Cloud opslag thuis: Creëer je eigen persoonlijke NAS

Stel je eens voor dat je al jouw belangrijke bestanden en documenten altijd binnen handbereik hebt, waar je ook bent. Dat klinkt toch geweldig? Met een eigen cloud opslagruimte thuis kun je bestanden online bewaren en vervolgens kun je deze opgeslagen bestanden altijd bekijken. Maar wat houdt het precies in en hoe kun jij hiervan profiteren? Hieronder vertellen wij alles over de voordelen die het online bewaren van bestanden met zich meebrengt. Natuurlijk zijn er ook minpunten waar je rekening mee moet houden.

Cloud opslag thuis verwijst naar het bewaren van bestanden op een externe server in plaats van lokaal op je eigen apparaat. Hierdoor heb je overal toegang tot je online opgeslagen bestanden. Bestanden die in de cloud zijn opgeslagen zijn zowel binnen iCloud als op Android apparaten en Google Drive toegangkelijk. De enigste vereiste is dat er een werkende internetverbinding is. Alles kan veilig in de cloud worden bewaard, of het nu om foto’s, video’s, documenten of andere belangrijke gegevens gaat.

Bestanden online in Google Drive opslaan levert verschillende voordelen. Je kunt de bestanden gemakkelijk delen door simpelweg een link naar het bestand te maken en deze naar anderen te versturen. Daarnaast hoef je nooit meer bang te zijn voor data verlies. Google Drive maakt namelijk regelmatig back-ups van de bestanden die bij hun zijn opgeslagen.

Wie kan er van online opslaan profiteren? Nou, iedereen die bestanden veilig wilt bewaren, vanaf iedere locatie bij de bestanden wilt kunnen komen en mensen die bestanden gemakkelijk met anderen wil kunnen delen! Of je nu een student bent die zijn projectbestanden tussen verschillende apparaten wil synchroniseren of een professional die altijd toegang tot belangrijke documenten nodig heeft. Voor cloud opslag thuis zijn diensten zoals Microsoft OneDrive en iCloud dé oplossing! De pluspunten van deze vorm van opslag zijn duidelijk.

Wacht niet langer en ontdek zelf de voordelen van online opslaan thuis. Het is de perfecte manier om jouw bestanden veilig op het internet te kunnen bewaren, waar je ook bent. Hieronder vertellen we meer over iCloud en de nadelen van deze clouddienst.

Voordelen van het opzetten van een persoonlijke cloud met een NAS

Het opzetten van een persoonlijke cloud met behulp van een Network Attached Storage (NAS) biedt voor het bewaren van bestanden en gegevens verschillende voordelen.Hieronder vertellen we over de belangrijkste voor en nadelen van een eigen NAS voor cloud opslag thuis  en waarom het de moeite waard is om in een NAS te investeren.

Wil jij de controle over je eigen gegevens in de Cloud houden?

Google Drive voor cloud opslag thuis gebruiken

Door een NAS te kopen kun jij zelf de controle over je bestanden in de cloud houden.

 • Dat is: je bestanden vanaf iedere locatie en vanaf ieder apparaat kunnen benaderen
 • Bestanden gemakkelijk met andere apparaten kunnen delen
 • Altijd de controle over de bestanden die in de Cloud zijn opgeslagen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Volledige controle over je eigen gegevens en privacy

Een van de grootste voordelen van een eigen persoonlijke cloud, is dat je de volledige controle hebt over de opgeslagen bestanden, je gegevens en privacy. In plaats van afhankelijk te zijn van externe cloudopslag diensten, kun je al jouw bestanden veilig op de NAS in huis bewaren. Dit betekent dat jouw gegevens niet op servers van derden worden opgeslagen. Hierdoor heb je meer controle over wie er toegang tot jouw informatie heeft.

Met een NAS kun je namelijk zelf bepalen wie toegang heeft tot de opgeslagen bestanden. Daarnaast kun je specificeren welke bestanden door anderen kunnen worden bekeken en kun je kunt extra beveiligingsmaatregelen nemen om jouw persoonlijke gegevens te beschermen.

Cloud opslag thuis opzetten

Snelle toegang tot bestanden zonder van internetverbindingen afhankelijk te zijn

Een groot voordeel van een persoonlijke cloud is dat de bestanden zelfs zonder internetverbinding snel toegankelijk zijnde. In tegenstelling tot traditionele cloudopslag, waarbij altijd een internetverbinding vereist is om bij jouw bestanden te kunnen, kan een NAS direct met jouw computer of andere apparaten binnen het lokale netwerk worden verbonden. Hierdoor kun je de bestanden snel en gemakkelijk benaderen, zelfs als er geen internetverbinding beschikbaar is. Dit is vooral handig wanneer je onderweg of in gebieden met beperkte internettoegang bent. Naast deze pluspunten zijn er ook minpunten waarmee je bij het gebruik van cloud opslag thuis rekening moet houden.

Uitbreidbare opslagcapaciteit naar behoefte

Een NAS levert vele voordelen. Wanneer je jouw opslagcapaciteit uit wilt breiden, hoef je geen nieuwe schijf te kopen. In plaats daarvan kun je extra harde schijven eenvoudig aan een NAS toevoegen. Hierdoor kun je jouw opslagcapaciteit naarmate jouw behoeften groeien geleidelijk vergroten. Of je nu grote hoeveelheden foto’s en video’s wilt bewaren of een back-up van belangrijke bestanden wilt maken, een NAS levert flexibiliteit en schaalbaarheid. 

Mogelijkheid om andere functies zoals mediaserver of surveillance-oplossing toe te voegen

Naast de voordelen van cloudopslag biedt een NAS de mogelijkheid om andere functies aan jouw thuisnetwerk toe te voegen. 

Beste cloudopslagdiensten voor persoonlijk gebruik

De opkomst van de cloud heeft de manier waarop bestanden kunnen worden opgeslagen drastisch veranderd. In plaats van afhankelijk te zijn van fysieke opslagapparaten zoals harde schijven en USB-sticks, kunnen gebruikers nu van de voordelen van online opslag met een cloud opslag thuis profiteren. Cloudopslag levert flexibiliteit, toegankelijkheid en gemoedsrust doordat je bestanden veilig worden bewaard. Voor persoonlijk gebruik zijn er verschillende cloudopslagdiensten beschikbaar zoals Dropbox, iDrive en Google Drive die aan je behoeften kunnen voldoen. Wanneer je een cloud opslag thuis gebruikt, heb je volledige controle over je bestanden en kun je ze overal via het internet benaderen

Google Drive

Als het om persoonlijke cloud opslag gaat, is Google Drive een populaire keuze. Met 15 GB gratis opslagruimte biedt het de ruimte om al je belangrijke bestanden op te kunnen slaan. Google Drive onderscheidt zich door de naadloze integratie met andere Google-services zoals Gmail en Google Docs. Hierdoor kun je bestanden eenvoudig delen en met anderen samenwerken.

Bovendien worden bestanden die in deze clouddienst zijn opgeslagen automatisch tussen verschillende apparaten gesynchroniseerd. Hierdoor kun je de opgeslagen bestanden altijd bekijken, bewerken en organiseren, of je nu op je smartphone, laptop of tablet werkt. Cloud opslag thuis is echter ook een goede keuze als het om persoonlijke cloudopslag gaat. Met een cloud opslag thuis kun je jouw bestanden veilig opslaan en delen.

Google Drive voor cloud opslag thuis gebruiken

Dropbox

Dropbox is een andere bekende speler in de wereld van cloudopslag. Met Dropbox kun je bestanden gemakkelijk delen en met anderen samenwerken. Hiervoor kun je een uitnodiging via de mail versturen of een link naar anderen versturen. De automatische synchronisatie zorgt ervoor dat wijzigingen die je in een bestand aanbrengt direct worden op alle apparaten waarop het is geïnstalleerd worden bijgewerkt. Dit maakt het ideaal voor projecten waarbij je met meerdere mensen tegelijkertijd werkt. Dropbox levert een gratis opslagruimte van 2 GB, met opties om tegen een vergoeding naar meer ruimte te upgraden. Echter, als je naar meer controle over je gegevens op zoek bent, dan is cloud opslag thuis de beste optie.

OneDrive

Voor computergebruikers die met het besturingssysteem Windows werken is OneDrive een handige keuze voor cloudopslag. OneDrive is in het besturingssysteem geïntegreerd, waardoor je bestanden zonder extra software te installeren gemakkelijk kunt bewaren en openen. Met 5 GB gratis opslagruimte kun je belangrijke documenten en foto’s veilig in de cloud bewaren. Bovendien biedt OneDrive de mogelijkheid om bestanden met anderen te delen en samen aan gedeelde documenten te werken.

iCloud

Voor Apple-gebruikers is iCloud de ideale cloudopslag dienst. Met een iCloud account kun je bestanden eenvoudig synchroniseren en vanaf elk apparaat toegang tot je gegevens krijgen. iCloud werkt naadloos met iPhones, iPads en Macs. iCloud biedt 5 GB gratis opslagruimte wat genoeg kan zijn voor persoonlijk gebruik.

Gratis proefversies om je eerste keuze te testen

Als het om cloud opslag thuis gaat wil je er zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt. Gelukkig bieden de meeste bedrijven die cloudopslag beschikbaar stellen een gratis proefversies aan. Met deze proefversie kun je de dienst testen voordat je een definitieve beslissing neemt. Hieronder bespreken we enkele populaire opties met gratis proefperiodes.

Dropbox Business: Gratis proefperiode van 30 dagen voor zakelijke gebruikers

In de wereld van cloud opslag is Dropbox Business een bekende naam. Zakelijke gebruikers krijgen een gratis proefperiode van 30 dagen om de dienst te kunnen testen. Met deze proefversie kun je alle functies en mogelijkheden die Dropbox Business te bieden heeft gebruiken. Zo kun je bestanden eenvoudig met je team delen en synchroniseren.

Dropbox voor cloud opslag thuis gebruiken

Google Workspace (voorheen G Suite): Gratis proefperiode van 14 dagen voor zakelijke gebruikers

Google Workspace, voorheen bekend als G Suite, is een uitgebreid pakket met productiviteitstools zoals Gmail, Documenten, Drive en Agenda. Voor zakelijke gebruikers biedt Google Workspace een gratis proefperiode van 14 dagen aan waarin je alle functies kunt verkennen en ervaren. 

Microsoft 365 (voorheen Office 365): Gratis proefperiode van 30 dagen voor zakelijke gebruikers

Microsoft 365, voorheen Office 365 genoemd, is een andere populaire optie voor cloud opslag thuis. Met Microsoft 365 kun je programma’s zoals Word, Excel en PowerPoint gebruiken. Daarnaast krijg je toegang tot OneDrive waarin je bestanden kunt bewaren. Zakelijke gebruikers kunnen van een gratis proefperiode van 30 dagen profiteren om te zien of Microsoft 365 aan hun behoeften voldoet. 

Amazon Drive: Gratis proefperiode van 3 maanden voor Prime-leden

Als je een Prime-lid bij Amazon bent, kun je van een gratis proefperiode van 3 maanden voor Amazon Drive genieten. Met Amazon Drive kun je foto’s, video’s en andere bestanden veilig in het venster van de cloud opslaan. Met deze gratis proefperiode krijg je voldoende tijd om de functies en voordelen van Amazon Drive te verkennen. 

Zoals je hierboven hebt kunnen zien, kun je verschillende cloud opslagdiensten uitproberen voordat je een definitieve keuze maakt. Het is belangrijk om naar de mogelijkheden en de functies van de clouddienst te kijken zodat je een keuze kunt maken die het beste op jouw behoeften aansluit. Deze diensten zijn met diverse mogelijkheden die bij jouw wensen kunnen passen uitgerust.

Overwegingen bij het kiezen van het juiste type opslag en functies

Bij het gebruik van cloud opslag thuis zijn er verschillende overwegingen die je moet maken om het juiste type opslag en de juiste functies te kiezen. Hieronder bespreken we enkele belangrijke punten waar je voor een gratis abonnement rekening mee moet houden.

Wil jij de controle over je eigen gegevens in de Cloud houden?

Google Drive voor cloud opslag thuis gebruiken

Door een NAS te kopen kun jij zelf de controle over je bestanden in de cloud houden.

 • Dat is: je bestanden vanaf iedere locatie en vanaf ieder apparaat kunnen benaderen
 • Bestanden gemakkelijk met andere apparaten kunnen delen
 • Altijd de controle over de bestanden die in de Cloud zijn opgeslagen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Opslagcapaciteit die je voor je bestanden nodig hebt

Een van de eerste dingen waar je bij het kiezen van een cloud opslagdienst naar moet kijken is de opslagcapaciteit die je voor al je bestanden nodig hebt. Het is belangrijk om een dienst te vinden die voldoende ruimte biedt zodat jij al jouw documenten, foto’s, video’s en andere bestanden veilig op kunt slaan. Sommige aanbieders bieden gratis basisopslag aan, terwijl andere betaalde abonnementen met grotere opslagcapaciteiten hebben. Denk goed na over hoeveel ruimte je nodig hebt en kies een optie die hieraan voldoet.

Opslagcapaciteit van de Cloud opslag thuis uitbreiden

Synchronisatie tussen apparaten en platforms

Een ander belangrijk aspect is de mogelijkheid tot synchronisatie tussen verschillende apparaten en platforms. Het is handig wanneer je bestanden automatisch op elk apparaat dat je gebruikt worden bijgewerkt. Zo kun je een document op de computer bewerken en vervolgens aan dezelfde versie op je smartphone of tablet verder werken. Zorg ervoor dat de cloud opslagdienst die je kiest deze functionaliteit biedt.

Toegang tot geavanceerde functies zoals versiebeheer en samenwerkingstools

Naast basisopslag bieden veel cloud opslagdiensten ook geavanceerde functies aan om het voor jou nog handiger te maken. Denk bijvoorbeeld aan versiebeheer, waarbij je eerdere versies van een bestand kunt herstellen of bekijken. Dit kan vooral handig zijn wanneer je regelmatig wijzigingen in documenten maakt en een overzicht in het venster wilt behouden.

Daarnaast kun je ook naar samenwerkingstools kijken waarmee je met een gratis abonnement gemakkelijk met anderen aan bestanden kunt werken. Dit omvat functies zoals het delen van mappen, rechten aan verschillende gebruikers toekennen en het bekijken van de wijzigingen die anderen hebben aangebracht. Als je de cloud opslag voor werkdoeleinden wilt gebruiken of samen aan projecten wilt kunnen werken, moet de dienst deze functies aanbieden.

Beveiligingsmaatregelen, zoals end-to-end encryptie

Bij het kiezen van een goede cloud opslag voor thuis is beveiliging een essentieel onderdeel. Door voor een cloudopslagdienst met goede beveiligingsopties te kiezen weet je zeker dat jouw gegevens veilig zijn en tegen ongeautoriseerde toegang zijn beschermd. Daarnaast is het belangrijk om te bedenken hoeveel opslagruimte je nodig hebt en of je de mogelijkheid wilt hebben om deze in de toekomst uit te breiden.

Vergelijking van kosten en gratis opslagopties

Bij het overwegen van cloud opslag voor thuis moet je de kosten en gratis opties voor de cloudopslag met elkaar vergelijken. Verschillende aanbieders bieden diverse prijspakketten met meer opslagruimte en extra functies voor een cloudopslag. Het is van essentieel belang om de waarde die je in verhouding tot de prijs krijgt te overwegen, evenals de mogelijkheid om kosten te besparen door gratis opties met beperkte opslagruimte voor de cloudopslag te gebruiken.

Kosten per maand/jaar voor extra opslagruimte bij verschillende aanbieders

Wanneer je behoefte hebt aan extra opslagruimte zodat je het maximale uit je online ervaring kunt halen, moet je rekening houden met de kosten die verschillende aanbieders in rekening brengen. Hieronder staan enkele populaire cloud-opslagaanbieders en de prijzen voor het upgraden van het abonnement voor extra opslagruimte.

