Wat is een Chromebook en wat kan je ermee?

Ben je op zoek naar een goedkope laptop en zou jij graag een lichte laptop in huis willen halen? Ben je benieuwd welke mogelijkheden het besturingssysteem Chrome Os van Google heeft? Of sta je op het punt om een nieuwe laptop te kopen en heb je weleens gehoord over de Chromebook en wil je weten wat een Chromebook is en welke mogelijkheden een Chromebook met zich meebrengt? In dit artikel vertellen we alles over de Chromebook en wat je er allemaal mee kunt doen!

Wat is een ChromeBook?

Google heeft gemerkt dat de computer tegenwoordig vaak voor toepassingen op het internet wordt gebruikt. Bijvoorbeeld om naar informatie te kunnen zoeken. Google heeft hiervoor een eigen besturingssysteem ontwikkeld. Dit besturingssysteem is gericht op het werken aan toepassingen via het internet.

Zo zijn de Apps die op dit besturingssysteem geïnstalleerd staan allemaal gebaseerd op web Apps. Hierdoor kunnen niet alle programma ’s worden gebruikt als er geen internet verbinding is.

Wat is een Chromebook en wat kun je ermee

Doordat veel toepassingen bij dit type laptop via het internet werken zijn minder krachtige componenten voldoende om vlot aan toepassingen te kunnen werken. Met deze lichtere componenten kan er vel langer op de Chromebook aan toepassingen worden gewerkt. De lange accuduur is niet het enige voordeel van deze laptops. Het gewicht kan door de lichtere componenten worden beperkt. Hiermee zijn deze laptops makkelijk te vervoeren en dus ideaal voor wanneer je wilt gaan reizen.

Ben jij op zoek naar een lichtgewicht laptop voor onderweg?

Google heeft voor de Chromebook een eigen besturingssysteem ontwikkeld. Met dit besturingssysteem werk je automatisch in de cloud aan bestanden. Doordat er vanuit de cloud wordt gewerkt worden alle bestanden automatisch op het internet opgeslagen.

Wat is een Chromebook

Voordat er met dit besturingssysteem aan toepassingen kan worden gewerkt moeten de apps vanuit de Google Play Store worden gedownload. Binnen de Google Play Store zijn veel verschillende apps te vinden. Hierdoor kan een Chromebook voor veel verschillende lichte toepassingen worden gebruikt.

Hoe werkt een ChromeBook?

Om gebruik te kunnen maken van een ChromeBook is een internet verbinding bijna een vereiste om toepassingen te te kunnen werken. Dit komt doordat de programma’s welke gebruikt worden op ChromeBook in de Cloud worden opgeslagen.

Doordat bijna alles in de Cloud wordt opgeslagen hoeven de laptops niet over een grote opslagcapaciteit te beschikken en hoeven de gegevens tijdens het opstarten van de computer niet geladen te worden.

Apps voor de Chromebook

Dit is wel nadelig, omdat het op die manier lastiger wordt om de laptop onderweg te gebruiken. Gelukkig zijn hier wel een aantal oplossingen voor. Want je kan door middel van een SD kaart en via de USB poort het geheugen en hiermee de opslagcapaciteit gemakkelijk uitbreiden.

Ondanks dat er bij deze laptops gebruik gemaakt wordt van Apps die via de cloud werken, zijn er verschillende Apps te vinden die naast een online modus ook een offline modus beschikbaar hebben. Met deze apps kun je zelfs zonder internetverbinding op de Chromebook werken.

Om onderweg verbinding te maken met de cloud zijn er tegenwoordig ook oplossingen. Zo zijn er op veel locaties hotspots te vinden, waarmee er  een verbinding met het internet gemaakt kan worden.

Met de Google Chromebook in de cloud werken

Onder andere op campings, in restaurants en hotels zijn tegenwoordig hotspots te vinden. Maar ook in het openbaar vervoer of door middel van routers zijn hotspots beschikbaar.

Providers zoals Ziggo en KPN bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om de router zo in te stellen, dat er zonder dat je thuis bent een verbinding met een hotspot aangemaakt kan worden.  Er zijn dus enorm veel locaties waarmee je, ondanks dat je onderweg bent, toch nog verbinding kunt maken met het internet.

Chrome OS zonder internet

Wanneer je onverhoopt op een locatie bent waar geen internet verbinding aanwezig is kan je nog steeds aan je documenten werken. Zo zijn er verschillende programma’s voor Chrome OS te vinden die naast een online modus ook over een offline modus beschikken.

Om zonder internetverbinding aan toepassingen te kunnen werken heeft de laptop een harde schijf met een beperkte opslagcapaciteit van 100 GB beschikbaar.

Maar doordat er bij deze machine voornamelijk via de Cloud wordt gewerkt heb je hier voldoende aan.

Offline werken met de chromebook

Wanneer je de bestanden graag lokaal op wilt slaan, is een Windows of Apple computer een betere keuze. De computers met deze besturingssystemen hebben namelijk al snel meer opslagcapaciteit beschikbaar. 

Chrome Os besturingssysteem

Bij het besturingssysteem Chrome OS werken de meeste Apps online. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee. Want omdat de bestanden in de Cloud worden opgeslagen kunnen de opgeslagen bestanden altijd op ieder apparaat worden benaderd.

Chrome OS als besturingssysteem van de Chromebook

Zo kan je wanneer je een telefoon, tablet of computer hebt, die met het internet verbonden is verder werken aan je bestand. Daarnaast heb je met een Chrome Os geen omkijken naar de virusscanner.

Deze wordt namelijk altijd bijgewerkt naar de nieuwste versie. Zo beschik je dan altijd over een laptop waarop jouw bestanden zoals foto’s, documenten en video’s veilig zijn.

Wat kan je met een ChromeBook?

Doordat er bij een ChromeBook met het besturingssysteem Chrome OS wordt gewerkt zijn het aantal apps in vergelijking met Windows en OSX computers beperkt. Voor de installatie van Apps wordt binnen het besturingssysteem Chrome OS met de Google PlayStore gewerkt. Hierdoor worden apps op dezelfde manier als de mobiele telefoon en tablet geïnstalleerd.

Al deze apparaten worden steeds krachtiger waardoor er meer mogelijkheden zijn. Door het grote aantal telefoon en tablet gebruikers zijn er voor Chrome OS al snel duizenden verschillende Apps te vinden. Ondanks het grote aantal apps die binnen de Play Store kunnen worden gevonden kan de Chromebook niet voor iedere toepassing worden gebruikt. Een Chromebook is hierdoor beperkt tot de basiswerkzaamheden.

Video kijken op ChromeBook

In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest. Door deze ontwikkelingen is de beeldkwaliteit van beeldschermen steeds beter geworden. Voor het werken aan toepassingen en het bekijken van foto’s en video’s is de Chromebook met een Full-HD beeldscherm uitgerust. Met deze beeldschermkwaliteit komen beelden in een goede kwaliteit naar voren.

In de App store zijn meerdere Apps te vinden zoals Youtube, Netflix en ook bij het kijken naar TV met bijvoorbeeld de Ziggo Go App is het mogelijk om naar een goed beeldscherm te kijken.

Hiermee zijn er best veel mogelijkheden om jezelf naast het werken tussendoor te kunnen amuseren.

Video kijken met de Chromebook

Ben jij op zoek naar een lichtgewicht laptop voor onderweg?

Google heeft voor de Chromebook een eigen besturingssysteem ontwikkeld. Met dit besturingssysteem werk je automatisch in de cloud aan bestanden. Doordat er vanuit de cloud wordt gewerkt worden alle bestanden automatisch op het internet opgeslagen.

Wat is een Chromebook

Voordat er met dit besturingssysteem aan toepassingen kan worden gewerkt moeten de apps vanuit de Google Play Store worden gedownload. Binnen de Google Play Store zijn veel verschillende apps te vinden. Hierdoor kan een Chromebook voor veel verschillende lichte toepassingen worden gebruikt.

Foto’s bewerken op ChromeBook

De mobiele telefoon beschikt tegenwoordig over goede Apps om foto ’s mooier te maken en daarin blijft de camera zeker niet achter. We kunnen de telefoon van nu zelfs bijna als vervanger van een computer zien. Deze Apps die nodig zijn om een foto mooier te maken kunnen we in de PlayStore vinden. Via deze Apps kunnen we kleine aanpassingen aan een foto doen.

Apps die voor het bewerken van foto’s en video’s op de mobiele telefoon en de tablet kunnen worden geïnstalleerd kunnen ook op dit apparaat worden geïnstalleerd.

Met het grote aantal apps voor de telefoon en de tablet worden ook de mogelijkheden van de ChromeBook steeds uitgebreider.  

Foto bewerken met de Chromebook

Chromebook App installeren

Voordat een App op de ChromeBook kan worden geïnstalleerd moet je over een Google account beschikken. Nadat er een Google account is aangemaakt kan er binnen de Google PlayStore naar apps worden gezocht. De installatie van de app gaat vervolgens hetzelfde als de installatie van een App op de telefoon en / of tablet. Wat een App is en hoe je deze installeert kan je lezen in het artikel “Wat is een App?

Is een Chromebook veilig?

Doordat Chrome Os een besturingssysteem is wat nog niet zo populair is als Windows, zijn er hier ook minder hackers actief. Dit betekend dat er minder virussen voor een laptop van Google zijn in vergelijking met de virussen voor de Windows computers.

Daarnaast zit er standaard bij het Chrome OS een virusscanner geïnstalleerd die iedere keer wanneer de computer met het internet verbonden is wordt bijgewerkt.

Op deze manier wordt het veilig om de bestanden en documenten op de computer op te slaan. 

Online veiligheid

Wat kan een ChromeBook niet?

Doordat een Chromebook gebaseerd is op programma’s die via het internet werken, is het niet mogelijk om alle programma’s die offline werken te gebruiken. Daarnaast heeft dit apparaat maar een beperkte opslagcapaciteit waardoor er weinig bestanden en foto’s op het apparaat zelf opgeslagen kunnen worden.

Wanneer je van plan bent om foto’s en video’s te bewerken en op te slaan op deze laptop, is het aan te bevelen om de opslag capaciteit uit te breiden met een SD kaart of een harde schijf. Door een SD kaart of een externe harde schijf op de laptop aan te sluiten kan de opslagruimte enorm worden vergroot.

Hoeveel kost een ChromeBook?

Als we naar de kosten van een Chromebook gaan kijken, valt het al snel op dat deze in vergelijking met een Apple of Windows laptop voor een veel lagere prijs over de toonbank gaan. Een goede laptop met Windows als besturingssysteem kost al snel rond de 500 euro, terwijl een snel en licht Chromebook al te koop is voor een klein bedrag van ongeveer 300 euro.

Ondanks de beperkte mogelijkheden, kan zo’n laptop voor de meeste basis taken prima als vervanging van een Windows of Apple laptop gebruikt worden. Maar als je vaak op locaties bent waar geen internet verbinding beschikbaar is, dan is een Chromebook geen goede oplossing.

Meer leren over de mogelijkheden met een computer?

Wanneer je net een nieuwe computer hebt gekocht, dan komen er vooral in het begin enorm veel vragen op je af. Je zal dan wel gemerkt hebben dat er zoveel mogelijkheden zijn, waardoor je het juiste antwoord op je vraag niet kan vinden. Want je kan door de bomen het bos niet meer zien vanwege de vele antwoorden op jouw vraag. Het web komt namelijk met miljoenen resultaten tevoorschijn op je vragen. Hierdoor kan een simpele zoekopdracht al snel veel tijd in beslag nemen. 

Als je dan uiteindelijk een pagina hebt gevonden met interessante informatie, kan het voorkomen dat er op de computer een virus is beland omdat de website is geïnfecteerd. Om je van dienst te zijn met je eerste stappen in het digitale tijdperk hebben we een boekenlijst gemaakt met de juiste boeken met goed naslagwerk erin. Want het bezit van zo ’n boek als naslagwerk is een aanrader.  

Op die manier hoef je niet te zoeken en hoef je de waslijsten met al die boeken en naslagwerken niet door te lopen. Dit scheelt je enorm veel kostbare tijd. Hiermee hebben we je geholpen op deze website. We hebben een lijst met boeken samengesteld waardoor het kopen van het juiste boek als naslagwerk al een heel stuk makkelijker voor je zal worden. 

Ben jij op zoek naar een lichtgewicht laptop voor onderweg?

Google heeft voor de Chromebook een eigen besturingssysteem ontwikkeld. Met dit besturingssysteem werk je automatisch in de cloud aan bestanden. Doordat er vanuit de cloud wordt gewerkt worden alle bestanden automatisch op het internet opgeslagen.

Wat is een Chromebook

Voordat er met dit besturingssysteem aan toepassingen kan worden gewerkt moeten de apps vanuit de Google Play Store worden gedownload. Binnen de Google Play Store zijn veel verschillende apps te vinden. Hierdoor kan een Chromebook voor veel verschillende lichte toepassingen worden gebruikt.

Geef een reactie