Wat kun je met AirPlay? Ontdek de voordelen en functionaliteiten!

Ben je benieuwd naar de eindeloze mogelijkheden van AirPlay? Met deze handige technologie kun je content met verschillende Apple-apparaten draadloos streamen, delen en spiegelen. Of het nu om het bekijken van foto’s, video’s of het beluisteren van muziek gaat – met AirPlay kan dit allemaal moeiteloos. Doordat jij je scherm tijdens vergaderingen of lessen kunt delen is het een krachtig hulpmiddel voor presentaties en samenwerking.

Het gemak en de veelzijdigheid van AirPlay zullen je digitale ervaring ongetwijfeld verrijken. Van entertainment tot productiviteit, deze technologie biedt een naadloze connectiviteit die op jouw levensstijl en behoeften aansluit. Ben jij klaar om te ontdekken hoe AirPlay je apparaten op een ander scherm transformeert?

Wat is AirPlay en hoe werkt het

Draadloos streamen

Met AirPlay kun je audio en video eenvoudig draadloos streamen. Je kunt bijvoorbeeld muziek, foto’s of video’s vanaf je iPhone, iPad of Mac naar een ander compatibel apparaat sturen. Dit betekent dat wanneer je content wilt delen je niet langer aan het kleine scherm van je mobiele apparaat gebonden bent.

Wat kun je met AirPlay en hoe kun je media streamen

Om de media te streamen werkt AirPlay via Wifi en heb je een stabiele internetverbinding nodig. Op deze manier krijg je zonder de beperkingen van fysieke kabels een soepele en kwalitatieve ervaring. Stel je voor dat jij je terwijl jij met je iPhone in de hand comfortabel op de bank zit, jij je favoriete afspeellijst draadloos op een krachtige luidspreker in de woonkamer af kunt spelen.

Wil jij je media op een groter scherm kunnen bekijken?

Multimedia via Airplay streamen

Met AirPlay kun je alles wat je maar wilt streamen naar je grotere scherm door sturen

 • Dat is films in topkwaliteit
 • real-life gamen
 • presentaties delen als een pro

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Compatibele apparaten

Een ander geweldig aspect van AirPlay is dat het door verschillende apparaten wordt ondersteund. Naast Apple TV ondersteunen veel smart-tv’s, speakers en receivers de AirPlay functionaliteit. Hierdoor kun jij content moeiteloos met diverse apparaten in huis delen, waardoor je entertainment gemakkelijk over meerdere ruimtes kunt verspreiden.

Als jouw home-entertainmentsysteem AirPlay-compatibele speakers heeft, hoef jij alleen maar op je iOS-apparaat op het AirPlay-pictogram te tikken om audio direct naar die specifieke speaker te sturen. Hetzelfde geldt voor video – door tijdens het bekijken van een film of serie op jouw iPad simpelweg op het AirPlay-pictogram te drukken, kun jij deze direct naar een groter scherm streamen.

AirPlay voor audio- en video-streaming

Audio Streamen

Met AirPlay kun je diverse soorten audio naar verschillende apparaten streamen. Zo kun je muziek, podcasts en audioboeken op speakers of geluidssystemen die AirPlay ondersteunen beluisteren. Dit betekent dat jij je favoriete muziek via een draadloze verbinding af kunt spelen, waardoor je niet beperkt bent tot het luisteren via de luidsprekers van bijvoorbeeld een smartphone of tablet.

Een ander voordeel is dat je meerdere speakers tegelijkertijd kunt gebruiken om dezelfde muziek te beluisteren. Stel je voor dat je in meerdere kamers in huis dezelfde afspeellijst wilt horen; met AirPlay kan dit door simpelweg de gewenste speakers in de app of op het apparaat waarop je wilt streamen te selecteren.

Wanneer je audio met behulp van AirPlay streamt blijft de geluidskwaliteit behouden, wat zonder enig verlies aan kwaliteit in een hoogwaardige luisterervaring resulteert.

Video Streamen

Naast audio biedt AirPlay ook de mogelijkheid om video’s, films en tv-programma’s naar een Apple TV kastje of andere compatibele apparaten te streamen. Doordat je content op grotere schermen dan die van bijvoorbeeld mobiele telefoons of tablets kunt bekijken opent dit nieuwe manieren om entertainment te ervaren.

