Wat is Spotify?

Als je onderweg bent bijvoorbeeld op de fiets of in de auto kan het fijn zijn als je naar muziek kunt luisteren. Luisteren naar muziek kan op verschillende manieren. Zo kan er via de radio naar de samengestelde muzieklijst van anderen worden geluisterd en kan er naar een eigen muziek lijst worden geluisterd.

Door de komst van het internet is het maken van een eigen muzieklijst een stuk makkelijker geworden. Zo zijn er tegenwoordig apps zoals Spotify waarin een grote collectie aan muzieknummers zijn opgenomen.

Door deze grote collectie aan muziek zijn er voor iedereen en voor iedere situatie geschikte muzieknummers te vinden. In dit artikel vertellen we hoe je met behulp van Spotify een eigen muzieklijst kunt samenstellen en beluisteren.

Wat is Spotify?

Binnen de online muziekbibliotheek van Spotify zijn miljoenen muzieknummers ondergebracht. Al deze muziek staat op het internet en kan naar ieder apparaat worden verzonden. Het versturen van muziek naar apparaten wordt streamen genoemd. Dit houdt in dat al deze nummers kunnen worden beluisterd zonder dat de muzieknummers op de harde schijf of op de CD zijn opgeslagen.

Ondanks dat er met Spotify vaak via het internet naar muziek wordt geluisterd kan de muziek ook naar een apparaat worden gedownload. Door muziek naar de tablet, de mobiele telefoon of een ander apparaat te downloaden kan er onderweg zelfs zonder internetverbinding naar de eigen muziek worden geluisterd.

Voordat er via Spotify naar muziek kan worden geluisterd moet er een account worden aangemaakt. Voor het aanmaken / registreren van een account zijn verschillende opties beschikbaar. Zo kan er een nieuw account met een e-mail adres en wachtwoord worden aangemaakt of / en kunnen de gegevens van bestaande accounts worden gebruikt.

Als je een account met behulp van een bestaand account aanmaakt kan uit een Google of een Facebook account worden gekozen. Hiervoor hoeft alleen uit het “Aanmelden met Facebook” worden gekozen. Het aanmaken van een account brengt verschillende voordelen met zich mee; waaronder de mogelijkheid om een lijst aan te maken waarbij je kan kiezen uit miljoenen nummers.

Tussen al die nummers is jouw favoriete muziek vast wel te vinden. Gelukkig is het mogelijk om meerdere muziek lijsten te maken.

Waardoor je voor iedere stemming de juiste muzieklijst af kunt spelen zonder dat je naar muziek hoeft te zoeken.

Spotify is uitgegroeid tot een hele grote streamingdienst, die in gebruiksvriendelijkheid gespecialiseerd is.

Er  is voor bijna ieder apparaat wel een App beschikbaar die gemakkelijk in gebruik is. En mocht je liever willen luisteren via de website, ook dat is mogelijk. 

Registreren voor Spotify

Ben jij benieuwd hoe jij een eigen afspeellijst kunt samenstellen?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Met behulp van deze technische ontwikkelingen zijn er steeds meer toepassingen waarvoor het internet kan worden gebruikt.

Internet radio Spotify

Er zijn tegenwoordig zelfs streaming diensten waarmee naar muziek kan worden geluisterd. Voordat er via een streamingdienst naar muziek kan worden geluisterd moet er een account worden aangemaakt. Met dit account kan op verschillende apparaten worden ingelogd. Hierdoor kan muziek op verschillende apparaten via het internet worden beluisterd.

Downloaden van Spotify

Spotify downloaden op de computer
Downloaden op de computer
Spotify downloaden op de mobiele telefoon en tablet

Als je Spotify op een apparaat wilt gebruiken zal je deze eerst moeten downloaden. Het downloaden kan je op een computer doen via de Website.  Hier staat in het menu de optie downloaden waar je met de linker muisknop op kunt drukken.

Nu start de download en kan je het programma gaan installeren. Maar als je van deze App gebruik wilt maken op een mobiele telefoon of tablet, dan gaat het anders. Dan is de Spotify APP te vinden in de Store. En dan moet je ook even opletten met welk apparaat je Spotify wilt gebruiken om de juiste APP te vinden.  

