Verschil Chromebook en tablet: kies de beste optie!

Chromebooks zijn speciaal ontworpen laptops die met het Google-besturingssysteem werken. Ze bieden een gebruiksvriendelijke ervaring en hebben in tegenstelling tot tablets een fysiek toetsenbord. Chromebooks hebben toegang tot de Play Store en kunnen als hybride apparaten die de voordelen van laptops en tablets combineren worden gebruikt. Ze bieden een touchscreen interface en een vast toetsenbord voor productiviteits taken.

Of je nu overweegt om een nieuwe Windows laptop aan te schaffen of gewoon nieuwsgierig bent naar de verschillen, dit artikel geeft waardevolle inzichten om een weloverwogen beslissing te maken. Of je nu een op Chrome OS gebaseerd apparaat zoals de Google Chromebook overweegt, of juist een Windows laptop, dit artikel biedt waardevolle inzichten om een weloverwogen beslissing te maken.

Het verschil tussen een Chromebook en een laptop

Een Chromebook en een laptop lijken op het eerste gezicht misschien veel op elkaar, maar er zijn tussen de twee enkele belangrijke verschillen. Hieronder zullen we bespreken wat de verschillen tussen een Windows laptop en andere apparaten zijn, en hoe deze verschillen bij het kopen van een nieuw apparaat van invloed op je keuze kunnen zijn.

Wat is het verschil Chromebook en tablet

Wil jij onderweg gemakkelijk en efficient kunnen werken?

Beeldscherm van de Lenovo Ideapad Duet Chromebook CT-X636F ZA6F0027NL

Met een Chromebook kun jij in de Cloud aan je bestanden werken

 • Dat is vanaf ieder apparaat dat met het internet verbonden is toegang tot je bestanden
 • Je bestanden zijn altijd veilig opgeslagen
 • Gemakkelijk met anderen samen aan projecten kunnen werken
 • De laptop start razendsnel op, zodat wachten totdat de laptop is opgestart tot de verleden tijd behoort

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Besturingssysteem: Chrome OS versus Windows/macOS

Terwijl laptops verschillende besturingssystemen zoals Windows of macOS kunnen gebruiken, draaien alle Chromebooks op hetzelfde besturingssysteem: Chrome OS. Dit betekent dat de gebruikersinterface en de functionaliteit van een Chromebook in vergelijking met andere laptops anders aan kunnen voelen.

Hardwareverschillen: kracht versus online gerichtheid

Laptops hebben in vergelijking met Chromebooks meestal krachtigere hardware. Dit betekent dat laptops beter voor veeleisende taken zoals grafisch ontwerp, videobewerking of gamen geschikt zijn. Aan de andere kant zijn Chromebooks meer gericht op online taken en cloud gebaseerde applicaties dan Windows laptops. Ze hebben minder geheugen en verwerkingskracht nodig omdat veel van hun functies via het internet worden uitgevoerd.

Opslagmogelijkheden: harde schijven versus cloudopslag

In tegenstelling tot laptops hebben Chromebooks geen ingebouwde harde schijven waarop je bestanden lokaal op kunt slaan. In plaats daarvan vertrouwen ze voor documenten en bestanden volledig op cloudopslag. Dit heeft voordelen zoals vanaf ieder apparaat dat met het internet is verbonden toegang tot je bestanden en het verminderen van de kans op gegevensverlies bij een defect apparaat. Het kan echter ook betekenen dat je van een internetverbinding afhankelijk bent om toegang tot je bestanden te krijgen.

Prijs: laptops versus Chromebooks

Bij het kiezen tussen een laptop en een Chromebook is de prijs vaak ook een factor. Over het algemeen zijn laptops duurder dan Chromebooks. Dit komt deels door de verschillen in hardware, maar ook door het feit dat Chromebooks het gratis besturingssysteem Chrome OS gebruiken, terwijl laptops vaak met licenties voor Windows of macOS worden geleverd, wat extra kosten met zich meebrengt.

Gebruiksscenario’s: persoonlijke voorkeur en behoeften

Het belangrijkste verschil tussen een laptop en een Chromebook is misschien wel hoe je van plan bent om de laptop te gebruiken. Laptops zijn veelzijdiger en kunnen aan verschillende behoeften, zoals werken met zware software of het spelen van grafisch intensieve games worden aangepast. Aan de andere kant zijn Chromebooks ideaal voor mensen die voornamelijk online taken uitvoeren. Zo kunnen Chromebooks worden gebruikt voor het e-mailen, het surfen op het internet, het maken en het bewerken van documenten in Google Docs en het houden van videoconferenties.

Verschil Chromebook en tablet Chromebook

Voordelen van een Chromebook boven een laptop

Een Chromebook is een type laptop dat op het besturingssysteem Chrome OS dat door Google is ontwikkeld draait. Ten opzichte van traditionele laptops biedt het veel voordelen. Hieronder staan enkele redenen waarom je misschien wilt overwegen om een Chromebook in plaats van een gewone laptop te kiezen:

Snelle opstarttijd

De snelle opstarttijd is een van de grootste voordelen van een Chromebook. Dankzij het lichte besturingssysteem kunnen Chromebooks binnen enkele seconden worden opgestart. Dit betekent minder wachttijd en meer tijd om productief te zijn. In vergelijking met laptops die op zwaardere besturingssystemen zoals Windows draaien, kunnen Chromebooks aanzienlijk sneller opstarten.

Betere batterijduur

Een ander voordeel van een Chromebook is de betere batterijduur. Door hun efficiënte hardware kunnen de meeste Chromebooks in vergelijking met traditionele laptops langer meegaan zonder dat zo opgeladen hoeven te worden. Dit maakt ze ideaal voor mensen die onderweg werken of studenten die lange schooldagen hebben. Met een Chromebook hoef jij je minder zorgen over het zoeken naar stopcontacten te maken.

Automatische updates

Chromebooks ontvangen regelmatig automatische beveiligings- en software-updates, waardoor je altijd up-to-date bent. In tegenstelling tot traditionele laptops waarbij gebruikers handmatig op updates moeten controleren en deze vervolgens moeten installeren, zorgt het automatische updateproces ervoor dat je altijd van de nieuwste beveiligingsfuncties en softwareverbeteringen profiteert. Dit maakt Chromebooks in vergelijking met laptops die mogelijk verouderde software hebben een veiligere optie.

Eenvoudig te gebruiken

Een ander groot voordeel van Chromebooks is dat ze zelfs voor mensen met beperkte technische kennis eenvoudig te gebruiken zijn. Chromebooks hebben een intuïtieve interface die gemakkelijk te begrijpen is. Het besturingssysteem, Chrome OS, lijkt sterk op de populaire webbrowser Google Chrome, waardoor veel mensen al met de interface bekend zijn. Dit maakt het leren en het navigeren van het Chromebook systeem een stuk eenvoudiger.

Veiligheid

Chromebooks staan erom bekend dat ze in vergelijking met traditionele laptops veiliger zijn. Het besturingssysteem, Chrome OS, is met ingebouwde beveiligingsmaatregelen ontworpen waardoor je tegen malware en andere bedreigingen beschermd bent. Bovendien worden automatische updates regelmatig uitgevoerd zodat je altijd de nieuwste beveiligingspatches hebt.

Verschil Chromebook en tablet veiligheid

Integratie met Google-services

Als je Google-services zoals Gmail, Google Drive en Google Agenda vaak gebruikt, dan zal een Chromebook naadloos met deze services integreren. Je kunt gemakkelijk toegang tot al je bestanden en documenten in de cloud krijgen en ze tussen verschillende apparaten synchroniseren. Dit maakt het handig om onderweg aan projecten te werken of met anderen samen te werken.

Hoewel een Chromebook ten opzichte van een traditionele laptop veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden.

Updates voor Chromebooks: duur en frequentie

Chromebooks ontvangen elke zes weken automatische updates van Google. Deze updates houden de Chromebooks veilig en voegen nieuwe functies toe. De updates worden meestal zonder onderbreking binnen enkele minuten tot een uur op de achtergrond geïnstalleerd. Je hoeft de updates niet handmatig te installeren, omdat Google ervoor zorgt dat je altijd de nieuwste software hebt. Dit is vooral handig voor beveiligingspatches, omdat kwetsbaarheden snel worden opgelost zonder dat jij hier iets voor hoeft te doen. Met regelmatige updates blijft jouw Chromebook met nieuwe functies en verbeteringen van Google up-to-date.

Een voordeel van automatische updates is dat ze geruisloos en zonder onderbrekingen plaatsvinden. Dit zorgt voor een naadloze gebruikerservaring. Automatische updates zijn ook belangrijk voor de beveiliging van je Chromebook. Google brengt regelmatig beveiligingspatches uit zodat jouw apparaat tegen malware en andere kwaadaardige activiteiten beschermd blijft. Met regelmatige updates kun je veilig op het internet surfen en online diensten gebruiken, wetende dat jouw Chromebook goed is beveiligd.

Kortom, de automatische updates voor Chromebooks bieden verschillende voordelen. Ze zorgen ervoor dat jouw apparaat altijd met de nieuwste software en functies up-to-date is, zonder dat jij er iets voor hoeft te doen. Daarnaast worden beveiligingspatches regelmatig uitgebracht waardoor jouw Chromebook tegen bedreigingen beschermd blijft.

Praktische tips voor het gebruik van een Chromebook of tablet

Als je een Chromebook of tablet gebruikt, zijn er enkele tips om het meeste uit je apparaat te halen. Een Chromebook is een laptop met Chrome OS van Google, terwijl een tablet meer op draagbaarheid en entertainment gericht is. Bij een Chromebook heb je een Google-account voor toegang tot verschillende Google-services nodig. Voor een goede integratie met het besturingssysteem wordt het aanbevolen om de Google Chrome-browser te gebruiken. Bij een tablet moet je tussen iOS van Apple of Android van Google kiezen. Leer de instellingen en functies kennen om het meeste uit je apparaat te halen.

Gebruik cloudopslag om bestanden veilig op te slaan en op verschillende apparaten toegang tot documenten te krijgen.

Zowel Chromebooks als tablets hebben het voordeel van naadloze integratie met cloudopslag diensten zoals Google Drive. Hierdoor kun je bestanden via ieder apparaat dat met het internet is verbonden veilig opslaan en overal toegang tot de bestanden hebben.

Enkele voordelen van cloudopslag zijn onder andere:

 • Je hoeft je geen zorgen over het verliezen van gegevens op je Chromebook te maken als jouw apparaat kapot gaat of kwijtraakt.
 • Het maakt samenwerking eenvoudiger omdat je bestanden gemakkelijk met anderen kunt delen.
 • Je kunt ruimte op jouw apparaat besparen door bestanden naar de cloud over te brengen.

Gebruik apps uit de Chrome Web Store om extra functionaliteit aan jouw Chromebook toe te voegen

Een geweldige functie van een Chromebook is dat je apps via de Chrome Web Store toe kunt voegen. Deze apps bieden extra functionaliteit die specifiek op jouw behoeften, zoals foto bewerking, kantoorsoftware en games is afgestemd . De Chrome Web Store heeft voor iedereen iets te bieden.

Verschil Chromebook en tablet op de chromebook met apps werken

Enkele populaire apps die je kunt overwegen zijn:

 • Google Docs: een krachtige online tekstverwerker waarmee je documenten kunt maken en bewerken.
 • Pixlr Editor: een uitgebreide fotobewerkingsapp die vergelijkbaar is met Adobe Photoshop.
 • Evernote: een notitie-app waarmee je eenvoudig aantekeningen kunt maken en organiseren.

Om productiever met de tablet te kunnen werken kun je overwegen om een externe toetsenbord accessoire aan te schaffen.

Wanneer jij een tablet gebruikt, kun je overwegen om een extern toetsenbord accessoire aan te schaffen. Dit kan jouw productiviteit aanzienlijk verhogen en het werken op jouw tablet gemakkelijker maken. Hieronder staan enkele redenen waarom je zou moeten overwegen om een extern toetsenbord accessoire aan te schaffen:

 1. Verbeterde type ervaring: Het typen op een extern toetsenbord is vaak veel comfortabeler als het typen op het touchscreen van een tablet. Met een fysiek toetsenbord kun jij sneller en nauwkeuriger typen, waardoor je efficiënter kunt werken.
 2. Meer ruimte op het scherm: Wanneer jij een extern toetsenbord gebruikt, heb je meer ruimte op het scherm van jouw tablet. Dit betekent dat je meer informatie kunt zien en gemakkelijker kunt multitasken. Zo kun je een document bewerken, terwijl jij tegelijkertijd naar een video bekijkt.
 3. Compatibiliteit met verschillende apparaten: Externe toetsenbord accessoires zijn vaak compatibel met meerdere apparaten, zoals tablets, smartphones en zelfs laptops. Dit betekent dat je hetzelfde toetsenbord voor al jouw apparaten kunt gebruiken, wat handig is als je regelmatig tussen verschillende apparaten schakelt.
 4. Draagbaarheid: Veel externe toetsenbord accessoires zijn compact en draagbaar, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden meegenomen. Dit is vooral handig als jij onderweg werkt of vaak van locatie verandert.
 5. Extra functies: Sommige externe toetsenbord accessoires bieden extra functies, zoals verlichte toetsen, sneltoetsen en een ingebouwde standaard voor jouw tablet. Deze functies kunnen jouw werkomgeving nog handiger en efficiënter maken.

Als jij besluit om een extern toetsenbord accessoire aan te schaffen, zijn er verschillende opties beschikbaar. Hieronder staan enkele populaire keuzes:

 • Bluetooth toetsenborden: Deze toetsenborden kunnen draadloos via Bluetooth met jouw tablet worden verbonden. Ze zijn gemakkelijk te koppelen en bieden een goede type ervaring.
 • Tablet toetsenbord hoezen: Deze toetsenborden zijn in een beschermende hoes voor jouw tablet ingebouwd. Ze bieden zowel een toetsenbord als een bescherming voor jouw apparaat.
 • Opvouwbare toetsenborden: Deze toetsenborden kunnen worden opgevouwen, waardoor ze zeer draagbaar zijn. Hierdoor zijn ze ideaal voor onderweg.
 • Dockingstations: Met een dockingstation kun jij de functionaliteit van jouw tablet vergroten door ze op andere apparaten zoals een toetsenbord, muis of monitor aan te sluiten. Daarnaast bieden ze extra aansluitingen zoals USB-poorten en SD-kaart sleuven voor gemakkelijkere bestandsoverdracht en om externe apparaten aan te sluiten. 

Wil jij onderweg gemakkelijk en efficient kunnen werken?

Beeldscherm van de Lenovo Ideapad Duet Chromebook CT-X636F ZA6F0027NL

Met een Chromebook kun jij in de Cloud aan je bestanden werken

 • Dat is vanaf ieder apparaat dat met het internet verbonden is toegang tot je bestanden
 • Je bestanden zijn altijd veilig opgeslagen
 • Gemakkelijk met anderen samen aan projecten kunnen werken
 • De laptop start razendsnel op, zodat wachten totdat de laptop is opgestart tot de verleden tijd behoort

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Factoren om bij het kiezen tussen een Chromebook en een tablet te overwegen

Bij het kiezen tussen een Chromebook en een tablet zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Het beoogde gebruik, de vereiste software, het budget en de gewenste mobiliteit spelen allemaal een rol in deze beslissing.

Beoogd gebruik

Het eerste dat je moet overwegen is hoe je van plan bent om het apparaat te gebruiken. Als je voornamelijk wilt consumeren, zoals surfen op het internet, e-mails wilt lezen of video’s wilt kijken, dan is een tablet voor jou wellicht de beste keuze. Tablets hebben meestal intuïtieve touchscreens en zijn draagbaar, waardoor ze voor mediaconsumptie onderweg ideaal zijn.

Aan de andere kant, als je productiever wilt zijn en van plan bent om veel te typen of complexere taken uit wilt voeren, dan zou een Chromebook beter bij je passen. Een Chromebook biedt toegang tot webgebaseerde applicaties zoals Google Docs en Sheets, waarmee je documenten kunt maken en bewerken zonder dat je daar extra software voor hoeft te installeren. Bovendien hebben Chromebooks vaak fysieke toetsenborden die voor langere schrijfsessies handig kunnen zijn .

Vereiste software

Een ander belangrijk aspect om te overwegen is de vereiste software voor jouw specifieke behoeften. Sommige programma’s werken vanwege het besturingssysteem dat op Google’s Chrome OS gebaseerd is mogelijk niet op Chromebooks. Als je van specifieke desktopsoftware afhankelijk bent die alleen voor Windows of macOS beschikbaar is, kan een tablet met Windows of iOS een betere keuze zijn.

Aan de andere kant, als je voornamelijk webgebaseerde applicaties en cloudopslag diensten zoals Google Drive of Microsoft Office Online gebruikt, dan is een Chromebook voor jouw behoeften mogelijk voldoende. Deze apparaten zijn ontworpen om naadloos met web-apps samen te werken en bieden meestal voldoende opslagruimte in de cloud.

Budget

Het budget speelt natuurlijk ook een rol bij het maken van je keuze. Over het algemeen zijn tablets goedkoper dan Chromebooks, maar dit kan afhankelijk van de specificaties en merken die je overweegt variëren. Als je een beperkt budget hebt, kun je waarschijnlijk gemakkelijker een betaalbare tablet die aan jouw behoeften voldoet vinden.

verschil Chromebook en tablet in prijs

Aan de andere kant bieden Chromebooks vaak meer waar voor hun geld als het om prestaties en functionaliteit gaat. Ze hebben in vergelijking met tablets in dezelfde prijsklasse meestal krachtigere processoren en meer opslagruimte. Als je bereid bent om iets meer te investeren, kan een Chromebook op lange termijn een duurzamere optie zijn.

Gewenste mobiliteit

Als mobiliteit voor jouw belangrijk is, moet je rekening met het formaat en het gewicht van het apparaat houden. Tablets zijn over het algemeen compacter en lichter dan Chromebooks, waardoor ze gemakkelijk mee te nemen zijn. Dit maakt tablets ideaal voor mensen die veel reizen of hun apparaat vaak buitenshuis gebruiken.

Vergelijking van functies en specificaties tussen Chromebooks en tablets

Als je voor je dagelijkse computertaken naar een draagbaar apparaat zoekt, kom je al snel bij de keuze tussen een Chromebook en een tablet uit. Beide apparaten hebben unieke functies en specificaties die ze van elkaar onderscheiden. Hieronder vergelijken we enkele van de belangrijkste kenmerken en specificaties van Chromebooks en tablets.

Besturingssysteem

 • Chromebooks: Draaien op het Chrome OS-besturingssysteem van Google, dat voor online gebruik en toegang tot webgebaseerde apps en diensten is ontworpen.
 • Tablets: Draaien meestal op mobiele besturingssystemen zoals Android of iOS, die een breder scala aan apps en functionaliteiten bieden.

Toetsenbord en muis

 • Chromebooks: Worden met een fysiek toetsenbord en touchpad geleverd, waardoor ze geschikter zijn om productief te werken en te typen.
 • Tablets: Gebruiken meestal een virtueel toetsenbord op het touchscreen, wat voor het consumeren van media en het spelen van games handig is, maar minder geschikt is als je intensief wilt typen.

Schermgrootte en -kwaliteit

 • Chromebooks: Bieden over het algemeen grotere schermen, variërend van 11 tot 15 inch, met een hogere resolutie en betere beeldkwaliteit.
 • Tablets: Hebben meestal kleinere schermen, variërend van 7 tot 12 inch, met een goede beeldkwaliteit, maar mogelijk niet zo scherp als die van Chromebooks.

Opslagcapaciteit

 • Chromebooks: Hebben meestal meer interne opslagruimte, variërend van 32 GB tot 256 GB, waardoor ze ideaal zijn om bestanden en documenten op te slaan.
 • Tablets: Bieden meestal minder opslagruimte, variërend van 16 GB tot 128 GB, maar kunnen vaak met externe opslagopties zoals microSD kaarten worden uitgebreid.

Connectiviteitsopties

 • Chromebooks: Beschikken meestal over meerdere USB-poorten, een HDMI-poort en een hoofdtelefoonaansluiting, waardoor ze gemakkelijk op randapparatuur en externe schermen kunnen worden aangesloten.
 • Tablets: Hebben meestal een beperkter aantal poorten en zijn afhankelijk van draadloze verbindingen, zoals Bluetooth en Wi-Fi, om accessoires aan te sluiten en bestanden te delen.

Prijsklasse

 • Chromebooks: Afhankelijk van de specificaties en het merk zijn Chromebooks met prijzen variërend van €200 tot €600 over het algemeen goedkoper dan tablets.
 • Tablets: In vergelijking met Chromebooks kunnen tablets, met prijzen variërend van €300 tot €700 over het algemeen duurder zijn. 

Conclusie van het verschil tussen een Chromebook en een tablet

In deze blogpost hebben we naar het verschil tussen een Chromebook en een tablet gekeken. We hebben ontdekt dat er aanzienlijke verschillen in de functionaliteit en prestaties zijn. Een Chromebook kan multitasking, heeft een fysiek toetsenbord en is geschikt voor taken zoals tekstverwerking en browsen. Een tablet is meer geschikt voor mediaconsumptie, zoals het bekijken van video’s en het lezen van e-books. Het ontbreken van een fysiek toetsenbord kan beperkingen aan productiviteitstaken opleggen.

verschil Chromebook en tablet laptop

Als je naar een apparaat zoekt dat gericht is op productiviteit en multitasking, dan is een Chromebook voor jou wellicht de beste keuze. Als je daarentegen voornamelijk wilt consumeren, zoals het kijken van films of op sociale media wilt surfen, dan kan een tablet beter bij je behoeften passen. Overweeg ook factoren zoals de prijsklasse, voorkeur van het besturingssysteem en specifieke functies die voor jouw gebruikssituatie belangrijk zijn.

Veel gestelde vragen

Kan ik Microsoft Office op zowel een Chromebook als een tablet gebruiken?

Ja, zowel Chromebooks als tablets kunnen Microsoft Office apps via online versies of mobiele apps uitvoeren.

Kan ik offline met zowel een Chromebook als een tablet werken?

Ja, zowel Chromebooks als tablets bieden offline functionaliteit voor bepaalde apps en taken. Controleer echter de specifieke mogelijkheden van het apparaat dat je overweegt.

Kan ik games op zowel een Chromebook als een tablet spelen?

Hoewel beide apparaten enkele games kunnen ondersteunen, is de gamebibliotheek voor Chromebooks in vergelijking met tablets beperkter.

Zijn er antivirusprogramma’s voor zowel Chromebooks als tablets nodig ?

Over het algemeen hebben Chromebooks minder last van virussen en malware, omdat ze het veilige Chrome OS besturingssysteem gebruiken. Voor tablets kan het raadzaam zijn om een betrouwbare antivirus app te gebruiken.

Welk besturingssysteem is beter: Chrome OS of Android/iOS?

Dit hangt van jouw persoonlijke voorkeur en behoeften af. Als je bekend bent met Android  of iOS-apps en interfaces, kan een tablet met dat besturingssysteem handiger zijn. Als je echter gewend bent aan de Google Suite apps en de productiviteitsfuncties van Chrome OS, kan een Chromebook de beste keuze zijn.

Wil jij onderweg gemakkelijk en efficient kunnen werken?

Beeldscherm van de Lenovo Ideapad Duet Chromebook CT-X636F ZA6F0027NL

Met een Chromebook kun jij in de Cloud aan je bestanden werken

 • Dat is vanaf ieder apparaat dat met het internet verbonden is toegang tot je bestanden
 • Je bestanden zijn altijd veilig opgeslagen
 • Gemakkelijk met anderen samen aan projecten kunnen werken
 • De laptop start razendsnel op, zodat wachten totdat de laptop is opgestart tot de verleden tijd behoort

Dit is nog maar een topje van de ijsberg