 1. Aanbieder X:
  • 50 GB extra: €5 per maand / €50 per jaar
  • 100 GB extra: €8 per maand / €80 per jaar
  • 200 GB extra: €15 per maand / €150 per jaar
 2. Aanbieder Y:
  • 50 GB extra: €4 per maand / €40 per jaar
  • 100 GB extra: €7 per maand / €70 per jaar
  • 200 GB extra: €12 per maand / €120 per jaar
 3. Aanbieder Z:
  • 50 GB extra: €6 per maand / €60 per jaar
  • 100 GB extra: €10 per maand / €100 per jaar
  • 200 GB extra: €18 per maand / €180 per jaar

Verschillende prijspakketten met meer opslagruimte en extra functies

Naast de kosten om het te gebruiken, bieden veel aanbieders ook verschillende prijspakketten met meer opslagruimte en extra functies. Deze pakketten kunnen afhankelijk van je eigen specifieke behoeften in prijs en voordelen variëren. Enkele voorbeelden zijn:

 • Aanbieder X biedt je een eigen “Premium” pakket met 500 GB opslagruimte in de cloud aan, wanneer je snellere toegang tot geüploade data wilt en een openbare link voor het delen van foto’s en bestanden op je NAS wilt kunnen maken.
 • Aanbieder Y heeft een “Pro” pakket met 1 TB (terabyte) opslagruimte in de cloud. Met dit pakket kun je links genereren om bestanden te delen en toegang tot geavanceerde beveiligingsfuncties te krijgen.

Beste onbeperkte cloudopslagproviders

Google Workspace (voorheen G Suite)

Google Workspace is voor zakelijke gebruikers die op zoek zijn naar onbeperkte cloudopslag een populaire keuze. Met de overgang van G Suite naar Google Workspace, heeft Google ervoor gezorgd dat gebruikers toegang hebben tot een enorme hoeveelheid opslagruimte. Bedrijven kunnen van deze onbeperkte opslagoptie profiteren en zo al hun bestanden veilig in de cloud bewaren.

Google Workspace is een populaire keuze voor zakelijke gebruikers die naar onbeperkte cloudopslag op zoek zijn. Met de overgang van G Suite naar Google Workspace, heeft Google ervoor gezorgd dat gebruikers toegang hebben tot een enorme hoeveelheid opslagruimte. Bedrijven kunnen van deze onbeperkte opslagoptie profiteren en zo al hun bestanden veilig in de cloud bewaren.

Met Google Workspace krijg je niet alleen onbeperkte opslagruimte in de cloud, maar er komen ook andere handige functies zoals Gmail, Agenda en Documenten tot de beschikking. Dit maakt het een uitgebreide suite van tools voor zakelijk gebruik. Of je nu documenten met collega’s wilt delen of e-mails wilt archiveren, Google Workspace biedt alles wat je nodig hebt.

Microsoft 365 (voorheen Office 365)

Als het om onbeperkte cloudopslag gaat, is Microsoft 365 een andere topkeuze. Met bepaalde abonnementen kunnen zakelijke gebruikers van de voordelen van onbeperkte opslagruimte in de cloud genieten. Hierdoor kunnen bedrijven al hun belangrijke bestanden veilig bewaren zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over ruimtegebrek.

Met Office 365 in de cloud aan documenten werken

Naast de onbeperkte opslagruimte biedt Microsoft 365 ook andere waardevolle functies zoals Word, Excel en PowerPoint. Deze tools zijn essentieel voor veel bedrijven en maken het gemakkelijk om samen aan documenten en presentaties in de cloud te werken.

Box

Box is een cloudopslagprovider die met bepaalde abonnementen voor zakelijke gebruiker onbeperkte opslagruimte biedt. Met Box kunnen bedrijven al hun bestanden veilig bewaren en gemakkelijk met collega’s delen. Het platform is gebruiksvriendelijk en biedt een scala aan functies waarmee de productiviteit kan worden verbeterd.

Met Box kun je bestanden tussen apparaten synchroniseren, samenwerken aan documenten en zelfs externe partners uitnodigen om toegang tot specifieke mappen te krijgen. Dit maakt het een ideale keuze voor bedrijven die behoefte aan onbeperkte cloudopslag en geavanceerde samenwerkingsmogelijkheden hebben.

