Software update mac installeren: stapsgewijze instructies!

Een software-update voor Mac is een nieuwe versie van het besturingssysteem met extra functies, bugfixes en beveiligingsverbeteringen. Door regelmatig een update uit te voeren, blijft je Mac soepel en veilig werken en voorkom je toekomstige problemen. Upgrades en downloads van nieuwe programma’s zorgen ervoor dat je van de nieuwste mogelijkheden kunt profiteren en je Mac tegen virussen is beschermt.

Om de prestaties en de functionaliteiten van je Mac te verbeteren, brengt Apple regelmatig software-updates uit. Deze updates kun je downloaden om je programma’s en besturingssysteem te upgraden. Ze bevatten vaak belangrijke beveiligingspatches om je gegevens tegen aanvallen te beschermen. Om je Mac optimaal te kunnen gebruiken en van nieuwe functies en verbeteringen te kunnen profiteren, moet jij altijd de nieuwste versie van de software installeren.

Het is van groot belang dat jij altijd alert bent op nieuwe software-updates voor je Mac en deze zo snel mogelijk download en installeert. Dit geldt vooral voor updates van het besturingssysteem (OS) en andere systeemversies. In dit artikel zullen we bespreken waarom het belangrijk is om je Mac-software regelmatig bij te werken naar de nieuwste versie, hoe je dit kunt doen en welke voordelen dit met zich meebrengt. 

Waarom moet je software update op mac installeren?

Om ervoor te zorgen dat je Mac optimaal presteert en goed beveiligd is, is het belangrijk dat jij jouw software regelmatig bijwerkt. Door de nieuwste versie van het besturingssysteem (OS) te installeren installeert blijft jouw Apple computer up-to-date met bugfixes, beveiligingsupdates en nieuwe functies. Hierdoor kun je met behulp van een software update voor Mac het maximale uit je systeem halen en ervoor zorgen dat alles soepel blijft functioneren. 

Software update Mac installeren om de nieuwste functies te kunnen gebruiken

Wil jij alles uit jouw Apple computer kunnen halen?

software update mac installeren en met de nieuwste functies werken

Door de nieuwste software update voor de Mac te installeren kun jij het maximale uit je Apple computer halen.

 • Dat is met de nieuwste apps kunnen werken
 • Een zuinigere computer waardoor je langer op een accu kunt werken
 • Sneller met de computer kunnen werken
 • Bestanden gemakkelijk met andere Apple apparaten delen
 • Efficiënt aan grafische toepassingen kunnen werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Wat is het belang van software updates voor je Mac

Aangezien updates niet alleen nieuwe functies, maar ook bugfixes en beveiligingsverbeteringen bevat is het belangrijk dat jij regelmatig controleert of er een software update voor je Mac beschikbaar is. Door regelmatig te controleren of er software updates beschikbaar zijn en deze indien nodig te installeren, zorg je ervoor dat je Mac optimaal presteert en tegen mogelijke kwetsbaarheden beschermd blijft.

Hoe kun je software updates vinden?

Op je Mac kunnen software updates eenvoudig worden gevonden. Een van de manieren waarop een update kan worden geïnstalleerd is via de App Store. Hier worden regelmatig nieuwe versies van apps en het besturingssysteem zelf uitgebracht. Daarnaast kun je via het systeemvoorkeurenpaneel op je Mac op software updates controleren. Het is handig om beide bronnen te checken om er zeker van te zijn dat je geen belangrijke updates mist.

Automatische updates inschakelen

Het kan een hele klus zijn om constant handmatig naar software updates te zoeken en deze te installeren. Gelukkig kun je op je Mac automatische updates inschakelen, zodat deze taak voor jou wordt uitgevoerd. Hierdoor hoef je niet steeds zelf te controleren of er nieuwe updates beschikbaar zijn.

Wanneer je automatische updates in wilt schakelen moet je naar het systeemvoorkeurenpaneel en daar op “App Store” drukken. Vink vervolgens het vakje naast “Download nieuwe apps automatisch” en “Installeer app-updates” aan. Hierdoor zal jouw Mac altijd up-to-date zijn met de nieuwste software zonder dat jij hier iets voor hoeft te doen.

Het belang van tijdige installatie

Wanneer je een melding over beschikbare updates krijgt, is het verstandig om deze zo snel mogelijk te installeren. Waarom? Omdat software updates vaak bugfixes en beveiligingspatches bevatten die jouw Mac tegen bekende kwetsbaarheden beschermen. Door de updates direct te installeren, minimaliseer je het risico op mogelijke aanvallen van kwaadwillenden.

Bovendien kunnen software updates nieuwe functies en verbeteringen die jouw gebruikerservaring op de Mac kunnen verbeteren met zich meebrengen. Door regelmatig  software updates uit te voeren, blijf je altijd up-to-date en kun je van de nieuwste mogelijkheden en optimalisaties die door ontwikkelaars zijn geïmplementeerd profiteren.

Stappen om de laatste MacOS updates te installeren

Om ervoor te zorgen dat je Mac soepel blijft draaien en optimaal presteert, is het belangrijk dat jij software-updates regelmatig uitvoert. Hieronder staan enkele stappen die je kunt volgen om de nieuwste MacOS updates op je Mac te installeren.

De app store gebruiken

De eerste stap is om op je Mac naar de App Store te gaan en de software update uit te voeren. Dit is de plek waar je alle beschikbare updates voor zowel systeemsoftware als andere apps die op je Mac zijn geïnstalleerd kunt vinden. Open gewoon de App Store-app vanuit het Dock of zoek deze Mac App Store via Spotlight op.

Apple App Store gebruiken om software update op de Mac uit te voeren

In systeemvoorkeuren op je Mac naar beschikbare updates zoeken

Wanneer je de App Store hebt geopend moet je bovenaan het venster naar het tabblad ‘Updates’. Hier zie je een lijst met alle beschikbare updates voor zowel systeemsoftware als andere apps. Als er nieuwe MacOS-updates beschikbaar zijn, worden ze hier weergegeven.

Voor automatische updates of handmatige installatie kiezen

Nu heb je twee opties: automatische updates of handmatige installatie. Als je voor automatische updates kiest, zal macOS zelf op nieuwe updates controleren en deze downloaden en installeren wanneer ze beschikbaar zijn. Dit is handig omdat het ervoor zorgt dat je altijd up-to-date bent zonder dat jij er iets voor hoeft te doen.

Als alternatief kun je ook voor handmatige installatie van updates kiezen. In dit geval moet je zelf op nieuwe updates controleren en deze downloaden en installeren wanneer jij dat wilt. Dit geeft je meer controle over het updateproces, maar vereist wel dat je regelmatig handmatig op updates controleert.

Voer een schone installatie voor een upgrade van MacOS Monterey uit

Wanneer je naar de nieuwste versie van MacOS, zoals MacOS Monterey wilt upgraden kun je een schone installatie uitvoeren. Dit betekent dat jij jouw Mac volledig wist en vervolgens een nieuwe kopie van MacOS installeert. Het kan wat tijd en moeite kosten, maar het zorgt ervoor dat je met een schone lei begint en mogelijke problemen of conflicten met oudere bestanden vermijdt.

Het is belangrijk dat jij software-updates regelmatig op je Mac uitvoert, zodat alles soepel blijft draaien en om de nieuwste functies en beveiligingspatches te krijgen. Door de bovenstaande stappen te volgen, kun je de nieuwste MacOS updates gemakkelijk installeren en van alle verbeteringen die ze bieden profiteren.

Software update Mac Ventura en later

Om ervoor te zorgen dat je Mac Ventura of een latere versie van macOS soepel blijft draaien moet je regelmatig software-updates uitvoeren. Deze updates bevatten vaak bugfixes, beveiligingsverbeteringen en nieuwe functies die de prestaties van je computer kunnen optimaliseren. Hieronder bespreken we enkele belangrijke punten met betrekking tot het updaten van de software op je Mac.

Beschikbare updates in de app store

Een manier om software-updates voor je Mac Ventura of latere versie te vinden, is door naar de App Store te gaan. Hier kun je eenvoudig controleren of er voor geïnstalleerde apps op je Apple computer updates beschikbaar zijn. Open gewoon de App Store-app en ga naar het tabblad “Updates”. Hier zie je een lijst met alle beschikbare updates die specifiek voor jouw systeem zijn.

Software update Mac installeren om gemakkelijk tussen andere Apple apparaten te kunnen schakelen
 • Controleer in de App Store regelmatig op updates om ervoor te zorgen dat al je apps up-to-date zijn.
 • Door deze updates te installeren kun jij de prestaties en de stabiliteit van individuele apps verbeteren.

Op je MacBook Air, MacBook of MacBook Pro naar macOS Monterey upgraden

Wanneer je van alle nieuwe functies en verbeteringen die met macOS Monterey worden geleverd wilt profiteren, kun je overwegen om een upgrade naar deze nieuwste versie van het besturingssysteem uit te voeren. Dit geldt vooral als je een MacBook Air, MacBook of MacBook Pro hebt.

 • Controleer eerst of jouw MacBook Air, MacBook of MacBook Pro aan de systeemvereisten van macOS Monterey voldoet.
 • Ga vervolgens naar de App Store en zoek naar “macOS Monterey”.
 • Druk op de knop met de tekst “Download” om het installatieproces te starten.

Automatische updates via Systeemvoorkeuren inschakelen

Om ervoor te zorgen dat je Mac Ventura of latere versie altijd up-to-date is, kun je via de Systeemvoorkeuren automatische updates inschakelen. Hiermee kun je ervoor zorgen dat je computer software-updates zodra deze beschikbaar zijn automatisch downloadt en installeert.

 • Ga linksboven in het scherm naar het Apple-menu en selecteer “Systeemvoorkeuren”.
 • Druk op “Software-update” en vink het vakje naast “Installeer macOS-updates automatisch” aan.
 • Je kunt er ook voor kiezen om andere opties, zoals automatische app-updates in te schakelen.

Een schone installatie voor optimale prestaties van het systeem uitvoeren

Als je merkt dat je Mac Ventura of latere versie na een update traag werkt of problemen ondervindt, kan het helpen om een schone installatie van het besturingssysteem uit te voeren om zo eventuele problemen op te lossen en de prestaties te verbeteren. Dit houdt in dat jij jouw systeem volledig wist en een nieuwe installatie uitvoert.

5 manieren om op een Mac-computer op updates te controleren en te installeren

Om je Mac-computer optimaal te laten werken en om ervoor te zorgen dat je de nieuwste functies en beveiligingspatches hebt zijn updates van essentieel belang. Hieronder staan vijf manieren waarop je op updates kunt controleren en op een Mac computer kunt installeren:

 1. Automatische updates: macOS heeft voor automatische updates een ingebouwde functie. Je kunt deze functie inschakelen door naar “Systeemvoorkeuren” te gaan en op “Software-update” te klikken. Hier kun je voor de optie “Automatische updates inschakelen” kiezen. Op deze manier worden updates wanneer ze beschikbaar zijn automatisch gedownload en geïnstalleerd.
 2. Handmatige controle: Je kunt ook handmatig op updates controleren door naar “Systeemvoorkeuren” te gaan en op “Software-update” te drukken. Hier kun je zien of er updates beschikbaar zijn en deze vervolgens handmatig installeren.
 3. App Store: De App Store op je Mac is een andere plek waar je updates kunt controleren en installeren. Open de App Store en ga naar het tabblad “Updates”. Hier zie je een lijst met beschikbare updates voor al je geïnstalleerde apps. Je kunt ervoor kiezen om alle updates in één keer te installeren of selectieve updates uit te voeren.
 4. Terminal: Geavanceerde gebruikers kunnen de Terminal gebruiken om op updates te controleren en te installeren. Open de Terminal en typ het commando “softwareupdate -l” om op beschikbare updates te controleren. Typ vervolgens “softwareupdate -i [update-naam]” om een specifieke update te installeren.
 5. Externe websites: Er zijn ook externe websites die je kunt gebruiken om updates te controleren en voor je Mac te downloaden. Deze websites verzamelen de nieuwste updates van Apple en stellen ze beschikbaar voor download. Zorg er echter voor dat je betrouwbare websites gebruikt zodat je geen schadelijke bestanden downloadt.

