Taakbalk Windows 10 herstellen – Problemen oplossen

Heb je problemen met het openen van de taakbalk en het startmenu in Windows 10 en voel je je gefrustreerd? Geen zorgen, er is een eenvoudige oplossing beschikbaar. Je kunt de toetsenbordinstellingen wijzigen door naar het configuratiescherm te gaan en op ’toetsen’ te klikken. Daarnaast kan het uitvoeren van systeemonderhoud helpen bij het oplossen van eventuele problemen. Zorg er wel voor dat je voldoende gebruikersrechten hebt om deze wijzigingen aan te kunnen brengen. Wees gerust, in dit artikel bespreken we de perfecte oplossing voor jou!

De taakbalk is een belangrijk onderdeel van Windows 10. Het configuratiescherm biedt toegang tot veelgebruikte programma’s, geeft meldingen weer en ondersteunt zelfs video- en audioweergave voor de gebruiker. Het is een handige tool voor systeemonderhoud. Maar helaas kan het soms voorkomen dat de taakbalk niet reageert of volledig verdwijnt, waardoor je vast komt te zitten zonder dat je de toegang tot belangrijke functies hebt. In dit geval kun je het configuratiescherm openen om systeemonderhoud uit te voeren. 

In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijke problemen met de taakbalk en de startmenu in Windows 10. Wanneer je het configuratiescherm wilt openen moet je de juiste optie in het startmenu kiezen. Windows 10 ondersteunt video op de taakbalk, waardoor je snel toegang tot multimedia-inhoud hebt. We bespreken verschillende oplossingen, zodat je deze problemen aan kunt pakken en snel weer met de Windows computer kunt werken.

Dus als je met een onwillige taakbalk of een ontbrekende startmenu worstelt, hoef je niet verder te zoeken. Blijf lezen en ontdek hoe je jouw taakbalk kunt herstellen en weer optimaal van alle functionaliteiten die Windows 10 op jouw apparaat te bieden heeft, kunt profiteren. Voordat je instellingen aan de taakbalk aan kunt passen moet je wel met een Microsoft account met beheerdersrechten zijn ingelogd.

Problemen met het startmenu oplossen

Taakbalk Windows 10 herstellen

Het Startmenu is een belangrijk onderdeel van Windows 10, maar het kan soms problemen veroorzaken. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om problemen met het startmenu op te lossen. Hieronder bespreken we veelvoorkomende problemen met het Startmenu in Windows 10 en geven we gedetailleerde instructies om deze problemen te verhelpen. 

Wil jij alles uit de taakbalk van Windows kunnen halen?

Zo kun je de taakbalk van Windows 10 herstellen

Met de taakbalk in Windows kun je programma’s gemakkelijk vinden en opstarten.

 • Dat is: programma’s snel terug kunnen vinden
 • Snel met veelgebruikt programma’s kunnen werken
 • Programma’s kunnen gebruiken zonder dat je ze op hoeft te zoeken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Veel voorkomende problemen met het Startmenu in Windows 10

Soms kan het Startmenu van de pc niet goed functioneren, wat erg frustrerend kan zijn. Wanneer je met dit probleem te maken hebt, kun je de computer opnieuw instellen. Hierdoor worden alle instellingen van het apparaat naar de fabrieksinstellingen (standaardwaarden) teruggezet. Om dit te doen, selecteer je het juiste account in de instellingen van het apparaat en ga je naar de optie om de pc opnieuw in te stellen. Hieronder staan enkele veelvoorkomende problemen waar Windows gebruikers mee te maken kunnen krijgen:

 1. Het Startmenu reageert niet: In sommige situaties kan het voorkomen dat wanneer je op de startmenu klikt, er niets gebeurt. Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben, zoals beschadigde systeembestanden op het apparaat of conflicten met andere programma’s. 
 2. Het Startmenu wordt niet correct weergegeven: In sommige gevallen kan het Startmenu leeg lijken of bepaalde pictogrammen en tegels ontbreken. Dit probleem kan door een onjuiste configuratie van het apparaat of een probleem met de gebruikersaccount worden veroorzaakt. 
 3. Het Startmenu loopt vast of crasht: Het komt wel eens voor dat het Startmenu bevriest of volledig crasht wanneer je een programma of app probeert te openen. Je kunt dit probleem oplossen door de computer opnieuw in te stellen. Ga naar Instellingen, selecteer Account en kies voor de optie om de pc opnieuw in te stellen. 

Stappen om problemen met het Startmenu op te lossen

Wanneer je met een van de bovengenoemde problemen te maken hebt, kun je nadat je met een Microsoftaccount met beheerdersrechten bent ingelogd de onderstaande stappen volgen om de problemen met het Startmenu van Windows 10 te herstellen:

 1. Controleer op systeemonderhoud: Soms kunnen problemen met het Startmenu door beschadigde systeembestanden worden veroorzaakt. Je kunt dit controleren en repareren door naar het Configuratiescherm te gaan en “Systeemonderhoud” te selecteren. Volg de instructies op het scherm om eventuele problemen op te lossen.
 2. Maak een nieuw gebruikersaccount aan: Als het probleem zich alleen bij een specifiek gebruikersaccount voordoet, kun je overwegen om een nieuw account aan te maken. Ga naar het Configuratiescherm, selecteer “Gebruikersaccounts” en maak een nieuw gebruikersaccount aan. Log met dit nieuwe account in en controleer of het Startmenu correct functioneert.
 3. Voer de Startmenu troubleshooter op Windows 10 uit om problemen met het Startmenu op te lossen. Deze ingebouwde troubleshooter is specifiek voor dit doel ontworpen. Open de Instellingen app, ga naar “Bijwerken en beveiliging” en kies “Problemen oplossen” om toegang tot je account te krijgen.

Taakbalk en startmenu herstellen in Windows 10

Wil je weten hoe je de startmenu en de taakbalk in Windows 10 kunt herstellen? Hieronder staan enkele eenvoudige stappen die je kunt volgen om het probleem op te lossen:

 1. Druk tegelijkertijd op de Ctrl + Shift + Esc toetsen op je toetsenbord om het Taakbeheer te openen.
 2. Druk in Taakbeheer op het tabblad “Processen”.
 3. Zoek in de lijst met processen naar het proces “Windows Verkenner“.
 4. Druk met de rechtermuisknop op “Windows Verkenner” en kies voor de optie “Opnieuw starten” om de Windows Verkenner te herstellen.
 5. Wacht een paar seconden terwijl Windows Verkenner wordt herstart.
 6. Open zowel de taakbalk als het startmenu om te controleren of de computer nu weer normaal functioneert.

Als deze stappen niet werken, kun je ook proberen om de volgende systeem hulpprogramma’s te gebruiken om eventuele problemen met de taakbalk op te lossen:

 • Gebruik Systeemherstel om je computer naar een eerdere staat waarin de taakbalk correct werkte terug te zetten. Ga naar het Configuratiescherm, zoek naar “Systeem”, druk op “Systeem” en kies vervolgens voor “Systeemherstel” om de computer te herstellen. Volg de instructies op het scherm om een herstelpunt te selecteren en het systeemherstel proces voor de computer te voltooien.
 • Bekijk je Windows 10 account en zorg ervoor dat het up-to-date is door naar Instellingen te gaan, op “Bijwerken en beveiliging” te drukken en vervolgens op “Windows Update” te drukken. Selecteer het account en druk op de knop “Controleren op updates” om eventuele beschikbare updates te kunnen installeren. Het bijwerken van Windows kan helpen om problemen met de taakbalk op te lossen.

Gebruik van systeemhulp programma’s om problemen op te lossen

Naast systeemherstel en Windows Update zijn er nog andere hulpprogramma’s die je kunt gebruiken om problemen met de taakbalk in Windows 10 aan te pakken. Hieronder staan enkele opties:

 • SFC-scan: Deze scan controleert de integriteit van het account en repareert systeembestanden indien nodig. Open een opdrachtprompt als beheerder en voer het commando sfc /scannow uit om je account te controleren. Wacht totdat het account proces is voltooid en start je computer opnieuw op.
 • DISM-opdracht: Deze opdracht kan worden gebruikt om beschadigde systeembestanden in een account te herstellen.

Redenen waarom de taakbalk in Windows 10 kan verdwijnen

 • Een van de redenen waarom de taakbalk in Windows 10 kan verdwijnen, is omdat deze per ongeluk in je account verborgen is. Dit gebeurt vaak wanneer de “Taakbalk automatisch verbergen” optie in je account is ingeschakeld. Als je problemen hebt met het zichtbaar maken van de taakbalk op je account, hoef je je geen zorgen te maken. Er is een eenvoudige manier waarmee je dit op kunt lossen.
 • Een andere mogelijke reden voor het verdwijnen van de taakbalk kan zijn dat er een probleem met de systeeminstellingen of softwarefouten in je account is. Dit kan gebeuren nadat je nieuwe updates of programma’s in je account hebt geïnstalleerd. In dat geval moet je wat dieper graven om het probleem met je account op te lossen.

Methoden om een verdwenen taakbalk terug te krijgen

 1. Controleer eerst of de taakbalk automatisch verborgen is. Beweeg je muis naar de onderkant van het scherm en kijk of de taakbalk verschijnt. Als je een probleem hebt met je account, klik er dan met de rechtermuisknop op en vink “Taakbalk automatisch verbergen” uit.
 2. Als dit niet werkt, kun je proberen om Windows Verkenner opnieuw op te starten. Druk hiervoor op Ctrl + Shift + Esc om Taakbeheer te openen. Druk vervolgens op “Bestand” en selecteer “Nieuwe taak uitvoeren”. Type “explorer.exe” in het tekstvak en druk op Enter. Hiermee wordt Windows Verkenner opnieuw gestart en hopelijk verschijnt de taakbalk weer.
 3. Een andere methode die je kunt proberen, is het herstarten van de Windows Verkenner via de opdrachtprompt. Open de opdrachtprompt als beheerder door met de rechtermuisknop op het Startmenu te klikken en “Opdrachtprompt (Admin)” te selecteren. Typ vervolgens “taskkill /f /im explorer.exe” gevolgd door “explorer.exe” en druk op Enter. Dit zal Windows Verkenner herstarten en de taakbalk mogelijk terugbrengen.

Alternatieve manieren om toegang te krijgen tot programma’s zonder taakbalk

Naast de taakbalk in Windows 10 herstellen, zijn er ook alternatieve manieren waarmee je toegang tot programma’s kunt krijgen zonder dat je daar de taakbalk voor hoeft te gebruiken. Een van deze manieren is door het Startmenu te gebruiken. Door op de Windows-toets op je toetsenbord te drukken, wordt het Startmenu geopend en kun je eenvoudig naar het gewenste programma navigeren. 

Zo kun je de taakbalk van Windows 10 herstellen

Daarnaast kun je het zoek vak in de taakbalk gebruiken. Door hier de naam van het programma in te typen, worden relevante zoekresultaten weergegeven en kun je het gewenste programma direct openen. Een andere handige optie is door sneltoetsen te gebruiken. Door specifieke toetscombinaties te gebruiken, kun je programma’s snel openen zonder dat je de taakbalk hiervoor nodig hebt. 

Problemen die zich met de Verkenner in Windows 10 voor kunnen doen

De Verkenner is een belangrijk onderdeel van het Windows 10 besturingssysteem waarmee gebruikers toegang tot bestanden en mappen op de pc hebben. Helaas kan het soms problemen veroorzaken, zoals vastlopen of niet reageren. Deze problemen kunnen erg frustrerend zijn, maar gelukkig zijn er verschillende reparatiemethoden die je kunt proberen om het probleem op te lossen.

Een veelvoorkomend probleem met de Windows Verkenner is dat het tijdens het openen van mappen of bij het uitvoeren van bepaalde acties vastloopt. Dit kan door verschillende factoren, zoals beschadigde systeembestanden, conflicten met andere programma’s of zelfs malware-infecties worden veroorzaakt. Het is belangrijk dat je de oorzaak van het probleem achterhaald voordat je verder gaat met de reparatie.

Stappen om Verkenner problemen, zoals vastlopen of niet reageren op te lossen

Hieronder staan enkele stappen die je kunt volgen om problemen met de Verkenner op te lossen:

 1. Herstart de computer: Soms kan een eenvoudige herstart van de computer al voldoende zijn om kleine problemen met de Verkenner op te lossen. Probeer dit als eerste stap en kijk of het probleem zich blijft voordoen.
 2. Controleer op updates: Zorg ervoor dat uw Windows 10 besturingssysteem up-to-date is door naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update te gaan. Installeer eventuele beschikbare updates en controleer of dit het probleem oplost.
 3. Voer een systeemscan uit: Gebruik de ingebouwde Windows Defender antivirus om de computer op malware-infecties te scannen. Open Verkenner, druk met de rechtermuisknop op de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd (meestal C:) en selecteer “Eigenschappen”. Ga naar het tabblad “Extra” en klik op “Nu controleren”. Vink zowel “Automatisch herstellen van systeembestanden” als “Scannen op slechte sectoren” aan voordat je op “Start” drukt.
 4. Schakel tijdelijk antivirussoftware uit: Wanneer je antivirussoftware van derden gebruikt, kan deze mogelijk met de Windows Verkenner conflicteren. Probeer het antivirusprogramma tijdelijk uit te schakelen en controleer of het probleem nog steeds aanwezig is.
 5. Gebruik Taakbeheer: Als de Verkenner niet reageert, kun je proberen om het proces via Taakbeheer te beëindigen.

Wil jij alles uit de taakbalk van Windows kunnen halen?

Zo kun je de taakbalk van Windows 10 herstellen

Met de taakbalk in Windows kun je programma’s gemakkelijk vinden en opstarten.

 • Dat is: programma’s snel terug kunnen vinden
 • Snel met veelgebruikt programma’s kunnen werken
 • Programma’s kunnen gebruiken zonder dat je ze op hoeft te zoeken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Tips voor het herstellen van een vastgelopen taakbalk in Windows 10

 • Problemen met systeembronnen
 • Software conflicten
 • Onjuiste instellingen

Een vastgelopen taakbalk kan behoorlijk frustrerend zijn, vooral wanneer je snel toegang tot je geopende programma’s en functies nodig hebt. Gelukkig zijn er verschillende redenen waarom dit probleem zich kan voordoen, en nog belangrijker, er zijn ook verschillende oplossingen beschikbaar.

Een veelvoorkomende oorzaak van een vastgelopen taakbalk is het overmatige gebruik van systeembronnen. Wanneer je computer door meerdere programma’s of processen te zwaar wordt belast, kan dit tot vertragingen en bevriezingen van de taakbalk leiden. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je computer voldoende RAM-geheugen heeft en dat er geen andere programma’s op de achtergrond draaien die onnodig resources gebruiken.

Een andere mogelijke reden voor een vastgelopen taakbalk is een conflict tussen verschillende softwareprogramma’s. Soms kunnen bepaalde programma’s niet goed samenwerken, wat in problemen zoals een bevriezende taakbalk resulteert. In dit geval is het raadzaam om te controleren of er recentelijk nieuwe software is geïnstalleerd die mogelijk met bestaande programma’s conflicteert. Door deze software bij te werken of te verwijderen kan het probleem mogelijk worden opgelost.

Tot slot kunnen onjuiste instellingen ook tot een vastgelopen taakbalk leiden. Het kan zijn dat er per ongeluk wijzigingen in de instellingen van de taakbalk zijn aangebracht, waardoor deze niet meer goed functioneert. Gelukkig kunnen de standaardinstellingen van de taakbalk worden hersteld en eventuele aanpassingen die problemen veroorzaken ongedaan worden gemaakt.

Praktische tips om een vastgelopen taakbalk te herstellen

 1. Start je computer opnieuw op – Dit simpele maar effectieve advies kan vaak helpen bij het herstellen van een vastgelopen taakbalk. Door je computer opnieuw op te starten worden alle lopende processen afgesloten en kan de taakbalk weer normaal functioneren.
 2. Controleer systeembronnen – Open Taakbeheer door met de rechtermuisknop op de taakbalk te klikken en “Taakbeheer” te selecteren. Ga naar het tabblad “Prestaties” en controleer of er sprake is van overmatig gebruik van de CPU, het geheugen of de harde schijf.

Oorzaken van een niet reagerende Startmenu en taakbalk in Windows 10

Taakbalk Windows 10 herstellen met behulp van taakbeheer

Een niet reagerende Startmenu en taakbalk kunnen bij het gebruik van de Windows 10 computer frustrerend zijn. Dit probleem kan door verschillende redenen worden veroorzaakt. Hieronder staan enkele mogelijke redenen waarom het Startmenu en de taakbalk mogelijk niet reageren:

 1. Softwareproblemen: Soms kunnen softwarefouten optreden die ervoor zorgen dat het startmenu en de taakbalk vastlopen of niet meer reageren. Dit kan door onjuiste installatie van updates, beschadigde systeembestanden of conflicten tussen verschillende programma’s worden veroorzaakt.
 2. Problemen met systeembronnen: Wanneer jouw computer onvoldoende geheugen of CPU kracht heeft, kan dit tot traagheid en het bevriezen van het Startmenu en de taakbalk leiden. Dit kan vooral gebeuren als er met meerdere zware programma’s tegelijkertijd wordt gewerkt.
 3. Malware-infecties: Schadelijke software zoals virussen, spyware of adware kunnen ook problemen met de werking van het Startmenu en de taakbalk veroorzaken. Malware kan het systeem verstoren en ervoor zorgen dat bepaalde functies niet meer reageren.

Stappen om problemen met het Startmenu en de taakbalk op te lossen

Als het Startmenu en de taakbalk in Windows 10 niet reageren, kun je de volgende stappen proberen om het probleem op te lossen:

 1. Herstart uw computer: Soms kan een eenvoudige herstart van jouw systeem het probleem verhelpen. Druk met de rechtermuisknop op het Startmenu en kies voor “Afsluiten” of “Opnieuw opstarten”. Wacht even en start de computer vervolgens opnieuw op.
 2. Controleer op Windows-updates: Zorg ervoor dat jouw Windows 10 besturingssysteem up-to-date is. Open de Instellingen app, ga naar “Update en beveiliging” en druk op “Controleren op updates”. Wanneer er updates beschikbaar zijn, installeer ze dan en start de computer opnieuw op.
 3. Voer een systeembestandscontrole uit: Windows 10 heeft een ingebouwde tool genaamd SFC (System File Checker) die beschadigde systeembestanden kan detecteren en repareren. Open een Opdrachtprompt venster als beheerder en voer het commando sfc /scannow uit. Wacht totdat het scanproces is voltooid en herstart daarna de computer.

Conclusie: “taakbalk Windows 10 herstellen”

Gefeliciteerd! Je hebt nu een uitgebreide gids over het herstellen van de taakbalk in Windows 10 gelezen. We hebben verschillende oplossingen voor problemen met het Startmenu, verdwenen taakbalken en een niet reagerend startmenu behandeld. Hopelijk heb je de juiste oplossing die bij jouw situatie past gevonden.

Nu je weet hoe je de taakbalk kunt herstellen, kun jij jouw Windows 10 systeem weer optimaal gebruiken. Als je in de toekomst nog andere problemen of vragen met betrekking tot Windows 10 hebt, aarzel dan niet om onze blog te raadplegen!

Zo kun je problemen met de Taakbalk Windows 10 herstellen

Veel gestelde vragen:

Hoe kan ik voorkomen dat mijn taakbalk in de toekomst vastloopt?

Om te voorkomen dat je taakbalk in de toekomst vastloopt, zijn er een paar stappen die je kunt nemen:

 • Zorg ervoor dat Windows 10 up-to-date is door updates regelmatig te installeren.
 • Vermijd het installeren van onbetrouwbare software of programma’s van derden.
 • Voer regelmatig een virusscan uit om malware-infecties te voorkomen.
 • Schakel onnodige achtergrondprocessen en apps uit om systeembronnen vrij te kunnen maken.

Wat moet ik doen als mijn Startmenu helemaal niet werkt?

Als je Startmenu helemaal niet werkt, kun je proberen om de Windows Verkenner opnieuw op te starten. Druk op Ctrl + Shift + Esc om Taakbeheer te openen, zoek het proces “Windows Verkenner” en druk er met de rechtermuisknop op. Selecteer “Opnieuw starten” en controleer of het Startmenu weer normaal functioneert.

Kan ik mijn taakbalk personaliseren?

Ja, je kunt je taakbalk in Windows 10 personaliseren. Druk met de rechtermuisknop op een lege ruimte in de taakbalk en selecteer “Taakbalk instellingen”. Hier kun je verschillende opties aanpassen, zoals het vergroten of verkleinen van de taakbalk, het toevoegen van nieuwe pictogrammen en het wijzigen van de positie van de taakbalk.

Hoe kan ik snelkoppelingen naar apps aan mijn taakbalk toevoegen?

Om snelkoppelingen naar apps aan je taakbalk toe te voegen, zoek je eerst in het Startmenu naar de gewenste app. Druk met de rechtermuisknop op de app en selecteer “Aan deze lijst vastmaken”. De app wordt nu voor eenvoudige toegang als een snelkoppeling aan je taakbalk toegevoegd.

Wat moet ik doen als mijn taakbalk na het proberen van alle oplossingen nog steeds niet werkt?

Als geen van de besproken oplossingen heeft gewerkt en je taakbalk nog steeds niet functioneert, raden we aan om contact met Microsoft-ondersteuning of een professionele IT-technicus op te nemen. Zij kunnen je verder helpen bij het oplossen van complexere problemen met de taakbalk in Windows 10.

Wil jij alles uit de taakbalk van Windows kunnen halen?

Zo kun je de taakbalk van Windows 10 herstellen

Met de taakbalk in Windows kun je programma’s gemakkelijk vinden en opstarten.

 • Dat is: programma’s snel terug kunnen vinden
 • Snel met veelgebruikt programma’s kunnen werken
 • Programma’s kunnen gebruiken zonder dat je ze op hoeft te zoeken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg