“Wees altijd bewust van de gesprekken die plaatsvinden. Wat je niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet.” – Confucius
Spam is in de digitale wereld een plaag geworden die je niet kunt ontlopen. Tegenwoordig is het onvermijdelijk om spammails en ongewenste gesprekken te ontvangen. Het maakt niet uit of het om ongewenste e-mails, oproepen van onbekende nummers of berichten die in je map met spam terechtkomen gaat. Wees alert! Maar waarom is het zo belangrijk om spammails te verwijderen? Wees niet overweldigd door de grote hoeveelheid ongewenste berichten in jouw inbox. Wanneer je wilt voorkomen dat je spammails ontvangt, is het belangrijk dat je ze regelmatig verwijderd. Het kan ook helpen om jouw nummer en e-mailadres niet openbaar te delen, zodat je minder ongewenste berichten ontvangt.
Het antwoord ligt in de gevaren die spammails met zich meebrengen en hoe het je online veiligheid kan beïnvloeden. Wanneer je wilt voorkomen dat je spammails ontvangt, is het belangrijk dat je voorzichtig bent met het delen van jouw nummer en e-mailadres. Spammers hebben verschillende technieken ontwikkeld waarmee ze toegang tot jouw persoonlijke gegevens kunnen krijgen en deze vervolgens voor hun eigen doeleinden kunnen misbruiken. Door op verdachte links te klikken of bijlagen van onbekende bronnen te openen, loop je het risico op malware-infecties, identiteitsdiefstal en financiële verliezen. Zorg ervoor dat je bij het ontvangen van gratis bestanden in je spammap altijd voorzichtig bent.
Het is noodzakelijk om effectieve methoden te kennen waarmee je spam kunt verwijderen. Zo kun jij jouw nummer en e-mailadres met behulp van gratis apps beschermen. In dit artikel bespreken we hoe je kunt voorkomen dat je slachtoffer van spammers wordt en wat je kunt doen als je onverhoopt toch met spam wordt geconfronteerd. Zo kun je jouw nummer en e-mailadres beschermen door voorzichtig te zijn met het delen ervan op websites en in apps. Ontdek handige tips en tricks waarmee jij jouw online ervaring met apps veiliger en aangenamer kunt maken.
Spammail blokkeren op iPhone, iPad en Mac
Spammails kunnen behoorlijk vervelend zijn, maar gelukkig zijn er verschillende apps waarmee je ze op jouw Apple-apparaten kunt blokkeren. Hieronder bespreken we hoe je de ingebouwde functies van jouw iPhone, iPad en Mac kunt gebruiken voor het blokkeren van spammails.
We zullen ook kijken hoe je filters en regels in kunt stellen zodat ongewenste e-mails automatisch naar de spammap worden verplaatst en welke apps en services je voor extra bescherming tegen spam kunt gebruiken. Daarnaast zullen we uitleggen hoe jij jouw e-mailadres aan jouw contactgegevens toe kunt voegen zodat jouw telefoonnummer betrouwbaar wordt weergegeven.
Heb jij last van ongewenste e-mail?
Door een virusscanner te installeren kun jij spam mail voorkomen en de gevolgen van internetcriminaliteit beperken.
- Dat is: geen gedoe met computervirussen
- De computer gaat geen rare kuren vertonen
- Op een vertrouwde manier met de computer kunnen blijven werken
Dit is nog maar een topje van de ijsberg
Ingebouwde functies voor het blokkeren van spammails gebruiken
Apple-apparaten bieden handige ingebouwde functies waarmee je spammails kunt blokkeren zonder dat je extra apps of services hoeft te installeren. Hieronder staan enkele manieren waarop je deze apps kunt gebruiken om spam te vermijden.
- Apps om spam te markeren: Op de iPhone, iPad of Mac kun je met behulp van apps een e-mail als “Junk” markeren om aan te geven dat het om spam gaat. Op deze manier kun je de ingebouwde spamfilters van apps trainen, zodat toekomstige vergelijkbare berichten automatisch in de spammap worden geplaatst.
- Geblokkeerde afzenders: Je kunt specifieke afzenders van spammail blokkeren door ze aan jouw lijst met geblokkeerde contactpersonen toe te voegen. Ga naar Instellingen > Mail > Geblokkeerd en tik op “Voeg contactpersoon toe” om de map spam te beheren. Hierdoor worden de e-mails van die afzender direct naar de map Ongewenste mail gestuurd.
- Slimme postbussen: Met de Mail-app op jouw Apple-apparaten kun je slimme postbussen maken waarmee je e-mails automatisch kunt organiseren. Zo kun je een slimme postbus voor “Spam” maken en regels instellen waardoor alle berichten van bekende spam afzenders naar de map met ongewenste mail worden verplaatst.
Filters en regels voor automatische verplaatsing instellen
Naast de ingebouwde functies kun je ook filters en regels in de Mail app op jouw iPhone, iPad of Mac instellen om ongewenste e-mails automatisch naar de spammap te verplaatsen. Hieronder vertellen wij hoe je dit kunt doen:
- iPhone en iPad: Open de Instellingen app, ga naar “Mail” en druk op “Accounts”. Kies het e-mailaccount waarvoor je filters in wilt stellen en druk vervolgens op “Filter toevoegen” om de spam map te beheren. Geef het filter een naam, stel de voorwaarden in (bijvoorbeeld afzender of onderwerp) en kies “Verplaats naar Ongewenste reclame”.
- Mac: Open de Mail app, ga bovenaan het scherm in het menu ‘Mail’ naar “Voorkeuren”. Kies het e-mailaccount waarvoor je filters in wilt stellen en druk vervolgens op “Filter toevoegen” om de spam map te beheren. Geef het filter een naam, stel de voorwaarden in (bijvoorbeeld afzender of onderwerp) en kies “Verplaats naar Ongewenste reclame”.
Spam in Gmail markeren of de markering opheffen
Wil je ervoor zorgen dat ongewenste e-mails niet meer in je inbox belanden? Dan kun je ze in de Gmail-app op Android gemakkelijk als spam markeren. Volg de onderstaande stapsgewijze instructies om dit te doen:
- Open de Gmail app op je Android-telefoon.
- Zoek de e-mail die je als spam wilt markeren en open deze.
- Druk op het pictogram met drie stippen (⋮) rechtsboven in het scherm om de relevante zoekwoorden te vinden.
- Er verschijnt nu een menu met verschillende opties. Druk op “Markeren als spam”.
- De geselecteerde e-mail wordt nu als spam gemarkeerd en binnen Gmail naar de map ‘Spam’ verplaatst.
Door e-mails als spam te markeren, help je niet alleen om je inbox schoon te houden, maar ook om het algoritme van Gmail te trainen waardoor toekomstige ongewenste berichten beter kunnen worden herkend.
Per ongeluk gemarkeerde e-mails als geen spam markeren
Het kan gebeuren dat je een belangrijke e-mail per ongeluk als spam markeert. Gelukkig is er een manier waarmee dit ongedaan kan worden gemaakt en de markering als spam van de e-mail op te heffen:
- Ga naar de ‘Spam’ map binnen Gmail.
- Zoek de e-mail die per ongeluk als spam is gemarkeerd en open deze.
- Druk op het pictogram met drie stippen (⋮) rechtsboven in het scherm.
- Er verschijnt een menu met verschillende opties. Druk op “Geen spam”.
- De geselecteerde e-mail wordt nu uit de map ‘Spam’ gehaald en naar je inbox teruggezet.
Het is belangrijk dat je regelmatig je spammap controleert, omdat er soms per ongeluk ook legitieme e-mails als spam worden gemarkeerd. Door deze e-mails als geen spam te markeren, voorkom je dat je belangrijke berichten mist.
Het belang van regelmatig controleren van de spammap in Gmail
Hoewel Gmail een geavanceerd filtersysteem heeft om spam te detecteren en in de map ‘Spam’ te plaatsen, kan het nog steeds voorkomen dat er af en toe legitieme e-mails in deze map belanden. Hieronder staan verschillende redenen waarom het belangrijk is dat je regelmatig je spammap controleert:
- Voorkomt dat belangrijke e-mails per ongeluk als spam worden gemarkeerd
- Beschermt tegen phishing en andere vormen van online oplichting
- Verhoogt de veiligheid van je Gmail-account
- Voorkomt dat belangrijke informatie verloren gaat
- Biedt de mogelijkheid om ongewenste e-mails te blokkeren en te verwijderen
Spam via sms: stoppen en rapporteren
Heb je last van ongewenste spam sms op je mobiele telefoon? Geen zorgen, er zijn verschillende manieren waarmee je dit probleem aan kunt pakken. Hieronder staan enkele handige tips die je kunt volgen om spam via de sms te stoppen:
- Blokkeer het nummer: Wanneer je herhaaldelijk berichten van een specifiek nummer dat als spam wordt beschouwd ontvangt, kun je dit nummer blokkeren. Dit kan meestal via de instellingen van je telefoon of met behulp van een specifieke app voor het blokkeren van oproepen en berichten worden gedaan.
