Zo herken je een virus op de computer

Begint de computer langzaam te worden? Krijg je ineens last van vervelende pop-ups tijdens het zoeken naar informatie op het internet? Of ben je benieuwd hoe een computervirus op de computer kan komen? In dit artikel vertellen we alles over de verschillende soorten virussen en hoe een virus op de computer kan belanden!

Computer virus via opslag apparaat

Wanneer de computer voor verschillende doeleinden wordt gebruikt komen er al snel verschillende bestanden op de harde schijf te staan. Die verschillende doeleinden kunnen bijvoorbeeld het bekijken en beheren van foto’s en video’s en het delen ervan via YouTube en facebook inhouden.

Omdat deze bestanden zoek kunnen raken is het belangrijk dat er met enige regelmaat een reservekopie van de bestanden zoals, foto ’s en video’s wordt gemaakt.

Nadat er een reservekopie is gemaakt kunnen de bestanden zowel op de internet harde schijf als op een USB stick of op de externe harde schijf worden opgeslagen.   

Zo herken je een virus op de computer dat van een opslag apparaat komt

Omdat deze opslag apparaten met verschillende computers kunnen worden verbonden kan het voorkomen dat het opslag apparaat waarmee gewerkt wordt met een geïnfecteerde computer in aanraking is geweest.

Wanneer deze harde schijf of USB stick vervolgens op een andere computer wordt aangesloten kan het virus zonder virusscanner al snel op de andere computer belanden. Om de computer tegen virussen te beveiligen is het daarom verstandig om een goede virusscanner op d computer te installeren.

Als het opslagapparaat op een computer waarop een antivirus programma is geïnstalleerd wordt aangesloten komt direct een melding tevoorschijn. In deze melding wordt gevraagd of het opslag apparaat dat met de computer is aangesloten moet worden gescand. Door het opslagapparaat te scannen wordt er naar eventueel aanwezige computervirussen gezocht.

Ben jij benieuwd hoe je een computer virus kunt herkennen?

In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen zijn steeds meer apparaten met het internet verbonden. Hierdoor komen er steeds meer belangrijke gegevens op het internet te staan.

Naast de voordelen van het internet zijn er ook verschillende nadelen aan het internet verbonden. Zo kan het voorkomen dat de computer door een virus wordt lastiggevallen.

Computer virus cta

Ieder computer virus is anders. Hierdoor kunnen de klachten per situatie en computer verschillen. Enkele veel voorkomende gevolgen van een computervirus zijn onder andere:

 • Veel meer reclame tijdens het zoeken naar informatie op het internet
 • Een trager wordende computer
 • Vergrendelde bestanden
 • Een computer die niet meer opstart

Computervirus oplopen tijdens het zoeken naar informatie

Wanneer het internet wordt gebruikt om naar interessante informatie over onderwerpen te zoeken worden er al snel verschillende pagina’s bezocht. Tussen deze pagina’s kunnen goede en kwaadaardige pagina’s zitten

Computer virus herkennnen dat tijdens het zoeken naar informatie op de computer is beland

Vooral in het begin dat er met het internet wordt gezocht kan het vinden van de gewenste informatie al snel veel tijd in beslag nemen. Als er dan een pagina met het antwoord wordt bezocht is het nog maar de vraag of de gevonden informatie wel de juiste informatie bevat.

Om sneller en efficiënter via het internet naar informatie te kunnen zoeken heeft Google verschillende handige opties. In het artikel 13 tips om beter met Google te kunnen zoeken staat uitgelegd hoe er doeltreffender naar informatie kan worden gezocht. Door doeltreffender te zoeken kan het zoeken naar informatie een stuk makkelijker worden. Daarnaast wordt de kans dat er een kwaadaardige website wordt bezocht op deze manier een stuk kleiner.

Veilig zoeken naar informatie op het internet

Binnen dit artikel hebben wij alle stappen beschreven hoe er op een gemakkelijke manier naar de gewenste resultaten van een onderwerp kan worden gezocht.

Maar ondanks dat het zoeken naar de juiste informatie veel tijd kan kosten, kan het ook voorkomen dat er tijdens de zoektocht op het internet een verkeerde pagina wordt geopend.

Veilig zoeken op internet

In dat geval kan er zomaar een computervirus naar de computer worden gedownload. Het computervirus dat vanaf deze pagina is gedownload kan verschillende vervelende gevolgen met zich meebrengen.

Ongewenste reclame via het internet

Ongewenste reclame is te herkennen aan reclame die eigenlijk te mooi klinkt om waar te zijn. Een voorbeeld hiervan is een reclame waarin gesuggereerd wordt dat je een iPhone hebt gewonnen.

Als zo´n pagina met een computer waarop een virusscanner is geïnstalleerd wordt bezocht komt er een melding tevoorschijn. In deze melding staat dan dat er een kwetsbaarheid is gedetecteerd.

Computer virus herkennen dat via de ongewenste mail op de computer is beland

Zonder virusscanner kan er zomaar een computervirus naar de computer worden gedownload. Door en goede virusscanner kan de computer tegen de gevaren van het internet worden beschermd.

Hoe herken je een computervirus op de computer?

Als een computervirus op de computer is beland kan dat vaak worden gemerkt. Zo kan het voorkomen dat de muis ineens rare bewegingen maakt. Dit kan zelfs gebeuren zonder dat de computermuis bediend wordt.

Daarnaast zijn er computervirussen die ervoor zorgen dat er ineens vreemde taken worden uit gevoerd.

virus op de computer herkennen voordat er schade is aangericht

Als dit probleem zich voor blijft doen moet de computer in veilige modus worden opgestart. Binnen de veilige modus kunnen de kwaadaardige processen namelijk niet functioneren. In het artikel: “Wat is veilige modus?” staat beschreven wat de veilige modus is en hoe de computer in de veilige modus kan worden opgestart.

Als het probleem nog niet zo erg is dan is het wel de hoogste tijd om de computer met de virusscanner op computervirussen te scannen. Want zonder dat de computer wordt gescand kan het probleem steeds erger worden.

Waarom de computer scannen op virussen?

Wanneer er een virusscanner op de computer is geïnstalleerd kan deze worden gebruikt om naar kwaadaardige programma´s te zoeken. Het zoeken naar computervirussen wordt ook wel scannen genoemd.

Bij het scannen van de computer kunnen er twee keuzes worden gemaakt. Zo kunnen specifieke onderdelen van de computer of de volledige computer worden gescand.

Computer virus herkennen door de computer te scannen

In de meeste gevallen staat het computervirus op de harde schijf waar ook het besturingssysteem staat geïnstalleerd. Het is in dat geval belangrijk dat de harde schijf wordt gescand. Vaak wordt een computervirus door cybercriminelen gebruikt om schade op de computer aan te brengen. Het kan zelfs voorkomen dat het computervirus onopgemerkt blijft.

Ondanks dat het virus niet opgemerkt wordt kunnen er wel ongevraagd kwaadaardige processen op de achtergrond zijn geactiveerd. Een voorbeeld van een computer virus die niet direct opvalt is een computervirus waarmee internetcriminelen achter wachtwoorden proberen te komen.

Met deze achterhaalde wachtwoorden kan er dan ongemerkt en zonder toestemming bij de mail omgeving of op de bank worden ingelogd. Het e-mail adres kan dan worden overgenomen zodat iemand anders spammail naar bekenden en familie kan versturen.  

Nadat de aanwezige computervirussen zijn gevonden kunnen deze met behulp van de virusscanner van de computer worden verwijderd. Nadat deze schadelijke software is verwijderd kan de computer weer normaal worden gebruikt.

Ben jij benieuwd hoe je een computer virus kunt herkennen?

In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen zijn steeds meer apparaten met het internet verbonden. Hierdoor komen er steeds meer belangrijke gegevens op het internet te staan.

Naast de voordelen van het internet zijn er ook verschillende nadelen aan het internet verbonden. Zo kan het voorkomen dat de computer door een virus wordt lastiggevallen.

Computer virus cta

Ieder computer virus is anders. Hierdoor kunnen de klachten per situatie en computer verschillen. Enkele veel voorkomende gevolgen van een computervirus zijn onder andere:

 • Veel meer reclame tijdens het zoeken naar informatie op het internet
 • Een trager wordende computer
 • Vergrendelde bestanden
 • Een computer die niet meer opstart

Virus op de computer die processen activeert

Wanneer de computer ineens een heel stuk langzamer reageert dan gebruikelijk betekent dat waarschijnlijk dat er een virus op de computer beland is. Dan is het tijd om op je hoede te zijn. Want als een virus op de computer is beland kunnen er ineens allemaal verschillende processen op de achtergrond worden gestart zonder dat daar een opdracht voor is gegeven.

Als de computer erg langzaam is geworden is het daarom belangrijk dat de computer zo snel mogelijk op virussen wordt gescand. Sommige processen die op de achtergrond draaien worden door cybercriminelen gebruikt om achter wachtwoorden van webpagina’s te komen. Hiermee kan de privacygevoelige informatie in de verkeerde handen komen.

Wanneer internet criminelen in het bezit zijn van privacy gevoelige informatie door middel van een computervirus kan deze informatie door hen aan anderen worden doorgegeven. Deze privacy gevoelige informatie kan dan op het internet worden verkocht.

Ongewenste reclame tijdens het surfen

Wanneer er regelmatig met de computer naar informatie zoekt zal de grote hoeveelheid reclame waarschijnlijk al zijn opgevallen.

Het is misschien nog niet direct storend, maar er zit een keerzijde aan deze reclame. Soms komt er ineens een heleboel reclame op de computer voor de dag.

Computer virus herkennen ongewenste reclame op het internet

Meestal betekent dit, dat er een virus op de computer aanwezig is. In deze ongewenste reclame worden dan onzinnige dingen beloofd. Als er op deze ongewenste reclame wordt gedrukt kan er ineens een vervelende computervirus op de computer belanden. Dit virus kan dan verschillende vervelende gevolgen met zich meebrengen.

Het is daarom altijd belangrijk om de computer met enige regelmaat op computervirussen te laten zoeken. Op deze manier kunnen alle schadelijke programma’s van de computer worden verwijderd. Nadat de computervirussen zijn verwijderd zullen er vervolgens tijdens de zoektocht naar informatie veel minder reclames worden getoond.

Virus op de computer waardoor ongewenste mail opduikt

Als er regelmatig een mailtje wordt ontvangen kan het voorkomen dat er ineens veel meer reclame in de mailbox binnenkomen. In sommige gevallen is er niet alleen ineens meer ongewenste reclame zichtbaar maar worden er zonder dat je het door hebt vanuit jouw mail adres reclame mail verstuurd.

Tegenwoordig duikt het fenomeen phising steeds vaker op. Een phising mail is te herkennen aan een boodschap die niets met jou te maken heeft en geen betrekking op jou heeft. Bijvoorbeeld als je een mail krijgt waarin staat dat er aan een internet provider een bedrag betaald moet worden. Dit terwijl jij helemaal geen achterstanden hebt of betrokken bent bij deze maatschappij. Als je daar dan geld aangeeft dan kopt dat bij een oplichter in handen in plaats van bij jouw provider, dus trap daar nooit in.  

Sterke wachtwoorden aanmaken

Als er voor een website of een programma om een wachtwoord wordt gevraagd is het belangrijk dat er voor sterke wachtwoorden wordt gekozen.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende websites waarbij er met wachtwoorden wordt gewerkt. Het kan hierdoor erg lastig zijn om ieder wachtwoord te onthouden.

virus op computer voorkomen door sterke wachtwoorden in te stellen

Wachtwoorden kunnen tegenwoordig in de browser worden opgeslagen. Echter kunnen internetcriminelen deze wachtwoorden achterhalen door op de computer in te breken. De veiligste manier waarop wachtwoorden kunnen worden bewaard is door de wachtwoorden op papier op te schrijven. Zo blijven de wachtwoorden het beste tegen de gevaren van het internet beveiligd.  

Wachtwoord wijzigen

Wanneer een bestaand wachtwoord moet worden gewijzigd kan het beste voor een veilig / sterk wachtwoord worden gekozen. Een sterk wachtwoord bestaat altijd uit minimaal 8 tekens waarbij er minimaal een cijfer, een hoofdletter en een leesteken aanwezig moeten zijn.

Computer beveiligen tegen virussen

Wanneer de computer al wat langer en regelmatig wordt gebruikt kunnen er veel verschillende bestanden en documenten op de computer komen te staan. Wanneer het hier om privacy en belangrijke informatie gaat is het altijd beter om een reservekopie van de bestanden te maken. Deze reservekopie kan dan op een USB stick of op een externe harde schijf worden opgeslagen.

Naast de reservekopie is het belangrijk om het virus op de computer te voorkomen. Hiervoor is het raadzaam om een virusscanner op de computer te installeren. Door  middel van een virusscanner zoals ESET NOD32 zorg je er niet alleen voor dat wanneer het te laat is de computer kan worden gescand. Maar de virusscanner zorgt er ook voor dat het netwerk wordt beveiligd. Hierdoor wordt het voor internet criminelen een heel stuk moeilijker om op de computer in te breken. 

Ben jij benieuwd hoe je een computer virus kunt herkennen?

In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen zijn steeds meer apparaten met het internet verbonden. Hierdoor komen er steeds meer belangrijke gegevens op het internet te staan.

Naast de voordelen van het internet zijn er ook verschillende nadelen aan het internet verbonden. Zo kan het voorkomen dat de computer door een virus wordt lastiggevallen.

Computer virus cta

Ieder computer virus is anders. Hierdoor kunnen de klachten per situatie en computer verschillen. Enkele veel voorkomende gevolgen van een computervirus zijn onder andere:

 • Veel meer reclame tijdens het zoeken naar informatie op het internet
 • Een trager wordende computer
 • Vergrendelde bestanden
 • Een computer die niet meer opstart

Geef een reactie