Het is belangrijk om regelmatig op updates te controleren en op je Mac-computer te installeren, zodat jouw Apple computer de beste prestaties en beveiliging heeft. Kies de methode die het beste bij je past en zorg ervoor dat je altijd met de nieuwste software-updates van Apple up-to-date blijft.

Wil jij alles uit jouw Apple computer kunnen halen?

software update mac installeren en met de nieuwste functies werken

Door de nieuwste software update voor de Mac te installeren kun jij het maximale uit je Apple computer halen.

 • Dat is met de nieuwste apps kunnen werken
 • Een zuinigere computer waardoor je langer op een accu kunt werken
 • Sneller met de computer kunnen werken
 • Bestanden gemakkelijk met andere Apple apparaten delen
 • Efficiënt aan grafische toepassingen kunnen werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Controleer en installeer software-updates via de App Store op je Mac computer

Via de App Store op je Mac computer kun je gemakkelijk op software updates controleren en deze installeren. Open gewoon de App Store-app op je computer en druk op het tabblad ‘Updates’. Hier zie je voor al je geïnstalleerde apps, inclusief macOS zelf een lijst met beschikbare updates. Druk eenvoudigweg naast iedere app op  ‘Update’ om deze naar de nieuwste versie bij te werken.

software update Mac
 • Voordeel: Gemakkelijke toegang tot alle beschikbare updates in één interface.
 • Voordeel: Wanneer je dat wilt, kun je ervoor kiezen om specifieke updates over te slaan.
 • Nadeel: Sommige apps kunnen mogelijk niet via de App Store worden bijgewerkt en vereisen handmatige download vanaf de website van de ontwikkelaar.

Schakel automatische updates in om beschikbare updates voor je Mac te ontvangen

Om ervoor te zorgen dat je altijd met de nieuwste software-updates up-to-date bent, kun je op je Mac automatische updates inschakelen. Ga linksboven in het scherm naar het Apple-menu, selecteer ‘Systeemvoorkeuren’ en druk vervolgens op ‘Software-update’. Kies hier voor ‘Automatische update’ en vink het vakje naast ‘Download nieuwe updates wanneer deze beschikbaar zijn’ aan.

 • Voordeel: Je hoeft niet handmatig naar updates te zoeken; ze worden automatisch gedownload en geïnstalleerd.
 • Voordeel: Je bent altijd tegen beveiligingslekken beschermd en hebt de nieuwste functies.
 • Nadeel: Het kan afhankelijk van je internetverbinding enige tijd duren voordat alle updates zijn gedownload en geïnstalleerd.

Bekijk meldingen over systeemupdates en installeer deze eenvoudig op je MacBook of iMac

Als er nieuwe systeemupdates beschikbaar zijn, stuurt je MacBook of  iMac regelmatig meldingen. Deze meldingen verschijnen in de rechterbovenhoek van het scherm. Druk gewoon op de melding om naar het menu voor de  ‘Software-update’ te gaan. Binnen dit menu kun je de update bekijken en installeren.

 • Voordeel: Je wordt onmiddellijk van nieuwe systeemupdates op de hoogte gebracht.
 • Voordeel: Het installatieproces is eenvoudig en vereist slechts een paar klikken.
 • Nadeel: Wanneer meldingen te vaak tevoorschijn komen kunnen ze soms als storend worden ervaren.

Ga naar Systeemvoorkeuren om handmatig op software-updateste controleren en deze te installeren

Wanneer je liever handmatige controle hebt over welke updates je installeert, kun je op je Mac-computer naar ‘Systeemvoorkeuren’ gaan. Druk linksboven in het scherm op het Apple-menu, selecteer ‘Systeemvoorkeuren’ en druk vervolgens op ‘Software-update’. Hier kun je handmatig controleren of er nieuwe updates kunnen worden geïnstalleerd.

Hoe kun je software update mac via de terminal uitvoeren

Wanneer jij software-updates op een Mac-computer uit wilt voeren is er een handige methode die de Terminal gebruikt. Met behulp van enkele eenvoudige commando’s kun je snel controleren of er updates beschikbaar zijn en deze installeren zonder dat je door verschillende menu’s hoeft te navigeren. Hieronder volgen de stappen om dit te doen:

De Terminal via Spotlight of het Launchpad openen

Om toegang tot de Terminal te krijgen, kun je deze gemakkelijk via Spotlight of het Launchpad openen. Druk op Command + Spatiebalk om Spotlight te openen en typ “Terminal” in het zoekvak. Druk vervolgens op het pictogram van de Terminal om het programma te starten. Als alternatief kun je het Launchpad openen, naar de map ‘Hulpprogramma’s’ gaan en daar op het pictogram van de Terminal drukken.

software update Mac via de terminal installeren

Typ “softwareupdate -l” om op beschikbare updates te controleren

Wanneer je de Terminal hebt geopend moet je eenvoudigweg “softwareupdate -l” in de Terminal invoeren en op Enter drukken. Dit commando controleert automatisch op beschikbare updates voor jouw Mac-computer. Hier zul je een lijst met alle beschikbare updates, inclusief hun namen en versienummers zien.

Voer “sudo softwareupdate -i <naam_van_de_update>” in om een specifieke update te installeren

Wanneer je een specifieke update wilt installeren, moet je eerst weten wat de naam van die update is (zie stap 2). Vervolgens typ je “sudo softwareupdate -i” gevolgd door de naam van de update tussen de haakjes. Bijvoorbeeld: “sudo softwareupdate -i macOSBigSurUpdate-11.6”. Druk op Enter en voer indien nodig je beheerderswachtwoord in. Het systeem zal de update vervolgens direct downloaden en installeren.

Software-updates via de Terminal zijn handig voor gevorderde gebruikers, maar lastig voor minder technisch onderlegde gebruikers. Kennis van commando’s en syntax is vereist. Om foutieve updates of schade aan het systeem te voorkomen moet je voorzichtig zijn. Een grafische interface, waarbij updates met een simpele druk op een knop automatisch kunnen worden geïnstalleerd, is gebruiksvriendelijker.

Kortom, als je comfortabel met de interface van de Terminal op een Mac-computer bent, is dit een snelle en efficiënte manier om software-updates uit te voeren. Hiermee kun je de controle hebben over welke updates je installeert en kostbare tijd besparen.

Conclusie software update mac

In dit blogartikel hebben we uitgebreid besproken wat een software update voor Mac inhoudt en waarom het belangrijk is om deze regelmatig te installeren. We hebben de stappen doorgenomen om de laatste MacOS updates te installeren en ook specifiek naar de Software Update Mac Ventura en later gekeken. Daarnaast hebben we vijf verschillende manieren behandeld om updates op een Mac-computer te controleren en zowel automatisch als via de Terminal te installeren.