- Meld de spam aan je provider: Neem contact met je mobiele provider op en meld de ontvangen spam sms. Vaak hebben providers protocollen om dergelijke incidenten te onderzoeken en actie tegen spammers te ondernemen.
- Wees voorzichtig met het delen van je nummer: Probeer terughoudend te zijn bij het delen van je telefoonnummer, vooral online of tijdens de registratie op websites die jouw gegevens mogelijk aan derden door kunnen verkopen. Hoe minder mensen toegang tot jouw nummer hebben, hoe kleiner de kans op spam.
- Vermijd de spam map en reageer niet op verdachte berichten, zelfs niet als ze vragen om voor afmelding ‘STOP’ terug te sturen. Dit kan juist tot meer spam leiden, omdat spammers zo kunnen verifiëren dat jouw nummer actief is.
Spam SMS aan je mobiele provider of autoriteiten rapporteren.
Wanneer je regelmatig spam via sms ontvangt, is het belangrijk dat je dit aan de juiste instanties meldt. Hieronder staan enkele stappen die je kunt nemen voor het rapporteren van spam sms:
- Neem contact met je mobiele provider op: Meld de ontvangen spam aan je mobiele provider. Zij hebben vaak protocollen en procedures om dergelijke incidenten te onderzoeken en passende maatregelen tegen spammers te nemen.
- Geef zoveel mogelijk details: Verstrek alle relevante informatie over de ontvangen spam, zoals het telefoonnummer van de afzender, de inhoud van het bericht en eventuele andere details die bij het onderzoek nuttig kunnen zijn.
- Rapporteer aan autoriteiten: Wanneer je ernstige of herhaalde gevallen van spam SMS ervaart, kun je overwegen om dit aan de relevante autoriteiten, zoals de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in Nederland te melden. Zij kunnen verdere actie tegen spammers ondernemen.
Spamberichten op een Android-apparaat filteren
Spamberichten kunnen erg vervelend zijn en het is belangrijk dat je ze op je Android-apparaat effectief kunt filteren. Gelukkig zijn er verschillende methodes die je kunt gebruiken om dit probleem aan te pakken.
Heb jij last van ongewenste e-mail?
Door een virusscanner te installeren kun jij spam mail voorkomen en de gevolgen van internetcriminaliteit beperken.
- Dat is: geen gedoe met computervirussen
- De computer gaat geen rare kuren vertonen
- Op een vertrouwde manier met de computer kunnen blijven werken
Dit is nog maar een topje van de ijsberg
App instellingen gebruiken voor betere bescherming tegen spamberichten
Een van de eerste stappen die je kunt nemen, is het controleren van de app instellingen op je Android-apparaat. Veel berichtenapps hebben ingebouwde opties om spam te detecteren en te blokkeren. Hieronder staan enkele instellingen die je kunt overwegen:
- Blokkeren van onbekende nummers: Schakel deze optie in zodat berichten van onbekende nummers automatisch worden geblokkeerd. Dit kan helpen bij het verminderen van spamberichten.
- Filterinstellingen aanpassen: Controleer of de app filters heeft waarmee je specifieke woorden of zinnen kunt blokkeren. Zo kun je bepaalde keywords die vaak in spamberichten voorkomen zoals “gratis”, “loterij” of “aanbieding” invoeren.
- Meldingen uitschakelen: Als je merkt dat veel spamberichten via meldingen binnenkomen, kun je overwegen om meldingen voor onbekende afzenders uit te schakelen.
Externe apps voor extra bescherming tegen spamberichten gebruiken
Naast de ingebouwde app instellingen, kun je ook externe apps gebruiken om extra bescherming tegen spamberichten te bieden. Er zijn in de Google Play Store verschillende apps beschikbaar die specifiek zijn ontworpen om spam te detecteren en te blokkeren. Hieronder staan enkele populaire opties:
- Truecaller: Truecaller is een bekende app voor het identificeren van onbekende nummers, maar het heeft ook een ingebouwde spamfilter functie. De app kan spamberichten automatisch detecteren en blokkeren, waardoor je telefoon minder last heeft van ongewenste berichten.
- SMS Organizer: Deze app is door Microsoft ontwikkeld en biedt niet alleen een handige manier om je sms-berichten te organiseren, maar heeft ook een ingebouwde spamfilter functie. Hiermee kun je bepaalde woorden of afzenders blokkeren, zodat je geen hinder van spamberichten ondervindt.
- Hiya: Hiya is een andere populaire app waarmee je spam oproepen en spamberichten kunt identificeren en blokkeren.
Wat zijn phishingberichten en hoe kun je ze herkennen?
Phishingberichten zijn bedrieglijke sms-berichten die door oplichters worden gebruikt om persoonlijke gegevens te stelen of financiële fraude te plegen. Deze berichten lijken vaak van legitieme organisaties, zoals banken, verzekeringsmaatschappijen of overheidsinstanties afkomstig te zijn. Het doel is om de ontvanger te misleiden en hem / haar ertoe te verleiden gevoelige informatie, zoals wachtwoorden, creditcardgegevens of inloggegevens prijs te geven.
Het herkennen van phishingberichten kan soms lastig zijn, omdat ze er vaak erg overtuigend uitzien. Hieronder staan echter enkele aanwijzingen die bij het identificeren van deze scams kunnen helpen:
- Afzender: Controleer altijd de afzender van het bericht. Phishingberichten worden vaak vanaf een vreemd e-mailadres of een onbekend telefoonnummer verstuurd.
- Spelfouten: Let op eventuele spelfouten of grammaticale fouten in het bericht. Professionele organisaties zullen dit soort fouten meestal niet maken.
- Dringende toon: Phishingberichten proberen vaak een gevoel van urgentie op te wekken, waardoor je snel actie moet ondernemen zonder dat je er goed over na denkt.
- Verzoek om persoonlijke informatie: Wees altijd voorzichtig met het verstrekken van persoonlijke informatie via sms. Legitieme organisaties zullen je nooit vragen om gevoelige gegevens via sms te verstrekken.
Wanneer je een verdacht bericht ontvangt, is het belangrijk dat je niet reageert en geen persoonlijke informatie verstrekt. Neem in plaats daarvan via een officieel telefoonnummer of e-mailadres contact met de betreffende organisatie op om de authenticiteit van het bericht te verifiëren.
Tips voor het vermijden van scams via sms en het beschermen van jouw persoonlijke gegevens
Het voorkomen van scams via sms en het beschermen van jouw persoonlijke gegevens is belangrijk om jezelf tegen financiële fraude en identiteitsdiefstal te beschermen. Hieronder staan enkele tips die je kunt volgen:
- Wees voorzichtig met onbekende afzenders: Open geen sms-berichten van afzenders die je niet kent of vertrouwt. Verwijder deze berichten direct.
- Controleer links: Wanneer een sms-bericht een link bevat, klik er dan niet zomaar op. Controleer de URL eerst en wees extra voorzichtig met verkorte links.
- Gebruik tweestapsverificatie: Door tweestapsverificatie te gebruiken heb je voor het inloggen bij een account op een website naast een wachtwoord ook een unieke code nodig die via de sms of e-mail wordt verzonden. Hierdoor kan een kwaadwillende zelfs als ze het wachtwoord van een account hebben niet inloggen, omdat ze geen fysieke toegang tot het apparaat hebben.
Ongewenste emails filteren en blokkeren
Wil je voorkomen dat jouw inbox met ongewenste e-mails wordt overspoeld? Gelukkig kun je filters in jouw e-mailclient instellen om deze vervelende berichten automatisch naar de spammap te verplaatsen. Hierdoor kun je kostbare tijd besparen en jezelf op de belangrijke e-mails richten die je wel wilt ontvangen.
Voordat je filters in kunt stellen moet je eerst toegang tot de instellingen van jouw e-mailaccount hebben. Dit kan meestal worden gedaan door op het tandwielpictogram of een vergelijkbaar icoon te klikken. Zoek vervolgens naar de optie “Filters” of “Regels” en druk erop.
Binnen het filtermenu kun je verschillende criteria instellen om ongewenste e-mails te identificeren. Zo kun je specifieke woorden of zinsdelen die vaak in spamberichten voorkomen selecteren. Daarnaast kun je bepaalde afzenders aan de lijst met geblokkeerde adressen toevoegen.
Zodra je alle gewenste criteria hebt ingesteld, druk je op “Opslaan” of een vergelijkbare knop om het filter toe te passen. Vanaf nu zullen alle e-mails die aan de door u gekozen criteria voldoen automatisch naar de spammap worden verplaatst.
De “ongewenste” knop gebruiken voor het markeren van spamberichten
Naast het instellen van filters, kun je ook de “ongewenste” knop in jouw e-mailclient gebruiken voor het markeren van spamberichten. Deze knop bevindt zich meestal naast de andere opties zoals “Beantwoorden” en “Verwijderen”.
Wanneer je een e-mail ontvangt die duidelijk als spam kan worden geïdentificeerd, kun je deze selecteren en vervolgens op de “ongewenste” knop klikken. Hiermee geef je aan dat jij deze specifieke afzender niet wilt ontvangen en dat soortgelijke berichten in de toekomst als spam moeten worden behandeld.
Door consequent de “ongewenste” knop te gebruiken, help je jouw e-mailclient om beter te begrijpen welke berichten als ongewenst moeten worden beschouwd. Dit zal in een efficiëntere filtering van spamberichten en minder rommel in uw inbox resulteren.
Specifieke afzenders aan jouw geblokkeerde lijst toevoegen
Spam is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen last van hebben. Gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan en jouw inbox vrij van spam te houden. Voeg de afzenders aan jouw geblokkeerde lijst toe, zodat hun e-mails automatisch worden gefilterd en in jouw spammap terechtkomen. Dit kun je meestal doen door met de rechtermuisknop op de e-mail te klikken en voor “Afzender blokkeren” te kiezen. Houd er echter rekening mee dat dit niet altijd een perfecte oplossing is, omdat spammers vaak verschillende e-mailadressen gebruiken. Blijf alert en controleer verdachte e-mails grondig voordat je actie onderneemt.
Conclusie: “spam verwijderen”
Gefeliciteerd! Je hebt nu verschillende methoden geleerd om spam te verwijderen en op je iPhone, iPad, Mac en Android-apparaten te voorkomen. Door spammails te blokkeren, spamberichten te markeren en op ongewenste e-mails te filteren kun je jouw inbox schoon houden en jezelf tegen phishingberichten en scams via sms beschermen.
Het is belangrijk dat je waakzaam blijft en verdachte berichten altijd rapporteert of blokkeert. Vergeet niet om je spamfilters regelmatig bij te werken en de instellingen van je e-mail- en berichtenapps aan te passen om maximale bescherming te bieden. Met deze kennis ben jij goed uitgerust om de strijd tegen spam aan te gaan!
Heb je nog steeds vragen over het verwijderen van spam? Lees hieronder de veelgestelde vragen voor meer informatie.
Veel gestelde vragen
Hoe kan ik voorkomen dat mijn e-mailadres met spam wordt overspoeld?
Om te voorkomen dat jouw e-mailadres met spam wordt overspoeld, is het belangrijk dat je voorzichtig bent met wie je jouw e-mailadres deelt. Vermijd het plaatsen van jouw e-mailadres op openbare websites of forums. Gebruik ook een betrouwbare spamfilter in jouw e-mailclient zodat verdachte berichten automatisch naar de spammap kunnen worden verplaatst.
Wat moet ik doen als ik per ongeluk op een phishing link heb geklikt?
Als je per ongeluk op een phishing link hebt geklikt, is het belangrijk dat je direct actie onderneemt. Verander onmiddellijk jouw wachtwoorden voor alle relevante accounts en controleer of er verdachte activiteiten hebben plaatsgevonden. Meld ook de phishingaanval bij de juiste instanties, zoals jouw bank of het Anti-Phishing Initiative.
Kan ik spam volledig elimineren?
Hoewel het moeilijk is om spam volledig te elimineren, kun je de hoeveelheid spam die je ontvangt met de juiste maatregelen aanzienlijk verminderen. Door spamfilters te gebruiken, regelmatige updates uit te voeren en waakzaam te blijven bij het openen van e-mails of berichten, kun je jouw online ervaring veiliger maken en de impact van spam minimaliseren.
Zijn er specifieke apps die ik kan gebruiken om spam op mijn Android-apparaat tegen te gaan?
Ja, in de Google Play Store zijn verschillende apps beschikbaar die bij het bestrijden van spam op Android-apparaten kunnen helpen. Enkele populaire opties zijn Truecaller, Hiya Caller ID and Block en Mr. Number – Call Block & Spam Protection. Deze apps bieden geavanceerde functies zoals oproepblokkering en identificatie van onbekende nummers om je te helpen ongewenste oproepen en sms-berichten te filteren.
Wat moet ik doen als ik na het nemen van preventieve maatregelen nog steeds veel spam ontvang?
Wanneer je na het nemen van preventieve maatregelen nog steeds veel spam ontvangt, kan het nuttig zijn om contact met jouw internetprovider of e-maildienst op te nemen. Zij kunnen mogelijk extra beveiligingsmaatregelen treffen of advies geven over hoe je met de situatie om kunt gaan.
Heb jij last van ongewenste e-mail?
Door een virusscanner te installeren kun jij spam mail voorkomen en de gevolgen van internetcriminaliteit beperken.
- Dat is: geen gedoe met computervirussen
- De computer gaat geen rare kuren vertonen
- Op een vertrouwde manier met de computer kunnen blijven werken
Dit is nog maar een topje van de ijsberg