Wat is editen?

In de laatste jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen zijn computers steeds krachtiger geworden. Met behulp van deze krachtige computers kan iedereen editen. Editen is niets anders dan het bewerken van beelden zoals foto’s en video’s. Ben jij benieuwd naar de manier waarop beelden van een foto en / of video kunt bewerken? In dit artikel vertellen we hoe beelden kunnen worden bewerkt.

Hoe kun je editen voor YouTube?

YouTube is een van de bekendere websites / platformen waarop vaak video’s voor verschillende doeleinden kunnen worden geplaatst. De meeste video’s die op een video platform / website worden geplaatst worden van tevoren bewerkt. Het bewerken van een video wordt ook wel editen genoemd. 

Wanneer een video wordt bewerkt kunnen er muzieknummers en foto’s bij de video worden ingevoegd.

Om beelden in hoge kwaliteit op te kunnen nemen is een goede camera of mobiele telefoon die beelden in goede kwaliteit op kunnen nemen benodigd. 

Beelden opnemen om te kunnen editen

In de meeste gevallen worden beelden in hoge kwaliteit (4k) opgenomen. Deze beelden worden vervolgens bewerkt en als Full-HD video op YouTube geplaatst. Nadat de beelden zijn opgenomen kunnen er nog enkele toevoegingen aan de opgenomen video worden toegevoegd of verwijderd. Naast de video’s kunnen er ook afbeeldingen aan de video worden toegevoegd. 

Door extra beelden aan de video toe te voegen kan de boodschap van de video worden versterkt. Voor het bewerken van een foto / video is een programma nodig. Een programma waarmee foto’s, video’s of muziek aan een video kan worden toegevoegd wordt ook wel een edit programma genoemd. 

Wil jij jouw foto’s en video’s gemakkelijk kunnen bewerken?

Video editen

Door jouw foto’s en video’s te editten, kun jij jouw mediabestanden naar jouw eigen voorkeuren omtoveren.

 • Dat is: de foto / video maken zoals jij hem bedoelt hebt
 • In hoge kwaliteit van jouw foto’s en video’s kunnen genieten
 • Speciale effecten aan je foto’s en video’s toevoegen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Video editen met muziek

Tijdens het bewerken van een video kan het fijn zijn als er een muziek of geluidsfragment aan de video kan worden toegevoegd. Er zijn tegenwoordig verschillende manieren waarop muziek kan worden gevonden. Niet alle muzieknummers en geluidsfragmenten kunnen zomaar worden gebruikt. Op veel muzieknummers en geluidsfragmenten zit namelijk een auteursrecht. 

Wanneer geluidsfragmenten met auteursrecht bij een video wordt ingevoegd kan er een boete worden opgelegd.

Het is daarom belangrijk om van tevoren te weten welke geluiden er kunnen worden toegevoegd. 

Muziek bij een video invoegen

Geluidsfragmenten zonder auteursrechten kunnen gemakkelijk worden gevonden. Binnen YouTube is er zelfs een groot assortiment met gratis te gebruiken geluidsfragmenten en muzieknummers te vinden. Door dit grote aanbod aan muziek kan er binnen dit assortiment voor iedere situatie een gewenst geluidsfragment worden gevonden 

Laptop voor editen

Tijdens het editen van een video / foto moeten er veel beelden kunnen worden bewerkt. Voor het bewerken van foto’s / video’s is een krachtige laptop nodig. De minimale specificaties die een laptop voor het bewerken van beelden nodig heeft zijn onder andere: 

 • Intel-core i5 of een RYZEN 5 processor
 • Krachtige videokaart met minimaal 4 GB VRAM geheugen. Voor een optimale bewerking van beelden kun je het beste voor een videokaart met 8GB aan VRAM gebruiken
 • 8 of 16 GB RAM geheugen waarin beelden tijdelijk kunnen worden opgeslagen

De specificatie van de laptop zijn niet alleen belangrijk voor het bewerken van beelden. Nadat de beelden zijn bewerkt moet de video / afbeelding worden geëxporteerd. Door de beelden te exporteren wordt de video naar een ander formaat / bestandsformaat omgezet. 

Zonder dat de beelden worden omgezet kan de video niet buiten het edit programma worden afgespeeld. Het omzetten van (on)bewerkte beelden naar een ander bestandsformaat wordt ook wel exporteren genoemd. 

Wil jij jouw foto’s en video’s gemakkelijk kunnen bewerken?

Video editen

Door jouw foto’s en video’s te editten, kun jij jouw mediabestanden naar jouw eigen voorkeuren omtoveren.

 • Dat is: de foto / video maken zoals jij hem bedoelt hebt
 • In hoge kwaliteit van jouw foto’s en video’s kunnen genieten
 • Speciale effecten aan je foto’s en video’s toevoegen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Programma voor het bewerken van een video

Voor het bewerken van een foto / video is een programma nodig. Een programma waarmee beelden kunnen worden bewerkt wordt een editor genoemd. Er zijn tegenwoordig verschillende programma’s waarmee foto’s en video’s kunnen worden bewerkt

Ieder programma heeft zijn eigen voor en nadelen. Er zijn namelijk programma’s met een betere lay-out waardoor de beelden gemakkelijker kunnen worden bewerkt. Daarnaast zijn er programma’s met specifieke functies. De mogelijkheden van het programma kunnen per programma verschillen. Enkele programma’s waarmee video’s kunnen worden bewerkt zijn onder andere: 

 • Adobe Premiere Pro
 • CyberLink PowerDirector
 •  Apple Final Cut Pro X

Ook voor het bewerken van foto’s kunnen verschillende programma’s worden bewerkt. Enkele programma’s waarmee foto’s en afbeeldingen kunnen bewerkt zijn onder andere: 

Video editen
 • Corel Paintshop Pro 2021
 • GIMP
 • Photoshop 
 • Lightroom
 • Adobe Photoshop Elements 2021

Windows of MacOS voor het editen

Op iedere laptop / desktop staat een besturingssysteem geïnstalleerd. Het besturingssysteem is een van de belangrijkste software die de computer / laptop nodig heeft om te kunnen functioneren. Een besturingssysteem is software waardoor de computer met de hardware kan functioneren. 

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten besturingssystemen op de markt. Enkele besturingssystemen die vooraf op een krachtige computer / laptop voor video / foto bewerking kunnen worden geïnstalleerd zijn onder andere Windows en MacOS. 

Windows of OSX voor het editen

Naast de vooraf geïnstalleerde besturingssystemen kan er ook een ander besturingssysteem zoals Linux op de computer worden geïnstalleerd. Bijna ieder programma kan zowel op Windows, Linux als op MacOS worden geïnstalleerd. Hierdoor hoef je bij de aanschaf van een computer / laptop voor het bewerken van foto’s / video’s niet op het besturingssysteem te letten. 

Is een desktop of laptop beter voor het bewerken van video’s?

Voor het bewerken van een foto / video is vaak een krachtige computer / laptop nodig. Een krachtige laptop levert verschillende voordelen op. Zo is het met een laptop zelfs mogelijk om beelden onderweg en op iedere locatie te bewerken. 

Als je video’s / foto’s vaak vanuit huis of op een vaste locatie wilt gaan bewerken is een desktop vaak een stuk beter. Op een desktop kan namelijk met een groter beeldscherm worden gewerkt. Met behulp van een groter beeldscherm kunnen beelden nauwkeuriger worden bewerkt.

Bij het bewerken van beelden speelt de nauwkeurigheid waarin kan worden gewerkt een belangrijke rol. Voor het bewerken van beelden kan een computermuis of een tekentablet op de computer / laptop worden aangesloten. De nauwkeurigheid waarin met een muis / tekentablet kan worden gewerkt wordt bij de specificaties met dpi aangegeven. 

DPI staat voor dots per inch. Met dots per inch worden het aantal punten waarop de muis per inch kan worden bewogen aangegeven. Als voorbeeld kan een nauwkeurige muis 20 duizend DPI hebben. Bij een muis met 20 duizend DPI kan de muis per inch 20 duizend stapjes zetten. Hoe hoger dit getal, hoe nauwkeuriger er met de muis kan worden gewerkt. 

Een computermuis is niet het enige waarmee nauwkeurig kan worden gewerkt. Er zijn tegenwoordig namelijk zelfs tekentablets waarop de beelden kunnen worden bekeken. Hierdoor werkt een tekentablet erg fijn voor het bewerken van afbeelding of het maken van illustraties. 

Wil jij jouw foto’s en video’s gemakkelijk kunnen bewerken?

Video editen

Door jouw foto’s en video’s te editten, kun jij jouw mediabestanden naar jouw eigen voorkeuren omtoveren.

 • Dat is: de foto / video maken zoals jij hem bedoelt hebt
 • In hoge kwaliteit van jouw foto’s en video’s kunnen genieten
 • Speciale effecten aan je foto’s en video’s toevoegen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Geef een reactie