Hoe werkt Spotify?

Hoe werkt Spotify

Als je een account hebt aangemaakt kan je allereerst kiezen of je gebruik wilt maken van een gratis versie of van de betaalde variant. Met de gratis variant kan je onbeperkt naar muziek luisteren, maar zal je regelmatig reclames te horen krijgen. Daarnaast wordt bij een gratis account alle muziek die je wilt afspelen geshuffeld. Doordat de muzieknummers worden geshuffeld wordt de muziek iedere keer in een andere afspeelvolgorde afgespeeld.

Afspeellijst maken

Wanneer je Spotify als radio wilt gaan gebruiken, zodat je naar je eigen favoriete nummers kunt luisteren kan dat door middel van het maken van een afspeellijst.

Binnen Spotify kunnen er meerdere afspeellijsten gemaakt worden, dus je kan makkelijk van lijst wisselen als je eens in een andere stemming bent. Hieronder staan de stappen hoe een afspeellijst kan worden gemaakt.

Spotify afspeellijst maken

Nieuwe afspeellijst maken

Wanneer je de Spotify App op de computer gebruikt druk je met de linker muisknop aan de linkerkant op Nieuwe playlist. Als je de lijst op de mobiele telefoon wilt maken moet je op het bibliotheek-icoon drukken, die te herkennen is aan het muziek icoontje met daarachter de tekst Afspeellijst. Vervolgens tik je op Afspeellijst aanmaken om de muzieklijst te kunnen maken. 

Maak de afspeellijst herkenbaar

Om de afspeellijst te herkennen kan je een naam geven aan de lijst, waarna je op maken drukt.

Nummer toevoegen aan afspeellijst

Aan een lege afspeellijst hebben we natuurlijk nog niet zoveel. Als je een afspeellijst hebt is deze direct na het aanmaken natuurlijk nog leeg. Hier ga je nu nummers invoegen. Dit doe je als volgt.

Wanneer je een nummer aan het afspelen bent op de computer druk je met de linker muisknop op de titel. Nu verschijnt er een menu waarbij je op: “Toevoegen aan afspeellijst” moet tikken.

Bij de mobiel staan er achter het nummer 3 puntjes, als je daar dan op klikt kom je uiteindelijk uit op een menu waar

Spotify afspeellijst bekijken

Toevoegen aan afspeellijst staat.  Deze moet je aantikken. Maar dan ben je nog niet klaar. Want nu komen de lijsten met jouw afspeellijsten tevoorschijn. Daar moet je vervolgens op klikken om het nummer wat je leuk vindt aan de gewenste afspeellijst toe te voegen.

Zoeken naar nummers

Muziek nummers zoeken

Naast het maken van een afspeellijst kunnen de nummers ook op basis van de titel of de artiest via het zoekvak opgezocht worden.

Hele albums toevoegen aan de afspeellijst

Album aan afspeellijst toevoegen

Wanneer je een album hebt waarvan je vindt dat de muziek gaaf is, kan deze ook in zijn geheel aan de afspeellijst toegevoegd worden. Het toevoegen van een heel album gaat op dezelfde manier als wanneer je een los nummer toevoegt.

Alleen moet je hier op de computer de titel van het album aantikken of bij de  mobiele telefoon de 3 puntjes achter dit nummer aantikken. Om het album uiteindelijk aan de afspeellijst toe te voegen klik je vervolgens de gewenste afspeellijst aan.

Afspeellijst bewerken

Het kan natuurlijk voorkomen dat je een afspeellijst hebt gemaakt, maar dat hierin nummers staan die je achteraf minder goed vindt. Gelukkig zijn deze nummers ook uit de afspeellijst te verwijderen. Het verwijderen van deze nummers doe je op de computer door met de rechter muisknop op het nummer te drukken. Hierna komt er een menu tevoorschijn waarin de keuze gegeven wordt om het nummer uit de afspeellijst te verwijderen en dan verwijder je dat nummer.

Om een nummer met de mobiele telefoon uit de afspeellijst te verwijderen moet je net iets anders doen. Dan moet je op de afspeellijst op bewerken tikken. Vervolgens komt er bij ieder nummer een rode knop tevoorschijn, waarmee je dat nummer dan verwijderen kunt.  

Ben jij benieuwd hoe jij een eigen afspeellijst kunt samenstellen?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Met behulp van deze technische ontwikkelingen zijn er steeds meer toepassingen waarvoor het internet kan worden gebruikt.

Internet radio Spotify

Er zijn tegenwoordig zelfs streaming diensten waarmee naar muziek kan worden geluisterd. Voordat er via een streamingdienst naar muziek kan worden geluisterd moet er een account worden aangemaakt. Met dit account kan op verschillende apparaten worden ingelogd. Hierdoor kan muziek op verschillende apparaten via het internet worden beluisterd.

Volgorde veranderen

Naast het verwijderen van de nummers kunnen de nummers ook in volgorde worden veranderd. Hierbij hoeven de nummers alleen maar versleept te worden. Op de mobiel is deze functie alleen maar beschikbaar in de premium versie.

Afspeellijst offline beschikbaar maken

Het kan natuurlijk voorkomen dat je ergens naartoe gaat, maar dat je het liefst geen internet verbruikt door naar muziek te luisteren. In dat geval is het handig als de muziek kan worden gedownload. Om onderweg toch naar de muziek te kunnen luisteren, is er bij de premium versie van Spotify een mogelijkheid om de afspeellijst offline beschikbaar te maken. 

Je kan bij iedere gemaakte afspeellijst aangeven of je deze wilt downloaden of niet.

Muziek downloaden

Nadat je de afspeellijst offline beschikbaar hebt gemaakt, is deze altijd en zelfs zonder internet verbinding te beluisteren. Hoe je een afspeellijst offline beschikbaar maakt wordt in de volgende stappen uitgelegd:

 1. Zoek de afspeellijst welke je zonder internet wilt beluisteren
 2. Rechtsboven bij de afspeellijst staat de tekst offline beschikbaar. Naast de tekst staat een wit schuifje. Als dit schuifje naar links geschoven staat betekent dit dat de offline beschikbaarheid is uitgeschakeld waardoor je een internet verbinding nodig hebt om hiernaar te kunnen luisteren
 3. Door op de lege ruimte in het schuifje te drukken, kan je het schuifje naar rechts verplaatsen om zo de offline beschikbaarheid in te schakelen. Als het goed is zie je nu de ruimte aan de linkerkant groen verkleuren
 4. Alle nummers uit de gewenste afspeellijst zal je nu gedownload zien worden binnen Spotify. Om alle nummers af te kunnen spelen heb je nog steeds Spotify nodig. Na het downloaden komt er een groen pijltje naast de naam van de afspeellijst tevoorschijn waaraan je kunt herkennen dat het downloaden is gelukt

Afspeellijst delen met anderen

Afspeellijst met anderen delen

Als je een familielid of kennis hebt die wel een hele goede muziek afspeellijst heeft gemaakt, dan wil je die misschien ook wel gebruiken. Speciaal daarvoor heeft Spotify de mogelijkheid gemaakt om de afspeellijst te kunnen delen. Hoe dit in zijn werk gaat kan je in onderstaande stappen lezen.

Bij het delen van een afspeellijst kan je kiezen of er aan deze afspeellijst nummers toegevoegd mogen worden. Maar om de afspeellijst te kunnen delen moet je eerst op de met je rechter muisknop op de afspeellijst drukken. Hierna komt er een menu waarbij je kunt drukken op de woorden: gezamenlijke afspeellijst. 

 1. Druk met de linker muisknop op de afspeellijst en druk met de linker muisknop op delen
 2. Nu verschijnt er een menu waarin gekozen kan worden uit posten naar volgers of versturen naar…
 3. Wanneer je volgers hebt, kan je de afspeellijst meteen naar al jouw volgers versturen. Hierbij kan je via het icoontje van het medium kiezen op welke manier je het wilt delen. Vervolgens kan je dan op delen drukken met de linker muisknop om het uiteindelijk te delen
 4. Naast het delen naar alle volgers, kan je er ook voor kiezen om de afspeellijst met een specifieke vriend te delen. Dit doe je door op versturen naar… te klikken. Daarna komt er een lijst met namen tevoorschijn waarbij je de persoon kunt vinden met wie je het wilt delen. Nu moet deze geselecteerd worden om de afspeellijst vervolgens te kunnen delen. 

Afspeellijst zoeken

Als je zin hebt om naar een specifiek genre muziek te luisteren, dan kan je in plaats van te zoeken naar een album of artiest in het zoekveld het woordje genre invoeren. Hoe dit in zijn werk gaat lees je in de volgende stappen:

 • Kies voor afspeellijst zoeken.
 • Voer de naam van het genre in waarnaar je wilt luisteren, zoals ‘rock’
 • Nu geeft Spotify een hele lijst met suggesties van dat genre. Om een hele afspeellijst te kunnen afspelen moet je hier op het knopje afspeellijsten drukken met de linker muisknop. Maar je moet tikken wanneer je met de telefoon zoekt
 • Nu zie je een hele lijst waarin alle afspeellijsten te zien zijn met het woord ‘rock’ in de titel

Afspeellijst volgen spotify

Als je een afspeellijst hebt gevonden uit het genre wat jij leuk vindt om te beluisteren, dan kan je jezelf hierop abonneren. Er zijn afspeellijsten die regelmatig worden bijgewerkt waardoor je op deze manier allerlei nieuwe muziek kunt leren ontdekken.

Dit heeft als groot voordeel dat je steeds nieuwe muziek te horen krijgt die vaak nieuw is. Dan kan je ook gebruik maken van de actuele muziek in dat genre.

Afspeellijst volgen

Het volgen van een afspeellijst gaat doormiddel van de volgende stappen:

Druk bij de afspeellijst bovenaan op volgen. Nu zie je deze afspeellijst bij jou onder het woordje afspeellijsten staan. Naast het volgen van afspeellijsten kan je ook bladeren in het menu aan de linker kant. Hier zijn hitlijsten te vinden en nieuwe nog uit te brengen nummers. Deze nummers zijn gemaakt onder veel verschillende muziek genres waardoor je altijd wel iets vindt wat bij je past. 

Voordelen van een betaald account

Het hebben van een betaald account biedt verschillende voordelen met zich mee. Hieronder staan de voordelen van het betaalde account weergegeven.

 • Muziek wordt volgens jouw volgorde afgespeeld
 • Geen last van reclames tijdens het luisteren
 • Mogelijkheid om de afspeellijst zonder internet verbinding te kunnen beluisteren
 • Muziek is in hogere kwaliteit beschikbaar

Onder de abonnementen kan je kiezen uit een individueel abonnement. Welke +/- 10 euro per maand kost. Maar je kan ook kiezen voor Spotify family. Met Spotify familie krijg je de mogelijkheid om voor 14,95 euro per maand met 6 apparaten op verschillende accounts tegelijk naar Spotify te luisteren.

Verantwoord muziek luisteren

Wanneer je met de mobiele telefoon naar Spotify luistert kan er al snel heel veel data verbruik plaats vinden. Om het data verbruik te beperken is het aan te raden om tijdens het luisteren naar muziek je telefoon met wifi te verbinden, want op die manier kun je natuurlijk je internet verbruik, of dataverbruik beperken. 

Ben jij benieuwd hoe jij een eigen afspeellijst kunt samenstellen?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Met behulp van deze technische ontwikkelingen zijn er steeds meer toepassingen waarvoor het internet kan worden gebruikt.

Internet radio Spotify

Er zijn tegenwoordig zelfs streaming diensten waarmee naar muziek kan worden geluisterd. Voordat er via een streamingdienst naar muziek kan worden geluisterd moet er een account worden aangemaakt. Met dit account kan op verschillende apparaten worden ingelogd. Hierdoor kan muziek op verschillende apparaten via het internet worden beluisterd.

Geef een reactie