Backblaze B2

Voor persoonlijk gebruik is Backblaze B2 een betaalbare optie voor onbeperkte cloudopslag. Hoewel het zich op individuele gebruikers richt, levert Backblaze B2 de mogelijkheid om grote hoeveelheden gegevens zonder zorgen over opslaglimieten veilig in de cloud te bewaren. Met Backblaze B2 kun je zonder opslaglimieten grote hoeveelheden gegevens in de cloud bewaren. Het is ideaal voor individuele gebruikers die behoefte aan onbeperkte cloudopslag hebben. Met Backblaze B2 kun je bestanden gemakkelijk in de cloud uploaden en organiseren.

Conclusie: Waarom zou je moeten overwegen om cloud opslag thuis te hebben

Een cloud opslag thuis met behulp van een NAS opzetten levert verschillende voordelen. Je hebt volledige controle over je gegevens en kunt ze veilig en gemakkelijk vanaf ieder apparaat dat met het internet verbonden is benaderen. Bovendien zijn er tal van cloudopslag diensten beschikbaar die specifiek op persoonlijk gebruik gericht zijn, waardoor je de flexibiliteit hebt om een cloudopslag te kiezen die het beste bij jouw behoeften past.

Een ander belangrijk voordeel van een persoonlijke cloud is dat je geen maandelijkse abonnementskosten aan externe providers hoeft te betalen. In plaats daarvan investeer je eenmalig in een NAS-apparaat en beheer je zelf de opslagcapaciteit. Dit kan op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren.

Er zijn verschillende gratis proefversies beschikbaar waarmee je voordat je een definitieve keuze maakt de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid van een cloudopslag-dienst kunt testen. Hierdoor kun je de dienst uitproberen en bepalen of deze aan jouw verwachtingen voldoet voordat je er geld aan uit gaat geven.

Bij het kiezen van het juiste type opslag, zoals een cloud station, moet met factoren zoals capaciteit, snelheid, back-upmogelijkheden en synchronisatie-opties rekening worden gehouden. Het is belangrijk om bij het maken van deze keuze jouw specifieke behoeften en budget in overweging te nemen.

Hoewel sommige cloudopslagdiensten kosten voor extra opslagruimte in rekening brengen, zijn er ook providers die gratis opslagopties aanbieden. Het vergelijken van de kosten en mogelijkheden van verschillende diensten kan je helpen om de meest kosteneffectieve optie die aan jouw behoeften voldoet te kiezen.

Als je naar onbeperkte cloudopslag op zoek bent, zijn er ook providers beschikbaar die deze optie bieden. Dit kan vooral handig zijn wanneer je grote hoeveelheden gegevens wilt opslaan zonder dat je zorgen over beperkingen of extra kosten hoeft te maken.

Kortom, het hebben van je eigen cloud opslag thuis biedt veel voordelen, waaronder de volledige controle over jouw gegevens, kostenbesparingen en flexibiliteit. Door de juiste cloudopslagdienst te kiezen en rekening met jouw specifieke behoeften te houden, kun je van een veilige en gemakkelijke manier om al jouw bestanden toegankelijk te houden profiteren.

Veelgestelde vragen (FAQs)

1. Kan ik mijn eigen cloud opslag thuis gebruiken om bestanden met anderen te delen?

Ja, met een persoonlijke cloudopslag kun je bestanden met anderen delen door hen specifieke toegangsrechten te geven. Hierdoor kun je met anderen samen aan projecten werken of bestanden eenvoudig met anderen delen.

2. Is mijn gegevensveiligheid met een persoonlijke cloudopslag gegarandeerd?

Met een NAS-apparaat kun je verschillende beveiligingsmaatregelen nemen waarmee je jouw gegevens kunt beschermen. Je kunt wachtwoorden instellen, bestanden versleutelen en firewallregels implementeren.

Wil jij de controle over je eigen gegevens in de Cloud houden?

Google Drive voor cloud opslag thuis gebruiken

Door een NAS te kopen kun jij zelf de controle over je bestanden in de cloud houden.

 • Dat is: je bestanden vanaf iedere locatie en vanaf ieder apparaat kunnen benaderen
 • Bestanden gemakkelijk met andere apparaten kunnen delen
 • Altijd de controle over de bestanden die in de Cloud zijn opgeslagen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg