Veilig internetbankieren doe je op deze manier

Je hoort de brievenbus, er valt een envelop op de deurmat en het blijkt een envelop van je bank te zijn. Het is weer tijd voor een bankafschrift. Voor veel mensen is het jarenlang iets vertrouwds geweest, maar steeds meer mensen stappen er ook vanaf. Net als met veel andere dingen worden ook bankzaken tegenwoordig steeds vaker online geregeld. 

Online internetbankieren is tegenwoordig erg normaal geworden en steeds meer mensen raken ook vertrouwd met het regelen van hun financiële zaken op deze manier. Er schuilt echter ook een gevaar in. Criminelen proberen steeds vaker om manieren te vinden om op deze manier geld weg te sluizen en zo als het ware in te breken. 

In Nederland wordt er veel gedaan om de veiligheid te waarborgen en de totale schade die is opgelopen valt ook nog mee. Zowel consumenten als banken hebben de verantwoordelijkheid om de veiligheid te waarborgen bij het internetbankieren. Maar hoe kan je op een veilige manier internetbankieren?

Hoe veilig is het eigenlijk?

In Nederland is het gelukkig erg veilig om gebruik te maken van internetbankieren. Er wordt veel gedaan aan de beveiliging en daardoor blijft de schade beperkt. Banken in Nederland zorgen op de volgende manieren voor een veilige omgeving: 

  • Transacties worden veilig uitgevoerd 
  • Veilige verbinding 
  • Maatregelen zodat websites die gebruikt worden voor fraude offline gaan 
  • Virussen die internetcriminelen gebruiken verstoren
  • Fraudedetectie

Wil jij via het internet kunnen betalen?

Zo kun je veilig online betalen

Door veilig te internetbankieren, hoef jij je geen zorgen te maken dat het geld door de verkeerde personen wordt ontvangen.

  • Dat is: geld alleen naar betrouwbare personen en bedrijven overmaken
  • De controle over je eigen online betalingen houden
  • Het risico op het verliezen van geld verkleinen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Wat kan je zelf doen om internetbankieren veilig te houden?

Hoewel banken er al erg veel aan doen om het veilig te houden, kunnen ze het ook niet helemaal garanderen.

Bovendien hangt er ook veel van jezelf en je eigen gedrag af. Je kan er zelf namelijk voor zorgen dat het nog veiliger is. Dat doe je op de volgende manieren:

Zo kun je veilig internetbankieren
  • Wees er zeker van dat je de persoon naar wie je geld overmaakt kunt vertrouwen. Zonder toestemming van een begunstigde kan een betaling of overboeking niet ongedaan gemaakt worden en is het dus definitief
  • Vertel nooit je wachtwoorden of pincodes aan iemand
  • Gebruik een uniek wachtwoord voor je account bij de bank en een uniek wachtwoord voor je mailadres 
  • Zorg voor een veilige computer. Dat doe je door de computer zo in te stellen dat updates automatisch worden uitgevoerd zodra deze er zijn Installeer programma’s tegen virussen en een firewall op je computer en update deze zodra dat nodig is
  • Installeer programma’s en apps alleen op de officiële manier. Lees vooraf ook reviews door om te kijken of het betrouwbaar is
  • Verwijder spam en andere verdachte mail, zonder dat je deze geopend hebt 
  • Gaat er bij het internetbankieren iets anders dan verwacht? Stop dan meteen met de transactie en neem contact op met de bank
  • Controleer bij het internetbankieren altijd de link van de bank. Kijk goed naar eventuele spellingsfouten en controleer of de webpagina begint met ‘https://’.

Handig om te weten

Hoewel je nu al de nodige informatie hebt gekregen, zijn er nog altijd een paar belangrijke zaken die je moet weten. Hoe weet je bijvoorbeeld of de website wel betrouwbaar is? En kan je een tikkie eigenlijk wel gebruiken zonder dat je problemen krijgt? Lees snel verder om daar meer over te weten te komen.

Is deze website betrouwbaar?

Het internet is onder de juiste omstandigheden erg veilig. Toch ligt er altijd een gevaar op de loer en een fout met grote gevolgen is dan ook snel gemaakt. Zeker met internetbankieren is het belangrijk dat alles veilig verloopt. Het gaat namelijk om geld en niemand zit te wachten op problemen op dat gebied. 

Het is dan ook handig om te weten of een website betrouwbaar is. Het gevaar zit in een klein hoekje en je moet dus ook goed opletten.

Internetcriminelen brengen vaak kleine veranderingen aan in linkjes, die bijna niet opvallen. Controleer daarom het ingevulde internetadres goed op eventuele spelfouten. 

Veilig internetbankieren via een veilige website

Ook is het belangrijk om te kijken of de link begint met ‘https://’. Let er wel op dat het nog altijd niet zeker is dat de pagina daadwerkelijk veilig is als de link daarmee begint. Tot slot is het hebben van een veilige verbinding ook erg belangrijk. In de browser zie je dan voor het adres een soort hangslot staan. 

Als dat slotje er staat betekent dat dat er een veilige verbinding is. In principe moet je dan dus geen problemen krijgen. Staat dat slotje er niet? Dan heb je geen veilige verbinding en is het ook niet verstandig om een transactie te doen.

Het is dan namelijk makkelijker voor internetcriminelen om achter bepaalde gegevens te komen. Veel internetbrowsers geven ook een waarschuwing als het gaat om een website waarbij er geen veilige verbinding is.

Wil jij via het internet kunnen betalen?

Zo kun je veilig online betalen

Door veilig te internetbankieren, hoef jij je geen zorgen te maken dat het geld door de verkeerde personen wordt ontvangen.

  • Dat is: geld alleen naar betrouwbare personen en bedrijven overmaken
  • De controle over je eigen online betalingen houden
  • Het risico op het verliezen van geld verkleinen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Is het veilig om een tikkie te gebruiken?

Voor het overmaken van geld zijn er veel verschillende manieren binnen het internetbankieren. Erg populair is tegenwoordig het versturen van een tikkie. Je hoort het vrijwel direct zodra iemand geld van je moet krijgen. Een tikkie is eigenlijk niets anders dan een betaalverzoek. 

Het is ontwikkeld door ABN Amro, een van de grote banken in Nederland. De betaling die je doet verloopt altijd via iDEAL. Het afronden van de betaling gaat via je eigen bank.

Hierdoor is het dus veilig om te doen. Voortaan hoef je je dus geen zorgen meer te maken als iemand je een tikkie stuurt. 

Veilig internetbankieren via een tikkie

De belangrijkste veiligheidsregels voor veilig internetbankieren

Om veilig internetbankieren ook echt veilig te laten zijn, zijn er een aantal belangrijke veiligheidsregels. Door je aan die regels te houden kan je het voor jezelf zo veilig mogelijk maken. De regels staan hieronder voor je op een rijtje.

  • Regel 1: houd je beveiligingscodes geheim
  • Regel 2: laat je bankpas nooit door iemand anders gebruiken
  • Regel 3: zorg voor een goede beveiliging van de apparaten die je gebruikt voor internetbankieren
  • Regel 4: controleer je bankrekening
  • Regel 5: meld incidenten direct aan de bank en volg de aanwijzingen die je gegeven worden op

Conclusie – veilig internetbankieren in het kort

Waar vroeger veel nog op papier werd afgedaan, gaat dat tegenwoordig wel anders. Steeds meer dingen worden digitaal geregeld. Ook bankzaken ontkomen er niet aan en internetbankieren wordt door steeds meer mensen gebruikt. Het begint steeds vertrouwder te worden om aan internetbankieren te doen. Er schuilt echter ook wel een gevaar in. Het internet kan een veilige plek zijn, maar gevaar ligt altijd op de loer.

Internetcriminelen proberen steeds vaker geld weg te sluizen door gebruik te maken van internetbankieren. Nederlandse banken doen er al zoveel mogelijk aan om internetbankieren zo veilig mogelijk te maken. Hoewel de banken hun werk goed doen en de schade beperkt blijft, is het gevaar daarmee nog altijd niet volledig verdwenen. 

Je zult zelf namelijk ook goed je steentje moeten bijdragen om internetbankieren veilig te houden. Er zijn erg veel dingen om rekening mee te houden. Het lijkt misschien veel, maar je bent er heel blij mee als je je er aan houdt. Het kan namelijk erg veel problemen voorkomen. 

Controleer bijvoorbeeld alles erg goed en geef aan niemand je wachtwoorden of pincodes. Incidenten moet je direct melden en alle instructies moet je ook opvolgen. De apparaten die je gebruikt moeten goed beveiligd zijn en je moet regelmatig je bankrekening controleren. 

Hoewel het onschuldig lijkt, is het ook niet handig om je bankpas door iemand anders te laten gebruiken. Al met al wordt er veel gedaan om veilig internetbankieren mogelijk te maken. Gelukkig gaat het in Nederland goed en het is de bedoeling dat dat zo blijft. Zorg er dus voor dat je goed op alles let en houd internetbankieren zo veilig.

Wil jij via het internet kunnen betalen?

Zo kun je veilig online betalen

Door veilig te internetbankieren, hoef jij je geen zorgen te maken dat het geld door de verkeerde personen wordt ontvangen.

  • Dat is: geld alleen naar betrouwbare personen en bedrijven overmaken
  • De controle over je eigen online betalingen houden
  • Het risico op het verliezen van geld verkleinen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Geef een reactie