Wat is hardware en hoe installeer je het?

Heb je net een nieuwe computer gekocht en wil je weten hoe je hier hardware op moet installeren? Heb je nieuwe hardware gekocht en ben je benieuwd wat je moet doen om deze te kunnen gebruiken? Of ben je gewoon benieuwd wat hardware is en welke extra functionaliteiten dit aan de computer kan toevoegen? In dit blogbericht vertellen we je alles over het installeren van de nieuwe apparatuur op de computer en hoe je hier het meeste plezier uit kunt halen.

Wat is hardware?

Wanneer we een computer willen gebruiken hebben we hardware nodig. Met hardware worden alle apparaten die op een computer kunnen worden aangesloten bedoeld.

Tegenwoordig is er enorm veel verschillende hardware op de markt.

Er is hardware waarmee we het plezier van het computergebruik kunnen vergroten, maar er is ook hardware te vinden waarmee de functionaliteit van de computer wordt vergroot.

Wat is hardware

Om een computer te kunnen bedienen is er op zijn minst hardware zoals een beeldscherm, toetsenbord en een muis nodig. Als er geen beeldscherm op de computer zou zijn aangesloten, dan kan je niet zien wat er op de computer gebeurt.

Zonder beeldscherm, muis en toetsenbord op de computer aan te sluiten kan de computer niet worden bediend. Het beeldscherm, het toetsenbord en de muis vormen daarom de basis vereisten voor het gebruik van een computer. 

Ben jij benieuwd welke verschillende hardware er is?

Om met een computer / laptop aan toepassingen te kunnen werken moet de computer bediend kunnen worden. Zo heeft een computer / laptop voor het invoeren van letters een toetsenbord nodig.

Naast het toetsenbord heeft een computer een muis nodig om acties uit te kunnen voeren. Zonder hardware kan dan ook niet met de computer worden gewerkt.

Hardware CTA

Om tijdens het werken aan toepassingen te kunnen zien wat er op de computer gebeurd moet er een beeldscherm op de computer worden aangesloten. Naast de hardware die nodig is om met de computer te werken zijn er nog vele andere soorten hardware voor de computer te vinden. Ben jij benieuwd welke hardware er op de computer kan worden aangesloten?

Verschillende soorten hardware

Naast de basis functionaliteit waardoor we gebruik kunnen maken van de computer, zijn er nog tal van andere hardware mogelijkheden die we aan kunnen sluiten. Bijvoorbeeld, als we de computer voor muziek willen gebruiken of als we een video willen bekijken is het heel fijn als de muziek het goed doet en het geluid mooi klinkt.

Door een muziek installatie of koptelefoon op de computer aan te sluiten kan er naar geluiden van onder andere een video, muziek of computer spel worden geluisterd.

Kunnen luisteren naar geluiden kan het plezier van het computergebruik enorm vergroten. 

Als je de computer gebruikt om informatie op het internet op te zoeken, is het gemakkelijk als je de juiste informatie goed kunt vinden en als je daar dan later mee aan de slag kan gaan.

De speaker als hardware op de computer aansluiten

Zelfs als je geen computer of laptop bij de hand hebt kan je de pagina op de mobiele telefoon opslaan bij Favorieten en kun je deze doormiddel van een Google account snel terug vinden. Wanneer je belangrijke informatie hebt gevonden kan het handig zijn als deze kan worden uitgeprint.

Bijvoorbeeld om de informatie op een later tijdstip terug te lezen. Om de informatie uit te kunnen printer moet er wel een printer op de computer zijn aangesloten. Met de printer kunnen de functionaliteiten van de computer worden uitgebreid.

Hardware aansluiten

Door de komst van de USB poort kan apparatuur eenvoudig op de computer worden aangesloten. Wanneer je bijvoorbeeld een harde schijf of USB stick op de computer aansluit om het geheugen uit te breiden, of om een reservekopie te maken, dan hoef je tegenwoordig alleen de USB kabel in de USB poort te doen.

Binnen de USB poorten bestaan er twee varianten. Zo is er het bekende aloude USB 2.0 en de USB3.0 poort. De USB 3.0 poort heeft aan de onderkant vaak een blauwe kleur.

De USB poort gebruiken om hardware aan te sluiten

Wanneer een harde schijf op deze poort is aangesloten, is hiermee ook de snelheid waarmee de bestanden verplaatst kunnen worden van en naar de computer sneller. 

De USB poort kan gebruikt worden om een printer aan te sluiten, of een toetsenbord of een muis.

USB aansluiting hardware

Tegenwoordig zijn computers uitgerust met minimaal 4 USB poorten. Wanneer je meer USB poorten nodig hebt, kan het aantal USB poorten uitgebreid worden met een USB hub.

Om een beeldscherm aan te sluiten wordt de HDMI kabel gebruikt. Door de komst van de HDMI poort op de computer, is de computer niet meer beperkt tot alleen een computer monitor, maar kan er ook een televisie op de computer worden aangesloten. 

Beeldscherm met HDMI op de computer aansluiten

Voor geluidsapparatuur zit er vaak een aparte aansluiting in de behuizing verwerkt. Dit is de 3.5mm tulp aansluiting. Door de kabel, die je bij het aanschaffen van een box of koptelefoon gekregen hebt, op deze poort aan te sluiten wordt deze meteen op de geluidskaart aangesloten.

Hierdoor beschik je meteen over een goed geluid. Dit komt doordat de geluidskaart voor het geluid zorgt en de driver hiervoor is altijd al geïnstalleerd. Hiermee kun je de maximale geluidsbeleving uit de geluidsapparatuur halen.   

Hardware installeren

Om hardware zoals een printer, of een muziek installatie op de computer te kunnen gebruiken, moet er een stukje software op de computer aanwezig zijn.

Binnen het besturingssysteem is er altijd een stukje software aanwezig waardoor de basis functionaliteit van het toetsenbord en de muis gebruikt kan worden.

Om alle functies van de aangesloten apparatuur te kunnen gebruiken moet er vaak een driver op de computer worden geïnstalleerd . 

Driver installeren om hardware aan te sluiten

Ben jij benieuwd welke verschillende hardware er is?

Om met een computer / laptop aan toepassingen te kunnen werken moet de computer bediend kunnen worden. Zo heeft een computer / laptop voor het invoeren van letters een toetsenbord nodig.

Naast het toetsenbord heeft een computer een muis nodig om acties uit te kunnen voeren. Zonder hardware kan dan ook niet met de computer worden gewerkt.

Hardware CTA

Om tijdens het werken aan toepassingen te kunnen zien wat er op de computer gebeurd moet er een beeldscherm op de computer worden aangesloten. Naast de hardware die nodig is om met de computer te werken zijn er nog vele andere soorten hardware voor de computer te vinden. Ben jij benieuwd welke hardware er op de computer kan worden aangesloten?

Wat is een driver?

Wanneer er een toetsenbord of muis op de computer wordt aangesloten kunnen de basis functies meestal direct worden gebruikt. Dit komt doordat er bij ieder besturingssysteem al software aanwezig is waarmee verschillende merken toetsenborden en muizen of geluidsinstallaties herkent worden.

Om het maximale plezier uit de aangesloten apparatuur te kunnen halen kan het echter wel lonend zijn om de driver die meegeleverd is te installeren. Het kan namelijk voorkomen, dat wanneer je een Multimedia toetsenbord hebt gekocht waarop extra functionaliteiten zitten, deze niet door de normale Windows driver kunnen worden benut.

Hierdoor kan het voorkomen dat, als er op je computer geen extra driver is geïnstalleerd, er bepaalde functies van de apparatuur niet gebruikt kunnen worden. Dan werken de functietoetsen niet waarmee je via de nummers binnen een album kunt navigeren. Om deze functies bruikbaar te maken moet er dan een extra stukje software worden geïnstalleerd. Deze software krijg je bij de aanschaf van de hardware vaak meegeleverd, of die kan je later via de website van de fabrikant downloaden.

