Software update MacBook: Zo houd jij jouw Macbook up-to-date!

Het is van groot belang dat jij de software update regelmatig op jouw Macbook installeert. Hierdoor blijft je apparaat optimaal functioneren en wordt het tegen mogelijke beveiligingsrisico’s beschermd. In deze blogpost zullen we stap voor stap uitleggen hoe je macOS op je Macbook kunt updaten, zodat je altijd van de nieuwste functies en verbeteringen kunt profiteren.

Controleer de versie van macOS in de App Store via de instellingen voor software-updates. Hier kun je zien of er updates beschikbaar zijn en je huidige versie bekijken. Je kunt software-updates uitvoeren door in de App Store op “Software-update” te drukken. Het systeem zal nieuwe updates voor jouw Macbook automatisch downloaden en installeren.

Lees verder om te ontdekken hoe je nieuwe en eerdere software-updates kunt vinden via de instellingen voor software-updates. Daarnaast leggen wij uit hoe jij met behulp van de instellingen voor de software-update jouw MacBook naar de nieuwste versie van macOS  kunt bijwerken!

Problemen met Software Update voor Macbook oplossen

Als je op je Macbook problemen ondervindt met het uitvoeren van software-updates zijn er enkele stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen. Hieronder staan enkele mogelijke oplossingen:

 1. Controleer je internetverbinding: Zorg ervoor dat je met een stabiele en snelle internetverbinding bent. Een zwakke internetverbinding kan bij het downloaden van updates problemen veroorzaken.
 2. Controleer de beschikbare opslagruimte: Zorg ervoor dat je op je harde schijf voldoende vrije ruimte hebt om de updates te kunnen installeren. Als je opslagruimte bijna vol is, kan dit de installatie van updates verhinderen.
 3. Start je Macbook opnieuw op: Soms kunnen problemen met software-updates worden opgelost door je Macbook eenvoudig opnieuw op te starten. Hiermee worden tijdelijke bestanden gewist en kunnen eventuele conflicten worden opgelost.
 4. Controleer de systeemvereisten: Zorg ervoor dat je Macbook aan de minimale systeemvereisten voor de updates voldoet. Als je apparaat niet aan de vereisten voldoet, kun je mogelijk geen updates installeren.
 5. Controleer de instellingen van de software-update: Ga naar de systeemvoorkeuren en controleer of de instellingen voor software-updates correct zijn geconfigureerd. Zorg ervoor dat de juiste opties zijn geselecteerd en dat er geen beperkingen zijn ingesteld.
 6. Schakel de firewall en antivirussoftware tijdelijk uit: Firewalls en antivirussoftware kunnen soms de software-updates blokkeren. Probeer deze tijdelijk uit te schakelen en controleer of dit het probleem oplost.
 7. Reset de PRAM en SMC: Het resetten van de PRAM (Parameter Random Access Memory) en SMC (System Management Controller) kan soms helpen bij het oplossen van problemen met software-updates. Raadpleeg de handleiding van Apple voor instructies om erachter te komen hoe je dit kunt doen.
 8. Controleer op bekende problemen: Controleer online of er bekende problemen met de specifieke software-update die je probeert te installeren zijn. Soms kunnen er bugs of compatibiliteitsproblemen zijn die door Apple worden erkend en opgelost.

Als de bovenstaande stappen het probleem niet hebben opgelost kan het voorkomen dat er een groter probleem met je MacBook is. In dat geval is het verstandig om voor verdere assistentie contact met de ondersteuning van Apple op te nemen.

Wil jij meer met je MacBook kunnen doen?

Software update MacBook en met verschillende apps werken

Door een software update op de MacBook te installeren kun jij up to date blijven met de nieuwste functies en beveiligingsupdates.

 • Dat is jouw bestanden zijn veiliger tegen de gevaren van het internet
 • Razendsnel met de nieuwste apps werken
 • Alle functies van de MacBook optimaal kunnen benutten
 • Snel aan grafische toepassingen kunnen werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Gebruik de app store om software updates uit te voeren

Wanneer jij de software op je MacBook bij wit werken moet je de App Store openen en naar  download en installeer je officiële macOS-updates via het tabblad “Updates” gaan. Druk naast de gewenste software op “Update”. Zorg ervoor dat je met een betrouwbaar Wi-Fi netwerk verbonden bent en dat de accu van de laptop is opgeladen of op een stopcontact is aangesloten. Nadat de update is voltooid, zal je MacBook opnieuw opstarten. Sla je werk op voordat je op “Herstart” drukt.

Software update MacBook vanuit de App store installeren

Druk in de app store op de knop met de tekst “Software Update” om op beschikbare updates te controleren

Om te controleren of er voor jouw MacBook nieuwe software-updates beschikbaar zijn, hoef je alleen maar de App Store te openen en op de knop “Software Update” te drukken. Hiermee wordt een controle gestart om te zien of er nieuwe versies van macOS of andere applicaties beschikbaar zijn.

Nadat jij je op deze knop hebt gedrukt, zal het systeem direct naar updates zoeken. Wanneer er updates beschikbaar zijn, worden ze weergegeven en kun je ervoor kiezen om ze te downloaden en te installeren. Aangezien deze updates vaak bugfixes bevatten en algemene prestatieverbeteringen bieden is het belangrijk dat jij regelmatig controleert of er updates beschikbaar zijn.  

Voer regelmatig software-updates uit om algemene problemen en eerdere bugs op te lossen

Om jouw MacBook goed te laten functioneren moet jij regelmatig software updates installeren. Deze updates bevatten vaak patches die bekende problemen aanpakken en kwetsbaarheden van de software die eerder door gebruikers zijn gemeld repareren. Door deze updates uit te voeren, kun je mogelijke problemen voorkomen en ervoor zorgen dat jouw MacBook soepel blijft werken.

Hieronder staan enkele voordelen van regelmatige software-updates:

 • Verbeterde beveiliging: Software-updates bevatten vaak patches voor bekende beveiligingsproblemen, waardoor jouw MacBook beschermd blijft tegen malware en andere bedreigingen.
 • Nieuwe functies: Updates kunnen nieuwe functies introduceren waarmee de functionaliteit van je MacBook wordt verbeterd. Dit kan van kleine verbeteringen tot grote toevoegingen aan het besturingssysteem van de Macbook variëren.

Handmatig naar updates zoeken

Via de App Store kun je gemakkelijk handmatig naar updates voor je MacBook zoeken. Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je altijd de nieuwste softwareversies hebt en je van eventuele bugfixes en nieuwe functies kunt profiteren.

Druk in de instellingen voor algemene software updates op de knop met de tekst: update software om te controleren of er updates beschikbaar zijn.

Wanneer je wilt controleren of er voor je MacBook nieuwe updates beschikbaar zijn, kun je dit doen door naar de instellingen voor algemene software updates te gaan. Hier staat een knop met de tekst ‘Software Update’, waarop je kunt drukken om het update proces te starten.

Voer deze stappen uit als je een melding over een nieuwe softwareversie krijgt.

Wanneer er voor jouw MacBook een nieuwe softwareversie beschikbaar is, ontvang je daarvan meestal een melding op het scherm. Om deze update te installeren, hoef je alleen maar op ‘Nu bijwerken’ te drukken en vervolgens de instructies op het scherm te volgen. Het systeem zal de update vervolgens direct automatisch downloaden en installeren.

Upgrades kunnen vaak vanuit eerdere versies van de software worden geïnstalleerd.

Wanneer je momenteel een oudere versie van macOS gebruikt, kun je upgrades direct vanuit die versie te installeren. Je hoeft niet eerst alle tussenliggende updates uit te voeren voordat je naar een nieuwere versie van macOS gaat. Hierdoor kun je gemakkelijker en sneller met de nieuwste macOS versie up-to-date blijven.

Software update MacBook vanuit eerdere versies van de software installeren

Een groot voordeel van handmatig naar updates zoeken is dat je meer controle hebt over wanneer en welke updates je installeert. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld bepaalde functies of bugfixes wilt vermijden. Daarnaast kun je instellen dat de automatische updates voor de MacBook worden uitgeschakeld en alleen handmatig updaten wanneer het jou uitkomt.

Door via de App Store handmatig naar updates te zoeken kun je ook andere apps en software op je MacBook bijwerken. Naast de updates voor macOS worden hier ook updates voor apps weergegeven, zodat je altijd de nieuwste versies van al je geïnstalleerde apps kunt hebben.

