Wat is een Chromebook? Ontdek het verschil met een laptop

Een Chromebook is een snelle en gebruiksvriendelijke laptop met Google’s besturingssysteem, Chrome OS. Het is voor online gebruik ontworpen en biedt toegang tot Google Chrome, Google Slides en extensies via de Chrome Web Store. In vergelijking met traditionele laptops is een Chromebook voor cloud-gebaseerd computergebruik geoptimaliseerd. Een MacBook heeft daarentegen meer opslagruimte en toegang tot de Play Store. Met een Chromebook kun je verschillende apps vanuit de Google Play Store downloaden en installeren.

Een Chromebook is eenvoudig en efficiënt, wat het een goede keuze maakt voor gebruikers die geen MacBook of Windows-laptop willen. Het start snel op en biedt een gestroomlijnde ervaring voor browsen, e-mails controleren, documenten maken en het bekijken van video’s. Met opslagruimte variërend van 16GB tot 256GB kun jij jouw bestanden in de cloud of lokaal op jouw laptop opslaan. Zo heb jij waar jij ook bent altijd toegang tot jouw bestanden.

Of je nu een student bent die naar een betaalbaar en draagbaar apparaat zoekt, of iemand die snelheid en gemak in hun dagelijkse taken waardeert, een Chromebook biedt een betrouwbare oplossing met een naadloze integratie met Google-services. Dit maakt het een geweldig alternatief voor een macbook of windows laptop.

Het verschil tussen een Chromebook en een laptop

Het grootste verschil tussen een Chromebook en een laptop is het besturingssysteem. Een laptop draait meestal op Windows of macOS, terwijl een Chromebook op het lichtgewicht besturingssysteem van Google, genaamd Chrome OS draait.

Wil jij onderweg gemakkelijk en efficient kunnen werken?

Beeldscherm van de Lenovo Ideapad Duet Chromebook CT-X636F ZA6F0027NL

Met een Chromebook kun jij in de Cloud aan je bestanden werken

 • Dat is vanaf ieder apparaat dat met het internet verbonden is toegang tot je bestanden
 • Je bestanden zijn altijd veilig opgeslagen
 • Gemakkelijk met anderen samen aan projecten kunnen werken
 • De laptop start razendsnel op, zodat wachten totdat de laptop is opgestart tot de verleden tijd behoort

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Besturingssysteem: Windows vs. Chrome OS

Een van de belangrijkste onderscheidende factoren tussen een Chromebook en een laptop is het besturingssysteem waarmee ze werken. Terwijl laptops meestal op bekende besturingssystemen zoals Windows of macOS draaien, gebruikt een Chromebook het speciaal ontwikkelde besturingssysteem van Google, genaamd Chrome OS.

Wat is een chromebook besturingssysteem ChromeOS
 • Windows laptops bieden gebruikers veel flexibiliteit en functionaliteit als ze op Windows draaien. Deze laptops zijn zeer veelzijdig en handig in gebruik. De laptop is compatibel met verschillende softwareprogramma’s en heeft uitgebreide aanpassingsmogelijkheden waardoor jij de laptop kunt personaliseren.
 • Chrome OS: Chrome OS is daarentegen een lichtgewicht systeem dat voornamelijk op internetgebruik en cloudopslag gericht is, ideaal voor degenen die een de chromebook voor eenvoudig en efficiënt laptopgebruik zoeken. Op je laptop werkt het naadloos met andere Google-services zoals Gmail, Google Drive en Google Docs samen. 

Prijs: In vergelijking met traditionele laptops is de Chromebook goedkoper

De prijs is een ander belangrijk verschil tussen een Chromebook en andere laptops. Over het algemeen zijn Chromebooks in vergelijking met laptops die op Windows of macOS draaien goedkoper.

 • Chromebooks: Deze laptops zijn vaak betaalbaar omdat ze minder krachtige hardware vereisen om met het efficiënte Chrome OS besturingssysteem te kunnen functioneren.
 • Windows laptops: Aan de andere kant kunnen laptops die op Windows of macOS draaien een breed scala aan hardware-opties hebben, waardoor ze duurder kunnen zijn. Deze laptops kunnen duurder zijn omdat ze meer functionaliteiten bieden.

Prestaties: Krachtige hardware vs. Efficiëntie

Qua prestaties zijn laptops in vergelijking met de Chromebook vaak krachtiger doordat ze geavanceerdere hardware hebben.

 • Laptops: Deze apparaten hebben doorgaans snellere processors, grotere hoeveelheden RAM en meer opslagruimte. Dit maakt laptops ideaal voor taken, zoals het bewerken van foto’s of video’s, gamen en multitasking die veel rekenkracht vereisen.
 • Chromebooks: Hoewel laptops in termen van hardware over het algemeen minder efficiënt zijn, blinken Chromebooks uit in efficiëntie. Het lichtgewicht besturingssysteem zorgt ervoor dat de laptop snel opstart en bij dagelijkse taken zoals internetten, e-mailen en tekstverwerking soepel werkt.

Beveiliging: Automatische cloud synchronisatie

Een belangrijk voordeel van een Chromebook is de betere beveiliging die het dankzij automatische Cloudsynchronisatie biedt.

 • Laptop gegevenssynchronisatie: Alle gegevens op een Chromebook laptop worden automatisch met de cloud gesynchroniseerd. Dit betekent dat zelfs als je je laptop verliest of beschadigt, je nog steeds toegang tot al je bestanden en instellingen hebt zodra je op een andere Chromebook inlogt.
 • Veiligheid: Bovendien worden Chromebooks regelmatig automatisch met de nieuwste beveiligingspatches bijgewerkt, waardoor ze minder vatbaar zijn voor malware en andere laptop bedreigingen.

Voordelen van een Chromebook: Wat maakt het de moeite waard?

De betaalbaarheid is een belangrijk voordeel van een Chromebooks. Doordat ze het lichtgewicht Chrome OS besturingssysteem gebruiken zijn ze in vergelijking met andere laptops vaak goedkoper. Dit maakt de laptop kostenbesparend en gemakkelijk te gebruiken. Bovendien biedt het Chrome OS besturingssysteem een naadloze integratie met Google-services en heeft het een snelle opstarttijd. Daarnaast zorgt het regelmatig bijgewerkte besturingssysteem voor goede beveiliging tegen malware en andere bedreigingen.

Foto bewerken met de Chromebook

Snelle opstarttijd

De snelle opstarttijd is een van de grootste voordelen van een Chromebook. Met een Chromebook start je laptop in slechts enkele seconden op, waardoor je direct aan de slag kunt. Dit is vooral handig als je snel iets op je de Chromebook op moet zoeken of als je haast hebt om je werk te doen. Met een traditionele laptop kan het soms wel even duren voordat alles is opgestart, maar met een Chromebook ben je binnen no-time klaar om te gaan.

Lange batterijduur

Een ander voordeel van een Chromebook is de lange batterijduur. De meeste Chromebooks hebben een batterij die gemakkelijk een hele dag meegaat zonder dat je hem op hoeft te laden. Dit maakt het ideaal voor mensen die veel onderweg zijn of geen toegang tot stopcontacten gedurende langere periodes hebben. Je kunt zonder dat je constant naar een oplader hoeft te zoeken zonder zorgen werken of ontspannen.

Automatische updates

Met een Chromebook hoef jij je geen zorgen te maken over het bijwerken van het besturingssysteem. Het besturingssysteem wordt namelijk automatisch bijgewerkt, waardoor je altijd de nieuwste beveiligingsupdates en functies hebt. Dit zorgt ervoor dat jouw apparaat veilig blijft en tegen mogelijke bedreigingen beschermd is. Daarnaast hoef jij zelf geen handmatige updates uit te voeren, wat tijd en moeite bespaart.

Eenvoudig in gebruik

Chromebooks zijn met een eenvoudige interface die zelfs voor beginners gemakkelijk te begrijpen is ontworpen. Dit maakt het gebruik van een Chromebook zeer toegankelijk en gebruiksvriendelijk. Zelfs als je niet veel ervaring met technologie hebt, kun je snel leren hoe je een Chromebook moet gebruiken. De interface is intuïtief en vereist geen ingewikkelde configuraties of instellingen.

Wat is een Chromebook

Veiligheid

De de veiligheid is een ander belangrijk voordeel van een Chromebook. Het besturingssysteem van een Chromebook, genaamd Chrome OS, is op de beveiliging van webapplicaties en cloud computing gebaseerd. Hierdoor zijn Chromebooks in vergelijking met andere besturingssystemen zoals Windows of macOS minder vatbaar voor virussen en malware. Bovendien worden alle apps die je via de Google Play Store kunt installeren op mogelijke bedreigingen gescreend voordat ze beschikbaar worden gesteld.

SSD-drive

De meeste Chromebooks hebben een solid-state drive (SSD) in plaats van een traditionele harde schijf. Een SSD zorgt voor snellere prestaties en kortere laadtijden. Dit betekent dat programma’s snel openen en dat je zonder vertraging kunt werken. Daarnaast zijn SSD’s in vergelijking met harde schijven duurzamer omdat ze geen bewegende onderdelen die kunnen falen hebben.

Goede prijs-kwaliteitverhouding

Chromebooks staan bekend om hun goede prijs-kwaliteitverhouding. In vergelijking met traditionele laptops zijn ze over het algemeen betaalbaarder, maar bieden nog steeds goede prestaties en functionaliteiten.

Wil jij onderweg gemakkelijk en efficient kunnen werken?

Beeldscherm van de Lenovo Ideapad Duet Chromebook CT-X636F ZA6F0027NL

Met een Chromebook kun jij in de Cloud aan je bestanden werken

 • Dat is vanaf ieder apparaat dat met het internet verbonden is toegang tot je bestanden
 • Je bestanden zijn altijd veilig opgeslagen
 • Gemakkelijk met anderen samen aan projecten kunnen werken
 • De laptop start razendsnel op, zodat wachten totdat de laptop is opgestart tot de verleden tijd behoort

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Nadelen van een Chromebook: Wat zijn de nadelen en de beperkingen?

Een Chromebook kan veel voordelen bieden, maar het is belangrijk dat je de mogelijke nadelen en beperkingen van deze laptops in overweging neemt. Hieronder staan enkele punten waarmee je rekening moet houden:

Beperkte offline functionaliteit

Chromebooks zijn voor online gebruik ontworpen, wat betekent dat sommige apps en functies zonder internetverbinding mogelijk beperkt werken. Hoewel er steeds meer offline functionaliteiten, zoals het bewerken van documenten zonder internettoegang beschikbaar zijn gekomen, kan het nog steeds frustrerend zijn als je vaak zonder internet zit.

Wat is een Chromebook en met Apps op de Chromebook werken
 • Sommige apps vereisen een constante internetverbinding om goed te kunnen functioneren.
 • Het streamen van media kan zonder stabiele internetverbinding moeilijker zijn.
 • Offline toegang tot bestanden kan beperkt zijn, omdat Chromebooks sterk afhankelijk zijn van cloudopslag.

Minder softwarecompatibiliteit

Een ander potentieel nadeel van een Chromebook is de beperkte softwarecompatibiliteit. Omdat Chrome OS op basis van het webgebaseerde ChromeOS besturingssysteem draait, kunnen niet alle traditionele softwareprogramma’s op een Chromebook worden geïnstalleerd of gebruikt.

 • Sommige populaire softwareprogramma’s, zoals Adobe Photoshop of Microsoft Office Suite, hebben mogelijk geen volledig functionele versies die op Chrome OS kunnen werken.
 • Games die specifieke systeemvereisten hebben of alleen voor andere besturingssystemen (zoals Windows) beschikbaar zijn kunnen niet op een Chromebook worden gespeeld.

Beperkte opslagruimte

In vergelijking met traditionele laptops heeft de Chromebook vaak minder interne opslagruimte. Dit komt doordat ze voor het bewaren van bestanden meer op cloudopslag vertrouwen. Hoewel cloudopslag handig kan zijn, kan het beperkte lokale opslagruimte een uitdaging vormen als je veel grote bestanden wilt opslaan of offline toegang tot je gegevens nodig hebt.

 • Als de gratis opslaglimiet van je Google-account wordt overschreden moet je mogelijk extra voor cloudopslag betalen.
 • Het is belangrijk dat je regelmatig back-ups van je bestanden maakt en ervoor zorgt dat je altijd toegang tot internet hebt om bij je gegevens te komen.

Mogelijke leercurve

Als je aan Windows of macOS gewend bent, kan de overstap naar het besturingssysteem van een Chromebook even wennen zijn. Hoewel Chrome OS intuïtief en gebruiksvriendelijk is, zijn er toch verschillen in functionaliteit en navigatie die even tijd kunnen kosten om onder de knie te krijgen.

 • Het werken met web-apps en het aanpassen van de interface van Chrome OS kan wat oefening vergen.
 • Het kan even duren voordat je vertrouwd raakt met de specifieke sneltoetsen en functies die op een Chromebook beschikbaar zijn.

Ondanks deze nadelen biedt een Chromebook nog steeds veel voordelen, zoals snelle opstarttijden, lange batterijduur en goede beveiligingsfuncties. Het is belangrijk om deze nadelen tegen de voordelen af te wegen en te bepalen of een Chromebook voor jouw specifieke behoeften geschikt is.

Apps op een Chromebook gebruiken: Toepassingen, accessoires en afdrukken

Met een Chromebook heb je de toegang tot duizenden apps uit de Google Play Store. Of je nu productiviteits apps zoals Google Docs voor school of werk nodig hebt, of entertainment apps zoals Netflix wilt gebruiken om na een lange dag te ontspannen, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Apps uit de Google Play Store

Een van de grootste voordelen van een Chromebook is dat je van het brede scala aan apps in de Google Play Store kunt profiteren. Dit betekent dat je toegang tot populaire apps die je al kent en waarmee je vertrouwd bent.

Wat is een chromebook en Offline met de chromebook werken
 • Productiviteitsapps: Met apps zoals Google Docs, Sheets en Slides kun je documenten gemakkelijk maken, spreadsheets bijhouden en presentaties maken. Deze apps bieden vergelijkbare functionaliteit als Microsoft Office-toepassingen zoals Word, Excel en PowerPoint.
 • Entertainment-apps: Als het tijd is om te ontspannen, kun je op streamingdiensten zoals Netflix of Disney+ van films en tv-shows genieten. Daarnaast kun je muziek via Spotify streamen of podcasts met behulp van apps zoals Spotify of Pocket Casts beluisteren.

Compatibiliteit met accessoires

Een ander voordeel van Chromebooks is hun compatibiliteit met verschillende accessoires. Hierdoor kun jij jouw apparaat aan jouw specifieke behoeften aanpassen.

 • Printers: Met een Chromebook kun je eenvoudig via draadloze printers afdrukken. Hierdoor kun je rechtstreeks naar iedere printer die via wifi met hetzelfde netwerk is verbonden afdrukken. Dit maakt het gemakkelijk om documenten af te drukken zonder dat je een aparte computer nodig hebt.
 • Externe harde schijven: Als je extra opslagruimte nodig hebt, kun je een externe harde schijf op je Chromebook aansluiten. Hiermee kun je bestanden en documenten die niet in de cloud hoeven te worden bewaard opslaan.
 • Muizen: Hoewel het trackpad van een Chromebook goed werkt, kan het handig zijn om een muis voor nauwkeurigere navigatie en productiviteit aan te sluiten.

Cloud afdrukken

Met een Chromebook kun je draadloos via Google Cloud Print afdrukken. Dit betekent dat je documenten kunt afdrukken vanaf elk apparaat dat is verbonden met hetzelfde Google-account.

 • Gemakkelijk afdrukken: Of je nu thuis of onderweg bent, met Google Cloud Print kun je documenten eenvoudig zonder gedoe met kabels of drivers afdrukken.
 • Overal ter wereld toegang tot printers: Met Google Cloud Print heb je waar ter wereld je ook bent de toegang tot printers die bij jouw Google-account zijn geregistreerd. Dit is vooral handig als je onderweg bent en snel iets af moet drukken.

Geïntegreerde bestandsbeheerder op de Chromebook

De bestandsbeheerder op een Chromebook is een handige tool om bestanden te beheren en te organiseren. Het biedt diverse functies en opties om bestanden te vinden, te openen en te beheren. Hieronder vind je een vergelijkingstabel met de belangrijkste kenmerken, voordelen en nadelen van de bestandsbeheerder op een Chromebook.

KenmerkenVoordelenNadelen
Eenvoudige interfaceEenvoudige navigatie en gebruiksgemak
Intuïtieve lay-out
Snelle toegang tot bestanden
Beperkte geavanceerde functies 
Minder aanpassingsmogelijkheden
Bestandssynchronisatie met Google DriveAutomatische back-up van bestanden 
Vanaf ieder apparaat toegang tot bestanden 
Bestanden kunnen gemakkelijk met anderen worden gedeeld
Beperkte opslagruimte voor gratis gebruikers
Afhankelijk van een internetverbinding
Bestanden ordenen in mappenBestanden organiseren wordt makkelijker Snelle toegang tot specifieke bestanden
Minder rommelig bureaublad
Beperkte mogelijkheid om mappen aan te passen
Geen mogelijkheid om mappen te vergrendelen.
Bestanden zoeken en filterenVind specifieke bestanden snel door met geavanceerde zoekopties op bestandstype of datum te filteren.De zoekfunctie kan traag zijn en heeft beperkte mogelijkheden voor specifieke inhoud.
Bestanden delen en samenwerkenBestanden kunnen eenvoudig met anderen worden gedeeld
Real-time samenwerken aan documenten
Verschillende machtigingsniveaus beschikbaar
Afhankelijk van internetverbinding
Beperkte mogelijkheden om bestanden te bewerken

Met de bestandsbeheerder op een Chromebook kun jij je bestanden gemakkelijk organiseren, synchroniseren en delen. Het heeft een gebruiksvriendelijke interface met handige functies zoals bestandssynchronisatie met Google Drive, het ordenen van bestanden in mappen en het zoeken en het filteren van bestanden. Hoewel het enkele beperkingen, zoals beperkte geavanceerde functies en aanpassingsmogelijkheden heeft, is het een handige tool voor dagelijks gebruik.

Het verschil tussen online en offline werken: De online werkomgeving van Google

Met een Chromebook kun jij met Google Docs eenvoudig aan documenten, Sheets en Slides samenwerken. Alle wijzigingen worden real-time bijgewerkt en automatisch in de cloud opgeslagen. Je hebt waar je ook bent altijd toegang tot de meest recente versie. Daarnaast kun jij al jouw bestanden veilig opslaan en via Google Drive delen. Geen gedoe meer met het e-mailen of om verschillende versies te maken.

Chromebooks kunnen voor bepaalde apps offline worden gebruikt. Schakel de offline functionaliteit in de instellingen van jouw Chromebook in. Hierdoor kun je documenten zonder internetverbinding bewerken. Als je Chromebook weer met het internet verbonden is worden alle wijzigingen automatisch met de cloud gesynchroniseerd, zodat jij altijd toegang tot de nieuwste versie van jouw bestanden hebt.

Een voordeel van online werken met een Chromebook is dat je gemakkelijk toegang tot Google-services zoals Gmail en Google Agenda hebt. Daarnaast kun jij veel apps via de Google Play Store downloaden. Kortom, een Chromebook biedt een naadloze werkomgeving met Google-services en offline functionaliteiten voor bepaalde apps.

Conclusie: Wat hebben we geleerd over “Wat is een Chromebook?”

In deze blogpost hebben we gekeken naar wat een Chromebook is en hoe het van een traditionele laptop verschilt. We hebben de voor- en nadelen van een Chromebook, de mogelijkheden om apps te gebruiken en online met behulp van de Google werkomgeving te werken besproken.

Een Chromebook is een lichtgewicht, draagbaar apparaat dat speciaal voor internetgebruik en web-apps is ontworpen. Het besturingssysteem, Chrome OS, zorgt voor snelle opstarttijden en automatische updates. Hoewel er beperkingen in offline functionaliteit en compatibiliteit met Windows-software zijn, biedt een Chromebook voordelen zoals een lange batterijduur, een eenvoudige bediening en de integratie met Google-services.

Wat is een Chromebook en hoe kun je hiermee aan toepassingen werken

Als je een betaalbare en gebruiksvriendelijke computer voor internetactiviteiten zoals browsen, e-mailen en tekstverwerking nodig hebt, is een Chromebook een goede keuze. Houd bij het maken van je beslissing rekening met je specifieke behoeften en vereisten.

Veel gestelde vragen

Kan ik Microsoft Office op de Chromebook gebruiken?

Ja, je kunt Microsoft Office toepassingen zoals Word, Excel en PowerPoint via de online versies of via Android-apps op een Chromebook gebruiken.

Kan ik foto’s en video’s op een Chromebook bewerken?

Ja, er zijn verschillende online fotobewerkingsprogramma’s zoals Pixlr en Polarr voor Chromebooks beschikbaar. Voor het bewerken van video’s zijn er apps zoals WeVideo beschikbaar.

Kan ik op een Chromebook games spelen?

Hoewel de meeste traditionele pc-games niet compatibel zijn met Chromebooks, kun je wel genieten van webgames en Android-games die beschikbaar zijn in de Google Play Store.

Kan ik vanaf een Chromebook afdrukken ?

Ja, je kunt via cloudprinters of printers met ondersteuning voor Google Cloud Print vanaf een Chromebook afdrukken.

Zijn er antivirusprogramma’s op een Chromebook nodig?

Chrome OS is met ingebouwde beveiligingsfuncties die automatisch worden bijgewerkt ontworpen. Hierdoor is het risico op malware en virussen in vergelijking met andere besturingssystemen lager. Het gebruik van extra antivirussoftware is over het algemeen niet nodig, maar kan voor extra gemoedsrust optioneel zijn.

Wil jij onderweg gemakkelijk en efficient kunnen werken?

Beeldscherm van de Lenovo Ideapad Duet Chromebook CT-X636F ZA6F0027NL

Met een Chromebook kun jij in de Cloud aan je bestanden werken

 • Dat is vanaf ieder apparaat dat met het internet verbonden is toegang tot je bestanden
 • Je bestanden zijn altijd veilig opgeslagen
 • Gemakkelijk met anderen samen aan projecten kunnen werken
 • De laptop start razendsnel op, zodat wachten totdat de laptop is opgestart tot de verleden tijd behoort

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Geef een reactie