Met een foto printer kan je foto’s in hoge kwaliteit printen

Binnen de technische wereld zijn er in de afgelopen jaren enorm veel ontwikkelingen geweest. Door deze ontwikkelingen is de beeldkwaliteit van camera’s en afbeeldingen verbeterd. Tegenwoordig zijn zelfs de mobiele telefoon en de tablet met een goede camera uitgerust. 

Als je een mooie foto hebt gemaakt of een afbeelding hebt gevonden kan het fijn zijn als je deze ook zonder computer / laptop kunt bekijken. Voordat de foto / afbeelding zonder laptop, computer of tablet kan worden bekeken moet de foto / afbeelding worden afgedrukt. Wanneer je een foto / afbeelding in hoge kwaliteit hebt gemaakt wil je deze natuurlijk ook in goede kwaliteit kunnen bekijken.    

Bedrijven die printers ontwikkelen hebben hier goed over nagedacht. Om foto’s en afbeeldingen in hoge kwaliteit af te kunnen drukken zijn er printers ontwikkeld waarmee foto’s en afbeeldingen in hoge kwaliteit kunnen worden geprint. Dit type printers wordt de foto printer genoemd. 

Als je de zoektocht naar een goede foto printer bent gestart zal het grote aanbod je vast niet zijn ontgaan. Om de keuze voor het juiste apparaat makkelijker te maken vertellen wij in dit artikel wat een foto printer is en waarop je tijdens de aanschaf van dit type printer moet letten. 

Wat is een foto printer?

Een printer is een apparaat waarmee digitale informatie op papier kan worden gedrukt. Naast het drukken van informatie zijn er printers die zijn ontworpen om foto’s en afbeeldingen in hoge kwaliteit af te kunnen drukken. Zo’n printer wordt ook wel een foto printer genoemd. 

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze ontwikkelingen zijn de foto printers steeds beter geworden zodat afbeeldingen en foto’s in steeds betere kwaliteit op papier kan worden gedrukt.

Voor de beste kwaliteit van de prints kunnen de foto’s / afbeeldingen het beste op fotopapier worden gedrukt. 

Wat is de beste fotoprinter

Er zijn tegenwoordig twee verschillende foto printers. Als eerste heb je de compacte foto printer waarmee je direct nadat de foto is gemaakt de foto op papier kunt printen. Daarnaast is er de all-in-one printer. Een all-in-one printer kan vaak voor verschillende toepassingen worden gebruikt zoals:

  • Printen
  • Scannen
  • Kopiëren

Naast het type printer zijn er ook twee verschillende manieren waarop inkt op papier kan worden gedrukt. Zo kennen we de laser printer en de inkjet printer. Bij een laserprinter wordt de inkt met behulp van een laserstraal op het papier gezet. Met deze techniek kan inkt erg nauwkeurig op papier worden gedrukt. 

Bij een inkjet printer wordt met inkt cartridges gewerkt. Tijdens het printen worden de cartridges bij deze printer van links naar rechts over het papier bewogen. De inkt wordt vervolgens op de juiste locatie op het papier losgelaten. Hieronder vertellen we meer over de verschillen tussen deze twee verschillende type printers. 

Wil jij je kostbare herinneringen in hoge kwaliteit af kunnen drukken?

Wat is de beste fotoprinter

Met behulp van een fotoprinter kun jij je afbeeldingen in hoge kwaliteit afdrukken

  • Dat is: je foto’s ook zonder beeldscherm kunnen bekijken
  • Fotoboeken van je albums kunnen maken
  • Herinneringen fysiek met anderen kunnen delen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Laser of inkjet foto printer?

Als je de zoektocht naar een goede foto printer bent gestart zal het grote aanbod aan verschillende type printer je waarschijnlijk al zijn opgevallen. Iedere printer heeft andere specificaties. Hierdoor is er voor ieder budget en voor iedereen een geschikte printer te vinden. 

Naast de mogelijkheden van de printer is ook de techniek waarmee inkt op papier kan worden geplaatst afhankelijk van het type printer. De meeste gebruikte technieken waarmee inkt op papier kan worden gedrukt zijn de laserprinter en de inkjetprinter. 

Bij een inkjet printer wordt de inkt met behulp van een inktcartridge op het papier gedruppeld. Doordat de inkt op het paper wordt gedruppeld kunnen er soms vlekjes op het papier verschijnen.

Natuurlijk komt de inkt dan niet op papier zoals je het eigenlijk zou willen hebben. Gelukkig kan dit probleem worden verholpen door de printer op de juiste manier te onderhouden.

Wat is de beste technbiek voor de fotoprinter

Tijdens het onderhoud kan de inktkop worden schoongemaakt en uitgelijnd. Na dit onderhoud wordt de inkt meestal weer op de juiste manier op het papier gedrukt. Goed onderhoud is soms niet voldoende. Zelfs als de printer goed wordt onderhouden kan de inkt uitdrogen. Dit probleem speelt voornamelijk wanneer de inkt te weinig wordt gebruikt.    

Naast de bekendere inkjetprinters zijn er tegenwoordig ook laserprinters. Bij een laserprinter wordt de inkt met behulp van een laserstraal op het papier gespoten. De inkt van een laserprinter kan niet opdrogen waardoor dit type printer een stuk minder onderhoudsgevoelig is.  Wanneer je weinig print kun je daarom beter voor een laserprinter gaan. 

Welk type printer past het beste bij mij?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er twee verschillende technieken waarmee een fotoprinter kan werken. De manier waarop de printer zal worden gebruikt bepaald de techniek die het beste op de wensen aansluit.

De manier en de hoeveelheid prints die worden afgedrukt bepalen de techniek die het beste op de wensen aansluit. Wanneer je een printer vaak gebruikt kun je zowel voor de laserprinter als de inkjetprinter gaan. Wanneer je de printer ook onderweg wilt kunnen gebruiken is een fotoprinter voor onderweg de beste keuze.

Hoe werkt een foto printer?

Voordat er met een printer kan worden geprint moet deze met een digitaal apparaat zoals een computer, mobiele telefoon, camera, tablet of laptop worden verbonden. In de meeste kunnen de printers zowel met een bekabelde als met een draadloze verbinding worden verbonden. 

Wanneer je een foto printer met een draadloze verbinding wilt kunnen verbinden zijn er vaak twee verschillende opties beschikbaar.

Zo kunnen apparaten met behulp een netwerknaam en wachtwoord of door op de WPS knop van de router en het apparaat te drukken met elkaar worden verbonden. 

Hoe werkt een fotoprinter

Nadat de fotoprinter met het internet is verbonden moet de printer worden geïnstalleerd. Hiervoor moet er een driver (een programma waardoor het digitale apparaat de aangesloten apparaten kan herkennen) worden geïnstalleerd. 

Voor bijna iedere printer is een andere driver beschikbaar. Zonder dat er een driver is geïnstalleerd kan het voorkomen dat bepaalde functies niet kunnen functioneren. Zo kan het voorkomen dat je een All-in-one printer hebt gekocht waarmee je alleen na de installatie van de driver kunt scannen. Daarnaast kan de nauwkeurigheid van de afdruk door de driver worden verbeterd. 

Hoe wordt de nauwkeurigheid van de foto printer bepaald?

Tijdens de zoektocht naar een nieuwe printer zullen er al snel verschillende technische termen voorbij komen. Tussen de verschillende specificaties staat het woord DPI. DPI staat voor dots per inch. In het Nederlands vertaald betekent dit het aantal punten per inch. 

Het aantal punten per inch geeft aan hoeveel puntjes er per inch op het papier kan worden gedrukt. Nu kun jij je vast voorstellen dat printers met een hogere DPI de foto / afbeelding gedetailleerder op papier kunnen zetten. Tijdens de aanschaf van een goede printer is dit dus zeker een specificatie waarop goed moet worden gelet.  

Conclusie – welke fotoprinter kies jij?

Met behulp van de ontwikkelingen uit de afgelopen jaren zijn apparaten steeds verder ontwikkeld. Er zijn tegenwoordig zelfs fotoprinters die onderweg met een camera, mobiele telefoon of tablet kunnen worden verbonden. Nadat deze apparaten met elkaar zijn verbonden kunnen foto’s / afbeeldingen zelfs onderweg worden afgedrukt. 

Naast de verschillende type printers kan ook de techniek waarmee wordt geprint per printer van elkaar verschillen.  Zo kennen we de laserprinter en de oudere inkjetprinters. Bij een laserprinter wordt de inkt met behulp van een laser op het papier gedrukt. Terwijl een inkjetprinter kleine druppeltjes op het papier drukt.  

Een laserprinter is over het algemeen iets duurder in aanschaf. Alleen in vergelijking met een inkjet printer heeft een laserprinter minder onderhoud nodig. Wanneer je de printer vaak gaat gebruiken is de laserprinter de beste keuze. Als de printer niet zo vaak wordt gebruikt kun je het beste voor de inkjetprinter gaan. De inkt cardridgets zijn in vergelijking met laser inkt een stuk goedkoper. 

Wil jij je kostbare herinneringen in hoge kwaliteit af kunnen drukken?

Wat is de beste fotoprinter

Met behulp van een fotoprinter kun jij je afbeeldingen in hoge kwaliteit afdrukken

  • Dat is: je foto’s ook zonder beeldscherm kunnen bekijken
  • Fotoboeken van je albums kunnen maken
  • Herinneringen fysiek met anderen kunnen delen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Geef een reactie