c:\program files\nvidia corporation\installer” en “c:\hiberfil.sys” op te ruimen kan er extra ruimte beschikbaar worden gemaakt.

Daarnaast is het beheren van virtueel geheugen en paginabestanden een effectieve manier om schijfruimte vrij te maken. Door deze instellingen aan te passen, kun je de hoeveelheid ruimte die voor virtueel geheugen wordt gebruikt verminderen.

Om de pc soepel te laten functioneren en de schijfruimte optimaal te kunnen benutten, is het onderhouden van de computer zoals de overbodige bestanden met behulp van de functie schijfopruiming in Windows 10 verwijderen van essentieel belang. Door dit eenvoudige proces te volgen, kunnen de prestaties van de Windows 10 machine worden verbeterd waardoor je van een snellere en efficiëntere computerervaring kunt genieten.

Schijfopruiming Windows 10 na upgrade

Veelgestelde vragen (FAQs)

Hoe vaak moet ik schijfopruiming op mijn Windows 10 pc uitvoeren?

Het wordt aanbevolen om regelmatig schijfopruiming uit te voeren, bijvoorbeeld eens per maand of na het installeren van grote updates. Dit helpt om onnodige bestanden te verwijderen en de prestaties van de pc te optimaliseren.

Verlies ik gegevens als ik mijn pc met schijfopruiming in Windows op ga ruimen?

Nee, met de functie schijfopruiming in Windows 10 worden alleen de tijdelijke bestanden en onnodige gegevens die veilig zonder gegevensverlies kunnen worden verwijderd van de computer verwijdert. 

Kan ik specifieke mappen voor extra schijfruimte handmatig opruimen?

Ja, je kunt specifieke mappen zoals “c:\program files\nvidia corporation\installer” en “c:\hiberfil.sys” handmatig opruimen om extra schijfruimte vrij te maken.

Hoe kan ik virtueel geheugen beheren om meer schijfruimte te creëren in Windows 10?

Het beheren van virtueel geheugen kan een effectieve methode zijn om meer schijfruimte vrij te maken. Virtueel geheugen wordt gebruikt wanneer het fysieke RAM-geheugen van je computer vol is. Hierdoor kan je computer tijdelijk gegevens op de harde schijf bewaren zodat er meer ruimte voor andere processen beschikbaar is. Om het virtueel geheugen te beheren en schijfruimte vrij te maken, kan je de instellingen in het configuratiescherm van Windows 10 aanpassen. 

Ga naar het configuratiescherm en zoek naar ‘Systeem’ of ‘Systeem en beveiliging’. Klik vervolgens op ‘Geavanceerde systeeminstellingen’ en ga naar het tabblad ‘Geavanceerd’. In de sectie ‘Prestaties’ kan je op de knop ‘Instellingen’ klikken. In het nieuwe venster ga je naar het tabblad ‘Geavanceerd’ en zoek je naar de sectie ‘Virtueel geheugen’. Klik op de knop ‘Wijzigen’ om de instellingen aan te passen. 

Je ziet nu een lijst met stations waarop virtueel geheugen wordt gebruikt. Selecteer het station waarop je meer schijfruimte wilt vrijmaken en kies vervolgens voor ‘Aangepaste grootte’. Hier kan je de initiële en maximale grootte van het virtueel geheugen instellen. Het is aanbevolen om deze waarden gelijk te houden zodat onnodige fragmentatie kan worden voorkomen.

Begint jouw besturingssysteem te langzaam te worden om vlot te kunnen werken?

Harde schijf defragmenteren

Met schijfopruiming in Windows 10 kun jij je computer gemakkelijk opschonen

 • Dat is: sneller met je computer kunnen werken
 • Je computer / laptop kan sneller worden opgestart
 • Geen overbodige bestanden die ruimte innemen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg