VPN server instellen op Synology NAS

Synology is een bekend merk dat gespecialiseerd is in Network Attached Storage (NAS) oplossingen. Met hun NAS server kun je bestanden via het netwerk delen en beheren. In dit artikel bespreken we de introductie van Synology NAS als VPN server en het belang van een veilige VPN server op jouw Synology NAS. Met de optie om OpenVPN op jouw Synology NAS te installeren, kun je een veilige verbinding eenvoudig maken.

Een op OpenVPN gebaseerde VPN-server heeft vele voordelen, zoals privacybescherming, gegevensversleuteling en het omzeilen van geografische beperkingen. Je kunt jouw Synology NAS als VPN-server instellen, zodat jij onderweg eenvoudig toegang tot jouw bestanden en apparaten binnen het lokale netwerk krijgt. Configureer OpenVPN op jouw router zodat jij zelfs op openbare wifi-netwerken een veilige verbinding tot stand kunt brengen. 

In dit artikel leggen we uit hoe jij jouw Synology NAS als VPN-server kunt configureren en welke protocollen je kunt gebruiken om de verbinding tot stand te brengen. Blijf voor meer informatie over deze handige functie rustig lezen!

Voordelen van een Synology NAS als VPN-server

Met een Synology NAS als VPN-server kun je ongeacht waar je je bevindt gemakkelijk en veilig toegang tot je thuisnetwerk krijgen. De firewall van de NAS zorgt voor extra beveiliging. Of je nu onderweg, op kantoor of in een café bent, met een VPN-verbinding kun je eenvoudig met je eigen netwerk verbinden en alle bronnen en apparaten binnen dat netwerk benaderen.

Een Synology NAS als VPN-server heeft voor de beveiliging verschillende voordelen. Met een Synology NAS kun je vanaf externe locaties veilig toegang tot je netwerk krijgen. Daarnaast wordt je internetverkeer versleuteld, waardoor je gegevens beschermd zijn tegen hackers en andere kwaadwillenden. Dit is vooral belangrijk bij het verbinden met openbare wifi-netwerken, die vaak kwetsbaar zijn voor aanvallen.

vpn server - synology installeren

Bovendien werkt de Synology DSM-software als extra beveiligingslaag voor je netwerk. Met functies zoals firewall beheer, IP-blokkering en geavanceerde authenticatiemethoden kun jij ervoor zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers via de VPN-verbinding toegang tot jouw netwerkbronnen hebben. Je moet je netwerkbronnen met een VPN-verbinding beveiligen om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.

Wil jij jouw belangrijke gegevens tegen cybercrime beschermen?

vpn server - synology met een tweede nas verbinden

Door een VPN op jouw server van Synology in te stellen kun jij jouw belangrijke bestanden zoals foto’s, video’s en documenten tegen de gevaren van het internet beschermen

 • Dat betekend dat: het internetverkeer naar jouw NAS wordt versleuteld
 • De belangrijke bestanden niet aan een virus worden blootgesteld
 • Cybercriminelen geen kans hebben om jouw belangrijke bestanden te beschadigen
 • Jouw belangrijke bestanden voor anderen worden afgeschermd

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Bescherming van jouw gegevens tegen hackers en ongewenste indringers

Een Synology NAS beschermt tegen hackers en indringers. Het biedt veilige opslag en bescherming van gegevens. De ingebouwde beveiligingsmaatregelen houden bestanden en informatie veilig. Je kunt de NAS eenvoudig configureren om je netwerk tegen bedreigingen te beschermen. Sterke encryptieprotocollen zoals OpenVPN en L2TP/IPSec zorgen ervoor dat je gegevens veilig via de VPN-verbinding worden verzonden. Hierdoor blijft je privacy gewaarborgd en kunnen kwaadwillende partijen je persoonlijke informatie, zoals wachtwoorden en creditcardgegevens, niet onderscheppen.

Met een Synology NAS als VPN-server kun jij jouw netwerkbronnen tegen externe aanvallen beveiligen. Je kunt specifieke IP-adressen toegang tot bepaalde bronnen geven en tweestapsverificatie instellen om verbinding met jouw apparaat te maken. Hiermee houdt je de controle over wie toegang tot jouw netwerk heeft waardoor jij inbraakpogingen kunt voorkomen. Met de juiste beveiligingsmaatregelen kun jij ervoor zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang tot jouw netwerk hebben en dat jij tegen mogelijke inbreuken beschermd bent.

Eenvoudige installatie en configuratie met de Synology DSM-software

Een groot voordeel van een Synology NAS als VPN-server is de eenvoudige installatie en configuratie met behulp van de Synology DSM-software. Deze software heeft een gebruiksvriendelijke interface, waardoor zelfs beginners zonder technische kennis een VPN-server gemakkelijk op kunnen zetten. Installeer de DSM-software op je NAS, volg de instructies en log via je webbrowser in. Binnen de DSM-interface kun je een nieuwe VPN-serverconfiguratie maken en aanpassen. Zo kun je het gewenste VPN-protocol kiezen en beveiligingsmaatregelen instellen. Daarnaast kun je gebruikersaccounts maken en voor deze accounts de toegangsrechten beheren.

Stapsgewijze instructies om een VPN-server op een Synology NAS in te stellen

 1. Open de webinterface van je Synology NAS door het IP-adres van je NAS in de browser in te voeren.
 2. Log met jouw beheerdersaccount in.
 3. Druk in het hoofdmenu aan de linkerkant van het scherm op “VPN Server” om je verbinding te beveiligen.
 4. Druk op “OpenVPN” om de configuratieopties voor je OpenVPN te openen.
 5. Druk op “Algemeen” en selecteer vervolgens “OpenVPN-server inschakelen”.
 6. Voer een naam voor je VPN-server, bijvoorbeeld “MijnVPN” in.
 7. Kies het protocol, zoals UDP of TCP dat je wilt gebruiken.
 8. Kies een poortnummer zoals 1194 voor jouw VPN-server,.
 9. Schakel, indien nodig, port forwarding op je router in om verkeer via de gekozen poort naar je Synology NAS door te sturen.
 10. Stel indien gewenst geavanceerde opties zoals compressie, TLS-authenticatie en DNS-instellingen in. Deze opties kun je naar wens aanpassen.

Configuratieopties en aanbevelingen voor optimale prestaties

 • Poortdoorschakeling (port forwarding):
 • Om externe toegang tot je VPN-server te krijgen, moet je port forwarding op je router instellen, zodat je verkeer via de juiste poort naar je Synology NAS door te sturen.
 • Protocolkeuze: Je kunt tussen UDP en TCP kiezen . UDP is meestal sneller, maar bij een slechte netwerkverbinding minder betrouwbaar. TCP is daarentegen betrouwbaarder, maar iets langzamer.
 • Poortnummer: Kies een ongebruikt poortnummer voor OpenVPN op je NAS of in je netwerk. Het standaardnummer is 1194, maar als dat nodig is kun je ook een ander nummer kiezen.
 • Geavanceerde opties: Afhankelijk van je behoeften en beveiligingsvoorkeuren kun je geavanceerde opties, zoals compressie, TLS-authenticatie en DNS-instellingen instellen. Bij langzame netwerkverbindingen verbetert compressiede prestaties van je VPN verbinden en TLS-authenticatie biedt met certificaten extra beveiliging.

Met een VPN-server op je Synology NAS kun je vanaf externe locaties veilig toegang tot je thuisnetwerk krijgen. Volg de stappen en kies de juiste configuratieopties zodat je VPN-server optimaal presteert en aan je behoeften voldoet.

Gebruik OpenVPN op een Synology NAS

OpenVPN is een betrouwbare VPN-technologie dat op een Synology NAS kan worden gebruikt. Het verbetert je online privacy en beveiliging door een versleutelde verbinding tussen je apparaat en het internet te creëren.

vpn server - synology openVPN

Met OpenVPN kun je gegevens veilig verzenden en ontvangen zonder dat anderen mee kunnen kijken. Daarnaast kun je geografische beperkingen omzeilen en geblokkeerde inhoud openen. Je kunt zelfs als je niet fysiek aanwezig vanaf externe locaties een veilige verbinding met je NAS tot stand brengen en toegang tot je bestanden en gegevens krijgen. Hieronder geven wij een gedetailleerde uitleg over hoe je OpenVPN op je Synology apparaat kunt gebruiken.

Uitleg over OpenVPN en waarom het voor een Synology NAS ideaal is

OpenVPN is een veilig en flexibel VPN-protocol dat je gegevens tijdens het verzenden via een beveiligde verbinding versleutelt en privé houdt. Het gebruikt SSL/TLS encryptie om de communicatie tussen jouw apparaat en de VPN-server te beveiligen. Zo blijven al je gegevens veilig tijdens het verzenden via het internet.

OpenVPN is de beste keuze voor een VPN-server op een Synology NAS. Het is compatibel met verschillende besturingssystemen, zoals Windows, macOS, Linux, iOS en Android. Je kunt je Synology NAS met OpenVPN eenvoudig als een VPN-server instellen. Hierdoor kun je gemakkelijk vanaf ieder apparaat de verbinding met je Synology NAS tot stand brengen.

Een ander voordeel van OpenVPN op een Synology NAS is de volledige ondersteuning van Synology zelf. Dit zorgt voor regelmatige updates en bugfixes, wat in een stabiele en veilige verbinding resulteert.

Installatie en configuratie van OpenVPN op jouw Synology apparaat

Om OpenVPN op jouw Synology NAS te installeren moet je de onderstaande stappen volgen. Door de onderstaande stappen te volgen kun je OpenVPN eenvoudig op je Synology NAS installeren.

 1. Log op jouw Synology DSM (DiskStation Manager) in en ga naar het “Package Center” om de je gewenste software te installeren.
 2. Zoek in de zoekbalk naar “OpenVPN” en kies het juiste programma. 
 3. Druk op “Installeren” om de installatie te starten.
 4. Wacht totdat de installatie is voltooid en open vervolgens het geïnstalleerde pakket.

Nadat je OpenVPN hebt geïnstalleerd, moet je het voor gebruik met jouw Synology NAS configureren. Dit kun je doen door de juiste instellingen aan te passen.

 1. Druk op “Configuratie importeren” en selecteer het gedownloade configuratiebestand (.ovpn) dat je van je VPN-provider hebt ontvangen.
 2. Voer indien nodig de gebruikersnaam en het wachtwoord die door je VPN-provider zijn verstrekt in.
 3. Pas eventuele andere gewenste instellingen, zoals DNS-instellingen of geavanceerde opties aan.
 4. Sla de configuratie op en sluit het venster.

Tussen verschillende VPN-servers op jouw Synology NAS overschakelen

Het wisselen tussen verschillende VPN-servers op je Synology NAS is handig. Je kunt je netwerkverbinding aan je behoeften aanpassen. Door je netwerkverbinding aan te passen kun je: toegang tot beperkte inhoud krijgen, je privacy beschermen of een snellere verbinding krijgen. Met een VPN kun je de verbinding met servers over de hele wereld tot stand brengen en je internetervaring verbeteren.

Met de OpenVPN Connect-app op je Synology NAS kun je gemakkelijk tussen verschillende VPN-servers schakelen. Deze app heeft een intuïtieve interface waarmee je snel van locatie kunt wisselen. Je kunt eenvoudig navigeren en de beste routes vinden. Daarnaast kun je favoriete locaties opslaan en snel toegang tot recente zoekopdrachten krijgen. Of je nu onderweg naar je werk bent, een afspraak hebt of de omgeving wilt verkennen, deze app is voor jou de perfecte metgezel.

Volg deze stappen om de verbinding met een nieuwe VPN-serverlocatie tot stand te brengen. Kies de juiste serverlocatie in de VPN-app op je apparaat. Als je met de VPN-server verbonden bent, wordt je internetverkeer versleuteld en beveiligd. Nu kun je veilig en anoniem surfen, zonder dat jij je zorgen over privacy of geografische beperkingen hoeft te maken.

 1. Open de OpenVPN Connect-app op jouw Synology NAS.
 2. Druk op de optie “Verbinding” in het hoofdvenster.
 3. Kies vervolgens “Verbinden met nieuwe server”.
 4. Voer het adres van de nieuwe server dat je wilt gebruiken in, hiervoor kun je het beste een betrouwbare provider gebruiken.
 5. Druk op “Verbinden” om je apparaat met de nieuwe serverlocatie te verbinden.

Wijzig je VPN-verbinding eenvoudig naar een andere serverlocatie en geniet van de voordelen die de gekozen specifieke locatie te bieden heeft.

Wil jij jouw belangrijke gegevens tegen cybercrime beschermen?

vpn server - synology met een tweede nas verbinden

Door een VPN op jouw server van Synology in te stellen kun jij jouw belangrijke bestanden zoals foto’s, video’s en documenten tegen de gevaren van het internet beschermen

 • Dat betekend dat: het internetverkeer naar jouw NAS wordt versleuteld
 • De belangrijke bestanden niet aan een virus worden blootgesteld
 • Cybercriminelen geen kans hebben om jouw belangrijke bestanden te beschadigen
 • Jouw belangrijke bestanden voor anderen worden afgeschermd

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Het belang van veiligheid bij het verbreken of het verbinden met een nieuwe locatie

Bij het wisselen van VPN-serverlocatie op je Synology NAS moet je op de veiligheid van je verbinding letten. Als je niet voorzichtig bent kan het verbreken of het verbinden met een nieuwe locatie risico’s met zich meebrengen.

Hieronder staan enkele belangrijke punten die je in gedachten moet houden als je naar een andere serverlocatie overschakelt.

 • Gebruik een betrouwbare VPN-provider om je online privacy te beschermen. Kies een provider die om zijn veiligheid en privacybescherming bekend staat.
 • Controleer het certificaat van de VPN-server altijd voordat je de verbinding tot stand brengt, om te voorkomen dat je verbinding met een kwaadwillende partij maakt.
 • Schakel de firewall op je Synology NAS in om ongewenst netwerkverkeer te blokkeren en je gegevens te beschermen.
 • Gebruik sterke wachtwoorden voor je VPN account en verander ze regelmatig. Op deze manier kun jij jouw online veiligheid tegen hackers en andere bedreigingen beschermen. Vergeet niet om je wachtwoord voor optimale beveiliging regelmatig te wijzigen.
 • Houd je Synology NAS up-to-date door de updates voor de firmware regelmatig te installeren.

Uitleg over crosspremise VPN-configuratie en hoe dit met twee Synology-apparaten kan worden bereikt

Een crosspremise VPN-configuratie maakt naadloze verbinding voor eenvoudige en veilige toegang tot je netwerk via VPN-servers tussen meerdere locaties mogelijk. Je kunt deze configuratie met behulp van twee Synology NAS-apparaten opzetten. Maar laten we eerst begrijpen wat een crosspremise VPN is en waarom het handig kan zijn.

Met een crosspremise VPN kunnen bedrijven veilig tussen verschillende fysieke locaties zoals kantoren of filialen communiceren. Het gebruikt virtuele privénetwerken (VPN’s) om gegevens veilig over openbare netwerken te verzenden en medewerkers op verschillende locaties veilig toegang tot bedrijfsbronnen en bestanden alsof ze lokaal zijn te geven.

vpn server - synology met een tweede nas verbinden

Nu we begrijpen wat een crosspremise VPN is, kunnen we je helpen met de configuratie op Synology NAS-apparaten. Synology biedt krachtige en betrouwbare NAS-oplossingen die ideaal zijn voor het opzetten van een crosspremise VPN.

Zorg ervoor dat beide Synology NAS apparaten correct zijn geconfigureerd en met internet verbonden zijn. Pas de juiste instellingen op beide apparaten toe, zodat ze probleemloos via het internet kunnen communiceren. Volg daarna de volgende stappen.

 1. Log met je account op de beheerinterface van de eerste Synology NAS in.
 2. Ga naar het Configuratiescherm en open het VPN Server-menu om de instellingen te beheren.
 3. Druk op “OpenVPN” en vervolgens op “Algemeen”.
 4. Schakel de OpenVPN-service in en configureer de gewenste instellingen, zoals je IP-bereik en het poortnummer.
 5. Sla de wijzigingen op en genereer een certificaat voor de server.
 6. Herhaal deze stappen voor de tweede Synology NAS.

Nu we beide Synology NAS-apparaten als VPN-servers hebben geconfigureerd, moeten we ervoor zorgen dat ze veilig met elkaar kunnen communiceren. Configureer de juiste instellingen om een betrouwbare verbinding tussen de apparaten tot stand te brengen. Voor veilige en efficiënte gegevensoverdracht moet je een tunnel tussen de servers opzetten.

 1. Ga terug naar het VPN Server-menu van de eerste Synology NAS en je kunt verder gaan met de configuratie.
 2. Druk op “Tunnelinstellingen” en voeg een nieuwe tunnel toe.
 3. Configureer de tunnel met het IP-adres van de andere Synology NAS en het certificaat voor de verificatie. Je moet het IP-adres en het certificaat van de andere Synology NAS invoeren om de tunnel te configureren.
 4. Sla de wijzigingen op en herhaal deze stappen voor de tweede Synology NAS.

Nu kunnen beide Synology NAS-apparaten via een crosspremise VPN-verbinding veilig met elkaar communiceren. Met deze verbinding kunnen je Synology NAS-apparaten veilig en efficiënt met elkaar communiceren.

Op jouw ExpressVPN-account inloggen en één vpn-account op alle apparaten gebruiken

Om jouw online activiteiten te beveiligen en jouw persoonlijke gegevens te beschermen is een VPN-server van essentieel belang. Met een VPN-server kun jij een veilige verbindin met het internet tot stand brengen en geografisch geblokkeerde inhoud bekijken. Wanneer je een Synology NAS gebruikt, kun je ExpressVPN gebruiken om jouw NAS te beveiligen en jouw online privacy te beschermen.

 • Beveiliging: Een VPN-server zoals ExpressVPN beschermt al je internetverkeer met end-to-end encryptie. Dit is handig als je gevoelige informatie verzendt of op je Synology NAS toegang tot vertrouwelijke bestanden hebt.
 • Anoniem browsen: Met ExpressVPN kun je online anoniem surfen. Jouw IP-adres wordt verborgen en door een ander IP-adres van de VPN-server vervangen. Hierdoor blijft jouw identiteit verborgen en kun jij veilig surfen zonder dat anderen jouw activiteiten kunnen zien.
 • Toegang tot geblokkeerde inhoud: Met ExpressVPN kun je geografische beperkingen omzeilen en toegang tot inhoud die normaal niet in jouw regio beschikbaar is krijgen. Of het nu om streamingdiensten, sociale media of andere websites gaat, met ExpressVPN heb je de vrijheid om overal ter wereld te browsen. Je kunt waar je ook bent met je ExpressVPN abonnement veilig en anoniem toegang tot het internet krijgen.

Instructies om op jouw ExpressVPN-account in te loggen en deze op al jouw apparaten te gebruiken

Om ExpressVPN op je Synology NAS te kunnen gebruiken, moet je eerst op je ExpressVPN-account inloggen en de instellingen op al je apparaten configureren. Volg de onderstaande instructies om snel aan de slag te gaan.

 1. Ga naar de website van ExpressVPN en log met zowel je gebruikersnaam als wachtwoord op je account in.
 2. Nadat je bent ingelogd kun je de je applicatie voor het specifieke apparaat dat je wilt gebruiken downloaden. ExpressVPN biedt apps voor verschillende platforms, waaronder Windows, Mac, iOS, Android en meer. Je kunt je privacy en veiligheid met ExpressVPN op al je apparaten eenvoudig waarborgen.
 3. Nadat je de app hebt gedownload en geïnstalleerd moet je deze openen en jouw inloggegevens invoeren om de verbinding met het VPN-netwerk tot stand te brengen. Met behulp van deze app kun je veilig en anoniem op het internet surfen, terwijlj je persoonlijke gegevens en online activiteiten worden beschermd.
 4. Zodra je met het VPN-netwerk verbonden bent, wordt al het internetverkeer van jouw apparaat dankzij de VPN-verbinding beveiligd en versleuteld.
 5. Herhaal deze stappen voor al je apparaten die je met ExpressVPN wilt verbinden.

Als je tijdens dit proces hulp nodig hebt of vragen over ExpressVPN op je Synology NAS hebt, kun je voor assistentie contact met de expressvpn helpdesk opnemen.

Conclusie over “vpn server – synology”

In dit blogartikel hebben we naar de voordelen van een Synology NAS als VPN-server gekeken. Je kunt je eigen Synology NAS gebruiken om vanaf iedere locatie veilig en privé toegang tot je netwerk te krijgen. Met een Synology NAS als VPN-server kun jij je gegevens versleutelen en je online activiteiten tegen ongewenste pottenkijkers beschermen. We hebben stapsgewijze instructies gegeven om een VPN-server op een Synology NAS in te stellen en hoe jij OpenVPN kunt gebruiken. 

Deze instructies kun je volgen om jouw eigen VPN-server op te zetten. Daarnaast hebben we besproken hoe je een verbinding met een VPN-serverlocatie kunt maken en verbreken, en hoe je crosspremise VPN met een Synology NAS op beide locaties kunt configureren. Tot slot hebben we uitgelegd hoe je op je ExpressVPN-account in kunt loggen en één vpn-account op alle apparaten, zoals je smartphone, tablet of laptop kunt gebruiken.

vpn server - synology

Wil je veilig en betrouwbaar toegang tot je netwerk of beveiliging van je internetverbinding? Overweeg dan om een VPN-server op je Synology NAS in te stellen. Met onze gedetailleerde instructies kun je snel aan de slag en van alle voordelen profiteren. Of je nu ervaren bent met VPN’s of niet, onze instructies helpen je bij het opzetten van je eigen VPN-server met een Synology NAS. Met je eigen VPN-server kun je waar je ook bent veilig en anoniem met het internet verbinden. 

Wacht niet langer en bescherm jouw online privacy vandaag nog met behulp van een Synology NAS als VPN-server!

Veel gestelde vragen

Kan ik meerdere gebruikers toegang tot mijn VPN-server geven?

Met een Synology NAS als VPN-server kunnen meerdere gebruikers toegang tot jouw netwerk krijgen. Je kunt nieuwe gebruikersaccounts aanmaken en hun toegangsrechten via de beheerinterface beheren.

Ondersteunt de Synology NAS verschillende VPN-protocollen?

De Synology NAS ondersteunt verschillende VPN-protocollen, zoals OpenVPN, PPTP en L2TP/IPSec. Je kunt het gewenste protocol kiezen en eenvoudig via de configuratie-instellingen instellen.

Kan ik mijn VPN-server gebruiken om vanaf externe locaties toegang tot mijn thuisnetwerk te krijgen?

Met een Synology NAS als VPN-server kun je vanaf externe locaties veilig met jouw thuisnetwerk verbinden. Zo kun je zelfs als je er niet bent altijd toegang tot bestanden, apparaten en andere bronnen op jouw thuisnetwerk krijgen.

Moet ik specifieke hardware hebben om een Synology NAS als VPN-server in te stellen?

Om een Synology NAS als VPN-server te gebruiken heb je geen speciale hardware nodig. Zolang jouw Synology NAS met internetverbonden is en genoeg opslagruimte heeft, kun jij deze als krachtige VPN-server gebruiken.

Kan ik mijn ExpressVPN-account met een Synology NAS gebruiken?

Ja, je kunt ExpressVPN met een Synology NAS voor beveiliging en privacybescherming op jouw eigen netwerk gebruiken.

Wil jij jouw belangrijke gegevens tegen cybercrime beschermen?

vpn server - synology met een tweede nas verbinden

Door een VPN op jouw server van Synology in te stellen kun jij jouw belangrijke bestanden zoals foto’s, video’s en documenten tegen de gevaren van het internet beschermen

 • Dat betekend dat: het internetverkeer naar jouw NAS wordt versleuteld
 • De belangrijke bestanden niet aan een virus worden blootgesteld
 • Cybercriminelen geen kans hebben om jouw belangrijke bestanden te beschadigen
 • Jouw belangrijke bestanden voor anderen worden afgeschermd

Dit is nog maar een topje van de ijsberg