Stel je voor dat je een gezellige filmavond met vrienden organiseert en je wilt content gemakkelijk op een televisiescherm delen: door rechtstreeks vanaf je apparaat naar de tv te streamen maakt AirPlay dit mogelijk. Bovendien zorgt deze streaming technologie voor een uitstekende beeldkwaliteit, waardoor iedere kijker optimaal kan genieten van wat er wordt afgespeeld.

Voordelen en functionaliteiten van AirPlay

Draadloos gemak

Met AirPlay kun je media zonder gedoe met kabels draadloos tussen verschillende apparaten delen. Je kunt bijvoorbeeld je vakantiefoto’s of favoriete muziek moeiteloos naar een groter scherm of een beter geluidssysteem streamen. Het kan naadloos met je iPhone en andere Apple-apparaten worden geïntegreerd, waardoor je met slechts een paar tikken op het scherm van een multimedia-ervaring kunt genieten. Hierdoor hoef jij je geen zorgen over kabels te maken en kun je puur gemak en plezier ervaren.

Daarnaast kun je met AirPlay meerdere apparaten op één luidsprekersysteem voor een synchrone audio-ervaring aansluiten. Stel je voor dat jij en jouw vrienden jullie favoriete nummers zonder gedoe met snoeren of connectoren allemaal draadloos op hetzelfde geluidssysteem af kunnen spelen. Op deze manier kun je ongeacht het apparaat dat iedereen gebruikt eenvoudig samen van muziek genieten.

Multiroom-audio

De ondersteuning voor multiroom-audio is een andere handige functie van AirPlay. Met deze functie kun je verschillende nummers in verschillende kamers die met compatibele luidsprekersystemen zijn uitgerust afspelen. Stel je eens voor: terwijl jij via AirPlay in de woonkamer naar ontspannen rustige jazzmuziek luistert, kan iemand anders zonder conflicten of storende overlapping in de keuken tegelijkertijd energieke popmuziek streamen.

Wat kun je met AirPlay en hoe kun je het voor multiroom audio gebruiken

Met AirPlay kun je media moeiteloos delen en op verschillende apparaten in je huis of kantoor afspelen. Deze veelzijdige functie zorgt bij het delen en afspelen van media binnen jouw omgeving voor een naadloze ervaring.

AirPlay op Apple-apparaten activeren en gebruiken

AirPlay activeren

Om AirPlay te kunnen gebruiken moet je op je Apple apparaat naar de instellingen en je “AirPlay en Handoff” selecteren. Daarnaast moeten al je apparaten voor een probleemloze verbinding met hetzelfde wifi-netwerk zijn verbonden. Als al je apparaten met hetzelfde netwerk kunnen worden verbonden kun je binnen de app die je wilt streamen op het AirPlay-pictogram drukken en het gewenste apparaat selecteren om erop te streamen.

Met AirPlay kun je content draadloos vanaf je iPhone, iPad of Mac naar een ander scherm sturen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld op een groter scherm foto’s, video’s of presentaties wilt bekijken. Door eenvoudigweg op het AirPlay-pictogram te tikken, kun jij je favoriete inhoud direct met vrienden en familie delen.

Apparaten verbinden

De naadloze samenwerking met andere Apple apparaten zoals de Apple TV of de HomePod is een van de voordelen van AirPlay. Hierdoor kun jij zonder gedoe met kabels of ingewikkelde set-ups muziek via je luidsprekers afspelen of films naar je televisie streamen. Als je meerdere HomePods hebt kun je zelfs op meerdere speakers van multi-room audio genieten.

Met Airplay 2 kun je tegelijkertijd naar meerdere apparaten streamen. Dit betekent dat verschillende mensen in huis via hun eigen apparaten naar verschillende nummers kunnen luisteren. Deze handige functie maakt het voor iedereen gemakkelijk en plezierig om zonder dat ze elkaars keuzes hoeven te beïnvloeden hun favoriete muziek te beluisteren.

Het scherm met AirPlay naar Apple TV spiegelen

Met AirPlay kun je het scherm van je iPhone, iPad of Mac op een groter scherm zoals een Apple TV spiegelen. Dit betekent dat alles wat er op je mobiele apparaat of computer staat, nu via de Apple TV op de televisie te zien is. Je kunt bijvoorbeeld foto’s en video’s aan vrienden en familie laten zien, maar ook presentaties voor werk of school geven.

Door het scherm te spiegelen, kun je foto’s, video’s, presentaties en zelfs apps gemakkelijk met anderen delen. Stel je voor dat je net terug bent van vakantie en de foto’s graag met iedereen in de woonkamer wilt delen. Met AirPlay hoef je alleen maar het scherm van je iPhone naar de Apple TV te spiegelen en voilà, iedereen kan meegenieten.

Games spelen

Naast het delen van statische inhoud zoals foto’s en video’s, kun je ook interactieve ervaringen beleven door games met behulp van de bedieningselementen op je mobiele apparaat te spelen. Hierdoor kun je nu samen met vrienden of familieleden van games die normaal gesproken alleen op je telefoon of tablet speelbaar zouden zijn genieten.

Stel dat jullie samen allemaal plezier willen hebben door een leuke game te spelen die normaal gesproken beperkt zou zijn tot het kleine scherm van een smartphone. Dankzij AirPlay kun je deze game via de Apple TV beleven alsof het op een console wordt gespeeld.

Vereisten en compatibele apparaten voor AirPlay 2

Apparaat compatibiliteit

Om AirPlay 2 te kunnen gebruiken moeten al je apparaten aan bepaalde vereisten voldoen. Allereerst is het belangrijk om op te merken dat AirPlay 2 op iOS-apparaten met iOS 11.4 of een nieuwere versie en Mac-computers met macOS Mojave of een nieuwere versie beschikbaar is. Dit betekent dat als je een iPhone, iPad, iPod Touch of Mac hebt die op deze besturingssystemen draait, dat je AirPlay 2 kunt gebruiken.

Wat kun je met AirPlay en hoe kun je het op iOS en MacOS apparaten gebruiken

Vervolgens zijn er specifieke apparaten, waaronder de Apple TV van de vierde generatie of nieuwer die AirPlay 2 ondersteunen. Als je een HomePod, bepaalde smart-tv’s en luidsprekers die deze technologie ondersteunen bezit, kun je van de voordelen van AirPlay 2 profiteren. Dit biedt jou verschillende opties om content naar verschillende schermen en speakers te streamen.

Software-updates voor optimale prestaties

Om AirPlay 2 optimaal te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat al je apparaten up-to-date zijn. Zorg ervoor dat zowel je iOS-apparaten als Mac-computers op de nieuwste softwareversies draaien. Door de updates te installeren kun je van nieuwe functies en verbeteringen die beschikbaar zijn profiteren.

Om eventuele problemen met Airplay 2 te voorkomen, is het belangrijk dat je op alle relevante apparaten regelmatig software-updates installeert. Door deze updates te installeren, kun je er zeker van zijn dat je optimale prestaties hebt als je media via dit platform deelt.

Wil jij je media op een groter scherm kunnen bekijken?

Multimedia via Airplay streamen

Met AirPlay kun je alles wat je maar wilt streamen naar je grotere scherm door sturen

 • Dat is films in topkwaliteit
 • real-life gamen
 • presentaties delen als een pro

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

De verschillen tussen AirPlay en AirPlay 2

Extra functionaliteiten van AirPlay 2

AirPlay 2 biedt verschillende extra functionaliteiten die het streamen van media naar verschillende apparaten nog eenvoudiger en handiger maken. Hieronder staat een overzicht van enkele van deze extra functionaliteiten:

 1. Multiroom audio: Met AirPlay 2 kun je audio op meerdere apparaten in verschillende kamers synchroniseren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld dezelfde muziek in de woonkamer, de keuken en de slaapkamer, of juist in iedere kamer verschillende nummers afspelen.
 2. Multiroom video: Naast audio kun je met AirPlay 2 ook video op meerdere apparaten synchroniseren. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een film of serie op je iPhone kunt kijken en deze tegelijkertijd naar je Apple TV in de woonkamer kunt streamen.
 3. HomePod stereo pair: Als je twee HomePod-speakers hebt, kun je deze met AirPlay 2 als een stereo pair koppelen. Hierdoor krijg je een breder en ruimtelijker geluid, wat voor het luisteren naar muziek of het kijken van films ideaal is.
 4. Ondersteuning voor meerdere gebruikers: Met AirPlay 2 kunnen meerdere gebruikers met een speaker of Apple TV verbinden en hun eigen content streamen. Dit is handig als je bijvoorbeeld een feestje hebt en iedereen zijn favoriete nummers af wil spelen.
 5. Siri-integratie: AirPlay 2 is met Siri, de spraakassistent van Apple geïntegreerd. Hierdoor kun je opdrachten met je stem aan Siri geven om bijvoorbeeld muziek op een specifiek AirPlay 2-apparaat af te spelen.
 6. Bediening via het Bedieningspaneel: Met AirPlay 2 kun je apparaten snel en eenvoudig selecteren en via het Bedieningspaneel op je iPhone of iPad bedienen. Hiermee kun je bijvoorbeeld de muziek van je iPhone snel naar je draadloze speakers sturen.
 7. Ondersteuning voor meerdere merken: AirPlay 2 is niet alleen op Apple-apparaten beschikbaar, maar wordt ook door verschillende andere merken, zoals Sonos, LG, Samsung en Sony ondersteund. Hierdoor kun je AirPlay 2 met een breed scala aan apparaten gebruiken.

Met deze extra functionaliteiten biedt AirPlay 2 een nog betere ervaring bij het streamen van media naar verschillende apparaten. Of je nu in meerdere kamers muziek af wilt spelen, video’s naar je Apple TV wilt streamen of spraakopdrachten aan Siri wilt geven, met AirPlay 2 is het allemaal mogelijk.

Gebruiksgemak met Siri via spraakopdrachten

De integratie met Siri voor stembesturing is een andere belangrijke toevoeging aan AirPlay 2. Hierdoor kun je media eenvoudig afspelen en bedienen door simpelweg via compatibele apparaten spraakopdrachten aan Siri te geven. Stel je voor dat je gewoon “Hey Siri, speel mijn afspeellijst ‘Ontspanning’ in de woonkamer af” kunt zeggen, en dat dit direct wordt uitgevoerd.

Deze nieuwe mogelijkheden maken AirPlay 2 niet alleen handiger, maar ook meer veelzijdig dan zijn voorganger. Door deze extra functies wordt jouw alledaagse multimedia-ervaring aanzienlijk verbeterd, waardoor jij binnen je huiselijke omgeving optimaal van je favoriete muziek-, video- en audiobronnen kunt genieten.

Thuisdeling en AirPlay voor mediacontent

De toegang tot de iTunes-bibliotheek

Met Thuisdeling kun je via AirPlay op verschillende apparaten toegang tot je iTunes-bibliotheek krijgen. Dit betekent dat jij je favoriete muziek, films, tv-programma’s en andere media vanaf je computer naar andere apparaten in huis kunt streamen. Stel je voor dat je een film die je op je computer hebt opgeslagen, maar liever op de comfortabele bank in de woonkamer dan aan het bureau in je studeerkamer wilt kijken.

Wat kun je met AirPlay en hoe kun je de itunes bibliotheek op verschillende apparaten bekijken

Je kunt Thuisdeling en AirPlay simpelweg gebruiken om deze film draadloos naar bijvoorbeeld je Apple TV of een ander geschikt apparaat te streamen. Het maakt niet uit waar de mediabestanden fysiek zijn opgeslagen; zolang ze via Thuisdeling beschikbaar zijn, kun jij ze via AirPlay afspelen.

Met hetzelfde Apple ID aanmelden

Als je de thuisdeling functie wilt gebruiken is het belangrijk dat al je apparaten met hetzelfde Apple ID zijn aangemeld. Dit betekent dat alle apparaten – zoals je iPhone, iPad, MacBook en Apple TV – aan hetzelfde account gekoppeld moeten zijn om deze functie te kunnen gebruiken.

Deze functie kan erg handig zijn als iedereen in huis zonder fysieke bestanden over te dragen of naar verschillende apparaten te kopiëren toegang tot dezelfde mediabibliotheek wil hebben. Met AirPlay hoef je er alleen maar voor te zorgen dat alles wat je wilt delen in een centrale bibliotheek die met het gedeelde Apple ID verbonden is beschikbaar is.\

Tips voor een optimale AirPlay ervaring

Stabiele Wifi-verbinding

Om AirPlay optimaal te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat je al je apparaten voor een vloeiende en ononderbroken streaming ervaring met een stabiel wifi-netwerk verbind. Als je bijvoorbeeld muziek of video’s vanaf je iPhone naar een Apple TV wilt streamen, moeten zowel de iPhone als de Apple TV met hetzelfde betrouwbare wifi-netwerk verbonden zijn. Hierdoor wordt interferentie geminimaliseerd en kunnen de apparaten efficiënt met elkaar communiceren.

Voor een optimale AirPlay ervaring is een goede wifi-verbinding van essentieel belang. Zorg voor een goede router met de nieuwste wifi-standaarden en plaats deze op een centrale locatie in huis. Vermijd obstakels en overbelasting van het netwerk door alleen de benodigde apparaten te verbinden. Vergeet niet om de software van je router en apparaten regelmatig bij te werken.

Laatste Opmerkingen

Nu je bekend bent met de veelzijdige mogelijkheden van AirPlay, kun je optimaal van deze handige functie profiteren. Of je nu audio en video draadloos wilt streamen, je scherm naar een Apple TV wilt spiegelen of mediacontent in huis wilt delen, AirPlay biedt een naadloze en gebruiksvriendelijke ervaring.

Wat kun je met AirPlay en hoe kun je hier content mee delen

Zorg ervoor dat je al je compatibele apparaten up-to-date houdt en volg onze tips voor een optimale AirPlay-ervaring. Ontdek de voordelen van AirPlay zelf en ervaar het gemak van draadloos streamen en delen. Met AirPlay wordt entertainment naar een hoger niveau getild, waardoor je op verschillende schermen en speakers in huis meer van je favoriete content kunt genieten.

Veel gestelde vragen

Wat is AirPlay en hoe werkt het?

AirPlay is een technologie die door Apple is ontwikkeld om media draadloos vanaf je iOS-apparaat naar een ander compatibel apparaat, zoals speakers of een Apple TV te kunnen streamen. Het gebruikt wifi om de verbinding tot stand te brengen en biedt een eenvoudige bediening via de interface van Apple-apparaten.

Wat zijn de voordelen en de functionaliteiten van AirPlay?

Met AirPlay kun je audio en video draadloos streamen, je scherm naar Apple TV of andere compatibele schermen spiegelen, multiroom-audio met meerdere speakers afspelen, en zelfs mediacontent binnen je thuisnetwerk delen. Voor een soepele gebruikerservaring biedt het een naadloze integratie met andere Apple-apparaten.

Hoe activeer en gebruik ik AirPlay op mijn Apple-apparaten?

Om AirPlay te activeren moet je op je iOS apparaat naar het bedieningspaneel of de instellingen. Druk vervolgens op “AirPlay” of “Scherm mirroring”, selecteer het gewenste apparaat en start met streamen. Op Mac-computers vind je de optie in het menu bovenaan het scherm.

Welke apparaten zijn compatibel met Airplay 2?

Airplay 2 wordt door recente modellen van iPhone, iPad, iPod touch, Mac, HomePod en bepaalde smart-tv’s en draadloze speakers ondersteund. Voor optimale prestaties is het belangrijk dat al deze apparaten zich in hetzelfde wifi-netwerk bevinden.

Wat zijn de verschillen tussen Airplay en Aiprlay 2?

Met Airplay 2 kun je muziek moeiteloos in meerdere kamers tegelijkertijd afspelen. Voor een stabiele streaming ervaring zijn de prestaties geoptimaliseerd waardoor je geel last van onderbrekingen en buffering hebt. Het maakt niet uit welke streamingdienst je gebruikt, met AirPlay 2 kun jr altijd van je favoriete nummers genieten.

Wil jij je media op een groter scherm kunnen bekijken?

Multimedia via Airplay streamen

Met AirPlay kun je alles wat je maar wilt streamen naar je grotere scherm door sturen

 • Dat is films in topkwaliteit
 • real-life gamen
 • presentaties delen als een pro

Dit is nog maar een topje van de ijsberg