Wat is een APP en welke soorten zijn er?

Heb je net een mobiele telefoon gekocht? En heb je al vaker over APPS gehoord? Maar weet je niet precies waar het dan over gaat? Dan is dit het juiste artikeltje voor jou om te lezen. APPS zijn programma’s die op de mobiele telefoon en tablet kunnen worden geïnstalleerd. Ze bestaan eigenlijk net zo lang als dat de mobiele telefoon bestaat.

Met het grote aantal APPS is er voor iedere toepassingen wel een app te vinden. Hierdoor kan de mobiele telefoon en de tablet voor bijna iedere toepassing worden ingezet. In dit artikel vertellen we wat een app is en waarvoor deze kunnen worden gebruikt!

Wat is een APP?

Wanneer je tegenwoordig over straat loopt zie je steeds meer mensen met een mobiele telefoon in de hand lopen. Vaak gebruiken ze dan een APP zoals Facebook of Whatsapp om met elkaar te kunnen communiceren.

In het begin toen de mobiele telefoon net uit was gekomen waren de mogelijkheden van de APPS nog beperkt.

Daarnaast was het niet mogelijk om de basisfunctionaliteiten uit te breiden. Er konden namelijk geen apps op de telefoon worden geïnstalleerd

Wat is een APP

Het kon dan ook voorkomen dat functies op de mobiele telefoon ontbraken. Bijvoorbeeld een zaklamp functie om de omgeving in het donker te kunnen bekijken. Doordat er geen app kon worden geïnstalleerd kon de zaklamp functie niet worden gebruikt.

Telefoons van tegenwoordig zijn allemaal met een Apple Play Store, Windows Store of de Google Play Store uitgerust. Hierdoor kunnen ontbrekende functies gemakkelijk worden geïnstalleerd. Met welk programma apps kunnen worden geïnstalleerd wordt door het besturingssysteem waarmee de mobiele telefoon werkt bepaald.  

Wil jij meer met de mobiele apparaten leren doen?

Als je de tablet of mobiele wilt gebruiken voor het uitvoeren van taken zijn apps nodig. Voor iedere taak is er een andere app beschikbaar. Zo zijn er apps te vinden voor onder andere:

Wat is een APP CTA
 • Communicatie
 • Kijken naar video’s
 • Luisteren naar muziek
 • Spelen van spelletjes
 • Werken aan documenten

Wat is een besturingssysteem?

Een besturingssysteem is de software dat de mobiele telefoon nodig heeft om te kunnen functioneren. De meeste mobiele telefoons van tegenwoordig zijn met het besturingssysteem Android uitgerust. Android is het besturingssysteem van Google. Besturingssystemen van tegenwoordig zijn allemaal een stuk gebruiksvriendelijker geworden. Zo is het bewaren van contacten in de huidige tijd een stuk makkelijker geworden.

Voordat er met het besturingssysteem Android kan worden gewerkt moet het Google account worden geconfigureerd. Hierdoor kunnen de persoonlijke gegevens en contactpersonen in de Cloud worden opgeslagen. Bestanden die in de Cloud worden opgeslagen kunnen allemaal via het internet worden bekeken.

Door de gegevens in de Cloud te bewaren is er altijd een reservekopie van de belangrijke gegevens aanwezig. Deze gegevens kunnen dan ook vanaf iedere computer die met het internet is verbonden worden bekeken. Naast Android wordt ook iOS (het besturingssysteem van Apple met enige regelmaat gebruikt.

Op een telefoon die met iOS werkt wordt met het iCloud account gewerkt. Hiermee kunnen bestanden voornamelijk op Apple apparaten gemakkelijk worden gesynchroniseerd. Naast het synchroniseren van de bestanden geeft Apple zelfs de mogelijkheid om te kunnen bellen en sms ‘en. Dus, kortom, wanneer je naast een iPhone een laptop (Macbook) van Apple hebt, dan kun je via FaceTime, wat standaard op een Apple laptop worden gebeld en ge-smst.  

Hoe installeer ik een APP?

Voordat een APP kan worden geïnstalleerd moet deze eerst worden gedownload. De manier waarop een App kan worden gedownload is afhankelijk van het besturingssysteem dat door de telefoon wordt gebruikt.

Zo worden apps op een telefoon met Android vanuit de Google Play Store gedownload terwijl de apps bij een telefoon die met iOS werken vanuit de Apple Store worden gedownload. Om apps op de Android telefoon te kunnen installeren heb je de Google PlayStore nodig. Hieronder staan de stappen omschreven hoe APPS op een Android telefoon kunnen worden geïnstalleerd.

 • Open de Google Play Store welke te herkennen is aan het pijltje in verschillende kleuren. 
 • Zoek de APP welke je wilt installeren. 
 • Druk op installeren

Wanneer je in het bezit bent van een iPhone werkt dit bijna op dezelfde manier. Maar nu maak je gebruik van de APP Store. Hieronder staan de stappen omschreven hoe je een APP kunt installeren op een Apple telefoon.

 • Open de APP Store welke te herkennen is aan een soort van schilders ezel. 
 • Zoek de APP welke je wilt installeren. 
 • Druk op installeren

Met de komst van Windows 8 en Windows 10 die ook voor de mobiel beschikbaar zijn, is het zelfs mogelijk om Apps en programma’s op de computer, tablet en mobiele telefoon vanuit de Microsoft Store te downloaden.

Programma’s die vanuit de Microsoft Store kunnen worden gedownload worden ook APPS genoemd. Vanaf Windows 10 worden zelfs alle programma’s die op de computer, telefoon of tablet worden geïnstalleerd APPS genoemd.

Welke soorten APPS zijn er?

APPS zijn er in vele soorten en maten, waarbij iedere APP zo zijn eigen mogelijkheden heeft. APPS kunnen gebruikt worden voor onder andere:

Social Media

Social Media is voornamelijk bekend als APPS waarmee je gemakkelijk met anderen kunt communiceren.

Een goed voorbeeld hiervan zijn WhatsApp en Facebook waarmee zelfs foto’s video’s met anderen zoals familie, kennissen en vrienden kunnen worden gedeeld.

Social Media app

Muziek luisteren

Tegenwoordig hoef je geen losse radio meer te hebben om naar de radio te kunnen luisteren. Zo zijn er APPS waarmee naar een eigen muziek collectie kan worden geluisterd. Deze muziek collectie kun je met Apps zoals Spotify en Deezer gemakkelijk worden samengesteld.

Binnen Apps zoals Spotify en Deezer is een gigantisch grote muziekcollectie te vinden. Hierdoor is bijna alle muziek via deze streamingdiensten te beluisteren. Dit zorgt ervoor dat er voor bijna iedereen en op ieder gewenst moment naar de gewenste muziek kan worden geluisterd. Om deze muziek op een later tijdstip terug te kunnen luisteren kunnen er binnen deze Apps zelfs eigen afspeellijsten worden samengesteld.

Wil jij meer met de mobiele apparaten leren doen?

Als je de tablet of mobiele wilt gebruiken voor het uitvoeren van taken zijn apps nodig. Voor iedere taak is er een andere app beschikbaar. Zo zijn er apps te vinden voor onder andere:

Wat is een APP CTA
 • Communicatie
 • Kijken naar video’s
 • Luisteren naar muziek
 • Spelen van spelletjes
 • Werken aan documenten

Wanneer je onderweg bent en niet goed weet welke weg je moet volgen om bij de eindbestemming aan te kunnen komen, of je moet bijvoorbeeld even tanken, dan is er niets zo makkelijk als een APP te gebruiken die jou de weg wijst.

De Google Maps APP is daar heel geschikt voor en wordt daar dan ook vaak voor gebruikt. Deze APP geeft de route die je moet volgen prima aan.

Tevens kan er tijdens het gebruik van deze app naar openingstijden van terrasjes, bedrijven, horeca en zelfs hotels in de buurt worden gezocht.

Navigatie app

Camera APP

De meeste telefoons van tegenwoordig zijn met een goede camera uitgerust. Om de camera te kunnen gebruiken wordt vaak de camera app gebruikt.

Met de camera app kunnen herinneringen zoals foto’s, video’s gemakkelijk een leuke herinnering vastgelegd.

Zo hoef je, mits jouw telefoon opgeladen is, geen enkele bijzondere gebeurtenis te missen, en hoef je bovendien niet speciaal een fototoestel mee te nemen om een foto te kunnen maken.

camera app

Documenten bewerken

Veel mensen hebben de telefoon op zak wanneer ze de deur uitgaan en kunnen er van alles mee doen. Zo kan er via de telefoon snel aan een tekstdocument worden gewerkt. Bijvoorbeeld om even snel een wijziging aan een tekstdocument aan te kunnen brengen.

Dan hoeft hij zijn telefoon maar te pakken en kan hij meteen een artikel of document veranderen of bewerken. Deze APPS die je kunt gebruiken voor het bewerken van documenten zijn enorm handig. Natuurlijk levert het werken met een klein scherm beperkingen met zich mee. Maar het kan handig zijn om tekstdocumenten op het laatste moment even te kunnen bekijken.

Games

Sinds dat de computer is uitgekomen zijn er steeds meer verschillende spelletjes ontwikkeld. Zo zijn er computerspelletjes voor de computer, mobiele telefoon en voor de tablet beschikbaar. In vergelijking met een vaste computer of laptop hebben tablets en mobiele telefoons een beperkt beeldschermformaat. Ondanks dat zijn er juist voor de mobiele telefoon en tablet spelletjes ontwikkeld. Hierdoor kan de mobiele telefoon / tablet op verschillende manieren voor de ontspanning onderweg worden gebruikt.

Cloud

Bestanden worden tegenwoordig steeds vaker in de Cloud bewaard. Door bestanden in de Cloud te bewaren kunnen ze vanaf iedere locatie en vanaf ieder apparaat dat met het internet is verbonden worden bekeken. Er zijn zelfs apps ontwikkeld waarmee de bestanden uit de Cloud op de mobiele telefoon en tablet kunnen worden bekeken. Enkele voorbeelden van deze diensten zijn onder andere: Dropbox, iCloud en Google Drive.

Bekijken van bestanden is niet het enige waarvoor deze apps kunnen worden gebruikt.

Wanneer er foto’s en video’s worden gemaakt kunnen deze namelijk direct in de Cloud App worden opgeslagen.

App voor de Cloud

Virusscanner

Wanneer je een mobiele telefoon hebt waarop belangrijke gegevens zoals foto’s, video’s en documenten staan. Is het natuurlijk ook belangrijk om deze goed te beveiligen. Door het installeren van een goede virusscanner zoals ESET NOD 32 kunnen al jouw bestanden tegen de gevaren van het internet worden beveiligd. 

Een virusscanner is niet alleen belangrijk om de belangrijke documenten op de computer veilig te stellen. Computervirussen kunnen namelijk ook op de mobiele telefoon of tablet belanden. Als een computervirus op de mobiele telefoon is beland kan de telefoon zelfs automatisch gaan bellen.

In dat geval kan het zijn dat er naar een betaald telefoonnummer wordt gebeld. Dat zal even schrikken zijn op de volgende factuur. Om ongewenste activiteiten van de telefoon te kunnen beperken is het belangrijk dat er een goede virusscanner op de mobiele telefoon wordt geïnstalleerd.

ESET NOD32 is een goede virusscanner waarmee de kans op een computervirus op de mobiele telefoon kan worden verkleind. Door deze virusscanner op de mobiele telefoon te installeren kun jij naar de kwetsbaarheden op de mobiele telefoon kijken. Zo kun jij de telefoon eenvoudig tegen de gevaren van buitenaf beveiligen.

Wil jij meer met de mobiele apparaten leren doen?

Als je de tablet of mobiele wilt gebruiken voor het uitvoeren van taken zijn apps nodig. Voor iedere taak is er een andere app beschikbaar. Zo zijn er apps te vinden voor onder andere:

Wat is een APP CTA
 • Communicatie
 • Kijken naar video’s
 • Luisteren naar muziek
 • Spelen van spelletjes
 • Werken aan documenten

Geef een reactie