Zo kan je Windows 10 herstellen van problemen

Heb je een computer die met het besturingssysteem Windows 1 werkt en begint deze rare kuren te vertonen? Of begint de computer steeds langzamer te worden? In dit artikel vertellen we hoe je Windows 10 kunt herstellen van problemen.

Hoe kunnen problemen met de PC optreden?

Als er met de computer aan verschillende taken wordt gewerkt kunnen er problemen optreden. Enkele taken waarvoor de computer kan worden gebruikt zijn onder andere: Het zoeken naar informatie op het internet, het werken aan documenten en het downloaden van foto’s en video’s.

Voor al deze verschillende taken zijn programma’s nodig. Programma ’s kunnen foutjes bevatten of verouderd raken. Daarom moet ieder programma dat op de computer binnen het besturingssysteem is geïnstalleerd regelmatig geüpdatet worden.

Door programma’s en het besturingssysteem naar de laatste versie bij te werken kunnen de problemen met de beveiliging worden opgelost en kunnen er nieuw functies worden toegevoegd.

Kans op problemen voorkomen zodat je de computer niet hoeft te herstellen

Maar helaas kunnen er tijdens het installeren van een update ook fouten optreden, waardoor de computer rare kuren kan gaan vertonen. Door zo’n fout kan de computer na de installatie van een programma ineens veel trager gaan werken. Naast een trager werkende computer kan het voorkomen dat de computer tijdens het starten blijft hangen. Problemen met de computer kunnen niet alleen optreden door de programma’s en het besturingssysteem bij te werken.

Een probleem met de computer kan namelijk ook optreden als er tijdens de zoektocht op het internet een geïnfecteerde pagina wordt bezocht. Vanaf zo’n geïnfecteerde pagina kan er zonder toestemming een schadelijk bestand naar de computer worden gedownload. Wanneer er een computervirus op de computer is beland kan dit verschillende vervelende gevolgen met zich meebrengen.

Zo kan het voorkomen dat de computer uit zichzelf verschillende taken gaat uitvoeren zonder dat daar een opdracht voor gegeven is. Hieraan kan worden gezien dat er iets op de computer niet in orde is. Problemen met de computer kunnen op verschillende manieren worden opgelost. Hieronder staan verschillende opties beschreven hoe je Windows 10 kunt herstellen van problemen.

Wil jij weten hoe je een Windows update kunt installeren?

Wanneer er met de computer aan toepassingen wordt gewerkt kan het vorkomen dat zich onverhoopt een fout voor doet. Een fout met de computer / programma kan op verschillende manieren ontstaan zoals:

  • Technisch defect
  • Beschadigd bestand
  • Mislukte update / installatie

Om na zo´n mislukte update / installatie weer met de computer te kunnen werken moet de computer worden hersteld.

Bestanden handmatig zoeken en dubbele bestanden verwijderen

De manier waarop de computer kan worden hersteld wordt door de oorzaak van het probleem bepaald. Wanneer het om een software matig probleem gaat kan de computer worden hersteld door opnieuw te installeren. Bij een hardware matig probleem moet het onderdeel worden vervangen.

Ben jij benieuwd hoe je achter de oorzaak van het probleem kunt komen en hoe het probleem van de computer kan worden hersteld

Windows 10 opnieuw instellen

Wanneer zich ernstige problemen met het besturingssysteem voordoen kan de computer traag worden en zelfs tijdens het opstarten in het opstartscherm blijven hangen. In dat geval zal je Windows 10 moeten herstellen. Nadat de computer is hersteld kan de computer weer als vanouds functioneren.

Voor het herstellen van de computer waren er binnen Windows 8 twee verschillende functies. Zo konden de problemen met Windows 8 worden opgelost door de computer te resetten of door Windows te vernieuwen  

Bij Windows 10 zijn deze twee opties in een functie samengevoegd. Deze functie wordt bij Windows 10 opnieuw instellen genoemd. Wanneer je Windows 10 gaat herstellen door gebruik te maken van de optie “Windows 10 opnieuw instellen”kan ervoor gekozen worden om de persoonlijke bestanden te behouden of te verwijderen.

Windows 10 herstellen door het besturingssysteem opnieuw in te stellen

Wanneer je met behulp van deze functie Windows 10 gaat herstellen worden alle geïnstalleerde programma’s van de computer verwijderd. Hierdoor zijn er na het herstellen van de computer alleen nog maar programma’s beschikbaar die nodig zijn om met het besturingssysteem te kunnen werken.

Doordat ieder programma van de computer wordt verwijderd moeten alle andere programma‘s na de computerherstel opnieuw worden geïnstalleerd. Het kan zelfs voorkomen dat de programma’s die door fabrikant bij de aanschaf zijn geleverd opnieuw moeten worden geïnstalleerd. Wanneer je Windows 10 gaat herstellen kan deze optie daarom het beste als laatste redmiddel worden ingezet. 

Computer herstellen door middel van systeemherstel

Iedere keer als er een update voor het besturingssysteem wordt geïnstalleerd wordt er een herstelpunt gemaakt. In dat herstelpunt worden alle huidige instellingen van het besturingssysteem opgeslagen.

Zo’n herstelpunt kan ook handmatig worden aangemaakt. Bijvoorbeeld wanneer er handmatig wijzigingen op de computer worden aangebracht.

Hoe de computer met behulp van systeem herstel kan worden hersteld staat beschreven in het artikel “wat is een systeem herstel”?

Wat is systeem herstel Windows 10

Nadat er een herstelpunt is aangemaakt kan er een update voor het besturingssysteem Windows 10 of een programma worden geïnstalleerd. Als de computer na de update problemen geeft kan de computer met het aangemaakte herstelpunt naar de laatst werkende versie worden hersteld.

Een fout die vaak na deze update voorkomt is dat de computer ineens veel langzamer wordt. Ook kan het voorkomen dat de computer tijdens het starten blijft hangen. In dat geval kan ‘systeem herstel’ worden gebruikt om de Windows 10 problemen te herstellen.

Wanneer de computer met behulp van een herstelpunt wordt teruggezet is het belangrijk om altijd voor de meest recente datum te kiezen. Door voor de meest recente datum te kiezen gaan er zo min mogelijk wijzigingen binnen het besturingssysteem verloren. Daarnaast blijven de meeste bestanden op deze behouden.

Voor het bewaren van bestanden is het maken van een herstelpunt niet de enige manier. Er kan namelijk ook een reservekopie van de bestanden worden gemaakt. In een reservekopie kunnen alle belangrijke bestanden worden opgeslagen. Deze reservekopie kan vaak op verschillende locaties worden opgeslagen.

Zo kan een reservekopie op de externe harde schijf / USB stick of in de cloud worden bewaard. De cloud is een online opslagruimte waarmee bestanden vanaf iedere locatie via het kunnen worden benaderd. Er zijn tegenwoordig verschillende clouddiensten beschikbaar. Veel gebruikte clouddiensten zijn onder andere Microsoft OneDrive, Dropbox, iCloud en Google Drive. Voordat een clouddienst kan worden gebruikt moet er een account worden aangemaakt.

Windows 10 herstellen met veilige modus

Als Windows 10 bij het opstarten problemen geeft of als de computer ineens traag is geworden kan dit verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomend probleem is dat er een computervirus op de computer is beland. Wanneer er een virus op de computer is beland kan dat verschillende gevolgen hebben.

Windows 10 herstellen met veilige modus

Een computervirus kan zonder toestemming ongewenste processen op de computer starten. Deze processen kunnen ervoor zorgen dat de computer trager zal werken of dat de computer wordt overgenomen. In dat geval kan de muis ineens over het beeldscherm bewegen.

Voor het verwijderen van een computervirus moet er een goede virusscanner op de computer zijn geïnstalleerd. Met de virusscanner kan er naar kwaadaardige software / programma’s worden gezocht. Dit wordt ook wel scannen genoemd. Nadat de computerscan is afgerond kunnen de computervirussen van de computer worden verwijderd. Het is hierdoor erg belangrijk dat er een goede virusscanner op de computer wordt geïnstalleerd.

Voordat virussen van de computer kunnen worden verwijderd is het belangrijk dat de computer in de veilige modus worden opgestart. Door de computer in de veilige modus op te starten kunnen alleen de essentiële processen voor het besturingssysteem worden opgestart. Hierdoor kunnen de processen van het computervirus niet worden gestart. Het is hierdoor veel makkelijker om de kwaadaardige bestanden op de computer te vinden en vervolgens te verwijderen.

Wil jij weten hoe je een Windows update kunt installeren?

Wanneer er met de computer aan toepassingen wordt gewerkt kan het vorkomen dat zich onverhoopt een fout voor doet. Een fout met de computer / programma kan op verschillende manieren ontstaan zoals:

  • Technisch defect
  • Beschadigd bestand
  • Mislukte update / installatie

Om na zo´n mislukte update / installatie weer met de computer te kunnen werken moet de computer worden hersteld.

Bestanden handmatig zoeken en dubbele bestanden verwijderen

De manier waarop de computer kan worden hersteld wordt door de oorzaak van het probleem bepaald. Wanneer het om een software matig probleem gaat kan de computer worden hersteld door opnieuw te installeren. Bij een hardware matig probleem moet het onderdeel worden vervangen.

Ben jij benieuwd hoe je achter de oorzaak van het probleem kunt komen en hoe het probleem van de computer kan worden hersteld

Reservekopie maken voordat het te laat is

Wanneer de computer problemen is gaan vertonen kunnen de problemen soms niet meer op een normale manier worden hersteld. Want door de computer met behulp van systeemherstel te herstellen kunnen belangrijke bestanden verloren gaan. Om de kans op het verlies van bestanden te verkleinen moet er met enige regelmaat een reservekopie van de bestanden worden gemaakt.

Voor het maken van een reserve kopie zijn er tegenwoordig verschillende opties beschikbaar. Zo kan er een USB opslagapparaat worden gebruikt en kunnen bestanden in de cloud worden bewaard. Bestanden die in de cloud worden opgeslagen kunnen vanaf verschillende locaties via het internet worden benaderd.

Reservekopie maken en synchroniseren

Tegenwoordig zijn er verschillende clouddiensten beschikbaar. De meest gebruikte clouddiensten van tegenwoordig zijn onder andere: Dropbox, Microsoft OneDrive, Google Drive en iCloud. Door een reservekopie van de belangrijke bestanden te maken zijn de bestanden op verschillende locaties aanwezig. Hierdoor zijn deze bestanden zoals foto’s, video’s en documenten van problemen met de computer veiliggesteld .

Nadat de computer is hersteld kunnen de bestanden die in de reservekopie zijn opgeslagen weer naar de harde schijf van de computer worden gekopieerd. Voor het maken van een reservekopie kan er het beste gebruik gemaakt worden van een USB opslag apparaat. Dit komt doordat het USB opslag apparaat niet altijd met de computer verbonden is. Zelfs als bestanden geblokkeerd worden doordat er een virus op de computer is beland kunnen de bestanden worden hersteld als er een reservekopie van de bestanden is gemaakt.

Als een opslag apparaat met een geïnfecteerde computer wordt verbonden kan een computervirus zich naar het USB opslagapparaat verplaatsen. Hierdoor worden dan ook de bestanden op het opslag apparaat geblokkeerd. In het artikel ‘hoe maak je een reservekopie?’ staat beschreven hoe de belangrijke bestanden kunnen worden veiliggesteld.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is altijd beter om de kans op een computer crash te voorkomen. Door de update van programma’s en het besturingssysteem te installeren kunnen beveiligingsproblemen worden opgelost. Installeren van nieuwe updates is niet de enige manier waarop de kans op computervirussen kan worden verkleint. Het is namelijk ook erg belangrijk dat het internet op een veilige manier wordt gebruikt. Door het internet op een veilige manier te kunnen gebruiken kan de kans op een computervirus worden verkleind.

De computer blijft dan naar behoren werken. Voor het updaten van een programma of besturingssysteem is altijd een klein beetje geheugen nodig. Wanneer de computer over meer dan 10% totale opslag capaciteit beschikt is de kans op een computer crash een stuk lager.

Kans op problemen voorkomen zodat je de computer niet hoeft te herstellen

Als een harde schijf minder dan 10% aan beschikbare opslagcapaciteit heeft kan er fragmentatie optreden. Bij fragmentatie staan de gegevens behorende bij een programma of bestand ver uit elkaar. Door de ruimte tussen de gegevens op de harde schijf wordt het steeds lastiger om programma’s en bestanden te openen.

Dit kan het beste worden vergeleken met een kamer waarin veel spullen op een hoopje in een hoek liggen. In het artikel “Hoe defragmenteer je de harde schijf” staat beschreven hoe de computer kan worden gedefragmenteerd.

Computer veilig gebruiken

Het is belangrijk om je veilig te voelen als je bezig bent met je computer. Dit kun je voor elkaar krijgen door een virusscanner op de computer te installeren. Een virusscanner beschermt de belangrijke bestanden en gegevens op de computer en kan de computer op virussen scannen. Als er virussen zijn gevonden kunnen deze vanaf de computer worden verwijderd.

Als je al wat langer met de computer aan toepassingen werkt en het internet gebruikt is er een grote kans dat er al een goede virusscanner op de computer is geïnstalleerd. Mocht dat niet het geval zijn dan is het installeren van een virusscanner sterk aan te bevelen. Uit eigen ervaring is ESET NOD 32 een goede virusscanner die een waarschuwing geeft als er een verkeerde / geïnfecteerde pagina wordt bezocht. Daarnaast kan de computer met de virusscanner worden beschermd tegen de gevaren van buitenaf.

Ook als het gebied van de digitale wereld onbekend is kan er beter meteen een goede virusscanner worden aanschaft. Dit kan de kans op veel vervelende beperken. Wanneer het computergebruik onbekend is kan er anders al snel een computervirus op de computer belanden.

Naast een goede virusscanner is het belangrijk om over goede basiskennis te beschikken. Door het grote internet en e mail boek in huis te halen kan je spelenderwijs leren hoe het internet op een veiliger en doeltreffendere manier kan worden gebruikt.

Daarnaast zorgt dit boek ervoor dat het maken van een onderscheid tussen goede en slechte / kwaadaardige websites tijdens de zoektocht op het internet een stuk makkelijker wordt. Door deze kennis kan de kans op het computervirus enorm worden verkleint.

Wil jij weten hoe je een Windows update kunt installeren?

Wanneer er met de computer aan toepassingen wordt gewerkt kan het vorkomen dat zich onverhoopt een fout voor doet. Een fout met de computer / programma kan op verschillende manieren ontstaan zoals:

  • Technisch defect
  • Beschadigd bestand
  • Mislukte update / installatie

Om na zo´n mislukte update / installatie weer met de computer te kunnen werken moet de computer worden hersteld.

Bestanden handmatig zoeken en dubbele bestanden verwijderen

De manier waarop de computer kan worden hersteld wordt door de oorzaak van het probleem bepaald. Wanneer het om een software matig probleem gaat kan de computer worden hersteld door opnieuw te installeren. Bij een hardware matig probleem moet het onderdeel worden vervangen.

Ben jij benieuwd hoe je achter de oorzaak van het probleem kunt komen en hoe het probleem van de computer kan worden hersteld

Geef een reactie