Het is van cruciaal belang dat jij regelmatig je Mac met de nieuwste software updates bijwerkt. Dit zorgt ervoor dat je computer optimaal blijft presteren, beveiligingslekken worden gedicht en nieuwe functies worden toegevoegd. Door de stappen die wij hebben besproken te volgen, kun je de laatste updates gemakkelijk installeren en van alle voordelen die ze bieden profiteren.

software update mac installeren en met de nieuwste functies werken

Blijf van nieuwe software updates voor jouw Mac op de hoogte en neem regelmatig de tijd om ze te installeren. Door dit te doen, investeer je in de veiligheid en functionaliteit van je computer. Volg onze aanbevelingen en geniet met jouw Mac van een probleemloze gebruikerservaring!

Veel gestelde vragen

Wat is een software-update voor Mac?

Een software-update voor Mac is een nieuwe versie van het besturingssysteem (OS) dat op je Mac computer draait. Deze updates worden regelmatig door Apple uitgebracht om verbeteringen, bugfixes en nieuwe functies aan je computer toe te voegen.

Waarom moet ik mijn Mac-software updaten?

Voor een optimale werking en beveiliging van jouw Mac is het belangrijk dat de Software op jouw Mac regelmatig update. Updates kunnen namelijk nieuwe functies en beveiligingspatches bevatten. Door een update te installeren kun jij jezelf tegen mogelijke beveiligingsrisico’s beschermen en tegelijkertijd van de nieuwste functies en prestatieverbeteringen profiteren.

Hoe kan ik controleren of er voor mijn Mac updates beschikbaar zijn?

Om op beschikbare updates voor je Mac te controleren moet je de onderstaande stappen volgen:

 1. Druk in de linkerbovenhoek van het scherm op het Apple-menu.
 2. Selecteer “Over deze Mac”.
 3. Druk op “Software-update” om het Software-update venster te openen.
 4. Hier zie je of er voor jouw specifieke model van de Mac updates beschikbaar zijn.

Hoe installeer ik een software-update op mijn Mac?

Als er voor jouw Mac een software-update beschikbaar is moet je de onderstaande stappen volgen om deze te installeren:

 1. Open het Software-update venster zoals hierboven beschreven.
 2. Druk naast de update die beschikbaar is op de knop met de tekst “Update”.
 3. Wacht terwijl de update wordt gedownload en geïnstalleerd.
 4. Mogelijk moet jij je Mac tijdens het proces opnieuw opstarten. Sla eventuele open documenten op voordat je dit doet.
 5. Zodra de update is geïnstalleerd, zal je Mac opnieuw opstarten en kun je van de nieuwste functies en verbeteringen genieten.

Wat moet ik doen als er tijdens het installeren van een software-update problemen optreden?

Wanneer je tijdens het installeren van een software-update voor je Mac problemen ondervindt, zijn hieronder enkele stappen die je kunt proberen:

 1. Controleer of je voldoende vrije schijfruimte hebt om de update te installeren.
 2. Sluit alle andere openstaande programma’s voordat je de update probeert te installeren.
 3. Start je Mac opnieuw op en probeer de update opnieuw te installeren.
 4. Als het probleem aanhoudt, neem dan voor verdere assistentie contact met Apple ondersteuning op.

Kan ik mijn Mac na het installeren van een software-update naar een eerdere versie downgraden?

Hoewel Apple geen officiële methode biedt om na het installeren van een software-update naar een eerdere versie van macOS terug te gaan, zijn er technische methodes beschikbaar om dit te doen. Het downgraden van macOS kan echter complex zijn en kan tot verlies van gegevens of systeeminstabiliteit leiden.

Wil jij alles uit jouw Apple computer kunnen halen?

software update mac installeren en met de nieuwste functies werken

Door de nieuwste software update voor de Mac te installeren kun jij het maximale uit je Apple computer halen.

 • Dat is met de nieuwste apps kunnen werken
 • Een zuinigere computer waardoor je langer op een accu kunt werken
 • Sneller met de computer kunnen werken
 • Bestanden gemakkelijk met andere Apple apparaten delen
 • Efficiënt aan grafische toepassingen kunnen werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg