Wat is beter een vaste pc of een laptop?

Wil jij starten met de digitale wereld? Zou je willen weten of een vaste pc of een laptop beter is, of zou je geholpen willen worden bij de keuze die je gaat maken? In dit artikel geven wij het antwoord op de vraag “Wat is beter een vaste pc of een laptop?”.

Wat is beter een vaste pc of een laptop

Wanneer je van plan bent om een computer te kopen heb je vast wel gemerkt dat er legio mogelijkheden zijn op dit gebied. Zo hebben we de vaste pc, waarbij de componenten altijd in een computerkast worden geplaatst. Daarnaast zijn er ook steeds meer keuzemogelijkheden voor de laptop.

Maar wat is beter een vaste pc of een laptop? Om hier een antwoord op te kunnen geven is het allereerst belangrijk om het verschil tussen beiden te weten. 

Wat is beter, een vaste pc of een laptop

Ben jij toe aan een nieuwe computer?

In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Door deze technische ontwikkelingen is het verschil tussen de vaste computer en de laptop steeds kleiner geworden.

All in one, de combinatie tussen de laptop en een desktop pc

Er zijn tegenwoordig zelfs laptops met de prestaties van een vaste computer. Hierdoor wordt de keuze tussen een vaste computer en een laptop steeds kleiner. Om een goede keuze te kunnen maken moet je weten waarvoor je de computer gaat gebruiken.

Wanneer je vaak vanuit huis werkt is de desktop een goed optie terwijl je voor onderweg beter uit bent met een laptop.

Wat is een vaste pc?

Een vaste pc, wat in de volksmond vaak desktop genoemd wordt, is de eerste vorm van de computer. Bij een desktop worden de componenten in een computerkast geplaatst. Hierdoor heeft een desktop altijd meer ruimte voor het plaatsen van de componenten. Doordat er meer ruimte is kan de warmte tijdens het werken beter worden afgevoerd.

De componenten zijn groter bij gewone computers dan bij een laptop of bij een all in one, omdat er voor de componenten meer ruimte is. Hierdoor kunnen de specificaties van een desktop beter zijn voor een lagere prijs.

Echter, wanneer je een vaste pc koopt heb je wel altijd een los beeldscherm nodig. Vooral wanneer je net nieuw bent in het digitale tijdperk kan dit een nadeel zijn.

Desktop pc

Tegenwoordig zijn er ook alternatieven voor de laptop en de vaste pc waarbij de componenten van de computer in het beeldscherm verwerkt zitten. Dit wordt ook wel de all-in-one genoemd.  

Wat is een all in one

Bij een all in one heb je het grote voordeel dat je alleen maar een beeldscherm hoeft te kopen. In dit beeldscherm zitten dan alle componenten weggewerkt die nodig zijn om te kunnen computeren.

Doordat de componenten in het beeldscherm verwerkt zitten en het beeldscherm relatief groot is, het beeldscherm van een all in one is namelijk al snel een 19″ tot 27″ zijn deze computers lastig om te dragen. Dan wordt het dus lastig om de computer mee te nemen.

All in one, de combinatie tussen de laptop en een desktop pc

Omdat de componenten bij een all in one in het beeldscherm verwerkt zitten, is hiermee ook de ruimte waarin componenten kunnen worden geplaatst beperkt. Wanneer je een all in one wilt kopen, zal je merken dat dit soort computers in vergelijking met een desktop relatief duur zijn.

Dit komt doordat je bij de aanschaf van een all in one niet alleen een computer maar ook gelijk een beeldscherm koopt. Na de aanschaf van een all in one heb je meteen alles in huis om met het digitale tijdperk te kunnen starten.

Verschillende soorten all in one

Net als bij de normale computer is de all in one in verschillende soorten onder te verdelen. Met de all in one richten de computer fabrikanten zich voornamelijk op het midden segment. De meeste all in one computers hebben genoeg capaciteiten om de dagelijkse taken uit te kunnen voeren.

Naast de meeste fabrikanten die zich op Windows en het midden segment richten, heeft ook Apple een all in one gemaakt. De all in one van Apple valt in het hogere segment en is in het bezit van de juiste componenten om de zwaardere taken, zoals het bewerken van foto’s en video’s, vlekkeloos uit te kunnen voeren.

Apple heeft voor zijn eigen computers een eigen besturingssysteem ontwikkeld. Het besturingssysteem van Apple wordt OSX genoemd. OSX is zo ontworpen dat het voor specifieke componenten geoptimaliseerd is. Dit in combinatie met een super mooi beeldscherm, waarmee de beelden er super mooi en realistisch uitzien.

In tegenstelling tot de Windows computers gaan deze all in one computers voor een hogere prijs over de toonbank. De machine van Apple is een echte exclusieve machine, die door minder mensen wordt gebruikt.

Doordat minder mensen de Apple computer gebruiken zijn de computers van Apple veiliger in gebruik. Er zijn voor Apple computers namelijk minder virussen ontwikkeld. Daarnaast is er binnen dit besturingssysteem een goede virusscanner waarmee de computer tegen de gevaren van buitenaf is beschermd.

Wat is een laptop?

Nadat de verschillende vormen van de vaste pc behandeld zijn hebben we natuurlijk nog geen antwoord op de vraag: “Wat is beter een vaste pc of een laptop?”. Om hier een goed antwoord op te kunnen geven moeten we de laptop natuurlijk ook behandelen. Maar wat is een laptop? De laptop is de computer die zich richt op draagbaarheid.

Laptops zijn verkrijgbaar met een beeldscherm van 13″ tot en met beeldschermen van 17″. Hierbij geldt natuurlijk wel, hoe groter het beeldscherm is, des te moeilijker het wordt om de computer mee te nemen.

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten laptops verkrijgbaar, waarbij het verschil voornamelijk in het besturingssysteem zit.

De laptop of desktop voor thuisgebruik

Zo heb je de Windows laptops, de laptops van Apple met OSX en de ChromeBook. In dit artikel richten wij ons op de 2 meest gebruikte besturingssystemen. Dit zijn zowel OSX als Windows. In het artikel “Wat is een ChromeBook?” lees je alles over de mogelijkheden van het ChromeBook.

Maar omdat dit een heel ander soort product is met andere mogelijkheden gaan wij het daar nu even niet over hebben. Iedere computer is onder te verdelen in 3 verschillende soorten die we hieronder behandelen.

Computer gebruik: Lichte computer gebruiker

Als je een computer gaat kopen omdat je graag even snel jouw e-mail wilt lezen, of om een berichtje te sturen, heb je natuurlijk geen computer nodig met hele hoge specificaties. Voor het bekijken van foto’s, video’s en het bewerken van tekstbestanden heb je voldoende aan de low end computer. Dit zijn de computers die voor een bedrag van onder de 500 euro over de toonbank gaan.

Computer gebruik: Normale computer gebruiker

Als je de computer, laptop of all in one koopt, en je wilt deze regelmatig gebruiken, dan is een mainstream computer het beste. Bij deze categorie computers horen de computers met een redelijk grote harde schijf, waarmee je veelvuldig foto’s, bestanden en video’s op kunt slaan.

Aangezien de kwaliteit van foto’s en video’s steeds beter zijn, worden hiermee ook de foto’s en video’s ten opzichte van een tijd geleden een heel stuk groter waardoor de opslag capaciteit bij dit soort computergebruik erg belangrijk is. Daarbij zijn deze computers ook vrij snel en hoef je dus niet zo lang te wachten als je met dingen bezig bent. Deze computers zijn de computers die vallen tussen een prijs van 500 en 1000 euro. 

Ben jij toe aan een nieuwe computer?

In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Door deze technische ontwikkelingen is het verschil tussen de vaste computer en de laptop steeds kleiner geworden.

All in one, de combinatie tussen de laptop en een desktop pc

Er zijn tegenwoordig zelfs laptops met de prestaties van een vaste computer. Hierdoor wordt de keuze tussen een vaste computer en een laptop steeds kleiner. Om een goede keuze te kunnen maken moet je weten waarvoor je de computer gaat gebruiken.

Wanneer je vaak vanuit huis werkt is de desktop een goed optie terwijl je voor onderweg beter uit bent met een laptop.

Computer gebruik: Zware computer gebruiker

Om een computer voor zwaardere taken te gebruiken gaan we naar de categorie van de zware computer gebruiker. Met de computers die in dit klassement vallen is het mogelijk om foto’s en video’s goed te kunnen bewerken en is het spelen van een spelletje met mooie details geen enkel probleem, omdat de specificaties van deze computers gericht zijn op het zwaardere gebruik.

Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van de snellere componenten. Zo kan je denken aan computers met redelijk wat werkgeheugen en met een flinke opslag om zo alle documenten zoals foto’s, video’s en documenten op te kunnen slaan. 

De computers die voldoen aan de eisen voor de zware computer gebruiker zijn te vinden binnen laptops, de desktop en de all in one. Wel heb je bij de laptop voor het zware gebruik vaak te maken met een beperkte tijd waarin je de computer kunt gebruiken, omdat de betere componenten meer energie verbruiken. De computers uit dit klassement zijn verkrijgbaar voor een prijs vanaf duizend euro.

Wat zijn componenten

Wanneer je in de winkel of online naar een nieuwe computer gaat zoeken zul je merken dat er verschillende computers met verschillende componenten zijn.

Bij ieder klassement passen verschillende specificaties. Wel zijn er richtlijnen waarop je kunt letten om zo een computer te kopen die aan jouw eisen voldoen.

Componenten voor desktop en laptop

Wat is het werkgeheugen?

Om te kunnen werken met een computer is een werkgeheugen nodig. Iedere computer heeft een aantal plekken waarop tijdelijk bestanden opgeslagen kunnen worden. Zo is het snelle cache geheugen het geheugen waar bestanden die geopend moeten worden opgeslagen worden. In het cache geheugen worden gegevens opgeslagen zoals instellingen en bij het bewerken van een foto kan een tweede foto in het cache geheugen worden opgeslagen.

Zo wordt het laatst geopende bestand in het tijdelijke geheugen opgeslagen. Hierdoor zijn deze bestanden op een later tijdstip makkelijker te openen.  Aangezien het cache geheugen relatief klein is, kunnen er niet veel bestanden in het cache geheugen worden opgeslagen. Wanneer je een video gaat bewerken zit het kleine cache geheugen al snel vol.

Om de bestanden alsnog snel toegankelijk te houden gebruiken we het werkgeheugen. Het werkgeheugen wordt op de specificaties ook wel Ram geheugen genoemd. Hoe meer Ram geheugen we op de computer hebben zitten, des te meer gegevens er snel toegankelijk zijn. Dit Ram geheugen wordt in GB weergegeven. 

Wat is de processor?

Een processor is het belangrijkste component van de computer. Om een taak uit te voeren, zoals het bewerken van een video, zijn er veel berekeningen nodig. Hoe sneller de processor is, hoe sneller de taken kunnen worden uitgevoerd.

De snelheid waarmee de processor zijn berekeningen uit kan voeren wordt weergegeven in GHZ. Hoe meer GHZ de processor heeft, des te sneller de computer is. 

De processor voor de desktop en de laptop

Opslagcapaciteit

Om alle gegevens zoals foto’s, documenten en video’s op te kunnen slaan is er ruimte benodigd. Deze ruimte wordt ook wel opslagcapaciteit genoemd. Hoe meer opslagcapaciteit er bij een computer aanwezig is, des te meer er aan gegevens opgeslagen kan worden. 

Wat is een besturingssysteem

Om met de computer te kunnen werken is er een besturingssysteem nodig. Onder de besturingssystemen zijn er verschillende soorten te vinden. De grootste besturingssystemen voor de computer zijn Windows en OSX. Voor Windows zijn de meeste programma’s beschikbaar. Hierdoor kun je met Windows computers aan bijna iedere toepassing werken.

Wanneer je een Apple computer hebt, dan heb je altijd te maken met OSX. Bij OSX staan het gebruiksgemak en het design voorop.

Ondanks dat niet ieder programma voor OSX beschikbaar is, zijn er vaak wel alternatieven te vinden waarmee de functies van de programma’s kunnen worden uitgevoerd. 

Besturingssysteem voor de vaste computer en de desktop pc

Beginnen met de computer

Wanneer je net een nieuwe computer hebt gekocht, wil dat nog niet zeggen dat je meteen weet hoe alles in zijn werk gaat. Er zullen dan veel vragen op je afkomen, want er zijn vele mogelijkheden. Om een goede stap in de juiste richting te kunnen doen, lijkt de aanschaf van een goed computerboek met een stappenplan geen gek idee.

Hiermee wordt het mogelijk om jouw vliegende start in de digitale wereld te kunnen maken. Omdat er veel verschillende boeken te koop zijn, waarmee je de basis kunt leren, hebben wij op deze Website een boekenlijst gemaakt, waarin de beste boeken staan volgens ons om de basis van het computeren onder de knie te krijgen. Bekijk deze boeken hier!

Ben jij toe aan een nieuwe computer?

In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Door deze technische ontwikkelingen is het verschil tussen de vaste computer en de laptop steeds kleiner geworden.

All in one, de combinatie tussen de laptop en een desktop pc

Er zijn tegenwoordig zelfs laptops met de prestaties van een vaste computer. Hierdoor wordt de keuze tussen een vaste computer en een laptop steeds kleiner. Om een goede keuze te kunnen maken moet je weten waarvoor je de computer gaat gebruiken.

Wanneer je vaak vanuit huis werkt is de desktop een goed optie terwijl je voor onderweg beter uit bent met een laptop.

Geef een reactie