Thuiswerken zo doe je dat!

Tegenwoordig wordt er steeds vaker vanuit huis gewerkt. Vooral door de maatregelen die betrekking hebben op het coronavirus worden we gedwongen om vanuit huis te werken. Om vanuit huis te kunnen werken moet de computer / laptop worden ingesteld. Door de computer / laptop voor het thuiswerken in te stellen kan er productief en veilig vanuit huis worden gewerkt. In dit artikel vertellen we over de mogelijkheden van het thuiswerken en wat daarvoor nodig is.

Een goede werkplek voor het thuiswerken inrichten

Wanneer er vanuit huis wordt gewerkt wordt de computer al snel meerdere uren achter elkaar gebruikt. Om een geruime tijd comfortabel achter de computer / laptop te kunnen werken is een goede werkhouding erg belangrijk.

Zonder een goede werkhouding kunnen er namelijk al snel lichamelijke problemen optreden. 

Voor een goede werkhouding moeten zowel het bureau als de bureaustoel op de juiste hoogte staan. Om de juiste hoogte in te kunnen stellen is het belangrijk dat de hoogte van zowel het bureau als de bureaustoel kan worden aangepast. 

Ergonomische werkplek voor het thuiswerken

Wil jij weten hoe je veilig vanuit huis kunt werken?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen zijn steeds meer apparaten met het internet verbonden. Met het groeiende aantal verbonden apparaten kan het internet voor steeds meer toepassingen worden gebruikt. Er kan tegenwoordig zelfs vanuit huis aan toepassingen worden gewerkt.

Thuiswerken

Wanneer er vanuit huis wordt gewerkt is een stabiele en veilige internetverbinding erg belangrijk. Om de veiligheid van het internet te kunnen waarborgen wordt het gebruikt van een VPN of een Proxy server aanbevolen.

Door een VPN of een Proxy verbinding te gebruiken kan het internetverkeer worden versleuteld waardoor onbevoegden deze informatie niet kunnen lezen. Naast de beveiliging is een ergonomische werkplek erg belangrijk. Vooral wanneer er geruime tijd achter de computer wordt gewerkt kan een verkeerde houding lichamelijke klachten opleveren.

Een laptop of computer voor thuiswerken?

Naast de verstelbare werkplek heb je voor het werken aan toepassingen een toetsenbord en muis nodig. In de behuizing van een laptop zit een toetsenbord en een muis geïntegreerd. Vaak heeft het toetsenbord van een laptop een compact formaat. Hierdoor kunnen er bij langdurig gebruik lichamelijke problemen optreden. Enkele problemen die bij een verkeerde houding op kunnen treden zijn onder ander:

  • Last van de polsten
  • Pijn in de vingers

Voor het werken met een vaste computer moet er een computermuis en een toetsenbord op de computer worden aangesloten. Om zonder lichamelijke problemen met de computer te kunnen werken kan het beste met een ergonomische muis en toetsenbord worden gewerkt.

De ergonomische muis en toetsenbord hebben een goede pasvorm. Hierdoor kunnen lichamelijke problemen worden voorkomen. Zelfs als er enkele uren achter elkaar met de computer aan toepassingen wordt gewerkt.  Wanneer er met de computer wordt gewerkt moet er naar beelden op het beeldscherm kunnen worden gekeken. Om beelden vanaf een vaste computer te kunnen bekijken moet er een beeldscherm op de desktop worden aangesloten.

Bij een laptop en een all-in-one computer zit het beeldscherm al in de behuizing verwerkt. Het formaat van het beeldscherm dat voor een laptop wordt gebruikt is alleen vaak in vergelijking met het beeldscherm van de vaste computer en de all-in-one een stuk kleiner.

Hierdoor wordt er tijdens het werken met een laptop vaak in een verkeerde houding gewerkt. Om de beelden goed te kunnen zien moet er soms namelijk een klein beetje naar voren worden gebogen. Helaas kan het voorkomen dat er uiteindelijk problemen met de rug ontstaan. Dit probleem kan worden opgelost door een tweede beeldscherm met de laptop te verbinden.    

Twee schermen voor het thuiswerken gebruiken

Om zo efficiënt en productief mogelijk met een laptop / computer te kunnen werken kan een tweede beeldscherm erg handig zijn. Het tweede beeldscherm levert bij een laptop ook een ander voordeel op. Wanneer een beeldscherm op de laptop wordt aangesloten kunnen de beelden in groot formaat worden bekeken. Voordat een tweede beeldscherm kan worden gebruikt moet het extra beeldscherm binnen de laptop worden geconfigureerd. 

Om het beeldscherm op de laptop in te kunnen stellen moet het beeldscherm op de laptop worden aangesloten.

Een beeldscherm wordt vaak met behulp van een HDMI kabel of een DVI kabel op de laptop / computer aangesloten. 

Thuiswerken met twee schermen

Wanneer een tweede beeldscherm wordt gebruikt kunnen beelden worden gedupliceerd of uitgebreid. Door het beeld te dupliceren worden op beiden beeldschermen dezelfde beelden getoond. Dit is vooral handig wanneer de beelden met anderen worden gedeeld. Als het beeld wordt uitgebreid kunnen er op beiden beeldschermen verschillende beelden worden bekeken. Het uitbreiden van beelden is vooral handig als er met verschillende systemen wordt gewerkt. 

Docking station

Wanneer je een laptop voor thuiswerken wilt gebruiken kan het voorkomen dat er te weinig beschikbare poorten op de laptop aanwezig zijn. Tegenwoordig is hier een oplossing voor. Zo kunnen het aantal USB poorten worden uitgebreid door een docking station op de laptop aan te sluiten. 

Naast de uitbreiding van het aantal poorten kan een docking station als standaard voor de laptop worden gebruikt. Met deze houder kan de laptop in een ergonomische positie worden gebracht. Voor bijna ieder model laptop is een docking station te vinden waarmee de laptop in een ergonomische positie kan worden gebracht.

Thuisnetwerk voor thuiswerken

Wanneer je vanuit huis gaat werken heb je een goede internetverbinding nodig. Het is namelijk belangrijk dat je productief en efficiënt kunt werken. Om snel en efficiënt aan toepassingen te kunnen werken is een goede internetsnelheid een vereiste. De internetsnelheid die je nodig hebt om snel en efficiënt te kunnen werken wordt bepaald door de toepassingen die tijdens het thuiswerken worden gebruikt. 

Wanneer er alleen met Excel, powerpoint, word en outlook wordt gewerkt heb je niet veel meer dan een stabiele internetverbinding nodig. Voor het werken met grotere bestanden zoals het bewerken van foto’s, video’s of andere bestanden is een hogere internetsnelheid nodig. In het artikel “Internetsnelheid verbeteren” kun je lezen welke stappen je kunt nemen voor het verhogen van de internetsnelheid. 

Niet alleen de internetsnelheid is belangrijk. Je moet ook over een stabiele internetverbinding beschikken.

Met een stabiele internetverbinding kunnen haperingen tijdens het videobellen met diensten zoals skype worden beperkt.

Voor een stabiele internetverbinding kan het beste een bekabelde internetverbinding worden gebruikt. 

Thuiswerken internetverbinding

Als je toch het liefst draadloos wilt werken kun je het beste via een mesh-netwerk werken. Bij een mesh-netwerk wordt de draadloze internetverbinding door het gehele huis verdeeld. Hierdoor kan er vanaf iedere locatie in huis met een stabiel en snel draadloos vanuit huis worden gewerkt. Dit is natuurlijk erg fijn bij het thuiswerken. 

Wil jij weten hoe je veilig vanuit huis kunt werken?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen zijn steeds meer apparaten met het internet verbonden. Met het groeiende aantal verbonden apparaten kan het internet voor steeds meer toepassingen worden gebruikt. Er kan tegenwoordig zelfs vanuit huis aan toepassingen worden gewerkt.

Thuiswerken

Wanneer er vanuit huis wordt gewerkt is een stabiele en veilige internetverbinding erg belangrijk. Om de veiligheid van het internet te kunnen waarborgen wordt het gebruikt van een VPN of een Proxy server aanbevolen.

Door een VPN of een Proxy verbinding te gebruiken kan het internetverkeer worden versleuteld waardoor onbevoegden deze informatie niet kunnen lezen. Naast de beveiliging is een ergonomische werkplek erg belangrijk. Vooral wanneer er geruime tijd achter de computer wordt gewerkt kan een verkeerde houding lichamelijke klachten opleveren.

VPN

Voor het werken aan toepassingen heb je vaak verschillende apps en / of programma’s nodig. Deze programma’s staan vaak op de computer op werk geïnstalleerd. Het kan voorkomen dat deze programma’s alleen vanuit het kantoor / bedrijfsnetwerk werken. 

Wanneer je deze programma’s vanuit huis wilt gebruiken moet je op de computer binnen het bedrijfsnetwerk inloggen.

Hier komt de VPN-verbinding van pas. Met een VPN verbinding wordt het verkeer naar de server (computer) omgeleid.

Computer vanuit huis met  bedrijfsnetwerk verbinden

Hierdoor denken programma’s en apps dat de computer met het bedrijfsnetwerk is verbonden. Met behulp van een VPN-verbinding kun je de gegevens die op het netwerk staan opgeslagen benaderen. Daarnaast kan een VPN-verbinding de gegevens beschermen. 

Als je een verbinding met het bedrijfsnetwerk wilt maken heb je gegevens nodig. Deze gegevens krijg je van de systeembeheerder en moeten binnen Windows 10 worden ingevoerd. Hoe een verbinding werkt kun je lezen in het artikel: “Wat is een VPN verbinding”.

