Windows verkenner in Windows 10

Als je  gewend bent om met de computer om te gaan en al wat langer met Windows als besturingssysteem werkt zal je waarschijnlijk wel eens over de Windows Verkenner hebben gehoord.

Windows Verkenner is het programma waarmee binnen Windows een mappenstructuur kan worden aangebracht en waarmee gemakkelijk naar de gewenste bestanden kan worden genavigeerd. In dit artikel vertellen we alles over de Windows Verkenner en hoe deze kan worden gebruikt om de bestanden op de computer te ordenen.  

Wat is Windows Verkenner?

Windows verkenner is een bestandsbeheerprogramma. Met behulp van de Windows Verkenner kan naar de mappen en bestanden die op de computer of op het aangesloten opslagapparaat staan opgeslagen worden genavigeerd.

Tijdens de installatie van Windows 10 worden er enkele mappen aangemaakt. Deze standaard mappen worden ook wel de Windows bibliotheek genoemd.

Met behulp van de Windows bibliotheek kunnen de bestanden worden gecategoriseerd. Enkele categorieën waarin bestanden binnen de Windows bibliotheek kunnen worden gecategoriseerd zijn onder andere:

Windows verkenner Windows 10 overzicht lijst
  • Documenten
  • Video
  • Afbeeldingen
  • Downloads
  • Sinds Windows 10 automatisch met Microsoft OneDrive samenwerkt is deze ook in de bibliotheek terug te vinden

Wil jij weten hoe je de bestanden op de computer makkelijker terug kunt vinden?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen kan de computer / laptop voor steeds meer toepassingen worden gebruikt. Wanneer er met de computer aan toepassingen wordt gewerkt worden er al snel verschillende bestanden op de computer opgeslagen. Door de vele bestanden kan het overzicht al snel kwijt raken.

Windows verkenner Windows 10 overzicht lijst

Om de gewenste bestanden makkelijker terug te kunnen vinden heeft Windows een programma ontwikkeld. Dit programma wordt de Windows verkenner genoemd. Door bestanden in mappen te plaatsen kunnen de gewenste bestanden binnen de Windows verkenner een stuk makkelijker worden teruggevonden.

Ben jij benieuwd hoe je mappen kunt maken en met behulp van de Windows verkenner kunt ordenen?

Waar kun je de Windows verkenner vinden?

Tijdens de installatie van Windows 10 wordt de Windows verkenner geïnstalleerd. Met behulp van de Windows verkenner is het mogelijk om naar de bestanden en mappen op de computer te navigeren.

Rechts naast de startknop in de taakbalk staan enkele pictogrammen. Onder deze pictogrammen is er ook een snelkoppeling naar de Windows verkenner te vinden.

Windows startmenu pictogram van de verkenner

Windows Verkenner is herkenbaar aan het symbool dat op een mapje met een archief lijkt. Windows Verkenner is ook in het startmenu terug te vinden. Het startmenu is het vlaggetje wat links onderaan het scherm staat. Windows Verkenner kan ook worden gestart door binnen het startmenu te zoeken. Binnen het startmenu kan er gekozen worden voor het pictogram en kan de zoekopdracht worden gedaan.  

Windows 10 Verkenner/harde schijf herkennen

Na het openen van de Windows Verkenner worden over het algemeen alle interne en externe harde schijven getoond. Iedere harde schijf die met de computer verbonden is krijgt een eigen label toegewezen. Nadat het opslagapparaat zoals een USB stick of een externe harde schijf van de computer wordt losgekoppeld verdwijnt het toegewezen label.

Doordat een label maar een keer kan worden uitgegeven kan het voorkomen dat er tijdens het aansluiten een ander label aan het opslagapparaat wordt gegeven. Om de harde schijf makkelijker te kunnen herkennen is het daarom beter om het opslagapparaat een duidelijke naam te geven. 

De naam van het opslagapparaat kan worden gewijzigd door met de rechtermuisknop op het opslagapparaat te drukken. Nadat er met de rechtermuisknop op het opslagapparaat is gedrukt komt er een menu tevoorschijn. Binnen dit menu staat de optie Naam wijzigen

Windows verkenner Windows 10 overzicht

Door hier met de linkermuisknop op te drukken komt er een tekstvak tevoorschijn. Voor het wijzigen van de naam typ je hier een naam in waaraan het opslagapparaat makkelijk te herkennen is. Een voorbeeld van een duidelijke naam voor een opslagapparaat is Muziek. Door de harde schijf de naam Muziek te geven weet je dat als het opslagapparaat met de computer is verbonden dat er verschillende soorten muziek op de harde schijf te vinden zijn.   

