Software verwijderen Windows 10 – Tips & Tricks

Heb je je ooit afgevraagd hoe je ongewenste software kunt verwijderen bij Windows 10 computers? Omdat ze ruimte innemen en de prestaties van je systeem kunnen beïnvloeden is het belangrijk dat de programma’s die je niet gebruikt worden verwijderd. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarmee je software kunt verwijderen bij Windows 10!

Een van de methoden is via het onderdeel “Apps en Functies” binnen de instellingen van Windows. Hier kun je een overzicht krijgen van alle geïnstalleerde software en deze gemakkelijk verwijderen. Daarnaast kun je de Microsoft Store gebruiken voor het installeren en verwijderen van apps. 

Het opstartproces van Windows kan soms door onnodige software die automatisch bij het starten worden geladen vertragen. Door deze programma’s te verwijderen, kan jouw computer sneller opstarten en soepeler werken.

Kortom, het verwijderen van programma’s in Windows 10 is eenvoudig en is voor een optimale computerervaring van essentieel belang. Hieronder bespreken we hoe je programma’s en apps kunt verwijderen van Windows 10!

Stapsgewijze instructies voor het verwijderen van programma’s in Windows 10

 • Volg deze eenvoudige stappen om programma’s volledig te verwijderen uit Windows 10.
 • Leer hoe je apps en programma’s via het configuratiescherm en instellingen kunt de-installeren.
 • Ontdek handige sneltoetscombinaties en alternatieve methodes voor het verwijderingsproces.

Om een programma te verwijderen uit Windows 10, kun je de volgende stapsgewijze instructies volgen:

 1. Ga naar het Configuratiescherm:
  • Klik op de “Start” knop linksonder in het scherm.
  • Zoek naar “Configuratiescherm” en klik erop om deze te openen.
 2. Deïnstalleer via het Configuratiescherm:
  • In het Configuratiescherm kun je onder de lijst met “Programma’s” op de knop met de tekst “Een programma verwijderen” klikken.
  • Hier komt een lijst met alle geïnstalleerde programma’s op de computer tevoorschijn.
  • Selecteer het programma dat je wilt verwijderen en klik op “Verwijderen” of “Deïnstalleren”.
  • Volg de instructies op het scherm om het verwijderingsproces te voltooien. De processen worden uitgeschakeld en moeten worden afgesloten.
 3. Gebruik het Instellingenprogramma:
  • Klik met de rechtermuisknop op de “Start” knop linksonder in het scherm.
  • Selecteer “Instellingen” in het menu dat nu verschijnt.
  • In de Instellingen kun je naar “Apps” gaan en vervolgens naar “Apps en onderdelen”.
  • Hier kom een lijst met alle geïnstalleerde programma’s tevoorschijn.
  • Selecteer het programma dat je wilt verwijderen door erop te klikken en druk vervolgens op de knop met de tekst: “Verwijderen”.
 4. Sneltoetscombinaties en alternatieve methodes:
  • Sneltoetsen kunnen een handige optie zijn wanneer je een programma wilt verwijderen uit Windows 10. Met de sneltoets: “Windows-toets + I” kunnen de instellingen snel worden geopend.
  • Sommige programma’s bieden een eigen uninstaller die je vaak in de installatie map behorende bij het programma kunt vinden. Deze uninstaller kan worden gebruikt om het het programma te verwijderen.

Met deze stapsgewijze instructies kun je gemakkelijk programma’s volledig verwijderen uit Windows 10.

Begint jouw laptop te langzaam te worden om vlot te kunnen werken?

Zo kun je Software verwijderen van Windows 10

Door software van Windows 10 te verwijderen kun jij je opslagruimte vrijmaken.

 • Dat is: meer ruimte om je bestanden op te slaan
 • Meer ruimte om backups te kunnen maken
 • Geen overbodige programma’s die ruimte innemen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Optimaliseren en versnellen van de computer door onnodige programma’s te verwijderen

Het optimaliseren en versnellen van jouw computer is van essentieel belang voor het garanderen van een soepele gebruikerservaring. Een van de manieren waarop je dit kunt bereiken, is door onnodige programma’s te verwijderen. Hieronder staan enkele redenen waarom het de moeite waard is om software te verwijderen op Windows 10:

Zo kun je Software verwijderen van Windows 10
 • Verhoog de prestaties van uw computer: Door ongebruikte programma’s te verwijderen, kun je de prestaties van de computer aanzienlijk verbeteren. Deze programma’s kunnen onnodig geheugen en rekenkracht in beslag nemen, waardoor het systeem trager wordt. Het verwijderen ervan zal in een snellere en responsievere computer resulteren.
 • Maak ruimte op de harde schijf vrij: Overtollige software neemt kostbare ruimte op de harde schijf in beslag. Door deze programma’s te de-installeren, creëer je meer vrije ruimte voor belangrijke bestanden en toekomstige installaties. Hierdoor blijft de computer zonder beperkingen van een volle harde schijf soepel werken.
 • Verminder de opstarttijd en verbeter de algemene systeemprestaties: Door overbodige programma’s te verwijderen, verminder je het aantal processen dat bij het opstarten van de computer wordt gestart. Dit resulteert in een kortere opstarttijd en verbetert de algehele systeemprestaties. Hierdoor zal de computer sneller klaar zijn voor gebruik en kun je direct aan de slag.

Het verwijderen van onnodige software op Windows 10 is een eenvoudige optie die grote voordelen voor de computer biedt. Neem de volgende stappen om een app te verwijderen:

 1. Open het Startmenu en ga naar “Instellingen”.
 2. Klik op “Apps” om toegang tot de lijst met geïnstalleerde programma’s te krijgen.
 3. Blader door de lijst met apps en programma’s en selecteer het programma dat je wilt verwijderen.

Restanten van verwijderde programma’s definitief verwijderen

Zorg ervoor dat er na het verwijderen van een programma uit Windows 11 geen sporen achterblijven. Hieronder vertellen we hoe je registervermeldingen, tijdelijke bestanden en andere restanten op kunt ruimen zodat mogelijke conflicten of foutmeldingen kunnen worden voorkomen.

 • Verwijder alle programma’s volledig: Wanneer je een programma verwijdert, wordt het vaak niet volledig van de computer verwijderd. Er kunnen registervermeldingen, tijdelijke bestanden en andere overblijfselen die ruimte innemen achterblijven en mogelijk problemen veroorzaken.
 • Gebruik Revo Uninstaller: Een handige tool zoals Revo Uninstaller kan helpen bij het grondig verwijderen van geïnstalleerde programma’s. Dit programma scant het systeem op restanten en biedt de mogelijkheid om ze veilig te verwijderen.
 • Tijdelijke bestanden opruimen: Tijdelijke bestanden worden vaak tijdens het installatieproces van een programma gegenereerd. Deze bestanden kunnen na het de-installeren achterblijven en onnodige schijfruimte in beslag nemen. Gebruik de ingebouwde functie voor schijfopruiming in Windows 10 om deze tijdelijke bestanden te verwijderen.
 • Controleer de Program Files-map: Sommige programma’s laten mogelijk zelfs nadat ze zijn verwijderd restanten in de Program Files-map achter. Ga naar deze map en controleer of er mappen of bestanden aanwezig zijn die verband houden met het verwijderde programma. Verwijder deze tijdelijke bestanden indien nodig.
 • Verwijder ongebruikte apps: Naast traditionele programma’s kunnen ook apps uit de Microsoft Store na verwijdering restanten achterlaten. Ga naar de lijst met geïnstalleerde apps in Windows 10 en verwijder alle apps die niet meer worden gebruikt.
 • Wis registervermeldingen: Het Windows-register bevat informatie over geïnstalleerde programma’s. Het is belangrijk om eventuele registervermeldingen van verwijderde programma’s op te ruimen zodat mogelijke conflicten kunnen worden vermeden.

Draaiende processen met taakbeheer achterhalen

Met behulp van taakbeheer kunnen actieve processen en ongewenste programma’s worden geïdentificeerd. Naast het identificeren kunnen deze actieve processen en ongewenste programma’s via taakbeheer worden afgesloten.

taakbeheer gebruiken om te kijken welke Software te verwijderen van Windows 10

Binnen taakbeheer krijg je een overzicht van de bronnen die door ieder proces worden gebruikt te zien. Door de overbodige programma’s en processen af te sluiten kunnen de prestaties van het systeem worden verbeterd. Gebruik de volgende stappen om draaiende processen met behulp van taakbeheer te achterhalen:

 1. Open het taakbeheer door met de rechtermuisknop op de taakbalk te klikken en “Taakbeheer” te selecteren.
 2. Ga naar het tabblad “Processen” om een lijst van alle actieve processen op de computer te bekijken.
 3. Controleer welke processen veel bronnen zoals CPU of geheugen in beslag nemen.
 4. Identificeer eventuele verdachte of ongewenste programma’s die mogelijk verantwoordelijk zijn voor prestatieproblemen.
 5. Klik met de rechtermuisknop op het proces dat je wil beëindigen en selecteer “Proces beëindigen”.
 6. Bevestig indien nodig dat je het proces wilt beëindigen.

Als je merkt dat een specifiek proces na het beëindigen ervan steeds terugkomt, kan dit op  aanwezigheid van malware of andere schadelijke software op het systeem wijzen. In dat geval is het raadzaam om met behulp van een betrouwbare antivirussoftware een grondige scan uit te voeren.

Windows taakbeheer is een krachtige tool waarmee je de controle hebt over de processen die op jouw computer draaien. Door ongewenste programma’s uit te schakelen en bronnen efficiënter te gebruiken, kun je de prestaties van jouw Windows 10 systeem optimaliseren en van een soepelere ervaring genieten.

Gebruik het taakbeheer regelmatig om te controleren welke processen actief zijn en om eventuele problematische programma’s te identificeren. Zo kun je jouw systeem gezond houden en van een snellere computerervaring profiteren.

Begint jouw laptop te langzaam te worden om vlot te kunnen werken?

Zo kun je Software verwijderen van Windows 10

Door software van Windows 10 te verwijderen kun jij je opslagruimte vrijmaken.

 • Dat is: meer ruimte om je bestanden op te slaan
 • Meer ruimte om backups te kunnen maken
 • Geen overbodige programma’s die ruimte innemen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Met msconfig onnodige services uitschakelen

Gebruik msconfig om onnodige services uit te schakelen en de opstarttijd te verkorten. Met behulp van msconfig, een hulpprogramma voor systeemconfiguratie in Windows 10, kun je bepalen welke services bij het starten van de computer automatisch worden geladen. Door onnodige services uit te schakelen, kun je de prestaties van de computer optimaliseren en de opstarttijd verkorten.

Hieronder bespreken we welke services zonder negatieve gevolgen veilig kunnen worden uitgeschakeld. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het uitschakelen van services, omdat sommige processen van essentieel belang kunnen zijn voor bepaalde programma’s of functies van Windows. Gelukkig biedt msconfig een overzichtelijke lijst met services waaruit je kunt kiezen. Je kunt eenvoudig controleren welke services zonder negatieve gevolgen voor jouw systeem veilig kunnen worden uitgeschakeld.

Optimaliseer de computerprestaties door alleen essentiële services actief te houden. Door alleen de noodzakelijke services ingeschakeld te laten, kun je ervoor zorgen dat jouw computer zonder onnodige belasting van het systeem soepel blijft werken. Dit kan tot snellere laadtijden, betere responsiviteit en algemeen verbeterde prestaties lijden.

Met behulp van tools zoals autoruns en userinit kun je nog dieper in het beheren van opstartservices en -programma’s duiken. Hiermee krijg je meer controle over wat er tijdens het starten van de computer  automatisch wordt gestart.

Kortom, door msconfig en andere hulpprogramma’s te gebruiken kun je onnodige services uitschakelen en de prestaties van jouw Windows 10 computer optimaliseren. Om eventuele negatieve gevolgen te voorkomen is het belangrijk dat je alleen de services uitschakelt die geen invloed op het besturingssysteem of andere belangrijke apps / programma’s hebben. Anders kan het beëindigen van processen tot conflicten leiden.

Beveiliging verhogen door virussen en ongewenste pop-ups uit te schakelen

Bescherm de computer tegen malware en ongewenste advertenties door ze uit te schakelen. Dit zijn enkele belangrijke stappen die je kunt nemen voor het verbeteren van jouw Windows 10 systeem:

 1. Gebruik antivirussoftware: Installeer een betrouwbare antivirussoftware op de computer om potentieel schadelijke programma’s te detecteren en te verwijderen. Voor optimale bescherming moet deze software regelmatig naar de nieuwste versie worden bijgewerkt.
 2. Schakel de firewall in: De firewall is voor de beveiliging van de computer van essentieel belang. Controleer in de instellingen van Windows 10 of de firewall is ingeschakeld. Dit helpt je om ongeautoriseerde toegang tot jouw systeem te blokkeren.
 3. Wees voorzichtig met klikken op verdachte links: Klik niet zomaar op willekeurige links, vooral niet als ze van onbekende bronnen afkomstig zijn of er verdacht uitzien. Deze links kunnen naar geïnfecteerde websites leiden of malware naar de computer downloaden.
 4. Blokkeer pop-ups: Stel jouw browser zo in dat deze pop-ups automatisch blokkeert of blokkeer vervelende advertenties door een adblocker-extensie te gebruiken. Vaak kunnen pop-ups kwaadaardige inhoud bevatten en het risico op infecties vergroten.

Door deze maatregelen toe te passen, kun je de kans op het krijgen van een virus verkleinen. Wanneer schadelijke websites worden geopend of jouw persoonlijke gegevens worden blootgesteld kan problemen met zich meebrengen. Houd de software up-to-date, wees waakzaam tijdens het surfen op het internet en neem de nodige voorzorgsmaatregelen om jouw Windows 10 systeem veilig te houden.

Met behulp van de veilige modus problemen voor hardnekkige programma’s oplossen

 • Start Windows 10 in de veilige modus op  om problematische software uit te kunnen schakelen.
 • Ontdek hoe je moeilijk verwijderbare programma’s kunt verwijderen zonder complicaties.
 • Voorkom met deze handige methode potentiële foutmeldingen of vastlopers tijdens het verwijderingsproces.

In de meeste gevallen kan het verwijderen van bepaalde software op Windows 10 een uitdaging zijn. Sommige programma’s kunnen hardnekkig zijn en weigeren zelfs na herhaalde pogingen te worden verwijderd. Gelukkig is er een oplossing: de veilige modus.

De veilige modus is een speciale opstartmodus waarin Windows met minimale systeembronnen en stuurprogramma’s wordt gestart. Dit biedt een gecontroleerde omgeving waarin je hardnekkige software zonder interferentie van andere processen aan kunt pakken en verwijderen. Hieronder volgen enkele stappen waarmee je software kunt verwijderen in de veilige modus:

Met behulp van de veilige modus software verwijderen uit Windows 10
 1. Start de computer opnieuw op en druk voordat het Windows-logo verschijnt herhaaldelijk op de F8-toets.
 2. Selecteer “Veilige modus” in het menu dat verschijnt.
 3. Nadat Windows in de veilige modus is gestart, ga je naar het Configuratiescherm.
 4. Klik op “Programma’s” en vervolgens op “Programma’s en onderdelen”.
 5. Zoek het programma dat je wilt verwijderen en selecteer het door op het overbodige programma te drukken.
 6. Klik op de knop met de tekst “Verwijderen” en volg de instructies op het scherm om het verwijderingsproces te voltooien.

Met behulp van de veilige modus kun je moeilijk verwijderbare programma’s zonder complicaties effectief deïnstalleren. Het minimaliseert ook het risico op foutmeldingen of vastlopers tijdens het proces. Dus als je problematische software tegenkomt, gebruik deze handige methode dan om het ongewenste programma succesvol te verwijderen.

Verschillende methoden voor verwijdering binnen het configuratiescherm

Hieronder bespreken we hoe je programma’s via het configuratiescherm in Windows 10  kunt verwijderen. Het configuratiescherm is een handige tool waarmee je software kunt beheren en verwijderen. Hieronder staan enkele verschillende opties die je hiervoor kunt gebruiken:

Met behulp van het configuratiescherm software verwijderen van Windows 10
 1. Programma’s en onderdelen: Klik op het startmenu en selecteer “Configuratiescherm”. Eenmaal in het configuratiescherm, zoek je naar de optie “Programma’s en onderdelen”. Hier krijg je een lijst met alle programma’s die op de computer zijn geïnstalleerd. Klik op het programma behorende bij het programma dat je wilt verwijderen en klik vervolgens op de knop “Verwijderen”. Volg de instructies om het verwijderingsproces te voltooien.
 2. Apps en onderdelen: Naast “Programma’s en onderdelen” heeft Windows 10 ook een optie genaamd “Apps en onderdelen”. Je kunt deze optie vinden door naar het configuratiescherm te gaan en naar “Apps en onderdelen” te zoeken. Hier krijg je een lijst met zowel traditionele desktopprogramma’s als moderne apps die via de Microsoft Store zijn geïnstalleerd te zien. Selecteer eenvoudigweg de app of het programma dat je wilt verwijderen, klik op de knop “Verwijderen” en volg de instructies.

