Wat is een WatchOS app en wat kun je ermee?

In de laatste jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Met behulp van deze technische ontwikkelingen zijn ook de horloges een stuk slimmer geworden. Om deze slimme functies van een horloge te kunnen gebruiken heeft een horloge een besturingssysteem nodig.

Apple heeft een besturingssysteem voor de horloge ontwikkeld. Dit besturingssysteem wordt WatchOS genoemd. Binnen dit besturingssysteem kunnen verschillende apps worden geïnstalleerd. Iedere app die binnen dit besturingssysteem op het horloge kan worden geïnstalleerd wordt ook wel een WatchOS app genoemd. In dit artikel vertellen we wat een WatchOS app is, hoe deze kan worden gebruikt en welke mogelijkheden dit besturingssysteem met zich meebrengt.

Wat is WatchOS?

Door de komst van het slimme horloge zijn er veel nieuwe toepassingen bijgekomen waarvoor een horloge kan worden gebruikt. Enkele toepassingen waarvoor het slimme horloge kan worden gebruikt zijn onder andere:

 • Bekijken van berichten die op de smartphone worden ontvangen
 • De route bepalen met behulp van navigatie
 • Gesprekken van de telefoon beantwoorden
 • Muziek luisteren

Voordat de slimme functies van de smartwatch kunnen worden gebruikt moeten er apps op het horloge worden geïnstalleerd. Iedere app die binnen WatchOS kan worden geïnstalleerd moet vanuit de App Store worden geïnstalleerd. Om een app te kunnen installeren moet het horloge eerst worden ontgrendeld. Het horloge kan worden ontgrendeld door op de homeknop (de draaiknop) aan de rechterzijde van het horloge te drukken.

Nadat het startscherm is geopend kan de App store worden geopend door er met de vinger op te drukken. Als de App Store is geopend kan er op drie verschillende manieren naar apps worden gezocht. Apps kunnen worden gezocht door de naam van de app in te typen, via een spraakcommando en door binnen de App store met behulp van de Digital Crown knop (de draaiknop aan de rechterzijde van het horloge) worden gedraaid.

Wanneer de gewenste app tijdens de zoektocht is gevonden kan deze worden geïnstalleerd. Hiervoor moet met de vinger op de snelkoppeling naar de app te worden gedrukt.

Voordat een app vanuit de Apple App Store kan worden gedownload moet er een iCloud account zijn aangemaakt. Een iCloud account bestaat uit een combinatie van een e-mailadres en een wachtwoord. Het iCloud e-mailadres eindigt altijd op @icloud.com.

Wat is een WatchOS app

Ben jij benieuwd waarvoor een WatchOS app kan worden gebruikt?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Door deze technische ontwikkelingen zijn horloges steeds slimmer geworden. Apple heeft een eigen slim horloge ontwikkeld. Om met de slimme functies te kunnen werken werkt dit horloge met het besturingssysteem WatchOS.

WatchOS app

Een WatchOS app kan voor verschillende toepassingen worden gebruikt zoals:

 • Communicatie
 • Berichten bekijken die op de telefoon zijn binnen gekomen zoals berichten van social media kanalen en de e-mail
 • Luisteren naar muziek
 • Het laatste nieuws bekijken
 • Navigeren
 • Notities bekijken

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van de smartwatch?

Watch OS app installeren

Bij iedere app die in de Apps Store staat een beschrijving, beoordeling en recensies over de app weergegeven. Met behulp van deze gegevens kun je bepalen of de WatchOS app aan jouw verwachtingen gaat voldoen. Nadat je deze gegevens hebt bekeken kan de app worden gedownload. Hiervoor moet binnen de App Store op de knop met de tekst: “Download” worden gedrukt.

Voordat een app kan worden geïnstalleerd moet er soms een bevestiging worden gegeven. Deze bevestiging kan worden gegeven door twee keer op de knop aan de zijkant van het horloge te drukken.

Nadat deze bevestiging is gegeven wordt de app op het horloge geïnstalleerd. Binnen de App Store kunnen betaalde en gratis apps worden gevonden. Wanneer er voor de app moet worden betaald staat er een bedrag bij de download knop.

Voordat een betaalde app kan worden gedownload moet er een bedrag worden betaald. Binnen de App Store kunnen apps voor WatchOS op verschillende manieren worden betaald. Een app kan worden betaald met:

WatchOS app installeren
 • Apple Pay Card
 • Creditcard
 • Apple ID-saldo
 • Het mobiele abonnement
 • IDEAL betaling

Naast de verschillende manieren waarop een app kan worden betaald kunnen ook de betalingen zelf verschillen. Er zijn namelijk apps waarvoor een eenmalig of een periodiek bedrag moet worden betaald of waarbij extra functies van de app via een betaling binnen de app kunnen worden toegevoegd.

Waarvoor kan een WatchOS app worden gebruikt?

In de App Store zijn veel verschillende apps voor de Apple Watch te vinden. Hierdoor is er voor bijna iedere toepassing een WatchOS app te vinden. Enkele toepassingen waarvoor het slimme horloge van Apple kan worden gebruikt zijn onder andere:

 • Reizen
 • Nieuws
 • Productiviteit
 • Weer
 • Financieel
 • Informatief
 • Sport en gezondheid

Reizen

Tijdens het reizen of het plannen van een route kan het handig zijn om de laatste ontwikkelingen van de route te kunnen bekijken. Bij deze ontwikkelingen kun je denken aan de vertraging van het openbaar vervoer of de eventuele files die er op dat moment zijn. Om de ontwikkelingen van de route in de gaten te houden kan de Google Maps als de WatchOS app op het horloge worden geïnstalleerd. Met behulp van deze app wordt het navigeren een stuk makkelijker. Op het horloge kan een overzicht van de route worden weergegeven.

Nieuws en media

Door de komst van het internet is het een stuk makkelijker geworden om van het actuele nieuws op de hoogte te blijven. Ook op de smartwatch kan er nieuws worden gelezen. Voor het lezen van nieuws op de smartwatch kan de app van onder andere de NOS en de telegraaf op de smartwatch worden geïnstalleerd. Met beide apps is het mogelijk om korte berichten van het nieuws via de smartwatch te lezen.

Om het uitgebreidere artikel te kunnen lezen moet de iPhone of de iPad worden gebruikt. Daarnaast is er een app voor Pathé waarmee kaartjes kunnen worden gescand, tickets kunnen worden bekeken en de resterende tijd van de film kan worden bekeken.

Ben jij benieuwd waarvoor een WatchOS app kan worden gebruikt?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Door deze technische ontwikkelingen zijn horloges steeds slimmer geworden. Apple heeft een eigen slim horloge ontwikkeld. Om met de slimme functies te kunnen werken werkt dit horloge met het besturingssysteem WatchOS.

WatchOS app

Een WatchOS app kan voor verschillende toepassingen worden gebruikt zoals:

 • Communicatie
 • Berichten bekijken die op de telefoon zijn binnen gekomen zoals berichten van social media kanalen en de e-mail
 • Luisteren naar muziek
 • Het laatste nieuws bekijken
 • Navigeren
 • Notities bekijken

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van de smartwatch?

Productiviteit verhogen met een WatchOS app

Smartphones worden steeds vaker gebruikt voor het verhogen van de productiviteit. Hierbij kan worden gedacht aan het maken en beheren van afspraken, het maken van notities en het bijhouden van administratieve taken.

Voor deze belangrijke gegevens worden vaak notities gemaakt. Daarnaast kunnen afspraken in de Agenda worden bewaard. Nadat de notities zijn gemaakt kan het handig zijn als deze gemakkelijk kunnen worden gelezen. Om deze notities en agenda-afspraken te kunnen bekijken zijn er binnen de Apple App store verschillende apps te vinden. Met deze apps blijf je gemakkelijk op de hoogte van de belangrijkste berichten. 

Naast de navigatie en het bekijken van de belangrijke gegevens kan het actuele weer worden bekeken. Door het weer via de smartwatch te bekijken kunnen de eventuele toekomstige regenbuien worden bekeken. Op deze manier weet je precies hoe het weer zich ontwikkeld.

Sporten met een WatchOS app

Wanneer je van plan bent om fanatiek te gaan sporten kan het handig zijn als de sportprestaties kunnen worden gemeten. Door de sportprestaties met een smartwatch bij te houden kan er een duidelijk en overzichtelijk sport schema worden gemaakt. 

Sportprestaties bijhouden kan verschillende voordelen met zich meebrengen.

Vooral wanneer er voor een sport evenement zoals een marathon wordt getraind kunnen de resultaten van sportieve activiteiten aangeven of je op schema loopt en wat er nodig is om om schema te komen.

Sporten met WatchOS app

Voor het meten van de sportprestaties wordt vaak de GPS locatie en een harstslagmeting gebruikt. Met behulp van deze gegevens kan de hartslag, de snelheid en de afgelegde afstand worden bekeken. Nadat de sportieve activiteit is beëindigd kunnen de verzamelde gegevens met de computer of laptop worden gesynchroniseerd. Door deze gegevens te synchroniseren kun je zien waar je bent geweest en hoe snel je jezelf op die plekken hebt verplaatst.

Belangrijke gegevens beschermen

Tijdens het gebruik van de smartwatch worden er al snel verschillende gegevens verzameld. Natuurlijk is het niet fijn als deze deze gegevens onverhoopt ineens in de verkeerde handen belanden. Om deze gegevens te beschermen is het belangrijk dat de computer, tablet en mobiele telefoon goed worden beveiligd. Voor deze beveiliging moet een goede virusscanner op het apparaat worden geïnstalleerd. 

Met een goede virusscanner kan een kwaadaardig programma of een kwaadaardige website worden herkend. Als er tijdens de zoektocht naar informatie een kwaadaardige website wordt bezocht wordt er een melding gegeven. In deze melding staat dan dat de pagina onveilig is. Als zo’n melding tevoorschijn komt is het verstandig als de pagina wordt verlaten. 

Mocht er onverhoopt toch een virus op een apparaat zijn beland dan kan deze automatisch door de virusscanner worden verwijderd. Op deze manier kan een virusscanner de belangrijke gegevens tegen de gevaren van buitenaf beschermen.

Ben jij benieuwd waarvoor een WatchOS app kan worden gebruikt?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Door deze technische ontwikkelingen zijn horloges steeds slimmer geworden. Apple heeft een eigen slim horloge ontwikkeld. Om met de slimme functies te kunnen werken werkt dit horloge met het besturingssysteem WatchOS.

WatchOS app

Een WatchOS app kan voor verschillende toepassingen worden gebruikt zoals:

 • Communicatie
 • Berichten bekijken die op de telefoon zijn binnen gekomen zoals berichten van social media kanalen en de e-mail
 • Luisteren naar muziek
 • Het laatste nieuws bekijken
 • Navigeren
 • Notities bekijken

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van de smartwatch?

Geef een reactie