Bestanden in de cloud bewaren

Wanneer je vanuit huis wilt gaan werken is het handig als je bij dezelfde bestanden als op kantoor kunt komen. Door een VPN-verbinding te gebruiken kan de harde schijf van de computer in het bedrijfsnetwerk worden benaderd. 

Daarnaast kan een systeembeheerder een speciale computer voor de opslag in het netwerk hebben opgenomen.

Iedere gebruiker krijgt vervolgens een account die aan deze ruimte wordt gekoppeld. Deze manier van werken is vooral erg handig wanneer er gevoelige gegevens worden opgeslagen. 

Bestanden voor het thuiswerken in de cloud bewaren

Voor het bewaren van minder gevoelige bestanden kan een online-opslagruimte worden gebruikt. Een online-opslagruimte wordt ook wel de cloud genoemd. Voordat bestanden in de cloud kunnen worden opgeslagen moet er een account zijn aangemaakt. Dit account bestaat meestal uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Als gebruikersnaam wordt vaak een e-mail adres gebruikt. Enkele voorbeelden van de cloud zijn: 

Een groot voordeel van een online-opslagruimte is dat er met versiebeheer wordt gewerkt. Met versiebeheer is het mogelijk om naar een oudere versie van het document terug te gaan. Bijvoorbeeld wanneer je een wijziging aan een document hebt gedaan terwijl je de wijziging achteraf ongedaan wilt maken. 

Het wordt aanbevolen om bestanden niet alleen in de cloud te bewaren. Je kunt de bestanden namelijk het beste ook op een USB-opslag apparaat bewaren. Als USB-opslag apparaat wordt vaak een externe-harde schijf of een USB-stick gebruikt. 

Office

Bij het thuiswerken wordt er vaak met tekstdocumenten, presentaties of berekeningen gewerkt. Een programma dat vaak voor deze toepassingen wordt gebruikt is Office 365. 

Voordat je met Office 365 kunt werken moet het programma binnen de computer / laptop worden geïnstalleerd.

Bij het installeren van Office365 worden verschillende programma’s geïnstalleerd waaronder:

Thuis aan documenten werken
  • Word voor tekstbestanden
  • Excel voor berekeningen
  • Powerpoint voor presentaties
  • Outlook voor het ontvangen en versturen van e-mails

Er zijn voor het werken aan documenten alternatieve programma’s beschikbaar. Zo kun je voor het werken aan documten ook met programma’s als OpenOffice en LibeOffice werken. 

Overige software

Als de computer / laptop voor verschillende toepassingen wordt gebruikt moeten er verschillende programma’s op de computer worden geïnstalleerd. Voor bijna iedere toepassing is een ander programma nodig.

De apps en programma’s waarmee er op de computer aan toepassingen kan worden gewerkt is afhankelijk van het besturingssysteem waarmee de computer werkt. Wanneer een computer / laptop voor creatieve toepassingen wordt gebruikt moet daar een programma voor worden geïnstalleerd.

Een programma dat voor de creatieve toepassingen kan worden gebruikt is Adobe.

Adobe heeft een uitgebreid pakket ontwikkeld waardoor er aan iedere grafische toepassing kan worden gewerkt.

Enkele creatieve toepassingen waarvoor de programma’s van Adobe kunnen worden gebruikt zijn onder andere:

Een App en programma voor thuiswerken op de computer installeren
  • Bewerken van foto’s en video’s
  • Speciale effecten aan foto’s en video’s geven 

Tijdens het thuiswerken kan het handig zijn om met collega’s in contact te kunnen blijven. Voor de communicatie met anderen zijn er verschillende social mediums beschikbaar. Een van de meest gebruikt communicatie programma’s is Microsoft Teams. Microsoft Teams kan als website en als app / programma worden gebruikt. Daarnaast kan er met behulp van Microsoft teams worden gebeld en gechat. 

Wil jij weten hoe je veilig vanuit huis kunt werken?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen zijn steeds meer apparaten met het internet verbonden. Met het groeiende aantal verbonden apparaten kan het internet voor steeds meer toepassingen worden gebruikt. Er kan tegenwoordig zelfs vanuit huis aan toepassingen worden gewerkt.

Thuiswerken

Wanneer er vanuit huis wordt gewerkt is een stabiele en veilige internetverbinding erg belangrijk. Om de veiligheid van het internet te kunnen waarborgen wordt het gebruikt van een VPN of een Proxy server aanbevolen.

Door een VPN of een Proxy verbinding te gebruiken kan het internetverkeer worden versleuteld waardoor onbevoegden deze informatie niet kunnen lezen. Naast de beveiliging is een ergonomische werkplek erg belangrijk. Vooral wanneer er geruime tijd achter de computer wordt gewerkt kan een verkeerde houding lichamelijke klachten opleveren.

Geef een reactie