Om de bestanden te ordenen kunnen er binnen een map aparte mappen aangemaakt worden. Zo kan er binnen de map muziek aparte mappen aangebracht worden voor de verschillende soorten muziek. Naast de mappen die gebruikt kunnen worden voor het categoriseren kunnen er mappen worden aangemaakt voor een album, artiest of jaartal.  

Het uiterlijk van Windows 10 Verkenner

Om efficiënt met de Windows Verkenner in Windows 10 te kunnen werken is het handig om het uiterlijk van de verkenner onder de loep te nemen.

Aan de linkerkant van het scherm staan mappen en harde schijven die met de computer verbonden zijn.

Iedere harde schijf die in de computer zit, of met de computer is verbonden, komt hier in een overzicht te staan.

Uiterlijk van de Windows verkenner

De belangrijkste harde schijf (de harde schijf waarop het besturingssysteem staat) krijgt de label C:/ toegewezen. Bij het aansluiten van een tweede harde schijf krijgt deze een opeenvolgende letter toegewezen. Als er maar 2 harde schijven zijn betekent dit vaak dat de tweede harde schijf de letter D:/ toegewezen krijgt. Naast de harde schijven die in het midden van het scherm staan kunnen er ook mappen worden weergegeven.

Deze mappen zijn aan de linkerkant van het scherm te vinden.  Standaard worden aan de linkerkant alle mappen uit de Windows bibliotheek getoond. Als Dropbox en / of OneDrive zijn geïnstalleerd worden de mappen OneDrive en / of Dropbox hier ook weergegeven.

Naast de automatische mappen die hier getoond worden kunnen er handmatig ook extra mappen worden getoond. Om een map aan deze linkerkant toe te kunnen voegen moet je met de rechtermuisknop op de gewenste map drukken.

Nadat je op de rechtermuisknop hebt gedrukt komt er een menu tevoorschijn. Binnen dit menu staat de optie Aan snelle toegang vastmaken. Door hier met de linkermuisknop op te drukken wordt deze map aan de mappen aan de linkerzijde toegevoegd.  

Wil jij weten hoe je de bestanden op de computer makkelijker terug kunt vinden?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen kan de computer / laptop voor steeds meer toepassingen worden gebruikt. Wanneer er met de computer aan toepassingen wordt gewerkt worden er al snel verschillende bestanden op de computer opgeslagen. Door de vele bestanden kan het overzicht al snel kwijt raken.

Windows verkenner Windows 10 overzicht lijst

Om de gewenste bestanden makkelijker terug te kunnen vinden heeft Windows een programma ontwikkeld. Dit programma wordt de Windows verkenner genoemd. Door bestanden in mappen te plaatsen kunnen de gewenste bestanden binnen de Windows verkenner een stuk makkelijker worden teruggevonden.

Ben jij benieuwd hoe je mappen kunt maken en met behulp van de Windows verkenner kunt ordenen?

Bestanden onzichtbaar maken

Wanneer de computer voor verschillende doeleinden wordt gebruikt kan het voorkomen dat er privacygevoelige informatie op de computer komt te staan. Als de computer door meerdere personen wordt gebruikt is het verstandig om de privacygevoelige bestanden te verbergen.

Voor het verbergen van de bestanden binnen de Windows verkenner druk je met de linkermuisknop bovenaan in het scherm op het tabblad beeld.

Onder dit tabblad komt de optie tevoorschijn waarmee de geselecteerde bestanden verborgen kunnen worden.

Het selecteren van een bestand kan op verschillende manieren. Zo kun je een individueel bestand selecteren door er een keer met de linkermuisknop op te drukken.

bestanden in Windows verkenner verbergen

Als je meerdere bestanden tegelijkertijd wilt selecteren druk je met de linkermuisknop op een lege plek. Vervolgens moet de linkermuisknop ingedrukt blijven en kan er over de bestanden worden gesleept om de bestanden te selecteren. Het kan voorkomen dat er binnen deze selectie bestanden tussen staan die je niet wilt verbergen.

Voor het verwijderen van een individueel bestand uit de selectie moet er met de linkermuisknop en tegelijkertijd de shift toets op het toetsenbord worden ingedrukt. Nadat alleen de gewenste bestanden zijn geselecteerd druk je vervolgens binnen het tabblad beeld op de optie ‘verberg’ geselecteerde bestanden. 

Om de verborgen bestanden vervolgens weer te kunnen zien moet er binnen het tabblad ‘beeld’ op de optie ‘verborgen bestanden weergeven’ worden gedrukt. Door hierop te drukken worden alle bestanden weer zichtbaar. 

Instellen overzicht Windows 10 verkenner

Binnen de Verkenner zijn er een aantal opties om de bestanden weer te geven. Een van de meest gebruikte weergaven is de lijst Weergaven. Bij de lijst Weergaven staan alle bestanden in de betreffende map onder elkaar.

Wanneer je bijvoorbeeld een map hebt waar foto’s in staan kan er gekozen worden om de afbeeldingen als miniaturen in het klein weer te geven. Hiervoor kiezen we de optie Weergave met extra grote pictogrammen.

Nadat er voor de optie Extra grote pictogrammen gekozen is, worden de afbeeldingen in de betreffende map in het klein weergegeven. Deze weergave kan per map verschillend zijn. Hierdoor kan het overzicht op de computer het best bewaard blijven.

Bestanden organiseren

Voor het wijzigen van de weergave druk je met de linkermuisknop bovenin het scherm. Hier kan er gekozen worden voor de optie Lijstweergave, kleine pictogrammen, grote pictogrammen, extra grote pictogrammen en details. Wat de beste optie is, is afhankelijk van het type bestand wat er in deze map geplaatst wordt. 

Naast de manier waarop de bestanden worden weergegeven kunnen ook de eigenschappen van de bestanden worden getoond. Bij de eigenschappen kan er gedacht worden aan de grootte van de bestanden in MB, maar je kunt ook rekening houden met de datum van wanneer het bestand is opgeslagen of bewerkt. Om de eigenschappen van de bestanden te tonen druk je met de linkermuisknop bovenin het scherm op Details. 

Meer doen met Windows 10?

Als je nog niet zo gewend bent om met de computer om te gaan, is de kans groot dat de computer nog veel geheimen voor je heeft. Door een computer boek als naslagwerk aan te schaffen leer je op een verantwoordelijke manier steeds meer uit de computer te halen, maar met enige computerkennis kun je wellicht beter omgaan met je computer.

Ook zal het daarna makkelijker voor je worden om de computer veiliger te gebruiken. En door te weten hoe je de computer veilig kunt gebruiken zal de kans op een computer virus beperkt worden. Naast de veiligheid zul je steeds meer met de computer leren doen waardoor je er steeds meer plezier uit kunt halen. 

De essentie van een goede virusscanner

Naast een goede basiskennis van de computer is het belangrijk om de computer te voorzien van een goede virusscanner. Na de installatie van een goede virusscanner krijg je een melding als er geprobeerd wordt om een geïnfecteerde pagina te bezoeken.

Als de computer naar de verkeerde pagina gaat kan daar vandaan een bestand gedownload worden. Dit bestand is dan het computer virus. Om de computer tegen het computervirus te beschermen kan er een virusscanner op de computer worden geïnstalleerd.

Een van de betere virusscanners is ESET NOD32.  Door ESET NOD32 op de computer te installeren voorkom je niet alleen het virus, maar hiermee wordt ook een ongewenst programma op de computer herkend. Door het installeren van deze virusscanner kan je niet alleen preventief handelen, maar het helpt ook wanneer het al te laat is en er een virus op de computer is beland.

De virusscanner zoekt naar ongewenste programma’s om deze vervolgens van de computer te kunnen verwijderen. Wil jij ook de privacy gevoelige informatie beschermen? Download  ESET NOD32 dan via deze link

Wil jij weten hoe je de bestanden op de computer makkelijker terug kunt vinden?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen kan de computer / laptop voor steeds meer toepassingen worden gebruikt. Wanneer er met de computer aan toepassingen wordt gewerkt worden er al snel verschillende bestanden op de computer opgeslagen. Door de vele bestanden kan het overzicht al snel kwijt raken.

Windows verkenner Windows 10 overzicht lijst

Om de gewenste bestanden makkelijker terug te kunnen vinden heeft Windows een programma ontwikkeld. Dit programma wordt de Windows verkenner genoemd. Door bestanden in mappen te plaatsen kunnen de gewenste bestanden binnen de Windows verkenner een stuk makkelijker worden teruggevonden.

Ben jij benieuwd hoe je mappen kunt maken en met behulp van de Windows verkenner kunt ordenen?

Geef een reactie