Met deze stappen krijg je een duidelijk overzicht van hoe je met behulp van het configuratiescherm software kunt verwijderen uit Windows 10. Vergeet niet om bij het verwijderen van programma’s altijd voorzichtig te zijn en zorg ervoor dat je het juiste programma / de app hebt geselecteerd voordat je op de verwijderknop klikt. Zo kun je jouw computer schoon en georganiseerd houden.

Conclusie: succesvol software verwijderen in Windows 10

Het verwijderen van ongewenste software op een Windows 10 computer kan een effectieve manier zijn voor het verbeteren van de prestaties en onnodig gebruikte ruimte vrij te maken. Met behulp van stapsgewijze instructies kun je programma’s eenvoudig verwijderen via het configuratiescherm. Door de computer te optimaliseren door onnodige programma’s te verwijderen kan zowel de snelheid, de prestaties als de efficiëntie van de computer  verbeteren.

Daarnaast is het belangrijk dat restanten van verwijderde programma’s definitief worden verwijderd. Dit voorkomt dat er onnodige bestanden die ruimte op de harde schijf innemen achterblijven. Om een beter inzicht in draaiende processen te krijgen, kun je Windows taakbeheer gebruiken. Hiermee kun je achterhalen welke programma’s er actief zijn en indien nodig beëindigen.

Verder kun je met behulp van msconfig onnodige services uitschakelen. Door onnodige services uit te schakelen kunnen zowel de opstarttijd en algemene systeemprestaties worden verbeterd. Wanneer je software gaat verwijderen van Windows speelt de beveiliging een belangrijke rol. Door virussen en ongewenste pop-ups uit te schakelen, kun je jouw computer tegen mogelijke bedreigingen beschermen.

Wanneer programma’s niet op de normale manier kunnen worden verwijderd, kun je de hardnekkige software verwijderen uit Windows 10 door de veilige modus te gebruiken. De veilige modus is een omgeving waarin alleen de essentiële systeembestanden worden geladen. Hierdoor kun je hardnekkig software effectiever verwijderen uit Windows 10.

Kortom, het verwijderen van software in Windows 10 kan met de juiste stappen eenvoudig en effectief worden gedaan. Volg deze tips om jouw computer problemen op te lossen en de prestaties van de computer te optimaliseren. Neem actie en geniet van een betere gebruikerservaring!

Veelgestelde vragen (FAQs)

1. Hoe verwijder ik programma’s in Windows 10?

Om programma’s te verwijderen in Windows 10, kun je de volgende stappen volgen:

 • Ga naar het configuratiescherm.
 • Klik op “Een programma verwijderen” onder het gedeelte “Programma’s”.
 • Selecteer het gewenste programma en klik op “Verwijderen”.

2. Worden alle bijbehorende bestanden na het verwijderen van een programma automatisch verwijderd?

Nee, na het verwijderen van een programma blijven er soms restanten achter. Het is belangrijk om deze restanten handmatig te controleren en indien nodig te verwijderen.

3. Kan ik onnodige services zonder gevolgen voor mijn systeem uitschakelen?

Ja, door onnodige services uit te schakelen kun je de prestaties van jouw systeem zonder negatieve gevolgen verbeteren. Zorg er echter wel voor dat alleen de services die overbodig zijn worden uitgeschakeld.

Begint jouw laptop te langzaam te worden om vlot te kunnen werken?

Zo kun je Software verwijderen van Windows 10

Door software van Windows 10 te verwijderen kun jij je opslagruimte vrijmaken.

 • Dat is: meer ruimte om je bestanden op te slaan
 • Meer ruimte om backups te kunnen maken
 • Geen overbodige programma’s die ruimte innemen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg