Wat is het Cache Geheugen?

Je hebt vast wel eens iets over Cache geheugen gehoord. Hierin worden tijdelijke gegevens van de computer opgeslagen. Zoals dit ook bij je eigen geheugen gebeurt. Wil je hier meer over weten? In dit blogbericht vertellen we er alles over!

Het Cache Geheugen

Het Cache geheugen is de locatie waarop tijdelijke bestanden worden opgeslagen. Dit tijdelijke geheugen is te verdelen in hardware cache en software cache. Wanneer er met een programma aan aan een document wordt gewerkt wordt dit bestand in het cache geheugen opgeslagen.

Om deze bestanden gemakkelijk terug te kunnen vinden worden de bestanden binnen de recent bewaarde bestanden opgeslagen. Hierdoor kan het bestand makkelijk worden teruggevonden. 

Wat is het cache geheugen

Microsoft Wordt is een goed voorbeeld van een programma waarbij documenten in het cache geheugen worden opgeslagen. Je bent bijvoorbeeld aan een artikel aan het werken en slaat dat op, maar de volgende dag wil je erin verder gaan en dan is het handig als je zo ’n document dan snel voor de dag kunt toveren, hetgeen dan ook gebeurt in Microsoft Word.

Het is dan wel handig dat je dit laatste bestand dan snel kunt openen. De documenten die je als laatste geopend hebt komen in een lijst te staan. Dat is de lijst met de meest recente documenten. Hoe meer je met de computer werkt, hoe voller de lijst natuurlijk komt te staan en hoe voller het geheugen komt te zitten. Wanneer het cache- geheugen vol zit, wordt het werk- geheugen gebruikt om de tijdelijke bestanden op te kunnen bewaren. 

Ben jij benieuwd hoe je het cache geheugen op kunt schonen?

Wanneer er met de computer aan toepassingen wordt gewerkt worden gegevens in het cache geheugen opgeslagen. Door bestanden in het cachegeheugen te bewaren kunnen bestanden sneller worden geladen. Helaas kan dit geheugen vol komen te zitten.

cache geheugen van de processor gebruiken

In dat geval zal je merken dat de computer minder snel zal reageren dan dat je gewend bent. Om de computer snel te laten functioneren moet dit geheugen daarom vervolgens weer worden geleegd.

Cache geheugen PC

Iedere computer, tablet of telefoon beschikt over een speciale locatie waar de tijdelijke bestanden in worden opgeslagen. Voor recente foto’s, documenten en downloads wordt er hierbij gebruik gemaakt van de speciaal gereserveerde locatie op de harde schijf. Maar ook de instellingen van programma’s moeten worden opgeslagen, waar dan de processor cache voor gebruikt wordt.

Disk cache

In vergelijking met de processor is een extern geheugen zoals een harde schijf erg langzaam. Om toch snel met de computer te kunnen werken wordt er op iedere harde schijf een speciale locatie beschikbaar gesteld waarop het besturingssysteem een kopie van veelgebruikte gegevens op slaat.

Iedere harde schijf heeft zo zijn eigen speciale ruimte waarop tijdelijke bestanden opgeslagen kunnen worden. Hierbij geldt wel, hoe groter de harde schijf is, hoe meer cache geheugen er aanwezig is. Naast het cache geheugen op de harde schijf wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamd werkgeheugen.

Wat is het werkgeheugen?

Wanneer we met de computer aan de slag zijn gegaan, is de term intern werkgeheugen of RAM geheugen waarschijnlijk weleens voorbij gekomen. Het werkgeheugen wordt gebruikt om tijdelijke bestanden op te kunnen slaan.

Vooral als we grote taken uitvoeren zoals het bewerken van een foto of video, dan gebruiken we meer geheugen en willen we dat dit een beetje snel gebeurd.

cache geheugen van het werkgeheugen gebruiken

Voor grotere bestanden met bij bestanden wordt meestal het werkgeheugen gebruikt. Het opslaan op de harde schijf duurt meestal vrij lang ten opzichte van het werkgeheugen. Tijdelijke bestanden en documenten moeten snel benaderd kunnen worden, daarbij gebruiken we het werkgeheugen. Bijvoorbeeld bij het bewerken van een video komen er vaak meer bestanden aan te pas, zoals muziek en film bestanden.

Bij het werkgeheugen slaan we dus de bestanden meestal op die snel bereikbaar moeten zijn. Hoe meer werkgeheugen een computer heeft, des te meer bestanden er opgeslagen kunnen worden om snel mee te kunnen werken.

Daarom is het belangrijk om bij het doen van grote taken meer ruimte beschikbaar te hebben dan wanneer we alleen op het internet surfen. Omdat het werkgeheugen bij het afsluiten van de computer wordt gewist, wordt het werkgeheugen ook wel tijdelijk geheugen genoemd.

Bij het Cache geheugen is maar een kleine ruimte van een paar MB aanwezig om dingen op te kunnen slaan, terwijl er bij het werkgeheugen wel ruime aanwezig is van een aantal GB. Dit geheugen is langzamer dan het cache geheugen van de processor, maar sneller dan de harde schijf. 

Processor Cache

De processor bevindt zich in het hart van de computer en wordt gebruikt om alle taken uit te voeren.

Omdat het tijdelijke geheugen in sommige gevallen snel benaderd moet kunnen worden, hebben processoren een hele kleine opslag capaciteit, die gebruikt wordt om voornamelijk instellingen op te kunnen slaan.

De processor cache is onder te verdelen in 3 levels die hieronder beschreven staan.

cache geheugen van de processor gebruiken

Level1-cache

Processoren zijn over het algemeen sneller dan het werkgeheugen wat gebruikt wordt om tijdelijke gegevens op te slaan. Veel gebruikte informatie wordt in het geheugen bij de processor opgeslagen om zo nog sneller toegankelijker te zijn.

Omdat dit geheugen in de processor zelf aanwezig is, kunnen de gegevens vele malen sneller worden benaderd dan wanneer je hiervoor het werk geheugen of het cache geheugen van de harde schijf zou gebruiken.

De opslagcapaciteit van dit geheugen is vaak relatief klein. Om deze reden wordt dit geheugen dus voornamelijk gebruikt voor gegevens die snel benaderd moeten worden. Hierbij kan je bij programma’s denken aan functies die beschikbaar moeten zijn.  

Level2-cache

In tegenstelling tot het geheugen wat bereikbaar is via de processor zelf, werkt het geheugen op een harde schijf relatief langzaam. Dit kun je vergelijken met iets waarbij je een afstand moet overbruggen. Het zal bij kleine spullen welke je vaak gebruikt lonen om het dicht bij het bureau te hebben staan. Maar wanneer we bijvoorbeeld een archiefkast gebruiken met allemaal belangrijke gegevens, maakt het niet uit als we hiervoor even moeten wachten. Dit is bij gebruik van de computer hetzelfde.

Ben jij benieuwd hoe je het cache geheugen op kunt schonen?

Wanneer er met de computer aan toepassingen wordt gewerkt worden gegevens in het cache geheugen opgeslagen. Door bestanden in het cachegeheugen te bewaren kunnen bestanden sneller worden geladen. Helaas kan dit geheugen vol komen te zitten.

cache geheugen van de processor gebruiken

In dat geval zal je merken dat de computer minder snel zal reageren dan dat je gewend bent. Om de computer snel te laten functioneren moet dit geheugen daarom vervolgens weer worden geleegd.

Level3-cache

Tegenwoordig zijn processors onderverdeeld in verschillende kernen die allemaal hun eigen taak uitvoeren. Een processorkern is te vergelijken met een bedrijf met meerdere werknemers. Wanneer je 1 werknemer zou hebben, kan er maar 1 taak tegelijkertijd uitgevoerd worden. Wanneer er meer personeel is, dan kunnen ze samenwerken om een taak sneller uit te voeren. Dit is nu precies hetgeen wat er bij een Multi core processor gebeurt. 

Omdat er tijdens het samenwerken soms ook dezelfde taken meermaals uitgevoerd moeten worden, is het makkelijker om te weten wat er precies gedaan moet worden. Hiervoor is het level 3 cache geheugen. Met behulp van dit geheugen kunnen verschillende processoren kernen tegelijkertijd de gegevens uitlezen. Hierdoor hoeft er niet gewacht te worden om een taak uit te voeren. 

Disk cache

Als de bestanden die op de harde schijf staan geopend worden, dan worden ze in het tijdelijk geheugen opgeslagen binnen het cache geheugen van de harde schijf. Op die manier kunnen ze sneller geopend worden. Iedere harde schijf heeft een kleine opslag capaciteit beschikbaar om gegevens te kunnen bufferen, waardoor de geopende gegevens sneller beschikbaar zijn. 

Wel is het zo dat hoe groter de totale opslagcapaciteit van de harde schijf is, des te groter de buffer is waar de harde schijf gebruik van kan maken. Bovendien wordt daarmee ook de snelheid van de computer beïnvloed. 

Browser cache

cache geheugen in de browser

Iedere keer, als je met de computer een website bezoekt, worden er tijdelijke bestanden van de bezochte pagina op de computer opgeslagen. Die gegevens worden allemaal binnen de browser opgeslagen. Wanneer je regelmatig met de computer over het internet surft kan het cachegeheugen langzaam aan vollopen, waardoor het zoekwerk op de computer langzamer gaat. Dit is maar tijdelijk en wordt het cachegeheugen genoemd.

Dingen die in het cachegeheugen staan opgeslagen kunnen op een later tijdstip makkelijk door de computer gevonden worden. Op die manier kost het minder tijd om een pagina welke je al eerder hebt bezocht te laden. Als dan later een pagina uit het cache geheugen geladen wordt kan het wel voorkomen dat het niet de meest actuele pagina is, omdat de nieuwste verwerkingen op die pagina dan niet zichtbaar zijn. Het is dan namelijk dezelfde pagina die je eerst opgeslagen had.

Wat gebeurt er als je het cache geheugen wist?

Als je al enige tijd bezig bent geweest met computeren komt het cache geheugen op een gegeven moment vol te staan met bestanden. Hierdoor zal de computer een stuk langzamer kunnen worden, of  het laden van een pagina duurt ineens wat langer. Dan wordt het tijd om het cache geheugen eens te wissen. Tijdens het wissen van het cache geheugen ruimen we alle internet bestanden op.

Hierdoor moet de computer de pagina opnieuw ophalen waardoor het langer kan duren voordat de pagina geladen is. Wel zorgt het legen van de browser cache ervoor dat de meest actuele versie van de pagina opnieuw wordt opgestart. 

Voor het wissen van het cache geheugen kunnen we het programma  Ccleaner gebruiken. Hiermee kan het cache van de programma’s en van iedere browser allemaal in een keer gewist worden. Ccleaner kan via de volgende link worden gedownload. De gratis versie van het programma voldoet prima aan de mogelijkheden die benodigd zijn om het cache geheugen te wissen.

Cache geheugen wissen

cache geheugen met Ccleaner bewerken
cache geheugen met Ccleaner analyseren

Om het cache geheugen te wissen moeten we na de installatie van Ccleaner het programma openen. Nu het geopend is, kunnen we ervoor kiezen om de computer op te schonen door met de linker muisknop op Ccleaner of opruimen te klikken.

Dit is afhankelijk van de taal waarin het programma is geïnstalleerd. Door met de linker muisknop op analyseren te drukken kunnen we overzien hoeveel geheugen er gewist zou kunnen worden.

Naast het wissen van het cache geheugen kunnen we ook meteen de bestanden uit de prullenbak opschonen.

cache geheugen met Ccleaner opschonen

Meer doen met de computer

Nu je te weten bent gekomen wat het cache geheugen is en hoe je dit zelf kunt opschonen kan ik mie goed  voorstellen dat je nog meer wilt weten en leren. Als je de basis beginselen van de computer onder de knie hebt zal er namelijk een nieuwe en ruimere wereld voor je open gaan waarmee alle lastige taken ineens een heel stuk makkelijker worden. 

Neem bijvoorbeeld het e-mailen wat tegenwoordig het schrijven van een brief heeft over genomen. Het is nu een heel stuk makkelijker om op met elkaar in contact te komen. Dit zijn onder andere de voordelen die een computer met zich meebrengt.  

Om zelf meer uit de computer te halen kan het in het begin nog wel vraagtekens met zich meebrengen, maar daar zijn goede boeken voor geschreven met een stappenplan erin zodat het een stuk eenvoudiger wordt voor de leek. Daarom is het een aanrader om zo ’n boek met stappenplan aan te schaffen.

Nu zijn er natuurlijk enorm veel verschillende boeken op de markt met basis informatie. Om die reden kan het best lastig zijn om het juiste boek hier tussenuit te pikken. Hier willen wij mee helpen! Wij hebben namelijk een lijstje gemaakt met verschillende boeken die je een stap in de goede richting geven om zo meer uit de computer te kunnen halen.

Ben jij benieuwd hoe je het cache geheugen op kunt schonen?

Wanneer er met de computer aan toepassingen wordt gewerkt worden gegevens in het cache geheugen opgeslagen. Door bestanden in het cachegeheugen te bewaren kunnen bestanden sneller worden geladen. Helaas kan dit geheugen vol komen te zitten.

cache geheugen van de processor gebruiken

In dat geval zal je merken dat de computer minder snel zal reageren dan dat je gewend bent. Om de computer snel te laten functioneren moet dit geheugen daarom vervolgens weer worden geleegd.

Geef een reactie