Wat is een hub en wat kun je ermee?

In de laatste jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen zijn er steeds meer apparaten die met de computer / laptop kunnen worden verbonden. Voor het verbinden van apparaten met de computer / laptop wordt vaak een USB poort gebruikt. Een computer / laptop heeft vaak maar een beperkt aantal USB poorten beschikbaar.

Wanneer er verschillende apparaten op de USB poort worden aangesloten kan het voorkomen dat niet alle producten met de computer / laptop kunnen worden verbonden. Met behulp van een hub kunnen de aansluitmogelijkheden van de computer / laptop eenvoudig worden uitgebreid. Wil jij weten hoe de aansluitmogelijkheden van de computer / laptop kunnen worden uitgebreid? In dit artikel vertellen we er alles over.      

Hoe werkt een hub?

Een USB hub kan erg makkelijk op de computer worden aangesloten. De meeste hubs werken via het Plug & play-systeem. Bij een plug & play systeem hoeft het apparaat alleen maar met de computer te worden verbonden. Vervolgens wordt het het apparaat automatisch door de computer geïnstalleerd. 

Het uitbreiden van de aansluitmogelijkheden is niet het enige waarvoor de hub kan worden gebruikt.

Er zijn namelijk ook hubs waarmee de werking van de USB poort kan worden aangepast. Bijvoorbeeld door de stroomsterkte van de USB poort aan te passen.

Wat is een hub

In dat geval “moet de USB-hub met behulp van een stuurprogramma worden geïnstalleerd. Dit stuurprogramma wordt ook wel een driver genoemd en wordt in de meeste gevallen bij het apparaat geleverd. 

Ben jij benieuwd hoe een USB hub het aantal poorten uit kan breiden?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen kunnen steeds meer apparaten met de computer / laptop worden verbonden. Voor het aansluiten van een USB apparaat kan een USB hub op de computer / laptop worden aangesloten. Enkele mogelijkheden waarvoor een hub kan worden gebruikt zijn onder andere:

 • Aantal poorten vergroten
 • Nieuwe aansluitmogelijkheden toevoegen
USB poorten met een hub uitbreiden

Tijdens de zoektocht naar een goede USB hub zal het grote aanbod al snel opvallen. Hierdoor wordt het lastig om een goede keuze te maken. Op een goedkoper model USB hub kunnen vaak maar 4 apparaten op de USB poort worden aangesloten terwijl een duurder model al snel over 7 of meer poorten is uitgerust.

Welke soorten USB-hubs zijn er?

Tijdens de zoektocht naar een goede USB-hub valt het op dat de meeste hubs veel op elkaar lijken. Ondanks dat ze veel op elkaar lijken is iedere hub anders. Ten eerste kan er een onderscheid in het aantal poorten worden gemaakt. 

De meest eenvoudigste modellen hebben maximaal 4 poorten. Dit zijn vaak allemaal USB-poorten. De uitgebreidere apparaten hebben daarentegen vaak meer dan vier poorten. Zo zijn er modellen die over 7 of meer poorten beschikken. Bij de uitgebreidere modellen hoeft het niet bij de USB poort te blijven. Er zijn namelijk hubs met verschillende aansluitmogelijkheden.

Een voorbeeld van een aansluiting waarmee zo´n hub kan zijn uitgerust is HDMI aansluiting. In de tabel hieronder staan mogelijkheden van de belangrijkste soorten USB-hubs die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn:

De eenvoudige modellenDe uitgebreidere modellen
PoortenDeze modellen hebben vaak maar 4 USB poortenDit type heeft vaak meer USB poorten beschikbaar
NadelenEr is naast de USB poort geen andere aansluitmogelijkheidaanwezigDit model verbruikt meer energie
VoordelenDeze modellen zijn makkelijk te vervoeren en daarom ideaal voor onderwegMet deze modellen kunnen verschillende soorten apparaten met de computer worden verbonden. Een voorbeeld hiervan is de HDMI verbinding

De aansluitmogelijkheden is niet het enige waarin deze apparaten van elkaar verschillen. Er kan namelijk ook een onderscheid tussen USB-hubs die met en zonder voeding werken worden gemaakt. Bij een hub zonder voeding wordt de energie vanuit de USB-poort van de laptop of pc over de aangesloten apparaten verdeeld. Hierdoor werkt dit apparaat als een fysieke verbindingslink tussen de computer / laptop en de aangesloten apparaten.

Wanneer meerdere apparaten via de USB-hub met de computer / laptop worden verbonden kan het voorkomen dat de stroomtoevoer niet toereikend is. Dit probleem kan worden opgelost door voor een USB-hub met voeding te kiezen. Met behulp van de voeding kan het signaal dat binnenkomt worden versterkt. Hierdoor kan het benodigde signaal naar ieder aangesloten apparaat worden verstuurd.  

Wat is het beste materiaal voor een goede USB-hub?

Iedere USB-hub werkt op elektrische energie. Dit zorgt ervoor dat er warmte wordt gegenereerd. Wanneer een apparaat te warm wordt kunnen onderdelen smelten en beschadigen. Het materiaal waarvan de hub is gemaakt speelt daarom een belangrijke factor voor de uiteindelijke keuze.

Door voor een apparaat van hoogwaardige kwaliteit te kiezen zal het apparaat aanzienlijk langer meegaan. Om het probleem met de warmte tegen te kunnen gaan is het verstandig om voor een USB-hub te kiezen die gekoeld blijft en van materialen is gemaakt die de warmte goed af kunnen voeren.

Om de warmte goed kwijt te kunnen kan het beste voor modellen met een aluminium behuizing worden gekozen. Een plastic behuizing kan de warmte namelijk niet goed afvoeren.

Daarnaast moet het apparaat een stevige structuur hebben zodat de hub schokbestendig is. Dit is vooral belangrijk wanneer het apparaat regelmatig wordt vervoert.

Hieronder staat een overzicht met de belangrijkste tips waarop tijdens de aanschaf van een hub moet worden gelet. Vooral als de USB-hub met enige regelmaat wordt gebruikt.

Materiaal van een hub
 • Sluit nooit teveel apparaten tegelijkertijd aan. Door niet teveel apparaten tegelijkertijd aan te sluiten kan worden voorkomen dat de USB-hub oververhit raakt en kapot gaat.
 • Kies voor een USB-hub die van stevig en hittebestendig materiaal is gemaakt. Anders kan de USB-hub oververhit raken en zal de USB-hub niet lang meegaan.
 • Zorg ervoor dat het apparaat stofvrij blijft. Stof kan het ventilatiesysteem in de weg zitten. Hierdoor kan oververhitting van het apparaat sneller optreden.
 • Maak de keuze uit een hub die van schokbestendige materialen is gemaakt. De keuze voor schokbestendig materiaal is erg belangrijk.

  Apparaten met een stevige structuur zullen beter in de hand liggen waardoor ze minder snel uit de hand glijden. De keuze voor dit materiaal is vooral belangrijk wanneer het apparaat vaak onderweg wordt gebruikt.

Waar moet je op letten bij je aankoop van een hub?

Tijdens de zoektocht naar een goede hub moet de prijs niet de doorslaggevende factor zijn. Het is namelijk zonde van het geld wanneer er een apparaat tegen een betaalbare prijs wordt gekocht die vervolgens niet aan de verwachtingen voldoet.

Tegelijkertijd hoeft het apparaat niet direct over overbodige functies te beschikken. Vooral als deze extra functies achteraf niet worden gebruikt. Om de juiste keuze te kunnen maken staat hieronder een lijst met enkele belangrijke factoren waarop bij de aanschaf van een USB-hub het beste kan worden gelet. 

 • Aantal poorten
 • Soorten poorten
 • Ontwerp
 • Voeding
 • Snelheid

Aantal poorten

Een hub wordt vaak gekocht om meerdere apparaten tegelijkertijd met de laptop / computer te kunnen verbinden. Hierdoor wordt er al snel gedacht dat een USB-hub over veel USB-poorten moet beschikken. Natuurlijk bepaalt het aantal poorten hoeveel apparaten er tegelijkertijd kunnen worden aangesloten.

Alleen zullen de uitgebreidere USB-hubs meer kosten. Daarnaast verbruikt een USB-hub met meerdere poorten vaak een stuk meer energie doordat de stroom over de verschillende aansluitingen wordt verdeeld. 

Het aantal poorten die worden gebruikt kan per persoon en situatie verschillen. Om deze reden is het belangrijk dat er een apparaat wordt gekocht die het beste bij de behoeften past.

Wanneer er maar een of twee poorten nodig zijn doordat er in de computer / laptop niet genoeg poorten aanwezig zijn kan een simpel model met 4 aansluitingen aan de wensen voldoen.

Mochten er meerdere verschillende poorten worden gebruikt, dan kan er beter voor een uitgebreider model met meerder aansluitingen worden gekozen.

USB poorten met een hub uitbreiden

Ben jij benieuwd hoe een USB hub het aantal poorten uit kan breiden?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen kunnen steeds meer apparaten met de computer / laptop worden verbonden. Voor het aansluiten van een USB apparaat kan een USB hub op de computer / laptop worden aangesloten. Enkele mogelijkheden waarvoor een hub kan worden gebruikt zijn onder andere:

 • Aantal poorten vergroten
 • Nieuwe aansluitmogelijkheden toevoegen
USB poorten met een hub uitbreiden

Tijdens de zoektocht naar een goede USB hub zal het grote aanbod al snel opvallen. Hierdoor wordt het lastig om een goede keuze te maken. Op een goedkoper model USB hub kunnen vaak maar 4 apparaten op de USB poort worden aangesloten terwijl een duurder model al snel over 7 of meer poorten is uitgerust.

Soorten poorten

Naast het aantal poorten zijn er hubs die over verschillende soorten aansluitingen beschikken. Bij deze aansluitmogelijkheden kan worden gedacht aan de USB 2.0, de USB 3.0 poorten en zelfs USB-C poorten behoren tot de mogelijkheden. Met USB poorten kan de mobiele telefoon worden opgeladen. Naast de verschillende USB versies zijn er modellen die met een geheugenkaart en met de HDMI-ingang kunnen functioneren. 

Uitgebreidere USB-hubs zullen door de grotere functionaliteiten vaak duurder zijn. Wanneer deze functies worden gebruikt is dit een goede investering. Alleen wanneer deze functies niet gebruikt worden is het een overbodige luxe en kan er beter voor een goedkoper model worden gekozen. 

De behuizing van de hub

Wanneer je vaak onderweg bent of een hub op verschillende locaties wilt gebruiken moet het apparaat makkelijk kunnen worden vervoert. De draagbaarheid van de USB-hub gaat gepaard met de afmetingen en het gewicht van het apparaat.

Als de USB-poort alleen thuis wordt gebruikt kan voor een model met meerdere poorten en voeding worden gekozen. Het gewicht van deze apparaten ligt vaak hoger. Hierdoor kan bij gebruik onderweg naar werk of op de vakantie beter voor de lichtere, kleinere en daarmee dus draagbare modellen worden gekozen. 

Voeding voor de hub

USB apparaten kunnen soms best veel stroom verbruiken. Om deze apparaten te kunnen gebruiken is het handig als de USB-hub met een losse voeding is uitgerust. Bij hubs die op de voeding kunnen werken wordt een onderscheid gemaakt tussen apparaten die via de USB poort of met een losse voeding kunnen werken. 

Het eerste type is alleen een fysieke verbindingspunt die geen elektriciteit verbruiken.

In de meeste gevallen is dit type voldoende als het apparaat wordt gebruikt voor het uitbreiden van het aantal USB poorten van de computer / laptop. 

Hub voeding

Een hub die op een voeding moet worden aangesloten kan het signaal versterken en aan de andere poorten doorgeven. Dit is vooral handig wanneer er vele apparaten met de laptop / computer moeten worden verbonden. 

Snelheid

Er zijn tegenwoordig verschillende USB versies op de markt. Zo kennen we de USB 2.0 en de USB 3.0 poorten. Beiden USB versies kunnen voor dataoverdracht worden gebruikt. De snelheid waarmee gegevens kunnen worden overgedragen is afhankelijk van de USB versie. In vergelijking met de USB 2.0 versie kunnen gegevens met USB 2.0 poorten sneller worden overgedragen. 

De benodigde snelheid is afhankelijk van de apparaten en de toepassing waarvoor de USB poort wordt gebruikt. Goedkopere modellen beschikken vaak alleen over USB 2.0 poorten. Om gegevens sneller over te kunnen dragen kan het beste voor een model met USB 3.0 poorten worden gekozen. Op iedere USB 3.0 poort kunnen zowel USB 3.0 als USB 2.0 apparaten worden aangesloten.

De snelheid waarmee de gegevens kunnen worden overgedragen is dan wel afhankelijk van het apparaat dat wordt aangesloten. Tijdens de keuze van een USB-hub en de aanschaf van een harde schijf is het belangrijk te beseffen dat de USB type 3.0 versie tien keer krachtiger is dan USB 2.0.

Ben jij benieuwd hoe een USB hub het aantal poorten uit kan breiden?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen kunnen steeds meer apparaten met de computer / laptop worden verbonden. Voor het aansluiten van een USB apparaat kan een USB hub op de computer / laptop worden aangesloten. Enkele mogelijkheden waarvoor een hub kan worden gebruikt zijn onder andere:

 • Aantal poorten vergroten
 • Nieuwe aansluitmogelijkheden toevoegen
USB poorten met een hub uitbreiden

Tijdens de zoektocht naar een goede USB hub zal het grote aanbod al snel opvallen. Hierdoor wordt het lastig om een goede keuze te maken. Op een goedkoper model USB hub kunnen vaak maar 4 apparaten op de USB poort worden aangesloten terwijl een duurder model al snel over 7 of meer poorten is uitgerust.

Geef een reactie