Wat is e mailen en wat heb je ervoor nodig?

Ben je nieuw in de digitale wereld en zou je willen weten hoe je kunt e mailen? Of heb je al een e mail adres, maar weet je niet precies hoe alles in zijn werk gaat? Of  wil je een e mail aanmaken en wil je weten welke mogelijkheden er zijn? In dit blogbericht vertellen we alles over de e-mail en hoe je door middel van een e mail adres een mail kunt versturen.

Wat is e mailen?

E mailen is het sturen van berichten naar elkaar. Maar als je berichten wilt versturen naar iemand dan moet je zelf eerst over een e mail adres beschikken voordat je dat kunt doen.

Degene waar je het e-mail naartoe stuurt moet dan ook over een e-mail adres beschikken, anders lukt het niet om daar een e-mail naartoe te sturen.  

Berichten via het e-mailen in de inbox ontvangen

Ben jij benieuwd hoe jij kunt e-mailen?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen is het internet een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Veilig e-mailen

Het internet kan tegenwoordig zelfs voor de communicatie worden gebruikt. Voor de communicatie via het internet wordt vaak de e-mail gebruikt. Via de e-mail kunnen berichten worden verzonden en ontvangen. Naast het versturen van berichten kunnen er ook bijlages zoals foto’s video’s en links met anderen worden gedeeld

Wat is een e mail adres

Voordat we post naar elkaar toe kunnen sturen hebben we een adres nodig. Als je geen postcode en huisnummer hebt van degene naar wie je de post toestuurt, dan weet de postbode niet waar de post naartoe moet worden gestuurd. Het is dan onmogelijk om de post bij de juiste persoon aan te laten komen.

In plaats van de postcode en huisnummer wordt voor het versturen en ontvangen van post een e mail adres gebruikt.

Door middel van het e mail adres weet de computer waar het bericht naartoe moet worden gestuurd.

e-mailen naar een e-mail adres

Een e mail adres is altijd opgebouwd met aan een tekst waarachter een @ teken staat. Achter het @ teken staat een tekst met als afsluiting een . met daarachter twee letters waarmee het land van afkomst wordt aangeduid. Binnen Nederland zou een e mail adres er als persoon@kpnplanet.nl uit kunnen zien.  

E mail aanmaken

Voor het krijgen van een e mail adres waarmee berichten verstuurd en ontvangen kunnen worden zijn verschillende mogelijkheden.

Zo kunnen e mail adressen bij de internet provider en / of bij een e-mail provider worden aangemaakt.

Het mail adres dat via de provider kan worden aangemaakt wordt ook wel provider mail genoemd.

E-mail adres aanmaken om te kunnen e-mailen

Voordelen van provider mail

Een voordeel van het e-mail adres dat via de internet provider kan worden aangemaakt is dat dat de helpdesk van de internet provider bij problemen kan worden geraadpleegd.

Vaak kunnen de mensen van de helpdesk helpen bij het herstellen van het wachtwoord of het instellen van een email programma.

E-mail adres van de provider waarmee je kunt e-mailen

Nadelen provider mail

Ondanks dat een provider mail door zijn ondersteuning verschillende voordelen met zich mee brengt zitten er ook nadelen aan de mail via de internet provider. Een van deze nadelen is dat de mail van de internet provider niet in het buitenland kan worden gebruikt.

In het buitenland kan de mail wel uit het land wel worden ontvangen. Alleen wanneer mails via het buitenland worden verstuurd kunnen er problemen optreden.

Het kan zelfs voorkomen dat de mail provider het e-mail adres geblokkeerd wanneer berichten via het internet worden verstuurd.

Nadelen van het e-mailen met een provider e-mail

Om het mail account vervolgens weer te kunnen gebruiken moet er een nieuw wachtwoord worden ingesteld. Daarnaast wordt er bij het e-mail adres van de provider een beperkte ruimte beschikbaar gesteld. Hierdoor kan de mailbox bij de provider al snel vol raken.

Ook wanneer je van internet provider wilt veranderen kan het mail account niet worden meegenomen. Hierdoor moet er een nieuw e-mail adres worden aangemaakt als je van internet provider wilt veranderen. In dat geval zal het nieuwe mail adres aan iedereen met wie je wilt mailen moeten worden doorgegeven. 

Mail provider

De internet provider is niet de enige manier om aan een e-mail adres te komen. Er zijn namelijk ook mail providers waar een e-mail adres kan worden aangemaakt. Enkele mail providers waar e-mail adressen kunnen worden aangemaakt zijn onder andere Google en Microsoft.

Het kunnen versturen en ontvangen van berichten is niet het enige waarvoor de mail provider kan worden gebruikt.

E-mailen met G-maill

Er zijn namelijk veel verschillende opties waarvoor een account bij een mail provider kan worden gebruikt. Google en Microsoft zijn tegenwoordig de meest gebruikte mail providers.

Ben jij benieuwd hoe jij kunt e-mailen?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen is het internet een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Veilig e-mailen

Het internet kan tegenwoordig zelfs voor de communicatie worden gebruikt. Voor de communicatie via het internet wordt vaak de e-mail gebruikt. Via de e-mail kunnen berichten worden verzonden en ontvangen. Naast het versturen van berichten kunnen er ook bijlages zoals foto’s video’s en links met anderen worden gedeeld

Wat is e mailen met het Google account

Nadat je een email adres bij Google hebt aangemaakt beschik je altijd direct over een Google account. Met behulp van het Google account kunnen berichten met behulp van GMAIL worden verstuurd.

Berichten kunnen met GMAIL zowel in binnen en het buitenland worden verstuurd en ontvangen. Daarnaast levert GMAIL een grotere inbox waarin berichten kunnen worden ontvangen.

Het Google account biedt nog veel meer voordelen. Zo krijg je na het aanmaken van een Google account meteen een Youtube account waarmee online naar video’s kan worden gekeken.

Als je dan de volgende keer naar Youtube gaat en inlogt met het Google account kun je verder gaan waar je de vorige keer bent gebleven. 

Mogelijkheden van het Google account

Video’s kijken is niet het enige waarvoor het Google account kan worden gebruikt. Er komen met een Google account namelijk verschillende applicaties tot de beschikking. Met de applicaties van het Google account kan onderweg met behulp van Google documenten aan documenten worden gewerkt. Daarnaast kunnen afspraken binnen de Google agenda app worden gemaakt, beheerd en met anderen worden gedeeld.

Om met een smartphone dat met het besturingssysteem Android werkt te kunnen werken moeten de gegevens van een Google account worden ingevoerd. Wanneer je nog geen Google account hebt zal deze voor het eerste gebruik moeten worden aangemaakt. In het artikel: “Wat is een Google account?” staat beschreven wat het Google account is en wat je hier allemaal mee kunt doen.

Wat is e mailen met het Microsoft account

Wanneer je een computer hebt gekocht met Windows 8, 10 of 11 en deze gaat installeren, wordt er naar de gegevens van een Microsoft account gevraagd.

Met het Microsoft account krijg je meteen toegang tot de mailomgeving van www.outlook.com. Met deze mailomgeving kunnen e-mail berichten worden verstuurd en ontvangen.

e-mailen met een Microsoft account

Bij computers die met het besturingssysteem Windows werken staat het programma Windows Mail standaard geïnstalleerd. Hiermee kunnen berichten via het Microsoft account worden verstuurd en ontvangen. Door de gegevens behorende bij het Microsoft account tijdens de installatie van Windows 8 en 10 in te voeren krijg je niet alleen toegang tot de computer. Er wordt namelijk ook een ruimte voor de online opslagruimte van Microsoft OneDrive gereserveerd.

OneDrive is een Cloud opslag waarin bestanden op het internet worden opgeslagen. Door met de gegevens van het Microsoft account op de website van OneDrive in te kunnen loggen kunnen alle bestanden die die in OneDrive staan opgeslagen worden bekeken.

De bestanden die op de computer binnen OneDrive worden opgeslagen kunnen daarom overal worden bekeken. Er kan op op deze manier binnen OneDrive zelfs een reserve kopie van de belangrijke bestanden worden gemaakt. Met een gratis Microsoft account krijg je de beschikking over een opslagruimte van 5GB.

De opslagruimte van 5GB kan snel vol zitten. Om meerdere bestanden binnen OneDrive te kunnen bewaren kan er een abonnement op OneDrive worden afgesloten. Door een abonnement op OneDrive af te sluiten kan de online opslagruimte naar 1000 GB worden vergroot.

De grotere opslagcapaciteit is niet het enige waarvoor het Microsoft abonnement kan worden gebruikt. Met een Microsoft account worden de programma’s van het Microsoft Office pakket beschikbaar gesteld. Met deze programma’s kan aan verschillende soorten bestanden en documenten worden gewerkt.

Wat is een mail programma?

Mail programma

Als je een e mail adres bij de internet en / of de mail provider hebt aangemaakt kun je via het internet of vanaf de computer mailen. Om vanaf de computer, tablet of de mobiele telefoon te kunnen mailen moet er een app of een programma worden geïnstalleerd. Voordat het mail programma kan worden gebruikt moet het mail account op de juiste manier worden ingesteld. Bij het instellen van de mail wordt gevraagd of de mail met behulp van POP of IMAP moet worden ingesteld. 

Wat is POP of IMAP?

Wanneer er bij de instellingen voor de mail voor POP wordt gekozen kunnen de mails maar op een computer tegelijkertijd worden geopend. Als je de mail dan op de computer, tablet of mobiele telefoon hebt binnen gehaald zijn deze mails niet meer in de online omgeving te zien.

