Wat is een firewall en hoe bescherm je jouw computer hiermee?

Misschien heb je al eens iets gehoord over een firewall? Een firewall beschermd en beveiligd de computer tegen de gevaren van buitenaf. Maar hoe werkt zo’n firewall dan precies? Als een computer verbinding heeft met een netwerk, dan kan de computer verbinding maken met zowel gewenst als ongewenst verkeer. Aan de ene kant brengt het internet hierdoor vele voordelen met zich mee.

Zo kunnen bestanden makkelijker met elkaar worden gedeeld en staat het internet vol met informatie over vele verschillende onderwerpen. Hierdoor kun je via het internet bijna altijd een antwoord op jouw vraag vinden. Naast het grote aantal voordelen hangen er ook gevaren aan het internet.

Zo zijn er internetcriminelen die naar persoonlijke gegevens van anderen zoeken. Bijvoorbeeld om de computer te hacken of om persoonlijke gegevens te verzamelen. Voor het hacken van de computer en het verzamelen van gegevens wordt vaak een computer virus gebruikt.

Natuurlijk wil je niet dat anderen zonder jouw toestemming bij de persoonlijke gegevens kunnen komen. Om de persoonlijke bestanden en gegevens tegen de gevaren van het internet te beschermen kan er met behulp van de firewall een onzichtbare muur worden opgezet. Met deze onzichtbare muur wordt het voor internetcriminelen lastiger om de bij de belangrijke gegevens op de computer te komen. In dit blogbericht vertellen we wat een firewall is en welke soorten er zijn.

Wat zijn de gevaren van het internet?

Aangezien er tegenwoordig steeds meer mensen over een computer beschikken komen er ook steeds meer gevaren bij. Want doordat er steeds meer computers met het internet verbonden zijn, zijn er ook meer hackers actief die privacy gevoelige informatie willen hacken.

Internetcriminelen proberen te hacken om vervelende dingen met de computer uit te kunnen voeren.

Hieronder vallen onder andere de veel voorkomende bedreigingen op de computer welke door internet criminelen worden uitgevoerd.

Gevaren van het internet zonder firewall

Heb jij ongemerkt een virus op de computer gekregen?

Wat is een firewall cta

Door jouw computer met een firewall te beschermen kun jij jouw belangrijke bestanden op de computer veilig stellen. Dat betekend:

  • Een computer die tegen de gevaren van buitenaf is veiliggesteld
  • Geen onverwachte langzame computer
  • De belangrijke bestanden komen niet in de handen van verkeerde mensen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Hacken

Misschien ben je bekend met de term hacken? Een hacker probeert op een onzichtbare manier op jouw computer in te breken. Als dat is gelukt kunnen er verschillende processen op de achtergrond worden geactiveerd. Zo proberen internetcriminelen persoonlijke gegevens te achterhalen en zelfs de besturing van de computer over te nemen om zo ongewenste acties uit te laten voeren.

De gevolgen van deze bedreigingen kunnen variëren. Zo kan een hacker ervoor zorgen dat er tijdens de zoektocht op het internet ineens veel meer reclame tevoorschijn komt. Daarnaast kan de computer door hackers worden overgenomen.

Wanneer de computer is overgenomen wordt er geprobeerd om het geld van een slachtoffer te jatten. Hiervoor kan Phising (een digitale vorm van geld afpersen) worden gebruikt. Maar ook het stelen van wachtwoorden behoort tot de mogelijkheden.    

Een hacker maakt meestal gebruik van een programma wat ook wel virus genoemd wordt. Een virus kan op verschillende manieren op de computer belanden.

Zo kan het zijn dat je op een geïnfecteerde Website terecht bent gekomen waardoor er een bestand naar jouw computer wordt gedownload. Maar ook via e-mail of door het downloaden van een gratis programma kunnen er virussen op je computer belanden.

Identiteitsdiefstal door geen firewall te gebruiken

Identiteitsdiefstal

Wanneer een hacker probeert om een grote hoeveelheid aan gegevens te stelen van gebruikers op een website, wordt dit meestal gedaan om geld te verdienen. Privacy gevoelige gegevens zijn tegenwoordig een hoop geld waard. 

Malware

Malware staat voor malafide software, wat een term is voor overkoepelende virussen. Met malware wordt geprobeerd om de computersystemen te verstoren.

