Wat zijn de voordelen van een eigen nas server thuis!

Een nas server thuis hebben? Dat klinkt misschien als iets voor grote bedrijven, maar wist je dat het ook voor jouw huis een geweldige toevoeging kan zijn? Een NAS server is eigenlijk een netwerkopslagapparaat waarop zowel interne als externe harde schijven kunnen worden aangesloten en die je kunt gebruiken om al je bestanden veilig en gemakkelijk op te slaan. Maar waarom zou je dit systeem willen hebben?

Een NAS server thuis levert verschillende voordelen op. Ten eerste kun je al je bestanden op één centrale locatie bewaren, waardoor je gemakkelijk toegang tot alle bestanden zoals foto’s, video’s of documenten hebt. Daarnaast kun je met een NAS server thuis bestanden eenvoudig met andere apparaten in je netwerk, zoals laptops, tablets en smartphones delen. Dit systeem heeft ook meerdere poorten waarop apparaten kunnen worden aangesloten en hebben vaak een grote opslagcapaciteit waardoor er veel bestanden kunnen worden opgeslagen.

Als het om de keuze van een NAS-server voor thuis gaat, is de Synology DS118 een populaire keuze. Deze compacte server ondersteunt twee harde schijven en biedt voldoende opslagcapaciteit voor al jouw behoeften. Bovendien kun je met de juiste poorten en verbindingsopties zelfs als je niet thuis bent externe toegang tot jouw bestanden krijgen. Als alternatieven zijn er andere NAS-servers die vergelijkbare functies hebben.

Kortom, als jij naar een handige manier op zoek bent waarmee jij al jouw bestanden op één plek kunt bewaren en gemakkelijk vanaf verschillende apparaten in je kantoor of zelfs buiten de deur toegankelijk kunt maken, dan is het overwegen van een NAS server voor thuis met harde schijven en USB poorten absoluut de moeite waard! Met behulp van dit systeem kun je al je bestanden centraal bewaren en eenvoudig vanaf verschillende apparaten openen.

Wat kan je met een NAS server thuis?

Als je een NAS (Network Attached Storage) hebt, zijn er verschillende mogelijkheden waarvoor je de opslagcapaciteit van dit systeem in je eigen netwerk kunt gebruiken. Hieronder vertellen wij over enkele belangrijke functies van een NAS voor thuis, waarbij meerdere apparaten het systeem kunnen gebruiken.

oude computer als NAS server thuis gebruiken
 • Grote opslagcapaciteit en de mogelijkheid om bestanden binnen het eigen netwerk te delen: Met een NAS systeem kun je meerdere bestanden zoals foto’s, video’s, documenten en muziek centraal opslaan. Hierdoor kunnen alle apparaten in je netwerk toegang tot dezelfde bestanden krijgen. Doordat de bestanden met andere apparaten in het netwerk kunnen worden gedeeld kunnen de bestanden gemakkelijker met verschillende apparaten worden gedeeld en op verschillende apparaten worden bewerkt.  
 • Streamen van media naar verschillende apparaten: Wanneer een NAS Server voor thuis voldoende opslagcapaciteit beschikbaar heeft kan deze als mediaserver functioneren. Hierdoor kan media naar verschillende apparaten zoals smart-tv’s, gameconsoles of smartphones worden gestreamd. Zo kun je films of muziek direct afspelen zonder dat je ze eerst naar ieder apparaat over hoeft te zetten. 
 • Back-up maken en het herstellen van gegevens: Een belangrijke functie van een NAS server thuis is het maken van back-ups. Je kunt regelmatig automatische back-ups instellen, zodat al je belangrijke gegevens veilig worden bewaard. Als er iets met een apparaat misgaat, kun je de gegevens met behulp van de NAS server thuis eenvoudig herstellen.

Een nas server voor thuis levert handige opties voor opslag en het delen en streamen van bestanden binnen je eigen netwerk. Maak regelmatig een back-up van de belangrijke bestanden op de computer en bewaar deze back-up op de NAS, zodat al jouw waardevolle gegevens veilig zijn. 

