Wat is Windows beveiliging en hoe kun jij de computer hiermee beveiligen?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Met behulp van deze technische ontwikkelingen zijn er veel nieuwe toepassingen bijgekomen en zijn bestaande toepassingen veranderd.

Wanneer er met de computer aan verschillende toepassingen wordt gewerkt kunnen er al snel verschillende persoonlijke bestanden en informatie op de computer worden bewaard. Naast de verschillende toepassingen waarvoor de computer wordt gebruikt is ook het internet een stuk belangrijker geworden. Internetcriminelen maken hier dankbaar gebruik van.

Er worden namelijk computervirussen ontwikkeld die allemaal vervelende gevolgen met zich mee kunnen brengen. Vaak komen deze computervirussen via het internet of een geïnfecteerd opslagapparaat op de computer.

Om de persoonlijke gegevens tegen de gevaren van buitenaf te kunnen beschermen moet er een goede virusscanner op de computer worden geïnstalleerd. Voor de beveiliging van de persoonlijke gegevens is Windows met een gratis beveiliging uitgerust. Deze beveiliging wordt ook wel Windows beveiliging genoemd. In dit artikel vertellen we er alles over.  

Wat is de Windows beveiliging?

Tijdens de zoektocht naar informatie via het internet kan het zomaar voorkomen dat er ongemerkt een kwaadaardige website wordt bezocht. Als de computer niet goed tegen de gevaren van buitenaf is beveiligd kan er vanaf zo’n website een kwaadaardig programma naar de computer worden gedownload.

Microsoft heeft hier bij het ontwikkelen van de Windows beveiliging goed over nagedacht. Om de bestanden die op de computer zijn opgeslagen tegen de gevaren van buitenaf te kunnen beschermen bestaat de Windows beveiliging uit verschillende onderdelen waaronder:

  • Virus- en bedreigingsbeveiliging (Dit is de virusscanner die voorheen werd aangeduid met Defender.)
  • Accountbeveiliging
  • Firewall– en netwerkbeveiliging
  • Apparaat prestaties en -status
  • App- en browserbeheer
  • Apparaat beveiliging
  • Gezinsopties (met deze optie kunnen de activiteiten die door kinderen worden gedaan worden bekeken)

Met ieder onderdeel waaruit de Windows beveiliging bestaat wordt de computer / laptop tegen indringers van buitenaf beveiligd. Daarnaast zijn er verschillende opties waarmee de werking van aangesloten apparaten kan worden bekeken. Door de werking van de computer te controleren wordt het onderhoud van de computer en aangesloten apparaten makkelijker gemaakt. 

Voor de beveiliging van de computer / laptop zijn de standaardinstellingen voldoende. Hierdoor hoeven er geen instellingen door de gebruiker worden gedaan.

Om de instellingen van deze beveiliging te bekijken moet de Windows beveiliging worden geopend.

Windows beveiliging

Deze kan worden geopend door op de startknop van het toetsenbord te drukken. De startknop staat vaak links en rechts onder op het toetsenbord en kan worden herkend aan het vlaggetje (het Windows logo). Door op de startknop te drukken wordt er een venster met verschillende apps en programma’s geopend. Aan de linker onderkant van dit venster staat een knop met de tekst: “Instellingen”.

Door op de knop met de tekst instellingen te drukken worden verschillende opties weergegeven. Tussen deze opties moet op de knop met de tekst: “”Windows beveiliging” worden gedrukt. Door hier twee keer snel achter elkaar op te drukken wordt de Windows-beveiliging geopend.

Ben jij benieuwd hoe de computer met Windows beveiliging kan worden beveiligd?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Met behulp van deze technische ontwikkelingen zijn er steeds meer toepassingen waarvoor de computer kan worden gebruikt. Doordat de computer voor steeds meer toepassingen kan worden gebruikt worden er steeds vaker persoonlijke gegevens op de computer opgeslagen.

Windows beveiliging

Cybercriminelen proberen deze gegevens soms via computervirussen te achterhalen of erger nog te blokkeren. Het beveiligen van de computer is hierdoor steeds belangrijker geworden. Voor de beveiliging van de computer heeft Microsoft Windows beveiliging ontwikkeld. Ben jij benieuwd hoe de computer hiermee optimaal kan worden beveiligd?

Is Windows beveiliging voldoende

De virusscanner die binnen de onderdelen van Windows beveiliging valt werd voorheen ook wel Microsoft Defender genoemd. In het verleden kwam deze virusscanner met een matige reputatie uit de test. Om de prestaties van deze virusscanner te verbeteren heeft Microsoft de Windows beveiliging verder ontwikkeld.

Door deze ontwikkelingen komt deze virusscanner tegenwoordig goed uit de test. Om de computer goed tegen de gevaren van het internet te kunnen beschermen worden er regelmatig updates uitgebracht. Met deze updates is de virusscanner altijd van de laatste virussen op de hoogte.

Deze virusscanner wordt hierdoor als gratis virusscanner aanbevolen. Met deze virusscanner kunnen zowel malware als computervirussen al snel worden opgemerkt. Ondanks dat de virusscanner virussen buiten de deur kan houden wordt niet iedere phishingsite geblokkeerd.  

Om de computer optimaal te kunnen beveiligen wordt het installeren van een betaalde virusscanner op de computer aanbevolen.

Een van de beste virusscanners van tegenwoordig is ESET NOD32. Met deze virusscanner worden bijna alle virussen en phising websites herkend.

Voor de optimale werking van computerbeveiliging mag er maar een virusscanner tegelijkertijd worden gebruikt. Wanneer meerdere virusscanners op de computer worden gebruikt gaan ze elkaar tegen werken. Dit zorgt voor een slechtere beveiliging.

Is Windows beveiliging voldoende

Windows beveiliging starten

Tijdens het starten van de computer of laptop wordt de Windows beveiliging automatisch opgestart. Daarnaast worden er tijdens het starten van de computer automatisch updates voor de Windows beveiliging gedownload. Deze updates worden tegelijkertijd met de Windows updates gedownload. Hierdoor hoeft er niet handmatig op updates te worden gecontroleerd. 

Scannen op virussen

De virusscanner die tot de Windows beveiliging behoort scant de computer regelmatig automatisch op virussen. Wanneer de computer door de virusscanner wordt gescand zal je daar zelf weinig van merken. Behalve als er een kwaadaardig bestand wordt gevonden.

Er wordt dan namelijk een melding van de dreiging worden getoond. Naast de automatisch scan kan deze virusscanner ook handmatig worden gestart.

Bijvoorbeeld wanneer je een bestand niet vertrouwt of als er per ongeluk een verdachte link / bijlage wordt geopend en denkt dat er een virus is geactiveerd.

Computer scannen met Windows beveiliging

Voor het starten van de Windows beveiliging moeten enkele stappen worden doorlopen: Druk op het toetsenbord op de startknop. Deze knop is te herkennen aan een vlaggetje op het toetsenbord. Nadat er op de startknop is gedrukt wordt er een menu geopend. Binnen dit menu staat de optie: ”Windows beveiliging”. Door hierop te drukken wordt de virusscanner van Microsoft geopend. 

Binnen deze virusscanner staat een kopje met de tekst: “Huidige bedreigingen”. Door op deze knop te drukken wordt er een overzicht met de laatst gedetecteerde bedreigingen en het aantal gescande bestanden weergegeven.

Onder deze informatie staat een knop met de tekst: “Snelle scan”. Door hierop te drukken worden de bestanden die op de computer zijn bewaard op virussen gecontroleerd. Tijdens deze scan kan de computer gewoon normaal worden gebruikt. Naast de snelle scan is er ook een mogelijkheid waarmee de computer grondig kan worden gescand. Voor deze functie moet op de knop scanopties worden gedrukt.

Binnen deze opties kunnen verschillende keuzes worden gemaakt. Tussen deze keuzes staat ook de mogelijkheid waarmee de volledige scan kan worden uitgevoerd. Door hier op de knop: “Nu scannen” te drukken wordt er op de computer naar bedreigingen en kwetsbaarheden gezocht.

Computer beveiligen tegen de gevaren van het internet

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Met behulp van deze technische ontwikkelingen kunnen computers voor steeds meer toepassingen worden gebruikt.

Doordat er steeds meer toepassingen zijn waarvoor de computer kan worden gebruikt worden er steeds vaker persoonlijke gegevens opgeslagen. Cybercriminelen proberen hier met behulp van computervirussen dankbaar gebruik van te maken.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat deze belangrijke gegevens in de verkeerde handen belanden. Om de belangrijke en persoonlijke gegevens tegen de gevaren van buitenaf te kunnen beschermen moet er een goede virusscanner op de computer worden geïnstalleerd.

Een goede virusscanner kan de kwaadaardige websites en computervirussen herkennen. Als de virusscanner een kwaadaardige website of een kwaadaardig bestand(computer virus) heeft herkend wordt daar een melding gegeven.

Naast deze melding kan het computervirus automatisch door de virusscanner van de computer worden verwijderd. Op deze manier kan een goede virusscanner de computer en de belangrijke / persoonlijke gegevens beschermen.

Ben jij benieuwd hoe de computer met Windows beveiliging kan worden beveiligd?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Met behulp van deze technische ontwikkelingen zijn er steeds meer toepassingen waarvoor de computer kan worden gebruikt. Doordat de computer voor steeds meer toepassingen kan worden gebruikt worden er steeds vaker persoonlijke gegevens op de computer opgeslagen.

Windows beveiliging

Cybercriminelen proberen deze gegevens soms via computervirussen te achterhalen of erger nog te blokkeren. Het beveiligen van de computer is hierdoor steeds belangrijker geworden. Voor de beveiliging van de computer heeft Microsoft Windows beveiliging ontwikkeld. Ben jij benieuwd hoe de computer hiermee optimaal kan worden beveiligd?

Geef een reactie