Automatische software updatecontroles op je Macbook instellen

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw MacBook altijd met de nieuwste software-updates up-to-date is. Gelukkig biedt macOS een handige functie waarmee je automatische controles voor software updates in kunt stellen. Hieronder vertellen wij hoe je deze functie kunt activeren en waarom het zo handig is.

Met automatische controles voor software updates kun je tijd besparen

Door op je MacBook automatische controles voor software-update in te stellen, hoef je niet langer handmatig naar updates voor de Mac te zoeken. Doordat je hierdoor niet handmatig naar de nieuwste versie van apps of het besturingssysteem hoeft te zoeken kun je hiermee tijd en moeite besparen.

Met automatische updatecontroles ontvangt jouw MacBook automatisch meldingen wanneer er nieuwe updates beschikbaar zijn. Je kunt er dan voor kiezen om de updates direct te installeren of ze later op een geschikt moment uit te voeren.

Eenvoudige instructies waarmee je automatische controles voor updates in kunt stellen

Automatische controles voor updates kunnen eenvoudig en in enkele stappen worden ingesteld. Volg de onderstaande instructies om ervoor te zorgen dat jouw MacBook altijd up-to-date blijft:

 1. Open het Apple-menu door linksboven in het scherm op het Apple logo te drukken.
 2. Druk in het dropdown-menu op “Systeemvoorkeuren”.
 3. Binnen het Systeemvoorkeuren-venster moet je naar het onderdeel “Software updates”  zoeken en hierop drukken om je MacBook bij te werken.
 4. Zorg ervoor dat het tabblad “Algemeen” geselecteerd is.
 5. Vink het vakje naast “Zoek naar updates” aan om automatische controles voor updates in te schakelen.
 6. Je kunt de frequentie van de controles aanpassen door op “Geavanceerde opties” te drukken en een tijdschema te selecteren dat het beste bij jouw behoeften past.

Voordelen van automatische controles voor software updates op de MacBook

Automatische controles voor software-updates bieden verschillende voordelen. Door deze functie in te schakelen kun je van regelmatige updates en verbeteringen van de software op je MacBook profiteren. Hieronder staan enkele voordelen van automatische controles voor software-updates:

 1. Tijdige updates: Automatische controles voor software updates zorgen ervoor dat je MacBook altijd met de nieuwste softwareversies up-to-date is. Dit betekent dat je direct toegang tot de nieuwste functies, bugfixes en beveiligingspatches hebt. Je hoeft niet handmatig naar updates te zoeken of deze te downloaden, omdat dit automatisch voor je wordt gedaan.
 2. Verbeterde prestaties: Software-updates bevatten vaak optimalisaties en bugfixes die de prestaties van je MacBook kunnen verbeteren. Door updates regelmatig te installeren, kun je ervoor zorgen dat je MacBook soepel blijft werken en eventuele problemen worden verholpen.
 3. Betere beveiliging: Software-updates bevatten vaak belangrijke beveiligingspatches die kwetsbaarheden in de software oplossen. Door automatische controles voor software-update in te schakelen, zorg je ervoor dat je MacBook altijd tegen de nieuwste bedreigingen beschermd is en dat je persoonlijke gegevens veilig blijven.
 4. Gemak: Met behulp van automatische controles voor software updates kun jij jouw MacBook gemakkelijk up-to-date houden, zonder dat je hier veel moeite voor hoeft te doen. Je hoeft niet handmatig naar updates te zoeken of deze te downloaden, omdat dit automatisch voor je wordt gedaan. Op deze manier kun je tijd en moeite besparen, terwijl je tegelijkertijd altijd over de nieuwste softwareversies beschikt.
 5. Gebruiksvriendelijkheid: Door automatische controles voor software updates in te schakelen, hoef jij je geen zorgen te maken over het missen van belangrijke updates of dat je vergeet om je MacBook handmatig bij te werken. Doordat je altijd over de nieuwste functies en verbeteringen beschikt zorgt dit voor een betere gebruikerservaring.

Kortom, automatische controles voor software updates bieden verschillende voordelen, waaronder tijdige updates, verbeterde prestaties, betere beveiliging, gemak en gebruiksvriendelijkheid. Door deze functie in te schakelen blijft jouw MacBook altijd up-to-date waardoor jouw Apple laptop optimaal blijft werken.

MacOS-updates downloaden en installeren

Voor het onderhouden van je Macbook speelt het downloaden en het installeren van updates voor macOS een belangrijk onderdeel. Door software-updates regelmatig uit te voeren, zorg je ervoor dat je Mac met de nieuwste functies, prestatieverbeteringen en beveiligingspatches up-to-date blijft. Hieronder bespreken we hoe je macOS updates op je MacBook kunt downloaden en installeren.

Software update MacBook Mac OS updaten en installeren

MacOS updates vanuit de App Store downloaden en installeren

De meest gebruikelijke manier om macOS updates te installeren is via de App Store. Volg de onderstaande stappen om updates te downloaden en installeren:

 1. Open de App Store op je MacBook.
 2. Druk in de navigatiebalk bovenaan het venster op het tabblad ‘Updates’.
 3. Als er voor macOS of andere geïnstalleerde apps updates beschikbaar zijn, worden ze hier weergegeven.
 4. Druk naast een update op de knop met de tekst ‘Update’ om deze te downloaden en te installeren.

Belangrijk: Zorg ervoor dat je tijdens het downloaden van updates met een stabiele internetverbinding bent verbonden.

Gebruik de instellingen voor Software Updates op je MacBook om updates te beheren

Naast de App Store kun je ook de instellingen voor Software Updates op je MacBook gebruiken om updates te beheren. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Druk linksboven in het scherm op het Apple-menu.
 2. Selecteer ‘Systeemvoorkeuren’ in het vervolgkeuzemenu.
 3. Druk op ‘Software-update’.
 4. Je Mac controleert automatisch op beschikbare updates. Als er updates zijn, worden ze hier weergegeven.
 5. Druk op de knop ‘Update’ om de beschikbare updates te downloaden en te installeren.

Wil jij meer met je MacBook kunnen doen?

Software update MacBook en met verschillende apps werken

Door een software update op de MacBook te installeren kun jij up to date blijven met de nieuwste functies en beveiligingsupdates.

 • Dat is jouw bestanden zijn veiliger tegen de gevaren van het internet
 • Razendsnel met de nieuwste apps werken
 • Alle functies van de MacBook optimaal kunnen benutten
 • Snel aan grafische toepassingen kunnen werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Voer regelmatig software-updates uit om je Mac up-to-date te houden

Om je MacBook up-to-date en veilig te houden is het belangrijk dat je regelmatig software updates uitvoert. Door dit te doen kun je van nieuwe functies, bugfixes en beveiligingsverbeteringen die door Apple worden vrijgegeven profiteren.

De macOS hersteloptie op de MacBook voor software-updates gebruiken

Wanneer jij jouw MacBook naar de nieuwste versie van macOS wilt updaten, kun je de macOS hersteloptie gebruiken. Met deze optie kun je het besturingssysteem en andere software-updates installeren zonder dat je een volledige herinstallatie uit hoeft te voeren. Het biedt een handige manier om je systeem up-to-date te houden en ervoor te zorgen dat je MacBook soepel blijft werken.

Om toegang tot de macOS hersteloptie te krijgen moet je tijdens het opstarten van je MacBook de Command + R-toets ingedrukt houden. Dit brengt je naar een scherm met herstelopties, waaronder software-updates. Volg de instructies om updates te downloaden en te installeren. Dit kan afhankelijk van de grootte van de updates en je snelheid van de internetverbinding waarmee je MacBook is verbonden even duren.

Voer eerdere versies van apps via de app store uit

Soms kan het gebeuren dat bepaalde apps na een software-update niet goed werken. In dit geval kun je proberen om eerdere versies van deze apps via de App Store uit te voeren. De App Store slaat vaak oudere versies die compatibel zijn met oudere besturingssystemen of hardware configuraties op.

Software update MacBook App Store

Om een eerdere versie van een app op je MacBook te downloaden moet je naar de App Store gaan en de app opzoeken. Druk vervolgens op ‘Download’ en wacht totdat de oudere versie is geïnstalleerd. Houd er rekening mee dat niet alle apps oudere versies beschikbaar hebben. Hierdoor kan het voorkomen dat dit niet voor alle apps werkt.

Krijg in het algemeen menu meldingen over beschikbare software-updates

Om ervoor te zorgen dat je altijd van beschikbare software-updates op de hoogte bent, kun je in het algemene menu van je MacBook meldingen inschakelen. Hiermee ontvang je iedere keer als er een beschikbare update is die kan worden geïnstalleerd een melding.

Updates via de App Store ontvangen

Wanneer je de App Store gebruikt kan het verkrijgen van updates voor je MacBook een eenvoudige en snelle taak zijn. Deze applicatie die op je Mac is geïntegreerd biedt een handige manier om software-updates te downloaden en te installeren. Hieronder worden enkele belangrijke punten over het verkrijgen van updates via de App Store besproken.

De app store gebruiken om software-updates te downloaden

De App Store is niet alleen een plek waar je apps kunt vinden, maar ook waar je belangrijke software-updates voor je MacBook kunt krijgen. Door simpelweg naar de App Store te gaan, kun je gemakkelijk controleren of er updates voor jouw systeem beschikbaar zijn. Dit is vooral handig omdat Apple regelmatig updates uitbrengt om bugfixes, beveiligingspatches en nieuwe functies aan te bieden.

Druk op de “Software-update” knop om updates op een MacBook uit te voeren

Door in de App Store op de “Software-update” knop te drukken kun je snel zien welke updates er beschikbaar zijn. Deze knop bevindt zich meestal in het zij-menu van de App Store en geeft aan hoeveel updates er voor jouw MacBook beschikbaar zijn. Door erop te drukken, wordt er een lijst met alle beschikbare updates die kunnen worden gedownload en geïnstalleerd weergegeven.

Software update MacBook installeren door op de update knop te drukken

Hieronder staan enkele stappen die je kunt volgen om software-updates via de App Store uit te voeren:

 1. Open de App Store op je MacBook.
 2. Druk in het zijmenu op “Software-update”. 
 3. Controleer of er voor jouw systeem updates beschikbaar zijn.
 4. Druk naast iedere update op de knop met de tekst “Update” om deze te downloaden en te installeren.

Ontvang in de App Store meldingen voor beschikbare upgrades

Om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke software-updates mist, kun je instellen dat je meldingen ontvangt wanneer er in de App Store nieuwe upgrades beschikbaar zijn. Dit is vooral handig als je graag van de nieuwste functies en beveiligingsverbeteringen die Apple biedt op de hoogte wilt blijven.

Updates via een webbrowser verkrijgen

Om software-updates voor je MacBook te verkrijgen, kun je ook een webbrowser gebruiken. Hierdoor heb je de mogelijkheid om updates te downloaden zonder dat je de App Store hoeft te openen. Hieronder bespreken we hoe je dit kunt doen en welke voordelen dit met zich meebrengt.

Gebruik de app store om software-updates te downloaden

Als je voor je MacBook naar software-updates zoekt, is de App Store een handige plek om te beginnen. Je kunt via een webbrowser zoals Safari of Google Chrome eenvoudig toegang tot de App Store krijgen. Wanneer je de App Store hebt geopend kun je naar specifieke updates zoeken door simpelweg de naam van de software in het zoek vak in te voeren.

Hieronder staan enkele voordelen van het verkrijgen van updates via de app store:

 • Gemakkelijke toegang: De app store is via een webbrowser direct beschikbaar, dus je hebt geen extra stappen nodig om bij de updates te komen.
 • Overzichtelijke interface: De App Store biedt een overzichtelijke interface waarin alle beschikbare updates worden weergegeven. Dit maakt het gemakkelijk om nieuwe versies van software te vinden en te downloaden.
 • Automatische meldingen: Als je meldingen inschakelt, ontvang je automatisch berichten wanneer er nieuwe updates beschikbaar zijn. Dit zorgt ervoor dat je altijd van belangrijke software-upgrades op de hoogte bent.

Druk in de algemene instellingen van je MacBook op de knop met de tekst “Software-update”

Een andere manier om via een webbrowser software-updates te verkrijgen is door naar de algemene instellingen van je MacBook te gaan. Hier kun je eenvoudig op de knop “Software-update” drukken om te controleren of er nieuwe updates beschikbaar zijn.

Hieronder staan enkele voordelen van deze methode:

 • Directe toegang: Door naar de algemene instellingen te gaan, kun je direct zonder extra stappen op nieuwe software-updates controleren.
 • Volledige controle: Je hebt volledige controle over welke updates je wilt installeren.

Een opstartbaar installatieprogramma voor updates maken

Wanneer je via de reguliere methode problemen met het updaten ondervindt kan het handig zijn om op je MacBook een opstartbaar installatieprogramma voor software-updates te maken. Met een opstartbaar installatieprogramma kun je upgrades en updates uitvoeren zonder dat je Mac met het internet verbonden hoeft te zijn. Hieronder bespreken we hoe je een opstartbaar installatieprogramma kunt maken en gebruiken om op je MacBook software-updates uit te voeren.

Software update MacBook installeren, zodat je de iPhone met de MacBook kunt koppelen

De App Store gebruiken om de nieuwste versie van het installatieprogramma te downloaden

Voordat je een opstartbaar installatieprogramma kunt maken moet je allereerst het macOS installatieprogramma via de App Store downloaden. Open de App Store op je Macbook en zoek naar “macOS” of ga in de App Store naar de pagina “Updates” om te controleren of er een nieuwe versie beschikbaar is.

Zodra je het juiste macOS installatieprogramma hebt gevonden moet je op de knop “Download” drukken om het bestand naar jouw computer te downloaden. Dit proces kan afhankelijk van de grootte van het bestand en de snelheid van jouw internetverbinding even duren.

Druk in de algemene instellingen van je MacBook op de knop met de tekst ‘Software-update’

Nadat het macOS installatieprogramma is gedownload, moet jij jouw MacBook op netstroom aansluiten voordat je een opstartbaar installatiemedium gaat maken. Vervolgens moet je de ‘Systeemvoorkeuren’ openen door linksboven in jouw scherm op het Apple-menu te drukken en vervolgens voor ‘Systeemvoorkeuren’ te kiezen.

Wanneer je de systeemvoorkeuren hebt geopend moet je op het ‘Software-update pictogram drukken’. Hier kun je controleren of er voor jouw MacBook nieuwe updates beschikbaar zijn. Als er updates beschikbaar zijn moet je op de knop met de tekst bijwerken drukken om de software-updates te downloaden en te installeren.

Voer het opstart installatieprogramma uit om upgrades en updates op de MacBook uit te voeren

Het opstart installatieprogramma is een handig hulpmiddel die je kunt gebruiken om upgrades en updates op je MacBook uit te voeren. Met behulp van dit programma kun je de nieuwste versie van het besturingssysteem eenvoudig installeren en ervoor zorgen dat je MacBook optimaal blijft functioneren. Hieronder vind je de stappen die je moet volgen om het opstart installatieprogramma uit te voeren:

 1. Sluit alle geopende programma’s op je MacBook af voordat je het opstart installatieprogramma uitvoert. Dit zorgt ervoor dat er tijdens het proces geen conflicten of problemen ontstaan.
 2. Zorg ervoor dat je MacBook met een betrouwbare internetverbinding is verbonden. Het opstart installatieprogramma heeft internettoegang nodig om de nieuwste updates en upgrades te downloaden.
 3. Ga in de linkerbovenhoek van het scherm naar het Apple-menu en selecteer “Opnieuw opstarten”. Hiermee start je MacBook opnieuw op en kom je in het opstart installatieprogramma.
 4. Zodra je MacBook opnieuw is opgestart, verschijnt het opstart installatieprogramma. Volg de instructies op het scherm om de installatie van upgrades en updates te starten. Het programma zal op beschikbare updates controleren en je de optie geven om deze te installeren.
 5. Druk op de knop met de tekst “Installeer” om de updates en upgrades te downloaden en te installeren. Dit proces kan afhankelijk van de grootte van de updates en de snelheid van je internetverbinding enige tijd duren.
 6. Nadat de updates en upgrades zijn geïnstalleerd, zal het opstart installatieprogramma je vragen om je MacBook opnieuw op te starten. Druk op de knop met de tekst “Herstart” om dit te doen.
 7. Wacht totdat je MacBook opnieuw is opgestart en controleer of de updates en upgrades succesvol zijn geïnstalleerd. Dit kun je doen door naar het Apple-menu te gaan, “Over deze Mac” te selecteren en vervolgens op “Software-update” te drukken. Hier kun je zien op welke versie van het besturingssysteem je MacBook op dit moment draait.

Om ervoor te zorgen dat je MacBook up-to-date blijft en optimaal blijft presteren is het belangrijk dat jij het opstart installatieprogramma uitvoert. Door regelmatig upgrades en updates uit te voeren kun je van nieuwe functies, bugfixes en beveiligingsverbeteringen profiteren. Door deze stappen te volgen zul je merken dat je MacBook soepel en probleemloos blijft werken.

MacBook met software update automatisch bijwerken

Om ervoor te zorgen dat je MacBook altijd met de nieuwste software en beveiligingsupdates up-to-date is, kun je de automatische software-update functie gebruiken. Hierdoor hoef je niet zelf naar updates te zoeken en ze handmatig te installeren. Hieronder leggen we uit hoe je deze functie in kunt schakelen en hoe het automatische updateproces werkt.

Software update MacBook

Hoe schakel je de automatische software-update in?

Om de automatische software-update op je MacBook in te schakelen moet je de onderstaande stappen volgen:

 1. Ga in de linkerbovenhoek van je scherm naar het Apple-menu en selecteer “Systeemvoorkeuren”.
 2. Druk op “Software-update” om het instellingenvenster te openen.
 3. Vink het vakje naast “Installeer macOS-updates automatisch” aan.
 4. Optioneel: je kunt er ook voor kiezen om andere updates automatisch te laten installeren door de vakjes naast “Installeer app-updates van de App Store” en “Installeer systeemgegevensbestanden en beveiligingsupdates” aan te vinken.

Hoe werkt het automatische updateproces?

Zodra je de automatische software-update hebt ingeschakeld, zal je MacBook regelmatig op nieuwe updates controleren en deze automatisch downloaden en installeren. Het proces verloopt als volgt:

 1. Je MacBook controleert periodiek op updates, meestal dagelijks.
 2. Als er nieuwe updates beschikbaar zijn, worden deze in de achtergrond gedownload.
 3. Zodra de updates zijn gedownload, zal je MacBook je vragen om de updates te installeren. Je kunt ervoor kiezen om de updates onmiddellijk te installeren of om dit op een later tijdstip te doen.
 4. Als je ervoor kiest om de updates onmiddellijk te installeren, zal je MacBook opnieuw opstarten en de updates toepassen.
 5. Na de installatie zal je MacBook weer normaal opstarten en kun je de bijgewerkte software gebruiken.

Voordelen van automatische software-updates

 • Je hebt altijd de nieuwste functies en verbeteringen van macOS.
 • Doordat je altijd de nieuwste beveiligingsupdates hebt, is je MacBook beter beschermd tegen beveiligingsrisico’s.
 • Omdat je niet handmatig naar updates hoeft te zoeken en ze handmatig hoeft te installeren kun je tijd en moeite besparen.

Nadelen van automatische software-updates

 • Updates kunnen soms bugs of compatibiliteitsproblemen veroorzaken, dus het kan handig zijn om met de installatie van de update te wachten totdat ze grondig zijn getest.
 • Updates kunnen vooral bij grote systeemupdates ruimte op je harde schijf in beslag nemen.

De software-update functie van je MacBook houdt je software up-to-date en beschermd. Updates worden automatisch geïnstalleerd, waardoor je tijd kunt besparen en je MacBook goed blijft werken. Let wel op: deze functie update alleen het besturingssysteem en Apple-software, andere programma’s zoals Microsoft Office of Adobe Creative Cloud worden met deze functie niet geüpdatet. Zorg ervoor dat je MacBook met het internet verbonden is en maak regelmatig een back-up van je belangrijke bestanden.

De beschikbaarheid van automatische updates

Je hoeft niet langer handmatig naar updates te zoeken en deze te downloaden. In plaats daarvan kun je simpelweg de App Store openen en naar het onderdeel software update navigeren en controleren of er voor jouw MacBook nieuwe updates beschikbaar zijn. Wanneer er updates beschikbaar zijn ontvang je daarvan een melding op jouw systeem.

Met een druk upgraden

Dankzij de functie waarmee je software automatisch bij kunt werken die vanaf macOS Ventura is geïntroduceerdis het upgradeproces eenvoudiger dan ooit tevoren. Om een upgrade uit te voeren hoef je alleen maar op een knop te drukken om de upgrade uit te voeren. Doordat je zelf niet meer naar updates hoeft te zoeken en deze niet meer zelf hoeft te installeren kun je tijd en moeite besparen. 

Algemene verbeteringen en bugfixes

Deze software-updates bieden algemene verbeteringen en bugfixes voor je MacBook. Ze kunnen helpen om prestatieproblemen op te lossen, beveiligingslekken te dichten en nieuwe functies aan je systeem toe te voegen. Het is belangrijk dat jij je MacBook regelmatig bijwerkt, zodat je altijd de nieuwste versie van het besturingssysteem kunt gebruiken.

