Wat is de beste slimme thermostaat?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Door deze technische ontwikkelingen is het internet binnen ons dagelijkse leven een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Tegenwoordig kunnen apparaten in huis zelfs met het internet worden verbonden. Apparaten die met het internet kunnen worden verbonden worden ook wel slimme apparaten genoemd. Met de huidige technische ontwikkelingen komen er steeds meer slimme apparaten bij. Door de technische ontwikkelingen kan de temperatuur zelfs via het internet worden geregeld.

Voordat de temperatuur via het internet kan worden geregeld moet de thermostaat met het internet worden verbonden. In dit artikel vertellen wij over onze ervaringen met de slimme thermostaat en hoe je de beste slimme thermostaat kunt bepalen.

Wat is een slimme thermostaat

Slimme thermostaten kunnen tegenwoordig in twee verschillende categorieën worden verdeeld. Bij de ene categorie kan de thermostaat op afstand en automatisch in en uit worden geschakeld. De andere categorie thermostaten zijn geavanceerder. Met deze geavanceerdere thermostaten kan de temperatuur aan de gewenste situatie worden aangepast.

Voordat de verwarming op afstand kan worden bediend moet de slimme thermostaat op het slimme huis worden aangesloten.

Nadat de thermostaat met het slimme huis is verbonden kan de temperatuur vanaf de smartphone of via het internet worden geregeld.

Daarnaast kan de verwarming automatisch op de gewenste temperatuur in huis worden aangepast.

Wat is een slimme thermostaat

In een huis met verschillende inwoners kan het voorkomen dat er voor specifieke ruimtes andere temperaturen gewenst zijn. Zo kan het fijn zijn als de temperatuur in een sport ruimte in vergelijking met een andere ruimte iets lager is en dat de temperatuur kan worden verlaagd voor het slapen of bij het verlaten van de woning.

Daarnaast kan de temperatuur tijdens het kijken naar een film worden verhoogd . Om de verwarming op de gewenste temperatuur te krijgen kunnen er vooraf verschillende thema’s worden ingesteld. Door deze configuratie mogelijkheden kan het leefcomfort met behulp van het slimme huis worden verbeterd en tegelijkertijd op de energierekening worden bespaard.  

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van de slimme thermostaat?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel na elkaar hebben opgevolgd. Door deze technische ontwikkelingen kunnen steeds meer apparaten met het internet worden verbonden.

Slimme thermostaat bedienen

Met behulp van deze technische ontwikkelingen kan tegenwoordig zelfs de thermostaat met via het internet worden verbonden. Door de thermostaat met het internet te verbinden kan de verwarming zelfs via het internet worden bediend.

Wanneer de thermostaat met het internet is verbonden kan de verwarming via een app / website, automatisch met behulp van sensoren of met ingestelde tijden worden bediend.

Welke thermostaat past bij jouw situatie?

Wanneer je op een slimme thermostaat over wilt stappen is het belangrijk om te kijken wat voor verwarming je hebt. Er zijn namelijk twee verschillende soorten verwarmingen op de markt. Zo is er de aan / uit ketel (modulerend). Deze ketel wordt ook wel de modulerende ketel genoemd.    

Bij een modulerende ketel gaat de cv-ketel aan wanneer het koud is en uit wanneer de gewenste temperatuur is bereikt.

Dit type cv-ketel kent een nadeel. Hij verwarmt namelijk na wanneer de gewenste temperatuur is bereikt. Het kan hierdoor warmer als de ingestelde temperatuur worden. 

Temperatuur met de slimme thermostaat regelen

Bij de OpenTherm thermostaat wordt de vlam op de warmtevraag af afgesteld. Wanneer de temperatuur maar een klein beetje omhoog moet, dan wordt de verwarming een klein beetje aangezet. Doordat dit type thermostaat de temperatuur nauwkeuriger af kan stellen kan de temperatuur op een stabiel niveau blijven. Hierdoor is dit type thermostaat in vergelijking met de cv ketel zuiniger als de modulerende cv ketel.

Hoe werkt een slimme thermostaat?

Met de geavanceerdere slimmere thermostaten kan de temperatuur van iedere verwarming in huis afzonderlijk worden geregeld. Hierdoor kan de temperatuur zelfs per kamer worden ingesteld. Bij een huis met meerdere kamers kan het voorkomen dat enkele kamers nooit worden bezocht. Door de verwarming in deze kamers uit te laten kan er gemakkelijk op de stookkosten worden bespaard. 

Om de temperatuur in de kamer te kunnen regelen moet de toevoer naar de verwarming open en dicht worden gedraaid.

Door de toevoer dicht te draaien zal het gasverbruik worden gedempt zodat de verwarming niet wordt ingeschakeld.

Slimme thermostaat bedienen

Met een traditionele radiatorknop moet deze handeling zelf worden uitgevoerd. Bij een slimme radiatorknop kan deze handeling ook op afstand en automatisch per verwarming worden uitgevoerd. Doordat de slimme thermostaat de radiatorknoppen per verwarming afzonderlijk aan kan sturen kan de temperatuur per kamer worden ingesteld.

Naast de automatische bediening kunnen slimme radiatorknoppen ook met behulp van een app worden bediend. Voordat de radiatorknop via de app kan worden bediend moet de slimme radiatorknop met behulp van de internet bridge met de draadloze internetverbinding (wifi) worden verbonden.

Wanneer er meerdere slimme radiatorknoppen in huis zijn kunnen deze met het protocol 868 Mhz met elkaar en de slimme thermostaat communiceren. Zo kan de temperatuur per kamer en of / locatie in huis afzonderlijk worden ingesteld. 

Slimme thermostaat voor vloerverwarming

Naast de verwarming kan een slimme thermostaat ook op de vloerverwarming worden aangesloten. Nadat de vloerverwarming met een slimme thermostaat is verbonden kan de temperatuur van de vloer nauwkeurig worden ingesteld.

In de meeste gevallen is het fijn als de temperatuur van de vloer door het gehele huis gelijk is. De vloerverwarming kan tegenwoordig op twee verschillende manieren worden bediend.

Zo kan de vloerverwarming met de modulerende en de aan / uit aansturing worden bediend.

Vloerverwarming met de slimme thermostaat verbinden

Voordat de vloerverwarming op de slimme thermostaat wordt aangesloten is het belangrijk om te weten op welke manier de vloerverwarming kan worden aangestuurd. Wanneer een cv-ketel de modulerende aansturing niet ondersteund kan er alleen voor de aan / uit thermostaat worden gekozen.

Door de vloerverwarming op de slimme thermostaat aan te sluiten kan de thermostaat berekenen hoeveel tijd er nodig is om de gewenste temperatuur te bereiken. Als er vervolgens een tijd wordt ingesteld waarop de vloerverwarming warm moet zijn kan de vloerverwarming op tijd worden ingeschakeld zodat de gewenste temperatuur op de gewenste tijd kan bereiken. 

Wanneer de vloerverwarming regelmatig aan en uit wordt gezet kan het beste voor de aan / uit thermostaat worden gekozen. Met een aan / uit thermostaat wordt de cv-ketel op vol vermogen aangestuurd totdat de gewenste temperatuur is bereikt. Doordat de cv-ketel op vol vermogen wordt aangestuurd kan het voorkomen dat de temperatuur tijdelijk warmer dan ingesteld wordt. Bij een huis met meerdere thermostaten moet er altijd voor de aan / uit thermostaat worden gekozen. 

Wanneer de vloerverwarming op een modulerende thermostaat wordt aangesloten gaat de cv-ketel nooit in een keer op vol vermogen verwarmen. Door gelijkmatig te verwarmen blijft de temperatuur van de vloerverwarming stabiel. Hierdoor kan de modulerende aansturing het beste worden gebruikt wanneer de vloerverwarming constant aan staat.

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van de slimme thermostaat?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel na elkaar hebben opgevolgd. Door deze technische ontwikkelingen kunnen steeds meer apparaten met het internet worden verbonden.

Slimme thermostaat bedienen

Met behulp van deze technische ontwikkelingen kan tegenwoordig zelfs de thermostaat met via het internet worden verbonden. Door de thermostaat met het internet te verbinden kan de verwarming zelfs via het internet worden bediend.

Wanneer de thermostaat met het internet is verbonden kan de verwarming via een app / website, automatisch met behulp van sensoren of met ingestelde tijden worden bediend.

Geef een reactie