Functionele driver

Ondanks dat veel apparatuur tegenwoordig automatisch door het besturingssysteem wordt herkend zijn er ook apparaten die zonder driver helemaal niet kunnen werken. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een autonavigatiesysteem op de computer niet direct gezien wordt door de computer. Om deze te kunnen benaderen moet er dan een stukje software worden geïnstalleerd waarna de computer die apparatuur wel kan herkennen. 

Wel kan de printer herkend worden als er een netwerk printer op de computer aangesloten zit. Maar dan op voorwaarde dat er voor het draadloze gedeelte eerst een extra stukje software geïnstalleerd is. Wanneer de software voor bijvoorbeeld de printer wordt geïnstalleerd, kan er naast de basis omgeving van het besturingssysteem ook een aparte omgeving voor de printer of voor het autonavigatie systeem worden geïnstalleerd.

Binnen de software omgeving van de printer zijn er dan ook mogelijkheden om met de printer te kunnen werken. Of zoals je dat bijvoorbeeld bij het merk TomTom ziet, kan er naast het bijwerken van de nieuwste kaarten binnen deze software, aparte talen of stemmen aan het navigatiesysteem worden toegevoegd. Hiervoor moet dan wel een klein bedrag betaald worden. 

Tegenwoordig is het besturingssysteem steeds slimmer geworden. Hierdoor kan veel apparatuur zonder driver meteen meteen worden gebruikt. Er moet dan alleen wel rekening worden gehouden dat er bepaalde functies op het apparaat moeten zitten, die niet meteen benut kunnen worden. Om er zeker van te zijn dat alle functies van het apparaat kunnen worden benut is het aan te bevelen de driver behorende bij het product te installeren. Zo weet je zeker dat je het meeste plezier uit de hardware kunt halen.

Meer doen met de computer

Wanneer je een computer hebt waarmee je veel plezier wilt beleven is het niet alleen belangrijk om een goede muis en toetsenbord in huis te halen, maar het is ook belangrijk om de computer verantwoord te gebruiken. Nadat de computer is geïnstalleerd is het daarom altijd belangrijk om de computer goed te beveiligen door middel van een virusscanner.

Wanneer je een goede virusscanner hebt geïnstalleerd zal je namelijk een melding krijgen wanneer er geprobeerd wordt, door een hacker, om een ongewenst programma op jouw computer te installeren. Het is daarom verstandig om de kans om zo ’n ongewenst programma op je computer te krijgen te vermijden door middel van een firewall. Via een firewall zet je een fictieve muur om je computer heen.  

Nadat de computer goed is beveiligd is het handig om ook een goed computerboek in huis te halen waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een actie op je computer kunt ondernemen. Als je deze stappen eenmaal onder de knie hebt hoef je geen angst meer te voelen vanwege het feit dat je dan waarschijnlijk geen grote fouten meer maakt bij het computeren. Hierdoor kun je meer doen en met meer plezier achter je computer zitten.

Ben jij benieuwd welke verschillende hardware er is?

Om met een computer / laptop aan toepassingen te kunnen werken moet de computer bediend kunnen worden. Zo heeft een computer / laptop voor het invoeren van letters een toetsenbord nodig.

Naast het toetsenbord heeft een computer een muis nodig om acties uit te kunnen voeren. Zonder hardware kan dan ook niet met de computer worden gewerkt.

Hardware CTA

Om tijdens het werken aan toepassingen te kunnen zien wat er op de computer gebeurd moet er een beeldscherm op de computer worden aangesloten. Naast de hardware die nodig is om met de computer te werken zijn er nog vele andere soorten hardware voor de computer te vinden. Ben jij benieuwd welke hardware er op de computer kan worden aangesloten?

Geef een reactie