Met POP komen de mails in de inbox zonder dat er een kopie van het bericht op het internet wordt bewaard. Vooral tijdens het gebruik van provider mail levert dit door de beperkte opslagruimte voordelen met zich mee.

Als er bij de instellingen voor het mailprogramma voor IMAP wordt gekozen zal een reservekopie van het bericht worden gemaakt. Hierdoor kan het bericht zowel online als offline worden gelezen. De mail blijft dan dus altijd in de online omgeving staan.

De keuze voor IMAP kan ook erg handig zijn wanneer de mail op verschillende apparaten moeten worden ontvangen. Doordat de berichten zowel via de website als het mailprogramma zichtbaar zijn kunnen de berichten die via het mail account zijn verstuurd en ontvangen altijd worden bekeken.

E mail versturen

Wanneer het mailprogramma is ingesteld of als je op de Website naar de mail omgeving kijkt kan er een nieuw bericht worden aangemaakt.

In het voorbeeld dat hiernaast staat wordt een nieuw bericht via de mail omgeving www.outlook.com aangemaakt.

Nieuwe e-mail aanmaken om te e-mailen
Mail programma

Om het bericht aan te kunnen maken moet er met de linker muisknop op nieuw bericht worden gedrukt. Nadat er op deze knop is gedrukt komt er een nieuwe pagina tevoorschijn.

Binnen deze pagina zijn er aan de bovenkant verschillende invoervelden zichtbaar. Bij het woord “Aan” kan het e-mail adres of de contactpersoon waar de mail naartoe moet worden verstuurd worden ingevoerd.

Contactpersoon selecteren

Nadat het gewenste e-mail adres / de contact persoon is ingevoerd moet er een onderwerp aan de mail worden gegeven. Om duidelijk te maken waarover de mail gaat is het handig dat er een duidelijk onderwerp wordt opgegeven. Zo weet de ontvanger direct waarover de mail gaat. 

Onderwerp aan de mail geven

Om vervolgens de inhoud van de mail te kunnen schrijven, moeten we nog een keer met de linker muisknop op het witte veld drukken.

Nadat het bericht dat moet worden verstuurd is gemaakt kan deze worden verzonden. Versturen van deze mail wordt ook wel e-mailen genoemd.

E-mail opstellen

Om het bericht te kunnen versturen moet er met de linker muisknop op het pijltje links waar verzenden bij staat worden gedrukt. Nadat je deze stappen hebt gevolgd en er met de linker muisknop op verzenden is gedrukt is de mail onderweg naar de ontvanger. In de meeste gevallen kan de andere persoon deze boodschap dan al binnen enkele ogenblikken ontvangen.

Wanneer een brief wordt verstuurd duurt het vaak enkele dagen voordat de boodschap bij de andere persoon is beland. Om deze reden is het e mailen tegenwoordig de snelste manier voor het versturen van een belangrijke boodschap. Het mailverkeerd heeft hierdoor de traditionele post bijna vervangen. 

Meer plezier uit de computer halen

Wanneer je net een nieuwe computer hebt gekocht, of nog weinig ervaring met het computeren hebt opgedaan kan dit vooral in het prille begin vragen met zich mee brengen. Het kan dan voorkomen dat je bang bent om een taak uit te voeren aangezien je niet weet wat er mis kan gaan. Om deze angst weg te nemen is het verstandig om een boek als naslagwerk te kopen.

Via een boek als naslagwerk kan je op een eenvoudige manier leren hoe je stap voor stap een handeling uit moet voeren. Hierbij geldt dan wel dat je deze stappen het beste meteen uit kunt voeren. Door de stappen vaker uit te voeren wordt het makkelijker om de stappen waarin de taak moet worden uitgevoerd te onthouden. Het is natuurlijk onmogelijk om alles in een keer te onthouden.

Daarom is het verstandig om de stappen meerdere keren uit te voeren. Door de stappen vaak genoeg uit te voeren zal je merken dat het computeren langzaam aan een tweede natuur voor je gaat worden. En als je de basis kennis een beetje onder de knie krijgt merk je vanzelf dat er tal van mogelijkheden zijn om meer met je computer te kunnen doen. Hierdoor zal je al snel meer plezier in het digitale tijdperk kunnen beleven.  

Ben jij benieuwd hoe jij kunt e-mailen?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen is het internet een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Veilig e-mailen

Het internet kan tegenwoordig zelfs voor de communicatie worden gebruikt. Voor de communicatie via het internet wordt vaak de e-mail gebruikt. Via de e-mail kunnen berichten worden verzonden en ontvangen. Naast het versturen van berichten kunnen er ook bijlages zoals foto’s video’s en links met anderen worden gedeeld

Geef een reactie