Wat is Google Authenticator?

Tijdens de installatie van Windows 10 of een ander besturingssysteem moet er een account worden aangemaakt. Dit account bestaat uit een gebruikersnaam met een daarbij behorend wachtwoord. Naast de standaard beveiliging kan tweestaps-verificatie als extra beveiliging worden ingezet.

Bij tweestaps-verificatie zal er een extra manier toegevoegd worden om in te kunnen loggen. Een van de bekendste mogelijkheid voor tweestaps-verificatie is de Google Authenticator App. Om gebruik te kunnen maken van de Google Authenticator APP moet deze op de smartphone worden geïnstalleerd.

Nadat de App is geïnstalleerd krijg je een melding in de Google Authenticator App. In deze melding staat een code die moet worden ingevoerd voordat er kan worden ingelogd.

Benieuwd naar hoe de Google Authenticator precies werkt? In dit artikel vertellen we er alles over

Wat is Google authenticator

Wat is tweestapsverificatie?

Voordat we het over Google Authenticator gaan hebben gaan we eerst terug in de tijd. Vanaf het moment dat het internet voor administratieve en bankzaken kon worden gebruikt werd beveiliging een stuk belangrijker. Om de beveiliging van banken te vergroten was een gebruikersnaam en een wachtwoord niet meer voldoende. Er werd daarom naar een extra beveiliging gezocht.

Zo waren er banken waarbij de pinpas in een kastje moest worden gestopt. Voordat er bij deze banken kon worden ingelogd moest de pinpas in het kastje worden gestopt en de pincode op het toetsenbord van dit kastje worden ingevoerd.

De pincode kwam dan overeen met de code die voor het pinnen moet worden ingevoerd. Naast het kastje waren er ook banken die voor iedere transactie om een unieke code vroegen. Deze code werd de TAN-code genoemd. In het begin werd deze tan-code via de post verstuurd. In een later stadium is de papieren TAN-code door de SMS vervangen.

Pas wanneer de beveiligingscode werd ingevoerd kon er bij de bank worden ingelogd. Hier is het begin van de dubbele beveiliging ontstaan. Doordat er voor het inloggen om twee codes wordt gevraagd wordt dit ook wel tweestapsverificatie genoemd. De computer en met name het internet wordt tegenwoordig steeds vaker voor privacy gevoelige informatie gebruikt. Zo kunnen we naast online bankieren onze administratie doen, e mailen en zelfs de belangrijke bestanden in de Cloud bewaren.

Door een dubbele beveiliging zoals tweestaps-verificatie te gebruiken kunnen internetcriminelen moeilijker bij de persoonlijke gegevens komen. Deze beveiliging kan daarom erg goed als bescherming van persoonlijke gegevens worden ingezet.

Ben jij benieuwd hoe jij je privacy gevoelige informatie op het internet kunt beschermen?

In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen zijn er steeds meer toepassingen waarvoor het internet kan worden gebruikt. Doordat het internet voor steeds meer toepassingen kan worden gebruikt worden persoonlijke gegevens steeds vaker via het internet gedeeld.

Veilig internetten op de mobiel met Google Authenticator

Natuurlijk wil je niet dat deze persoonlijke gegevens in de verkeerde handen belanden. Om de persoonlijke gegevens uit de handen van internet criminelen te kunnen houden moet er met een goede beveiliging worden gewerkt. Ben jij benieuwd hoe de privacy gevoelige informatie tegen de gevaren van het internet kan worden beschermd?

Hoe werkt tweestapsverificatie ?

Voordat Google Authenticator als tweestapsverificatie kan worden gebruikt moet de app binnen het besturingssysteem worden geïnstalleerd. De manier waarop deze app kan worden geïnstalleerd is afhankelijk van het besturingssysteem.

Zo heb je voor Android de Google Play Store nodig en kan deze app bij IOS alleen vanuit de Apple App Store worden geïnstalleerd. Hieronder staan de stappen beschreven hoe deze APP kan worden geïnstalleerd: 

Google Authenticator op de computer, tablet en laptop gebruiken

Voor Android tablets en telefoons

  • Ga op zoek naar de Play Store welke te herkennen is aan het driehoekje met 4 kleuren en de tekst PlayStore welke eronder staat. 
  • Type in het zoekveld naar de App Google Authenticator.
  • Wanneer je deze aanklikt, zie je een groene knop waar Installeren op staat, die je moet aanklikken. Nu begint de installatie. 

Voor tablets en telefoons van Apple

  • Ga op zoek naar de App Store wat te herkennen is aan het blauwe rondje met een witte schildersezel erin. Met de tekst App Store eronder.
  • Type in het zoekveld naar de App Google Authenticator.
  • Wanneer je deze aanklikt, zie je een blauwe knop met Installeren erop welke je moet aanklikken. Nu begint de installatie. 

Na het installeren moet je de Google Authenticator nog instellen. Hoe dit in zijn werk gaat lees je in onderstaand kopje.

Google Authenticator instellen

Wanneer je gebruik wilt gaan maken van tweestapsverificatie door middel van Google Authenticator moet dit eerst op de website / App waar je er gebruik van kunt maken om in te loggen. Hoe je kunt inloggen bij deze websites is per website verschillend. Maar als je even op Google naar de naam van de website zoekt met twee factor verificatie vind je hem. Want hierdoor krijg je al snel te zien welke websites deze manier van beveiliging ondersteunen.

Google authenticator voor tweestaps-verificatie gebruiken

Als ze het ondersteunen kun je zo door enkele stappen te volgen zien hoe je de instellingen kunt doen.

Omdat veiligheid, met nadruk op privacy, steeds belangrijker wordt, groeit het aantal websites welke hier ondersteuning voor aanbieden continue. Een aantal diensten waar je Google Authenticator voor kunt gebruiken zie je in de volgende lijst: 

Helaas wordt Google Authenticator nog niet door iedere website ondersteund. Zo zijn er ook sommige websites waarbij de tweefactorverificatie alleen via SMS plaats vindt. Maar er bestaan ook websites waarbij je wanneer je gebruik wilt maken van tweestapsverificatie, de keuze kunt maken tussen SMS en Google Authenticator, of een andere Authenticator App.

Omdat we hier met de Authenticator APP werken kiezen we voor de laatste optie. Naast Google Authenticator zijn er ook andere APPS welke gebruikt kunnen worden voor tweefactorverificatie. Hierbij kan je denken aan:

Ben jij benieuwd hoe jij je privacy gevoelige informatie op het internet kunt beschermen?

In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen zijn er steeds meer toepassingen waarvoor het internet kan worden gebruikt. Doordat het internet voor steeds meer toepassingen kan worden gebruikt worden persoonlijke gegevens steeds vaker via het internet gedeeld.

Veilig internetten op de mobiel met Google Authenticator

Natuurlijk wil je niet dat deze persoonlijke gegevens in de verkeerde handen belanden. Om de persoonlijke gegevens uit de handen van internet criminelen te kunnen houden moet er met een goede beveiliging worden gewerkt. Ben jij benieuwd hoe de privacy gevoelige informatie tegen de gevaren van het internet kan worden beschermd?

Barcode scannen

Wanneer de juiste instellingen op de website zijn geactiveerd is het tijd om de App erbij te pakken. Nu komt de vraag of je een pincode in wilt voeren of dat je liever de barcode wilt scannen. Om de APP te activeren moet de barcode, die op de website gevonden kan worden gescand worden. Nadat de barcode gescand is wordt er vanwege het activeren, nog een laatste keer gevraagd om een code in te voeren.

Als de activatie gelukt is komt het nieuwe account in het overzicht te staan. Het kan soms voorkomen dat je meerdere accounts van een dienst hebt.

Als je voor al deze accounts Google Activator wilt gebruiken moeten deze apart van elkaar geactiveerd worden en krijgen deze allemaal een unieke code toegewezen, wat je ook terug ziet op het scherm, als je meerdere Google  accounts aanmaakt.

tweestaps verificatie via Google Authenticator

Google Authenticator tijds indicator

Om aan te geven hoelang je nog hebt om in te loggen, staat er rechts-onderin een timer in de vorm van een cirkel, welke steeds kleiner wordt naarmate de tijd vordert. Als de tijd voor het invoeren van deze code verlopen is.  Verloopt de code automatisch. Doordat er een tijdslimiet zit aan de code wordt het voor criminelen een stuk moeilijker om bij jouw belangrijke gegevens te kunnen komen.  Iedere site krijgt een tijdelijke unieke code welke na een tijdje verloopt.  

Wanneer je een website meerdere keren bezoekt kan er bij sommige websites voor gekozen worden om automatisch in te loggen via de browser. Om dit voor elkaar te krijgen moet er dan bij de betreffende website binnen de Google Authenticator APP een vinkje aangeklikt worden. Hiermee kan je aangeven dat het apparaat of de browser vertrouwd is.

 Nadat je hiervoor gekozen hebt, zal je voortaan alleen een code in hoeven te voeren voor deze dienst wanneer er op een nieuw apparaat wordt ingelogd of wanneer je bij de browser inlogt. Het automatisch inloggen scheelt een hoop gedoe en ondanks je de code niet in hoeft te voeren. Kun je toch de telefoon beschermen tegen inlogpogingen welke zonder jouw toestemming gebeuren. 

De mobiel veilig gebruiken

Wanneer je een account in Google Authenticator opslaat. Worden deze gegevens niet in de cloud opgeslagen. De authenticatie gegevens blijven namelijk allemaal op het apparaat zelf staan. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee.

Veilig internetten op de mobiel met Google Authenticator

Zo zijn de belangrijke gegevens veiliger. En kan er zonder internet verbinding alsnog gegenereerd kunnen worden. Helaas heeft dit niet alleen maar voordelen.

Wanneer de mobiele telefoon vervangen wordt Moeten alle accounts weer opnieuw worden ingesteld. Met het instellen wordt er bedoeld dat de QR-code opnieuw moet worden gescand. Het instellen van deze gegevens is misschien wel niet het fijnste werkje. Het zorgt er wel voor dat de veiligheid van de privacy gevoelige klanten gegevens beter beschermd zijn. 

Ben jij benieuwd hoe jij je privacy gevoelige informatie op het internet kunt beschermen?

In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen zijn er steeds meer toepassingen waarvoor het internet kan worden gebruikt. Doordat het internet voor steeds meer toepassingen kan worden gebruikt worden persoonlijke gegevens steeds vaker via het internet gedeeld.

Veilig internetten op de mobiel met Google Authenticator

Natuurlijk wil je niet dat deze persoonlijke gegevens in de verkeerde handen belanden. Om de persoonlijke gegevens uit de handen van internet criminelen te kunnen houden moet er met een goede beveiliging worden gewerkt. Ben jij benieuwd hoe de privacy gevoelige informatie tegen de gevaren van het internet kan worden beschermd?

Geef een reactie