Hoe werkt een tekentablet en wat kun je ermee? 

Werk jij graag aan creatieve toepassingen, dan zal het je waarschijnlijk zijn opgevallen dat de computermuis soms te wensen overlaat. Om nauwkeuriger aan grafische toepassingen te kunnen werken hebben bedrijven tekentablets ontwikkeld. 

Een tekentablet bestaat uit een combinatie van een stylus en een tekenblad. Doordat er bij dit apparaat met een digitale pen en een tekenblad wordt gewerkt, wordt dit apparaat ook wel een pen tablet genoemd. Voordat je nauwkeurig en efficiënt met dit apparaat kunt werken moet je in het begin wel even oefenen. 

Op het tekenblad is namelijk geen beeld te zien. Vinden van het juiste punt kan hierdoor soms best lastig zijn. Dit kan ervoor zorgen dat er in het begin al snel kleine foutjes worden gemaakt. Wanneer je al enige tijd hebt geoefend zul je merken dat het werken met een tekentablet steeds makkelijker wordt. 

Na even te oefenen kun je zelfs net zo nauwkeurig werken als dat je normaal met pen en papier zou kunnen. Hierdoor kun je na enige oefening met behulp van een tekentablet de mooiste creatieve en grafische ontwikkelingen maken. 

De kans dat je op een verkeerd punt drukt, zal door het oefenen ook steeds kleiner worden. Omdat dit apparaat in veel opzichten veel weg heeft van het tekenen met pen en papier zul je met behulp van dit apparaat zelfs de mooiste creaties met de computer uit kunnen werken. 

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van een tekentablet? Of sta jij op het punt om er een te kopen en zou jij er eerst meer informatie over willen hebben? In dit artikel vertellen wij er alles over.

Wat is een tekentablet?

Een tekentablet is een apparaat dat uit twee onderdelen bestaat. De onderdelen van dit apparaat zijn de stylus en het tekenblad. Een tekentablet kan hierdoor ook wel een pen tablet worden genoemd. De stylus wordt ook wel de digitale pen genoemd. Werken met een digitale pen en een tekenblad kan hierdoor het beste worden vergeleken met het tekenen met pen en papier. 

Ondanks dat de werkwijze grotendeels hetzelfde is als dat er met pen en papier wordt gewerkt, kan het in het begin best eventjes wennen zijn. Op het tekenblad kun je vaak namelijk niet zien waarop met de stylus wordt gedrukt. Hierdoor kun je vooral in het begin per ongeluk op een verkeerde plek drukken. In dat geval zal er een punt of lijn worden gezet waar je dat liever niet had gehad.

Bedrijven die tekentablets ontwikkelen hebben hiervoor naar oplossingen gekeken waarmee fouten kunnen worden hersteld.

Voor het herstellen van fouten zit er bij de meeste digitale pennen een gummetje aan de achterkant waarmee de punt / het lijntje kan worden uitgewist. 

Wat is een tekentablet

Om de nauwkeurigheid tijdens het werken aan grafische toepassingen te kunnen verbeteren zijn er tekentablets met een geïntegreerd beeldscherm ontwikkeld. Op dit beeldscherm kun je precies zien wat er op het beeldscherm van de computer gebeurd. 

Omdat je direct kunt zien wat er op het beeldscherm gebeurd kun je nauwkeuriger met de stylus op de gewenste locatie drukken. Daarnaast is het verschil tussen het tekenen met pen en papier of een tekentablet met een geïntegreerd beeldscherm een stuk kleiner. Hierdoor kan er een stuk preciezer aan creatieve ontwerpen worden gewerkt.

Wil jij gemakkelijk digitale kunst kunnen maken?

Wat is een tekentablet

Met behulp van een tekentablet kun jij digitale kunst in een handomdraai creëren.

 • Dat is: Super nauwkeurig kunstwerken kunnen maken
 • Foto’s en video’s met precisie kunnen bewerken
 • De mooiste digitale kunstwerken kunnen maken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Tekentablet installeren

Voordat er met een tekentablet kan worden gewerkt moet het apparaat met de computer worden verbonden. In de meeste gevallen moet het apparaat met behulp van een USB kabel op de computer worden aangesloten. Nadat je dit apparaat op de computer hebt aangesloten moet er een driver worden geïnstalleerd. 

Een driver is een programmaatje waarmee de computer het aangesloten apparaat kan herkennen.

Voor bijna ieder type tekentablet is een andere driver ontwikkeld. Zonder dat de driver is geïnstalleerd kan er vaak een stuk minder nauwkeurig worden gewerkt. 

Tekentablet gebruiken voor het bewerken van beelden

Het kan namelijk voorkomen dat de specificaties van het apparaat zonder driver niet optimaal kan worden benut. Naast de nauwkeurigheid kan het voorkomen dat sommige functies zonder geïnstalleerde driver niet kunnen worden gebruikt. Om efficiënt aan grafische toepassingen te kunnen werken zijn er tekentablets met functie toetsen. 

In de meeste gevallen zijn deze functie toetsen het beste met de linker en de rechtermuisknop te vergelijken. Als de driver niet is geïnstalleerd kan het voorkomen dat deze functietoetsen niet kunnen worden herkend. In dat geval zul je naast het tekentablet ook met een losse computermuis moeten werken. 

De combinatie van computermuis en pen tablet is natuurlijk erg onhandig. Vooral omdat dit ervoor zorgt dat er minder nauwkeurig aan toepassingen kan worden gewerkt. Tijdens het werken aan grafische toepassingen heb je soms een functie binnen een programma nodig.

Voordat deze functie kan worden gebruikt moet met de linker of de rechtermuisknop op de functie worden gedrukt. Als de functietoetsen op het tekentablet niet kunnen worden gebruikt moet er dus een losse computermuis naast worden gebruikt.  

Doordat je even moet wennen voordat je efficiënt aan toepassingen kunt werken kun je het beste oefenen door ervaring met simpele projecten op te doen en niet direct aan projecten met een deadline te werken. Door met enige regelmaat met dit apparaat te oefenen zul je merken dat het werken aan grafische toepassingen steeds makkelijker wordt. Hierdoor kunnen de mooiste digitale creaties worden gemaakt. 

Hoe gebruik je tekentablet?

De meeste pen tablets / tekentablets kunnen met behulp van een USB-kabel op de computer worden aangesloten. Ook zijn er types die met behulp van een bluetooth verbinding draadloos met de computer kunnen worden verbonden. Ook kan het voorkomen dat er modellen zijn die zowel bekabeld als draadloos met de computer kunnen worden verbonden. 

Bij een model dat draadloos met de computer kan worden verbonden most soms eerst een driver worden geïnstalleerd voordat het apparaat door de computer kan worden herkend. Tekentablets kunnen tegenwoordig in twee categorieën worden verdeeld. Zo zijn deze apparaten zowel met als zonder beeldscherm te verkrijgen. Tekentablets met een geïntegreerd beeldscherm kunnen zelfs zonder computer worden gebruikt. 

De stylus die wordt meegeleverd is meestal drukgevoelig. Hierdoor wordt deze pen ook wel een digitale pen genoemd. De druk waarmee met de digitale pen op het tekenblad wordt gedrukt bepaald de dikte van de lijn / stip die wordt gezet. 

Door stevig met de digitale pen te drukken wordt er een dikke lijn gezet. Als je zachter op het blad drukt wordt er een dunnere lijn gezet. Door tussen stevige en lichte aanrakingen te wisselen kunnen de mooiste en realistische tekeningen worden gemaakt. 

Foto bewerken met een tekentablet

Heb jij tijdens het werken per ongeluk een foutje gemaakt? Dan kan de fout met het gummetje aan de achterkant van de digitale pen worden gecorrigeerd. Voor deze correctie moet je met het gummetje over het tekentablet bewegen. Wanneer er al een tijdje met de stylus wordt gewerkt kan het voorkomen dat de stylus / digitale pen langzaam aan verslijt. Bij sommige tekentablets worden daarom verschillende punten voor de digitale pen meegeleverd.

De dikte van de punten die op de digitale pen kunnen worden gezet kunnen van elkaar verschillen. De nauwkeurigheid waarmee kan worden gewerkt is afhankelijk van de dikte van de punt. Voor nauwkeurige bewerkingen kan het beste met een dunne pen worden gewerkt. 

Wil jij gemakkelijk digitale kunst kunnen maken?

Wat is een tekentablet

Met behulp van een tekentablet kun jij digitale kunst in een handomdraai creëren.

 • Dat is: Super nauwkeurig kunstwerken kunnen maken
 • Foto’s en video’s met precisie kunnen bewerken
 • De mooiste digitale kunstwerken kunnen maken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Waarop moet je tijdens de aanschaf van een tekentablet op letten?

Als je de zoektocht naar een tekentablet bent gestart zal het grote aanbod waarschijnlijk al snel zijn opgevallen. Het maken van een juiste keuze kan hierdoor erg moeilijk worden. Om de juiste keuze te kunnen maken is het belangrijk dat je weet waarvoor je hem gaat gebruiken. Er zijn namelijk verschillende soorten grafische toepassingen waarvoor de computer kan worden gebruikt. Enkele grafische toepassingen waarvoor een computer kan worden ingezet zijn onder andere: 

 • Digitale tekeningen maken met behulp van programma’s zoals Adobe illustrator
 • 2d en 3d animaties maken
 • Foto’s en video’s bewerken
 • Technische tekeningen maken

Bedrijven die tekentablets ontwikkelen hebben goed over de mogelijke toepassingen nagedacht. Hierdoor zijn er tablet met en zonder geïntegreerd beeldscherm en ook de dpi kan per apparaat verschillen.

Wanneer je graag aan nauwkeurige grafische toepassingen wilt werken kun je het beste voor een apparaat met een hoge DPI kiezen. 

Digitale kunst maken met een tekentablet

Met behulp van een hoge DPI kun je bijna per mm nauwkeurig werken. Dit kan erg fijn zijn tijdens het maken van een 2d / 3d animatie, een digitale tekening of het bewerken van een foto. Naast de hoge DPI kan ook het geïntegreerde beeldscherm de nauwkeurigheid waarin kan worden gewerkt enorm worden verbeterd. 

Conclusie: Een tekentablet voor digitale kunst

Als je graag met de computer aan creatieve toepassingen werkt kan een tekentablet een goede oplossing bieden. Om digitaal te kunnen teken bestaat dit apparaat uit een combinatie van een tekenblad en een digitale pen.

Door met de digitale pen op het tekenblad te drukken wordt er een lijn / streep in een programma voor het bewerken van foto’s, video’s of het maken van 2d / 3d animaties gezet. Bij de meeste tekentablets kun je niet zien waar je op het beeldscherm drukt. 

In het begin kan hierdoor al snel een fout worden gemaakt. Voordat er nauwkeurig en efficiënt met dit apparaat kan worden gewerkt moet er even worden geoefend. Als je enige tijd met dit apparaat hebt geoefend zul je merken dat je met het tekentablet net zo nauwkeurig aan creatieve toepassingen kunt werken zoals je dat met de pen en papier gewend was. 

Wil jij gemakkelijk digitale kunst kunnen maken?

Wat is een tekentablet

Met behulp van een tekentablet kun jij digitale kunst in een handomdraai creëren.

 • Dat is: Super nauwkeurig kunstwerken kunnen maken
 • Foto’s en video’s met precisie kunnen bewerken
 • De mooiste digitale kunstwerken kunnen maken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Geef een reactie