Wil jij je bestanden veilig in je eigen Cloud kunnen bewaren?

oude computer als NAS server thuis gebruiken

Door een NAS server te kopen kun jij je bestanden in de Cloud bewaren en de controle over je bestanden behouden.

 • Dat is: je bestanden veilig in de cloud kunnen bewaren
 • De controle over je eigen opgeslagen bestanden behouden
 • Bestanden op afstand kunnen benaderen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Voordelen van een NAS server thuis

Een NAS (Network Attached Storage) levert verschillende voordelen voor thuisgebruik. Een NAS server thuis is ideaal voor het bewaren en het delen van bestanden binnen het thuisnetwerk. Bovendien kun je een NAS met extra opslagruimte uitrusten, zodat je genoeg ruimte voor al je bestanden hebt. 

 • Veilige opslag en bescherming tegen dataverlies: Met een NAS kun je je bestanden veilig opslaan en tegen dataverlies beschermen. De meeste NAS-systemen bieden met behulp van RAID redundante opslagmogelijkheden, waardoor je gegevens zelfs als er een harde schijf uitvalt veilig blijven.
 • Via het internet heb je waar je ook bent altijd toegang tot je bestanden: Een van de grootste voordelen van een NAS is dat je via het internet altijd en overal toegang tot je bestanden kunt hebben. Hierdoor kun je de bestanden zelfs wanneer je onderweg of op vakantie bent via het internet benaderen. Voordat je de bestanden via het internet kunt bekijken, delen en bewerken hoef je eenvoudigweg op de NAS server thuis in te loggen.
 • Mogelijkheid om meerdere gebruikersaccounts aan te maken: Met een NAS kun je gemakkelijk meerdere gebruikersaccounts aanmaken voor familieleden of huisgenoten. Dit stelt iedereen in staat om hun eigen persoonlijke ruimte te hebben en hun bestanden veilig te bewaren zonder deze met anderen te hoeven delen.

Door deze voordelen is een NAS server voor thuis voor ieder huishouden een handige toevoeging. Het biedt niet alleen een veilige manier voor het bewaren van bestanden en waar je ook bent toegang tot deze bestanden te krijgen, maar je kunt daarnaast ook eenvoudig verschillende gebruikersaccounts beheren. Kortom, met een NAS server voor thuis wordt het digitale leven gemakkelijker en efficiënter. 

Waarom zou je een NAS voor thuis kopen?

Een NAS-server (Network Attached Storage) is een essentieel systeem voor thuis. Hieronder staan enkele redenen waarom je een NAS-server thuis zou moeten overwegen. NAS-servers leveren een opslagruimte voor je bestanden en kunnen als centrale opslagplaats voor al je apparaten worden gebruikt. Ze zijn handig om gegevens veilig te bewaren en binnen je thuisnetwerk te delen. Bovendien kunnen NAS-servers gemakkelijk met extra schijven worden uitgebreid.

 • Centrale opslagoplossing voor al je digitale content: Met een NAS-server kun je al je belangrijke bestanden, foto’s, video’s en muziek op één centrale locatie bewaren. Hierdoor kun je de opgeslagen gegevens vanaf verschillende apparaten, zoals computers, smartphones en tablets bekijken, bewerken en delen.
 • Verbeterde snelheid en prestaties bij het streamen van media: Als je media regelmatig naar andere apparaten in huis streamt, zal een NAS-server de prestaties aanzienlijk verbeteren. Je kunt grote videobestanden probleemloos zonder haperingen of bufferproblemen afspelen.
 • Bespaart ruimte op andere apparaten zoals computers en smartphones: Door een NAS server thuis te gebruiken hoef je geen grote hoeveelheden gegevens op individuele apparaten te bewaren. Hierdoor blijft er meer ruimte voor andere doeleinden op je computer of smartphone over.

Er zijn verschillende soorten NAS servers beschikbaar. Het is daarom belangrijk dat je van tevoren bedenkt waarvoor je de NAS server thuis wilt gebruiken. Door naar de specificaties van de verschillende modellen te kijken kun je voor een NAS kiezen die het beste op jouw voorkeuren aansluit. Zo zijn er modellen waarin je meerdere harde schijven kunt plaatsen, zodat je altijd voldoende opslagruimte voor al jouw bestanden beschikbaar hebt.

Kortom, met een NAS server thuis creëer je een handige en betrouwbare manier waarop je al jouw digitale content op kunt slaan en kunt beheren. Het maakt niet uit of je het voor persoonlijk of professioneel gebruik nodig hebt, een NAS-server is een waardevolle investering waarmee jij jouw digitale leven gemakkelijker kunt maken. Wanneer je meer opslagruimte nodig hebt, kun je de opslagcapaciteit van de NAS server uitbreiden door meer schijven toe te voegen.

Belangrijke functies van een NAS voor thuis

Wanneer je naar een NAS-server voor thuis op zoek bent, dan zijn netwerkschijven vanwege de verschillende belangrijke functies die ze bieden ideaal voor het bewaren, delen, streamen en bewerken van bestanden in het thuisnetwerk. Hieronder beschrijven wij al deze functies uitgebreid.

NAS server thuis met verschillende bays voor harde schijven
 • RAID-ondersteuning voor gegevensbescherming: Een NAS-server met RAID (Redundant Array of Independent Disks) biedt geavanceerde gegevensbescherming. Door meerdere harde schijven te combineren, kan RAID voor redundantie zorgen waardoor gegevens in het geval van een schijfstoring kunnen worden hersteld.
 • Automatische back-ups plannen en uitvoeren: Met een NAS server kun je automatische back-ups van al jouw belangrijke bestanden en mappen eenvoudig plannen en uitvoeren. Je kunt specifieke tijden instellen waarop de back-ups moeten worden uitgevoerd, waardoor je gemoedsrust hebt dat jouw gegevens veilig zijn.
 • Ondersteuning voor externe toegang via mobiele apps: Een andere handige functie van een NAS server is de mogelijkheid om via mobiele apps externe toegang tot jouw bestanden te krijgen. Dit betekent dat je zolang je met het internet verbonden bent overal ter wereld toegang tot jouw bestanden hebt.

Door deze belangrijke functies is een NAS server in ieder huishouden een waardevolle aanvulling. Als je naar gegevensbescherming op zoek bent, is RAID-ondersteuning van essentieel belang. Daarnaast kun je met behulp van een NAS server gemakkelijk automatische back-ups maken en via mobiele apps overal toegang tot je bestanden hebben.

Wil jij je bestanden veilig in je eigen Cloud kunnen bewaren?

oude computer als NAS server thuis gebruiken

Door een NAS server te kopen kun jij je bestanden in de Cloud bewaren en de controle over je bestanden behouden.

 • Dat is: je bestanden veilig in de cloud kunnen bewaren
 • De controle over je eigen opgeslagen bestanden behouden
 • Bestanden op afstand kunnen benaderen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Besturingssysteem en gebruiksgemak van een NAS voor thuis

Een network attached storage (NAS) is een systeem dat wordt gebruikt om bestanden in het thuisnetwerk te kunnen bewaren en te delen. Als je een NAS Server voor thuis kiest, is het besturingssysteem en gebruiksgemak van essentieel belang. Hieronder staan enkele belangrijke punten die je in overweging moet nemen:

 • Voor een network attached storage (NAS) zijn verschillende besturingssystemen beschikbaar. Deze systemen bieden geavanceerde functies en mogelijkheden waarmee aan de behoeften van de gebruiker kan worden voldaan. Je kunt USB-opslagapparaten zoals de USB-stick of externe harde schijf eenvoudig op deze systemen aansluiten en ze vervolgens op je eigen netwerk gebruiken.
 • Als je naar een eenvoudige installatie en configuratie van een NAS-server voor thuis op zoek bent, dan kan dit gemakkelijk via een webinterface worden uitgevoerd. Hierdoor is het proces voor iedere gebruiker waaronder zelfs beginners toegankelijk.
 • Als je dit systeem gebruikt, kun je bestanden door het gebruiksvriendelijke interfaceontwerp met intuïtieve navigatie eenvoudig en efficiënt op de NAS beheren.

Wanneer je naar een NAS server voor thuis zoekt, is het belangrijk dat je naar de specificaties kijkt.  Zo zijn er modellen waarbij je meerdere harde schijven in verschillende RAID-opstellingen kunt configureren. Dit systeem biedt ook ondersteuning voor externe harde schijven, waardoor je aan alle apparaten extra opslagcapaciteit toe kunt voegen.

Het besturingssysteem van NAS servers speelt een grote rol bij het beheren van harde schijven voor de NAS en het organiseren van bestanden. Met het besturingssysteem van de NAS server voor thuis kun je mappen maken, bestanden met andere apparaten in het netwerk delen en kun je zelfs externe toegang tot je bestanden krijgen. 

Kortom, bij het kiezen van een NAS voor thuis is het belangrijk om op het besturingssysteem en gebruiksgemak te letten. Systemen zoals Synology DSM bieden een eenvoudige installatie en configuratie, een gebruiksvriendelijke interface en handige functies waarmee je bestanden kunt beheren. Met de juiste NAS kun je moeiteloos van gecentraliseerde opslag en snelle toegang tot alle digitale inhoud genieten.

Aandachtspunten bij het kiezen van een NAS voor thuis

Wanneer je voor een NAS voor thuis gaat kiezen zijn er verschillende aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Deze punten helpen je bij het maken van de juiste keuze en zorgen ervoor dat je het apparaat optimaal kunt gebruiken. Hieronder bespreken wij belangrijke overwegingen waar je naar moet kijken, zoals de mogelijkheden voor het beheren, organiseren en bewerken van bestanden en de compatibiliteit met verschillende apparaten.

 1. Capaciteit en schaalbaarheid van de opslagruimte:
  • Zorg ervoor dat je een network attached storage (NAS) gebruikt om voldoende opslagcapaciteit voor al jouw bestanden, foto’s, video’s en andere gegevens te hebben. Als je een NAS gebruikt, kun je ook een back-up van al je belangrijke data maken.
  • Controleer of de opslagruimte van de NAS eenvoudig kan worden uitgebreid wanneer dat nodig is. 
 2. Ondersteuning voor gewenste functies:
  • Als je specifieke functies op een network attached storage (NAS) wilt gebruiken, zoals Plex Media Server voor het streamen van media of Time Machine back-ups voor Mac-gebruikers, controleer dan eerst of de NAS deze mogelijkheden biedt. Zorg ervoor dat alle gewenste functies op de NAS beschikbaar zijn.
  • Bekijk welke andere apps en services op een network attached storage (NAS) beschikbaar zijn zodat de NAS server voor thuis het beste aan jouw behoeften kan voldoen.

Wanneer je jouw keuze voor een NAS opslagapparaat gaat maken kun je het beste naar de specificaties van de verschillende modellen kijken. Daarnaast is het handig om de ervaringen van andere gebruikers door te kunnen nemen. Door verschillende modellen met elkaar te vergelijken kun jij een weloverwogen keuze maken. Hieronder is een link naar een website met ervaringen en specificaties van verschillende modellen te vinden. 

Overweeg afhankelijk van jouw specifieke behoeften alternatieven zoals een externe harde schijf of cloudopslag. Door naar de verschillende mogelijkheden te kijken, kan jij een apparaat met de specificaties en mogelijkheden kopen die het beste bij jouw past.

Conclusie: Wat kun je precies met een NAS Server thuis?

Met een NAS server voor thuis kun je meer dan alleen bestanden opslaan. Het is een handig apparaat dat met verschillende functies is uitgerust zodat jouw digitale leven gemakkelijker kan worden gemaakt. 

Met een NAS kun je al je bestanden, zoals foto’s, video’s en documenten, op één centrale locatie opslaan en organiseren. Je kunt deze bestanden vervolgens vanaf ieder apparaat binnen het thuisnetwerk benaderen en delen. Daarnaast kun je met behulp van een NAS eenvoudig back-ups van al je belangrijke gegevens maken.

NAS server thuis om overal naar multimedia te kunnen kijken en luisteren

Naast het kunnen bewaren en delen van bestanden levert een NAS nog vele andere voordelen. Zo kun je multimedia naar verschillende apparaten in huis, zoals smart tv’s of mediaspelers streamen. Op sommige modellen kunnen er zelfs surveillancecamera’s worden aangesloten waarmee je het huis kunt beveiligen.

Een NAS voor thuis kopen is de moeite waard omdat je hiermee al jouw digitale content gemakkelijk en efficiënt kunt beheren. Bovendien hoef je geen externe harde schijven op verschillende apparaten aan te sluiten om toegang tot jouw bestanden te krijgen.

Wanneer je voor een NAS gaat kiezen zijn er verschillende belangrijke functies waarop je moet letten, zoals de opslagcapaciteit, snelheid, connectiviteit en de compatibiliteit met andere apparaten in jouw netwerk.

Op het gebied van gebruiksgemak heeft iedere NAS een eigen besturingssysteem die je kunt gebruiken om de instellingen aan te passen en toegang tot de verschillende functies te krijgen. Het is belangrijk om voor een gebruiksvriendelijk besturingssysteem te kiezen dat bij jouw behoeften voor het gebruik van een NAS server voor thuis past.

Kortom, een NAS voor thuis levert vele voordelen en functies waarmee jouw digitale leven gemakkelijker kan worden gemaakt. Het is een handig apparaat dat voor meer opslagruimte zorgt. Daarnaast kunnen bestanden makkelijk worden gedeeld en kun je zelfs multimedia binnen je thuisnetwerk streamen. Overweeg daarom de aanschaf van een NAS om optimaal van deze mogelijkheden te profiteren.

Veelgestelde vragen (FAQs)

Wat zijn de belangrijkste functies van een NAS?

Een NAS levert verschillende belangrijke functies, zoals het centraal opslaan en organiseren van bestanden, het kunnen delen van bestanden binnen je thuisnetwerk, het maken van back-ups, het streamen van multimedia naar andere apparaten en zelfs beveiligingsmogelijkheden zoals de mogelijkheid om surveillancecamera’s aan te sluiten.

Kan ik mijn bestaande harde schijven in een NAS gebruiken?

Ja, veel NAS modellen ondersteunen voor een persoonlijke opslagoplossing het gebruik van eigen harde schijven. Controleer echter wel of jouw harde schijven compatibel zijn met de specifieke NAS die je wilt kopen.

Hoeveel opslagcapaciteit heb ik nodig?

Wanneer je de NAS server thuis voor het streamen van multimedia wilt gebruiken is het belangrijk dat je vooruitdenkt zodat het netwerk opslagapparaat voor een langere tijd aan jouw behoeften voldoet. En dat geldt ook voor de opslagcapaciteit van jouw NAS server thuis. Je wilt immers niet door een tekort aan ruimte worden beperkt wanneer je multimedia bewaart.

Het is daarom belangrijk om goed over de hoeveelheid opslagcapaciteit die je nodig hebt na te denken. Voor de opslag van Multimedia kun je het beste al snel voor een opslagcapaciteit van enkele Terabytes gaan. Door voor een harde schijf met voldoende opslagcapaciteit te gaan zal de harde schijf niet zo snel vol raken en kun jij altijd naar jouw favoriete films, series of documentaires kijken of naar jouw favoriete muziek luisteren. 

Wil jij je bestanden veilig in je eigen Cloud kunnen bewaren?

oude computer als NAS server thuis gebruiken

Door een NAS server te kopen kun jij je bestanden in de Cloud bewaren en de controle over je bestanden behouden.

 • Dat is: je bestanden veilig in de cloud kunnen bewaren
 • De controle over je eigen opgeslagen bestanden behouden
 • Bestanden op afstand kunnen benaderen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg