Vind een SSID van de Wifi: Wat is het en hoe kun je het terug vinden?

Wist je dat de naam van je wifi verbinding veel meer informatie prijsgeeft dan je denkt? Een wifi netwerk heeft namelijk een unieke naam, ook wel bekend als SSID. Maar wat is SSID wifi eigenlijk en waarom is het belangrijk om hier meer over te weten? 

De SSID (Service Set Identifier) is een cruciaal onderdeel van draadloze netwerken, omdat het voor verbonden apparaten en automatische DHCP verbindingen  zorgt. Bovendien biedt de SSID wifi voordelen zoals snellere toegang en kunen verbonden gebruikers worden beheerd.

Door simpelweg op de grote pictogrammen te tikken, kun je de instellingen van een wifi netwerk aanpassen. Hiermee kun je het aantal adressen dat via DHCP wordt uitgedeeld beperken of juist voor meerdere gebruikers vergroten.

Benieuwd hoe SSID wifi werkt en hoe jij deze functie kunt optimaliseren? Bovendien leer je in dit artikel waarom de juiste SSID wifi van essentieel belang is voor een soepele draadloze ervaring. Ontdek alles wat je over SSID wifi moet weten!

Wat is SSID van WIFI en hoe vind je het?

Een SSID, oftewel Service Set Identifier, is de naam van een draadloos netwerk. Het is belangrijk om te weten wat een SSID van Wifi is, omdat het helpt bij het identificeren en verbinden met wifi-netwerken. Hieronder staan enkele punten die je over SSID van Wifi moet weten: 

SSID van WIFI verbinding
 • Een SSID is de naam die je aan je eigen wifi-netwerk geeft. Het kan worden gebruikt om een onderscheid tussen verschillende netwerken in jouw buurt te maken.
 • Voor het vinden van de naam (SSID) van je eigen netwerk, kun je naar de netwerkinstellingen op je Windows computer gaan. Daarnaast kun je deze informatie op de sticker aan de onderkant of achterkant van de router vinden.
 • Het kennen van de naam (SSID) van andere wifi netwerken in jouw omgeving kan handig zijn wanneer je wilt zien welke netwerken er beschikbaar zijn of als je problemen met jouw eigen wifi verbinding ondervindt. Door in de taakbalk van je Windows computer op het netwerk icoon te drukken (meestal is dit pictogram een schoteltje met verschillende strepen) kun je de beschikbare wifi netwerken in de buurt bekijken.
 • Als je snel de namen (SSIDs) van onbekende netwerken wilt achterhalen, kun je de wifi analyses op jouw Windows smartphone of laptop gebruiken. Deze tools laten alle beschikbare netwerken en de SSID van de Wifi verbinding zien.

Door te begrijpen wat een SSID is en hoe je het kunt vinden kun jij jouw wifi ervaring beheren en optimaliseren. Dus wanneer je ooit problemen met jouw internetverbinding hebt of gewoon nieuwsgierig bent naar andere beschikbare netwerken in de buurt, weet dan dat je een SSID van Wifi gemakkelijk kunt vinden!

Heb jij problemen om je apparaat met het internet te verbinden?

SSID van WIFI verbinding

Door de SSID te achterhalen kun jij achterhalen met welke netwerknaam jij je apparaat moet verbinden.

 • Dat is: overal toegang tot het internet kunnen krijgen
 • Waarschuwingen ontvangen bij ongevallen
 • Feedback op je rijgedrag krijgen waardoor je zuiniger kunt rijden

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Werking van SSID en waarom het belangrijk is

Een SSID, oftewel Service Set Identifier, wordt gebruikt om draadloze apparaten binnen een wifi-netwerk te identificeren. Het is als het ware de naam van je wifi-netwerk. Hieronder leggen we uit waarom de werking van een SSID belangrijk is en waar je bij het configureren van je wifi-netwerk op moet letten.

 • Een SSID zorgt ervoor dat jouw draadloze apparaten met het juiste netwerk kunnen communiceren. Wanneer je de verbinding met wifi maakt, zoekt jouw apparaat naar beschikbare netwerken in de omgeving. Het apparaat waarmee je de internetverbinding tot stand wilt brengen kan deze netwerken aan hun unieke SSID’s herkennen. Door voor een duidelijke en herkenbare naam van jouw wifi netwerk te kiezen, kunnen apparaten snel en gemakkelijk de verbinding met het internet tot stand brengen. Zorg ervoor dat je op het adres van het netwerk klikt om de verbinding met de draadloze internetverbinding tot stand te brengen.
 • Het is van essentieel belang dat je unieke namen voor verschillende netwerken (SSIDs) van wifi gebruikt. Als meerdere mensen in de buurt dezelfde naam gebruiken, kan dit tot verwarring leiden en problemen opleveren bij het verbinden met het juiste netwerk. Zorg er daarom voor dat je voor een originele naam kiest die specifiek voor jouw netwerk is.
 • De signaalsterkte van een draadloos netwerk heeft invloed op de prestaties van de draadloze internetverbinding. Hoe sterker het signaal, hoe beter de verbinding en de snelheid is. Dit komt doordat een sterk signaal minder gevoelig is voor storingen en interferentie met andere apparaten of muren. Om optimale prestaties te garanderen, kun je overwegen om access points dichtbij elkaar te plaatsen of wifi-versterkers te gebruiken.
 • Het is belangrijk om de SSID goed te beveiligen. Als je geen wachtwoordbeveiliging instelt, kunnen onbevoegden gemakkelijk verbinding met jouw netwerk maken en mogelijk toegang tot gevoelige informatie krijgen. Kies daarom voor een sterk wachtwoord en neem eventueel extra beveiligingsmaatregelen, zoals WPA2-encryptie in te schakelen.

Kortom, de werking van een SSID is van cruciaal belang om de netwrkverbinding te kunnen identificeren en draadloze apparaten met het juiste wifi-netwerk te kunnen verbinden.

De SSID en SSID uitzendinstelling van een router vinden

De netwerknaam (SSID) en de manier waarop deze wordt uitgezonden kan eenvoudig op je router worden gevonden. Volg de onderstaande stappen om de gegevens van je router te achterhalen.

 1. Log in op de beheerinterface van je router door het IP-adres in je webbrowser in te voeren. Dit is nodig om toegang tot het netwerk en de wifi instellingen te krijgen.
 2. Zoek naar de sectie ‘Wireless’ of ‘Wi-Fi’ in het menu van de beheerinterface om de naam van het wifi netwerk te vinden.
 3. Hier kun je de optie vinden waarmee je de naam (SSID) van je draadloze netwerk, ook wel bekend als wifi aan kunt passen.
 4. Kies voor je netwerk een unieke en gemakkelijk te onthouden naam.
 5. Daarnaast kun je instellingen vinden die verband houden met de manier waarop het signaal vanaf jouw specifieke router, zoals het kanaal, de bandbreedte en het zendvermogen wordt uitgezonden.

De standaardnaam (SSID) wijzigen of aanpassen kan om verschillende redenen nuttig zijn, waaronder:

Het wijzigen of aanpassen van de 

 • Beveiliging: Door voor een unieke naam te kiezen, maak je het voor onbevoegden moeilijker om toegang tot jouw netwerk te krijgen.
 • Identificatie: Een aangepaste naam helpt jou om jouw eigen netwerk gemakkelijk tussen andere beschikbare netwerken te herkennen.
 • Privacy: Een generieke standaardnaam kan informatie over het type router dat je gebruikt prijsgeven.

Als je problemen hebt bij het vinden of wijzigen van de naam (SSID), volg dan deze tips:

 • Controleer of je met het juiste netwerk verbonden bent.
 • Zorg ervoor dat je het juiste IP-adres hebt ingevoerd om toegang tot de beheerinterface van je router te krijgen.
 • Raadpleeg de handleiding van jouw specifieke router voor gedetailleerde instructies.

Het vinden en de naam (SSID) en uitzend instellingen van je router aanpassen is een belangrijke stap bij het creëren van een veilig en betrouwbaar Wi-Fi netwerk. Neem even de tijd om deze instellingen aan te passen en geniet van een verbeterde draadloze ervaring.

Beveiliging van je netwerk: vermijd zwakke instellingen op je router

Veelvoorkomende zwakke instellingen kunnen de beveiliging van een draadloos netwerk (SSID) in gevaar brengen. Het is belangrijk om deze instellingen te vermijden en de instellingen te wijzigen zodat jouw netwerk veilig blijft. Hieronder staan enkele tips waarmee je de beveiligingsinstellingen voor een specifiek SSID kunt verbeteren:

SSID van WIFI verbinding gebruiken om de verbinding met het internet tot stand te brengen
 1. Wijzig standaardwachtwoorden en gebruikersnamen op routers: Standaardwachtwoorden en gebruikersnamen zijn bij hackers vaak bekend, waardoor ze gemakkelijk toegang tot jouw netwerk kunnen krijgen. Het is daarom belangrijk dat je sterke unieke wachtwoorden en gebruikersnamen kiest om onbevoegde toegang te voorkomen.
 2. Beperk de toegang tot jouw draadloze netwerk: Stel een sterk wachtwoord voor het SSID-netwerk in en deel dit alleen met vertrouwde personen. Dit voorkomt dat onbevoegde gebruikers in de buurt een verbinding met jouw netwerk tot stand brengen.
 3. Update de firmware van je router regelmatig: Fabrikanten brengen regelmatig updates voor routers uit om bekende beveiligingslekken te dichten. Installeer indien mogelijk altijd de nieuwste firmware-update om mogelijke kwetsbaarheden te minimaliseren.
 4. Schakel ongebruikte functies uit: Sommige routers hebben standaardfuncties ingeschakeld die voor jouw netwerk mogelijk niet nodig zijn. Door ongebruikte functies uit te schakelen, verminder je het risico op beveiligingsproblemen.
 5. Gebruik sterke encryptie: Door sterke encryptiemethode, zoals WPA2 te gebruiken kun je de communicatie tussen apparaten en jouw draadloze netwerk beschermen.

Door deze tips te volgen en zwakke instellingen op je router te vermijden, kun je de beveiliging van jouw draadloos netwerk verbeteren en krijgen alleen geautoriseerde gebruikers toegang tot jouw SSID.

Heb jij problemen om je apparaat met het internet te verbinden?

SSID van WIFI verbinding

Door de SSID te achterhalen kun jij achterhalen met welke netwerknaam jij je apparaat moet verbinden.

 • Dat is: overal toegang tot het internet kunnen krijgen
 • Waarschuwingen ontvangen bij ongevallen
 • Feedback op je rijgedrag krijgen waardoor je zuiniger kunt rijden

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Je SSID verbergen: waarom en wanneer moet je dit doen?

Het verbergen van je SSID is een optie die op de meeste wifi-routers beschikbaar is. Maar wat betekent het eigenlijk om je SSID te verbergen en waarom zou je dit doen? Hieronder bespreken we de redenen achter het verborgen houden van je SSID en wanneer deze functie nuttig kan zijn.

Wat betekent het om een SSID te verbergen?

Een SSID, ook wel bekend als de Service Set Identifier, is de naam van jouw draadloze netwerk. Normaal gesproken wordt deze naam uitgezonden zodat apparaten in de buurt jouw netwerk kunnen vinden en ermee kunnen verbinden. Wanneer je je SSID verbergt, wordt deze naam niet langer uitgezonden en moeten apparaten handmatig worden geconfigureerd om verbinding met jouw netwerk te maken.

Redenen voor het verbergen van je SSID

Er zijn vaak verschillende redenen waarom mensen hun SSID willen verbergen, waaronder:

 • Beveiliging: Door je SSID verborgen te houden maak je jouw netwerk minder zichtbaar voor potentiële indringers. Dit kan hen ontmoedigen om jouw netwerk aan te vallen.
 • Privacy: Door je SSID verborgen te houden kun je voorkomen dat onbekenden zonder toestemming met jouw netwerk proberen te verbinden.
 • Esthetiek: Sommige mensen vinden het gewoon prettiger als hun draadloze netwerknaam voor anderen niet zichtbaar is.

Wanneer is het verbergen van je SSID nuttig en wanneer niet?

Hoewel het verbergen van je SSID bepaalde voordelen kan bieden, zijn er ook situaties waarin het minder nuttig kan zijn:

 • Voor thuisgebruik: Als je een klein huishouden hebt en alleen betrouwbare apparaten op jouw netwerk wilt toestaan, is het verbergen van je SSID mogelijk niet nodig.
 • Voor openbare netwerken: In openbare omgevingen, zoals cafés of bibliotheken, heeft het verbergen van je SSID meestal geen zin.

Conclusie: De essentie van SSID wifi

Een SSID, oftewel Service Set Identifier, is een unieke naam die aan je wifi-netwerk wordt gegeven. Het helpt je om jouw netwerk tussen andere draadloze netwerken in de omgeving te identificeren. Het is belangrijk dat je het juiste SSID kunt vinden en op je router te configureren, omdat dit de sleutel is voor een veilige en betrouwbare wifi-verbinding.

De SSID kan eenvoudig worden gevonden door op je apparaat naar de beschikbare draadloze netwerken te kijken. Hier zie je alle namen van de wifi-netwerken die binnen bereik zijn. Zodra je jouw specifieke SSID hebt gevonden, kun je verbinding met je eigen netwerk maken.

De werking van een SSID heeft invloed op hoe jouw apparaten verbinding met het internet maken. Door een uniek en goed beveiligd SSID in te stellen kun je voorkomen dat onbevoegde gebruikers toegang tot jouw netwerk krijgen. Het is daarom van essentieel belang dat je sterke beveiligingsinstellingen op je router toepast en dat je zwakke instellingen vermijdt.

SSID van Wifi opzoeken om verschillende apparaten met de draadloze internetverbinding te kunnen verbinden

Soms kan het handig zijn als je jouw SSID voor anderen kunt verbergen. Dit kan nuttig zijn als extra beveiligingslaag, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Het verbergen van de SSID van wifi kan bij het verbinden met nieuwe apparaten of bij het delen van je wifi wachtwoord met gasten tot problemen leiden.

Voor een veilige en betrouwbare draadloze netwerkverbinding dien je de beveiligingsinstellingen van je router regelmatig te controleren en bij te werken. Stel een sterk SSID in en vermijd zwakke instellingen die potentiële risico’s met zich mee kunnen brengen.

Kortom, de essentie van een SSID wifi begrijpen is voor een veilige en betrouwbare draadloze verbinding van cruciaal belang. Zorg ervoor dat je jouw router met een sterk SSID configureert en neem de nodige maatregelen om je netwerk tegen onbevoegde toegang te beveiligen.

Veelgestelde vragen (FAQs)

Wat is een SSID?

Een SSID, ook wel bekend als Service Set Identifier, is een unieke naam die aan een draadloos netwerk wordt toegekend. Het fungeert als een identificatiemiddel waarmee apparaten met het juiste netwerk kunnen communiceren.

Wanneer je je smartphone, laptop of ander apparaat met een wifi-netwerk wilt verbinden, zal het apparaat automatisch naar beschikbare SSID’s in de omgeving zoeken.

Door het juiste SSID te selecteren kan het apparaat de verbinding met het gewenste draadloze netwerk tot stand brengen. Het is belangrijk om te weten dat ieder draadloos netwerk zijn eigen unieke SSID heeft, wat betekent dat er meerdere SSID’s binnen het bereik van je apparaat kunnen zijn.

Hoe kan ik de SSID van mijn router vinden?

De SSID van je router kan eenvoudig worden gevonden. Verbind via de Wi-Fi-instellingen op je apparaat met het Wi-Fi-netwerk van je router. Open een webbrowser en voer het IP-adres van je router in de adresbalk in. Dit IP-adres kun je in de handleiding van je router of op de achterkant van het apparaat vinden.

Op de instellingenpagina van je router, moet je het gedeelte waar de SSID wordt weergegeven opzoeken, mogelijk staat deze instelling onder een andere naam zoals “Wireless Settings” of “Network Name”. Hier kun je de SSID vinden en wijzigen. Houd er rekening mee dat het wijzigen van de SSID tot tijdelijk verlies van de internetverbinding met apparaten die al verbonden waren kan leiden.

Hoe kan ik de SSID van mijn router wijzigen?

De SSID van je router kan eenvoudig worden gewijzigd. Ga naar het configuratiescherm van je router door het IP-adres in de adresbalk van je webbrowser in te voeren. Daar kan je de instellingen voor het draadloze netwerk vinden en de SSID veranderen.

Kies een unieke en makkelijk te onthouden naam, maar vermijd persoonlijke informatie. Sla de instellingen op en start de router opnieuw op. Nu heeft je draadloze netwerk een nieuwe naam en kan je veilig en persoonlijk internetten.

Wat gebeurt er als ik mijn SSID verberg?

Als je de SSID verbergt, wordt jouw draadloze netwerknaam op andere apparaten niet in de lijst met beschikbare netwerken weergegeven. Op deze manier kun je de netwerkverbinding beveiligen doordat je het voor onbevoegden moeilijker maakt om jouw netwerk te vinden.

Houd er echter rekening mee dat het verbergen van je SSID ook problemen kan veroorzaken wanneer je nieuwe apparaten wilt verbinden of het wifi-wachtwoord met gasten wilt delen.

Hoe kan ik mijn routerinstellingen controleren en bijwerken?

Voor een optimaal presterend wifi-netwerk is het belangrijk dat je de routerinstellingen regelmatig controleert en indien nodig bijwerkt. Om toegang tot de instellingen te krijgen moet je het IP-adres van jouw router in de adresbalk van jouw webbrowser invoeren.

Log in op de router interface om instellingen zoals wachtwoord, firmware upgrades en SSID aan te passen. Regelmatige firmware-updates zorgen voor beveiliging en prestatieverbeteringen. Voor een snel en veilig wifi-netwerk is het belangrijk dat je de routerinstellingen regelmatig controleert en deze indien nodig bijwerkt.

Heb jij problemen om je apparaat met het internet te verbinden?

SSID van WIFI verbinding

Door de SSID te achterhalen kun jij achterhalen met welke netwerknaam jij je apparaat moet verbinden.

 • Dat is: overal toegang tot het internet kunnen krijgen
 • Waarschuwingen ontvangen bij ongevallen
 • Feedback op je rijgedrag krijgen waardoor je zuiniger kunt rijden

Dit is nog maar een topje van de ijsberg