Hierbij kan je denken aan het overnemen van de computer, of denk aan het ineens veel meer reclames krijgen terwijl je aan het internetten bent.

Of een virus krijgt zomaar toegang tot je privacy gevoelige gegevens, waar je ook niet op zit te wachten.

computer met een firewall tegen virussen beschermen

Online fraude

Bij online fraude wordt er geprobeerd om gegevens van uw bank account te krijgen, waarmee de hacker probeert om je geld te pakken te krijgen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Een goed voorbeeld hiervan is via het gebruik van ‘Marktplaats’ waarbij iemand aangeeft iets te willen verkopen.

Maar om het product te kunnen ontvangen moet er eerst, volgens de verkoper, een geldbedrag overgemaakt worden. Wanneer je uiteindelijk betaald hebt doet de verkoper net alsof hij van niets weet. Dan ben je het geld kwijt en bestaat de verkoper ineens niet meer. Wanneer je iets koopt via Marktplaats is het daarom verstandig om altijd zelf naar de verkoper toe te gaan en pas op locatie te betalen. Zo weet je zeker dat je het product in handen krijgt. 

Phising

Phising is een soort online fraude waarbij een e-mail of sms gestuurd wordt. In deze e-mail doet de verzender alsof er een openstaand bedrag staat bij een bekend bedrijf. Een voorbeeld hiervan zou een e-mail van Eneco kunnen zijn, waarin staat dat er nog een openstaand bedrag betaald moet worden, doe je dat niet, dan krijg je een incasso bureau op je dak.

Hierbij maakt het niet uit of je wel of geen klant bent van Eneco. Wanneer je zo’n e-mail ontvangt moet je daarom altijd de echtheid van zo’n e-mail nakijken. Meestal herken je een nep- e-mail aan het slechte taalgebruik in de mail.

Phising voorkomen door een firewall te gebruiken

Vaak ontbreken er ook gegevens of wijken de gegevens af ten opzichte van jouw eigen klantgegevens. Vanwege al deze gevaren geldt dan ook dat je altijd goed moet opletten bij het gebruik van internet.

Wat is een firewall?

Wanneer een computer verbonden is met het internet moeten er poorten open gezet worden om gebruik te kunnen maken van de internet en e-mail services. Want hiermee wordt het mogelijk om verbindingen te maken met andere computers die met het netwerk zijn verbonden.

De firewall is een software programma waarmee de poorten welke benodigd zijn voor het internet geblokkeerd worden voor ongewenste verbindingen.

Op deze manier kan de firewall ervoor zorgen dat de computer een stuk minder kwetsbaar is voor virussen. 

Wat is een firewall

De firewall is te vergelijken met een grote muur om een kasteel waarmee de ridders vroeger probeerden om zich af te sluiten van de omgeving zodat het gevaar buiten de deur bleef. De firewall werkt volgens hetzelfde principe waarbij de computer wordt beveiligd tegen de gevaren van buitenaf.

Waarom moet je een firewall installeren?

Wanneer je een computer hebt waarop privacy gevoelige informatie staat zoals foto’s, video’s en belangrijke documenten wil je natuurlijk niet dat deze gegevens op straat komen te liggen. Om de gegevens zo goed mogelijk te kunnen beschermen is het belangrijk om een goede firewall en virusscanner te installeren. Zelf ben ik een groot voorstander van ESET NOD 32 waarmee je een ‘totaal oplossing’ hebt en alle gevaren buiten de deur houdt.

Een ander groot voordeel van ESET NOD 32 is dat het niet alleen de computer en het internet scant op gevaren, maar het werkt ook wanneer je een onbekende USB stick in de computer stopt. Op deze manier weet je zeker dat jouw belangrijke gegevens veilig zijn.   

Heb jij ongemerkt een virus op de computer gekregen?

Wat is een firewall cta

Door jouw computer met een firewall te beschermen kun jij jouw belangrijke bestanden op de computer veilig stellen. Dat betekend:

  • Een computer die tegen de gevaren van buitenaf is veiliggesteld
  • Je privacy gevoelige informatie is tegen gevaren van buitenaf beschermd
  • De belangrijke bestanden komen niet in de handen van verkeerde mensen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Geef een reactie