Meldingen voor nieuwe updates

Eén van de voordelen van de functie waarmee je software en apps automatisch bij kunt werken die vanaf macOS Ventura is geïntroduceerd is dat je meldingen ontvangt wanneer er voor jouw systeem nieuwe updates beschikbaar zijn. Dit betekent dat je altijd van de nieuwste software-updates op de hoogte wordt gehouden en ze direct kunt installeren. Dit zorgt ervoor dat je Mac altijd up-to-date is en optimaal blijft presteren.

Conclusie: Software update macbook

In dit blog hebben we verschillende manieren besproken waarmee je software-updates op je MacBook uit kunt voeren. We hebben gekeken hoe je problemen met Software Update op kunt lossen, hoe je handmatig naar updates kunt zoeken, hoe je automatische controles voor software-updates in kunt stellen en hoe je macOS-updates kunt downloaden en installeren. Daarnaast hebben we andere manieren besproken om updates te krijgen, zoals via de App Store, een webbrowser of door een opstartbaar installatieprogramma te maken.

Software update MacBook en met verschillende apps werken

Het is belangrijk dat jij je MacBook regelmatig met de nieuwste software-updates bijwerkt. Dit verbetert de prestaties en beveiliging van je systeem en voegt nieuwe functies toe. Door dit te doen, blijft je MacBook up-to-date en optimaal presteren.

Blijf van nieuwe updates voor jouw MacBook op de hoogte en zorg ervoor dat je ze regelmatig installeert. Op die manier kun je optimaal van alle voordelen die de software-updates met zich meebrengen profiteren. Vergeet niet om regelmatig een back-up te maken voordat je grote systeemupdates uitvoert, zodat je gegevens in het geval dat er tijdens het updateproces iets misgaat veilig zijn.

Veel gestelde vragen

Wat is een software-update en waarom moet ik mijn MacBook updaten?

Een software-update is een nieuwe versie van het besturingssysteem of andere programma’s op je MacBook. Het bevat bugfixes, verbeteringen in de prestaties en nieuwe functies. Door je MacBook bij te werken, zorg je ervoor dat deze optimaal blijft werken en beschermd is tegen beveiligingsrisico’s. Dus, wacht niet langer en update je MacBook vandaag nog!

Hoe kan ik mijn MacBook-software updaten?

Op je MacBook kan software eenvoudig worden geüpdatet. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Druk linksboven in het scherm op het Apple-menu.
 2. Selecteer “Systeemvoorkeuren” in het drop-downmenu.
 3. Druk op “Software-update”.
 4. Als er updates beschikbaar zijn, druk dan op de knop “Update nu”.

Volg gewoon deze stappen en je kunt direct de nieuwste software-updates voor je MacBook gebruiken!

Wat gebeurt er als ik mijn software niet update?

Als je op je MacBook geen software-updates uitvoert, loop je verschillende risico’s:

 1. Beveiligingslekken: Zonder updates kunnen hackers gemakkelijker toegang tot jouw persoonlijke gegevens en bestanden krijgen.
 2. Prestatieproblemen: Oude software kan tot traagheid en crashes van applicaties leiden.
 3. Compatibiliteitsproblemen: Nieuwe apps kunnen zonder de nieuwste updates mogelijk niet goed functioneren.

Om al deze problemen te voorkomen, is het sterk aanbevolen om regelmatig je MacBook-software bij te werken.

Hoe lang duurt een software-update voor een MacBook?

De tijd die nodig is om een software-update op je MacBook te installeren, kan afhankelijk van de grootte van de update en de snelheid van je internetverbinding variëren. Kleinere updates kunnen binnen enkele minuten worden geïnstalleerd, terwijl grotere updates mogelijk meer tijd in beslag nemen.

Wil jij meer met je MacBook kunnen doen?

Software update MacBook en met verschillende apps werken

Door een software update op de MacBook te installeren kun jij up to date blijven met de nieuwste functies en beveiligingsupdates.

 • Dat is jouw bestanden zijn veiliger tegen de gevaren van het internet
 • Razendsnel met de nieuwste apps werken
 • Alle functies van de MacBook optimaal kunnen benutten
 • Snel aan grafische toepassingen kunnen werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg